EU-Balkan-connectie: Kroatië aan de poort

Screenshot_8

Terwijl Slovenië het staatsbankroet tegemoet gaat, bereidt het buurland Kroatië zich voor op de EU-toetreding op 1 juli. De regering is blij: ze rekent op miljarden subsidie uit Brussel. Zagreb wil graan tien jaar lang tweemaal zoveel van de EU ontvangen dan het betaalt.

Hermine Vidovic heeft een heel specifiek vermoeden. Waarschijnlijk zou Brussel opnieuw “een oogje dichtgeknepen hebben”, zegt de Balkandeskundige van het Weense Instituut voor Internationale Economische Vergelijkingen over de aanstaande opname van Kroatië in de Europese Unie. Als ze gelijk krijgt, dan zal dit de Europese nettobetaler weldra nog meer geld gaan kosten. Want altijd als Brussel tot nu toe “een oogje dichtkneep” was de latere ramp voorgeprogrammeerd. Om de euro te krijgen had bijvoorbeeld Griekenland vervalste cijfers gepresenteerd. De verantwoordelijken in Brussel wisten of vermoedden het, maar knepen beide ogen dicht – en haalden daarmee een staat de eurozone binnen die in Europa het historische bankroetrecord in handen heeft.

Dat landen zoals Roemenië en Bulgarije nog lang niet rijp waren voor een EU-toetreding lag ook voor de hand. Omdat Brussel echter met een uitbreiding naar het oosten zogenaamde macht tegenover Rusland wilde demonstreren, werden de beide landen in de EU opgenomen. Met gevolgen zal Duitsland uiterlijk vanaf 2014 worden geconfronteerd. Dan mogen Bulgaren en Roemenen hier onbeperkt werken. Als ze ook in Duitsland wonen, kunnen ze aanspraak maken op kinderbijslag en vaak zelfs op Hartz IV. Nu al krijgen bijna 30.000 Roemenen en Bulgaren kinderbijslag. Geen wonder dus dat er steeds meer armoede-immigranten naar Duitsland komen. Vaak met behulp van criminele smokkelaarbendes.

Nu heeft Brussel dus opnieuw “een oogje dichtgeknepen”. Kroatië dient een soort schoolvoorbeeld te zijn voor de toetredingsonderhandelingen met Servië, Montenegro en Macedonië, die de komende jaren ook tot de EU zouden kunnen toetreden.

Al over enkele weken – op 1 juli – wordt Kroatië het 28e lid van de Europese Unie. Weliswaar krijgt het land eerst nog niet de euro als betaalmiddel, maar wel heel veel subsidie uit de EU-potten. De Kroatische minister-president Zoran Milanovič jubelt al: “De komende tien jaar zullen we tweemaal zoveel geld krijgen als we betalen.”In werkelijkheid heeft zijn land vanaf het moment van toetreding recht op 650 miljoen euro subsidie, vanaf 2014 zelfs op ongeveer 1 miljard euro.

Met dit geld zou Kroatië “een hele generatie lang de tijd hebben om aan te sluiten bij de rest van Europa”, stelt minister-president Milanovič heel openlijk vast. Daarmee geeft hij echter een behoorlijk realistische inschatting van de economische situatie van zijn land, dat gewoon inderdaad nog ver van de EU-standaards verwijderd is. De Kroatische economie zit al jarenlang in een recessie, het ratingbureau Standard & Poor´s degradeerde het land eind vorig jaar naar ramsj niveau. Eigenlijk zou het landschappelijk uitgesproken geprivilegieerde Kroatië veel geld met het toerisme kunnen verdienen, maar er werd de afgelopen jaren nauwelijks in de desbetreffende infrastructuur geïnvesteerd. Veel hotels zijn oud en gammel. Nu hoopt de Kroatische toerismebranche op investeringen uit het EU-buitenland. Of het daartoe zal komen, is in ieder geval twijfelachtig. “Kroatië zou het eerste toetredingsland kunnen zijn dat geen golf van investeringen zal meemaken”, zegt Roman Rauch, economisch afgevaardigde in het Oostenrijkse Centrum voor buitenlandse economie in Zagreb. De staat zou “heel slecht voorbereid”zijn en de EU zou “te lang hebben weggekeken”.

Eind maart stelde de Europese Commissie vast dat Kroatië weliswaar zou voldoen aan de toetredingscriteria. Tegelijkertijd had Brussel echter kritiek op “tekortkomingen bij de bestrijding van corruptie en georganiseerde criminaliteit.” Gelijksoortige problemen zouden in Roemenië en Bulgarije tot nu toe niet zijn opgelost. Waarom Zagreb dit sneller zou lukken, blijft het geheim van de Europese Commissie.

Ook het gedrag van Kroatië tegenover Slovenië is niet altijd stralend. Het buurland heeft de onderhandelingen over een toetreding van Kroatië wegens grensruzies maandenlang geblokkeerd.

In tegenstelling tot hun partijen zijn de Kroatische burgers blijkbaar in meerderheid geenszins overtuigd van de zogenaamde voordelen van een EU-lidmaatschap van hun land. Weliswaar stemde bij een referendum vorig jaar ongeveer twee derde deel van de stemgerechtigden voor een toetreding tot de Europese Unie, in werkelijkheid echter ging destijds slechts 43,6% überhaupt naar de stembus. Toen het er april jongstleden om ging de toekomstige Kroatische afgevaardigden voor het Europese Parlement te kiezen, maakte zegge en schrijve slechts 20,7% van de burgers gebruik van zijn stemrecht.

Terwijl Kroaten dus met gemengde gevoelens toetreden tot de EU, verdrinkt het naburige Slovenië in het schuldenmoeras. Precies op de dag van de toetreding van Kroatië tot de EU wordt in het buurland de btw verhoogd van 20 naar 22%. Volgend jaar wil de broze regering onder de omstreden minister-president Alenka Bartušek bovendien een heffing op onroerend goed invoeren. Ook dienen talrijke staatsondernemingen geprivatiseerd te worden, waaronder de op een na grootste Sloveense bank NKBM, de Telekom Slovenije en de luchtvaartmaatschappij Adria Airways.

Dat alles zal volgens onafhankelijke waarnemers vermoedelijk echter niet voldoende zijn om het economisch zwaar aangeslagen land te redden. Het Sloveense begrotingstekort steeg in korte tijd van 4,1 naar 7,8% van het BNP. De economische prestatie loopt al jarenlang achteruit en de werkloosheid is sinds 2008 verdubbeld – tendens stijgend. De banken met enorme schulden zouden zonder hulp van de staat al lang failliet zijn. Onlangs devalueerde het ratingbureau Moody´s tot Ramsj niveau. Zo zal het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd zijn totdat ook dit land onder de reddingsparaplu vlucht – en er menig oogje wordt dichtgeknepen.

Bron:

http://tinyurl.com/a6basty

Auteur: Michael Brückner

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, EU, Kroatië. Bookmark de permalink .

15 reacties op EU-Balkan-connectie: Kroatië aan de poort

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Dit artikel gaat niet alleen over Brussel…
  http://www.citareg.nl/blog/het-einde-van-welvaartsstaat-nederland/

  Like

 2. bobzelf zegt:

  Om toegang te krijgen had griekenland vervalste cijfers gepresenteerd !
  En toen de truc gelukt was , heeft de hele regering uit dat jaar , ALLEMAAL een nieuwe Mercedes gekocht !!
  En dan mag U 3 x raden wie deze vervalste papieren goedgekeurd heeft ?
  Goldman Sachs , door de heren Drahhi en Monti !!!! moet ik het verder nog uitleggen ?
  Draghi die schele italiaan , de baas bij NU bij de ECB , die ten koste van alles de EU in stand wil houden , tot aan het weghalen van onze pensioenfondsen toe , en Monti die zonder gekozen te worden Berlusconi op volgde en in Italie de baas werd ,, toen BRUSSEL HEM wegstuurde !!
  En deze schoften willen nu een bankunie enz. enz.
  Dus Boris Boef en de zware jongens moeten Europa redden !
  Gaat U nog een keer vragen waarom ik boos ben ???????????
  En gaat iemand mij nu vertellen dat als ik als simpele MULO leerling dit weet , er NIEMAND in onze regering zit die dit ook weet ??
  De regering van Croatie is compleet allemaal miljonair , doordat Brussel zo’n kleine 2 jaar geleden ze omgekocht heeft/hebben met 350 miljoen !!
  Ze hebben vanuit Brussel 1000den EU vlaggen op alle grote gebouwen gehangen in HEEL CROATIE , betaald van o.a. onze bijdrage ( per dag 15 miljoen EURO ) , waardoor de simpele analfabeten die in krotten wonen , gewoon dachten dat alles al geregeld was !
  ( dit kunt U nu ZELFS NU !! nog nakijken , als U even mijn allergrootste vriend NIGEL FARAGE ZOU WILLEN GOOGELEN )
  dus die Hele BENDE struikrovers, mogen gewoon stand a pede gefusilleerd worden !
  Dat is de reden dat ik me dood blijf vechten om dit hele gedrocht Brussel / EU /euro weg te vagen !
  Ondertussen tevens ook zowat onze complete rasklootzakken in onze regering uiteraard niet GEERT MET ZIJN PVV , de enige verdediger van ons VADERLAND , EN de PVDD .
  ik hoop dat we Nederland met dit de wereld in te blijven sturen , kunnen redden .
  mijn grootste hoop vestig ik nu op the UK , want daar is gelukkig DE BEER AL LOS !!
  En uit zeer goede bron weet ik dat Geert en Nigel regelmatig overleggen !!
  GOD was met ons , MAAR VOLGENS MIJ NIET LANG MEER !!!!!!!!!!
  WAT EEN TRIEFEL !

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Bobzelf 20.49. uur. Beste Bob, RODEN en andere LINKSEN boeit het geen meter dat wij de afgrond in flikkeren door het GEDROCHT EUSSR en Euro. De schijnheilige verraderlijke Drievuldigheid Barosso, van Rampuy, en de Kampcommandant SCHULZ blijven vaart maken, om het 4e REICH te verwezenlijken. Grotere VERRADERS als deze schurken bestaan er niet. Ook de import van het hele islamtuig hebben wij aan deze EUSSR te danken, nl. van de voorloper het Europees Parlement. En onze premier en onnozelaar pinokkio Rutte, brengt waanzinnig grijnzend onze laatste spaargeld naar deze communisten in BRUSSEL!

   Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Blog van M.Mannheimer van het net verdwenen.

  Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  Ich bedanke mich!

  Like

 5. Jean zegt:

  Laten we, als het effe kan, dat EU gedrocht met de hoogste prioriteit ‘opdoeken’ want dat gedrocht drijft ons in de armoede en ellende. In dat gedrocht loopt zelfs een kwezeltrut rond die profitariaatstoerisme hoog in het vaandel draagt want hoe meer profitariaatstoerisme hoe meer op de bankrekening….van die kwezeltrut.
  Dat EU gedrocht heeft tot op heden alleen maar ellende en miserie overgoten met geweld gebracht voor ons Europeanen.

  Like

 6. Ekster zegt:

  Het gaat van kwaad tot erger tot we allemaal aan de bedelstaf zijn. Dit kan inderdaad bijna niet anders dan met opzet zo bedacht zijn. Immers; als iedereen arm is en dagelijks moet worstelen om het hoofd boven water te houden, hebben ze ons onder controle. Een grote poel van armen zal bereid zijn voor een habbekrats te werken voor de VVD-stemmende elite. De (grote) bedrijven gaan een gouden tijd tegemoet, de rest van ons wacht een hel… dit alles met dank aan het kuddevolk dat maar keer op keer blijft stemmen op de verantwoordelijke, verschrikkelijke partijen als VVD, PvdA, CDA, D’66 en Groenlinks.

  Like

 7. Pieter Nokkio zegt:

  las vanochtend op Duits tv-scherm (samenvatting van het nieuws, in een wegrestaurant bij Krefeld) dat het Duitse parlement ZONDER EEN ENKELE TEGENSTEM voor toetreding van Kroatië tot de EUSSR heeft gestemd. Ze zijn er hier nog trots op en blij mee ook! Nog dommer (en volgzamer) dan in de jaren dertig van de vorige eeuw. Geschiedenis herhaalt zich altijd.

  Like

 8. luckybee zegt:

  Croatie komt alleen in de EU omdat de RKK het zo wilde Croaten zijn Katholieken, Voor Rotterdam is Servie veel belangrijker alleen met Servie hebben wij een non stop toegang tot de Zwarte zee. Als de Turken de Toegang naar de Zwarte zee blokkeren is Rotterdam de enige weg die vrij is naar de Krim.

  Like

 9. henk schroemges zegt:

  Inderdaad drijft dat eu-gedrocht ons in de totale verelendung en armoe. Wellicht moeten we dat toch maar eerst slikken en ondergaan, alvorens 70% van de Nederlanders mogelijk zal en moet ontwaken uit de droomwereld waarin ze nog steeds leven.
  Alle opstanden en revoluties beginnen niet plotsklaps maar alleen als de ellende niet meer te dragen is. Kennelijk gaat het nog steeds veel te goed in dit postzegellandje. Als het zover is zullen we ongetwijfeld wel achter een land aanhollen dat de aanzet gegeven heeft. Eigen initiatief heeft hier nog nooit plaatsgevonden, daarvoor zitten er veel te veel huichelaars, sjoemelaars en lafaards in dit land.

  Like

  • Jean zegt:

   Henk,
   Het zal in Nederland hetzelfde zijn als in België waar wat simpelen van geest nu met een koekendoos met de afbeelding van decadente parasieten op aan tafel zitten zich onder elkaar wijsmaken dat alles naar wens verloopt, ondertussen worden de kassa’s voor sociale voorzieningen door leeglopers en klaplopers leeggehaald.
   Ondertussen sluipt het achterlijk vergif waar een nuchtere mens islamofie van krijgt verder en verziekt het, als we het niet snel gaan stoppen, de hele maatschappij.
   In België loopt een misdadiger rond die islamofobie wil verbieden? dus, men mag van islam geen angst hebben? Wat doen we dan met die mensen die claustrofobie hebben? Gaan we die ook bestraffen? En de mensen die Eurofobie hebben? Gaan we die ook alles afnemen?
   Verraad is anders een zware misdaad die door politiekers ongestraft mag toegepast worden.
   Hoelang gaan we die verraadmisdaad nog tolereren?
   Hoelang gaan we die barbaarse achterlijke waanzin nog tolereren op ONS grondgebied?
   Laten wij westerlingen ONZE NORMEN & WAARDEN opeisen waar onze ouders en grootouders voor gestreden hebben en zelfs hun leven gegeven hebben en laten we ELKE ALLOCHTOON verplichten zich aan te passen aan ONZE NORMEN & WAARDEN, nooit andersom. Kan of wil hij/zij dat niet, prima, dan binnen de 7 werkdagen verplichten op te krassen want wij zijn echt dat beestachtig achterlijk barbaars gedoe kotsbeu in ONZE LEEFMAATSCHAPPIJ want wij erkennen geen multicul maatschappij omdat ze er ook niet is.
   Multicul is voor ons gelul.

   Like

 10. Jan zegt:

  Als je dit document leest zie je dat de EU-commissie blij is met een dooie mus. Het gaat niet over de levensvatbaarheid van de staat maar over de vooruitgang die zij hebben geboekt op bepaalde gebieden ten opzicht van vroeger, dus bijv. wat de rechtspraak betreft. Wat omlijnd is is voor de commissie blijkbaar wezenlijk.
  COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL
  Monitoring Report on Croatia’s accession preparations

  Klik om toegang te krijgen tot 20130326_report_final.pdf

  Merkel: “Gezamenlijk hebben wij vastgesteld dat er duidelijk vooruitgang is”. Maar goed, zij heeft de mantra ‘scheitert der Euro, scheitert Europa’ en is dus blind voor wat nu op ons en Duitsland afkomt en dat is een enorme corruptie waarvoor zij al lang voor is gewaarschuwd:
  ‘Do not let corrupt Croatia join the EU’ warns think tank in open letter to Germans
  “Croatia includes rampant corruption, organized crime, persecution of media, fraudulent elections, and a depressed economy,” the Croatian Adriatic Institute for Public Policy (AI) claimed.
  http://www.express.co.uk/news/world/390809/Do-not-let-corrupt-Croatia-join-the-EU-warns-think-tank-in-open-letter-to-Germans

  Daarbij komen dan nog alle schulden van Slovenië die ook al failliet is en de schulden die vereffend moeten worden tussen Kroatië en Slovenië.
  In 1994 maakte Slovenië van de Ljubljanska Banka Nova Ljubljanska Banka, nam de tegoeden mee, maar niet de schulden en die zijn €270 miljoen groot. 132 duizend spaarders waren toen gedupeerd. Die schulden krijgen wij erbij.
  Ljubljanska banka http://en.wikipedia.org/wiki/Croatia–Slovenia_relations

  Verder krijgen wij met Kroatië Afghanistan geheel gratis erbij:
  Croatia:Corruption, Organized Crime and the Balkan Route
  Balkan Route – Drugs, wapens, mensen, sigaretten en olieproducten, de laatste twee om belastingen te ontduiken

  De route loopt van Afghanistan door Pakistan/Iran, Turkije, Bulgarije, Macedonië of Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Slovenië tot in Italië en West-Europa.
  Opbrengst aan heroïne: $25-30 miljard
  ca. 1,4 miljoen vrouwen voor de seksindustrie en 1,1 miljoen illegalen. Opbrengst: $27,8 miljard tot 2012
  Georganiseerde misdaad geïnfiltreerd in lokale besturen en vaak regering. Thaci is de grootse drugssmokkelaar, vrouwenhandelaar
  http://adriaticinstitute.org/?action=article&id=32

  De Global Financial Integrity (GFI) kwam tot de conclusie dat Kroatië tussen 2001 en 2012 voor $15,2 miljrd aan belasting had ontdoken. In deze zelfde periode ONTVING Kroatië €1,5 miljrd belastinggeld van ons via de EU en zal via deze corrupte en door en door verrotte instantie nog eens €10 milajrd ontvangen tussen 2014 en 2020
  Betrokken bij het wegsluizen van geld waren banken van Oostenrijk en Lichtenstein.
  http://euobserver.com/opinion/118760

  Om te zien hoe crimineel de landen zijn:
  Corruption Perceptions Index 2012
  http://cpi.transparency.org/cpi2012/results/
  en hoe corrupt:
  http://cpi.transparency.org/cpi2012/results/

  Mean Streets of Zagreb, Croatia – Most Corrupt Nation in The World
  http://www.yomadic.com/zagreb-street-photography/

  En Kroatië levert wapens aan de terreurorganisaties die tegen assad vechten:
  Weapons From the Former Yugoslavia Spread Through Syria’s War
  http://atwar.blogs.nytimes.com/2013/02/25/weapons-from-the-former-yugoslavia-spread-through-syrias-war/

  Like

  • KROAAT zegt:

   O wat moet ik blij zijn als kroaat om bij de imperialistische,naar amerikaanse pijpen dansende,pedofilie tolererende en door moskeen volgebouwde eu te horen.
   Jullie zijn helemaal niet corrupt? Het verschil is dat in nederland een paar miljoen niet wordt gemist,omdat er NOG geld zat is.al die bonussen die jullie rotte bankiers mee naar huis nemen is helemaal geen corruptie omdat het legaal is.Dan zullen wij in Kroatie corruptie ook maar legaliseren net als in de eu.Waren de amerikanen maar na de 2e WO net als jullie nou,dan zaten jullie nog steeds tulpen te vreten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s