Djemal Pasja: het betere intellect van Turks gemaakte Armeniërs zou voordelig zijn voor de Turken

Screenshot_17

Armeense wezen in het Duitse Mezira weeshuis in de kleding van het Ottomaanse leger

Deel 2 in de serie “De Armeense wezen van de genocide”

(Deel 1 vindt u hier)

Het voor de volkerenmoord op de Armeniërs verantwoordelijke “Comité voor Eenheid en Vooruitgang” had speciale plannen voor de overlevende wezen. De wirwar tijdens de Eerste Wereldoorlog werd doelbewust gebruikt om de meerderheid van de overlevende Armeense wezen bijeen te brengen, ze op verschillende plaatsen in weeshuizen onder te brengen met als enige doel ze te bekeren tot de islam, ze te assimileren en als Turken op te voeden.

Een van deze speciale weeshuizen dat gebruikt werd voor het Turks maken van de kinderen bevond zich in Ayn Tura, ongeveer een uur met de auto verwijderd van de Libanese hoofdstad Beiroet. Daar werden ongeveer 1000 Armeense weeskinderen in de leeftijd van 3 tot 15 jaar ondergebracht. Op bevel van Djemal Pasja, de gouverneur-generaal van Syrië en Libanon, en onder toezicht van Turkse leraren en intellectuelen, waaronder de schrijfster Halide Edip Adivar, werden de Armeense wezen bekeerd tot de islam en Turks gemaakt. De jongens kregen Turkse namen, waarbij de initialen van hun Armeense namen behouden bleven. Zo werd Haroutiun Najaria tot Hamid Nazim. Boghos Merdanian werd Bekim Muhammed en Sarkis Sarafian werd Saffet Suleyman. Hoewel overal in Libanon en Syrië tijdens de oorlog hongersnood heerste, werd het weeshuis rijkelijk van levensmiddelen voorzien om goed gevoede en gezonde nieuwe Turkse kinderen op te kunnen voeden.

Armeens spreken werd streng bestraft

Volgens de memoires van een van de weeskinderen, Harutiun Alboyajian, mochten de kinderen alleen maar Turks spreken. Als de meerderen iemand Armeens hoorden spreken, werd de jongen met harde klappen bestraft. Men kleedde de wezen als Turkse kinderen en leerde hen de islam. Djemal Pasja was er vast van overtuigd dat de Armeniërs een beter intellect en betere vaardigheden bezaten, die de Turkse natie immens zouden helpen.

Ondanks de inspanningen om het weeshuis hygiënisch te houden, stierven er tot het jaar 1918 ongeveer 3000 Armeense weeskinderen aan lepra en andere ziektes. Enkele van de wezen werden ondergebracht bij gezinnen in steden, waarin geen Armeniërs meer woonden of ze werden over andere weeshuizen verdeeld. Na het einde van de oorlog, toen de weeshuizen door het in 1915 opgerichte “Near East Relief” werden overgenomen, waren er 670 wezen die zich hun Armeense naam nog konden herinneren.

Turks gemaakte officieren namen in 1960 deel aan militaire putsch

Een ander geval van het Turks maken vond plaats onder commando van de Turkse generaal Kâzim Karabekir in Oost-Anatolië. Het is gedocumenteerd dat ongeveer 30.000 van de 50.000 wezen Turks werden gemaakt. Ongeveer 6000 Armeense kinderen, onder wie 2000 meisjes en 4000 jongens, werden in Erzurum bijeengedreven en naar een militaire school gebracht. Deze wezen waren op dat moment al volledig Turks gemaakt. De meest getalenteerde jongens werden later naar hogere militaire academies in Bursa en Istanboel gestuurd. Zonder op het psychologische effect van zo´n radicale, gewelddadige assimilatie en bekering in te gaan, wordt beweerd dat deze bekeerde militaire officieren de fanatiekste ultranationalisten in het Turkse leger werden. Enkelen van hen namen in mei 1960 deel aan de militaire putsch tegen de regering van Adnan Menderes, de eerste uit vrije verkiezingen voortgekomen minister-president van Turkije

Bron:

http://haypressnews.wordpress.com/2013/05/17/cemal-pascha-uberlegener-intellekt-turkifizierter-armenier-sollte-turken-als-vorteil-dienen/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Armenië, Genocide, Historie, Islam, Islamisering, islamofascisme, Turken, Turkije. Bookmark de permalink .

3 reacties op Djemal Pasja: het betere intellect van Turks gemaakte Armeniërs zou voordelig zijn voor de Turken

 1. guusvelraeds zegt:

  Kunnen we ons de recentelijke opwinding van de Turkse regering opnieuw voor ogen halen toen zij de plaatsing van Turkse pleegkinderen bij christelijke adoptie ouders in Nederland bekritiseerden.

  Like

 2. Paardestaart zegt:

  Dat je door deze methode “de fanatiekste ultranationalisten in het Turkse leger” maakte was de turken al lang bekend: hadden ze die niet al honderden jaren toegepast in de devshirme, de ‘kinderheffing’ die ze de onder de voet gelopen volken in de balkan oplegden? De janitsaren waren op die manier gekweekt – zo verzekerden de sultans zich van fanatieke keurtroepen, eenheden die bovendien geen andere banden meer hadden dan die aan het sultanaat.
  Altijd verstandig voor potentaten om vreemdelingen aan je te binden: zo heb je minder het gevaar te duchten van complotten om je van je positie te beroven; een gevaar dat altijd op de loer lag in een stam-cultuur waar andere loyaliteiten je onderlingen tot een machtsgreep zouden kunnen verleiden.

  Like

 3. luckybee zegt:

  Sorry maar democratie kan alleen lukken met de leer van Jezus Christus anders niet want ook God als mens, is gewoon een van ons en niets meer. Dit heeft Jezus Christus tegen zijn discipelen gezegd:” Ik ben niet gekomen om te heersen, maar om te dienen.
  Matthéüs 20,20-28

  De twee zonen van Zebedéüs
  28 Gelijk de Zoon des mensen niet is gekomen om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een rantsoen voor velen.
  Niet helemaal de zelfde maar bedoeld wordt de zefde.
  Als mens is ook God gewoon een van ons.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s