Brussel verbiedt olijfoliekannetjes in restaurants

Screenshot_11Olijfolie mag in restaurants niet meer uit kannetjes worden geschonken

Restaurants in de Europese Unie moeten olijfolie gaan serveren in gesloten, gelabelde flesjes. Vanaf 1 januari volgend jaar zijn kannetjes verboden.

Dat heeft een meerderheid van de landen van de Europese Unie besloten. De Europese Commissie, de uitvoerende dienst van de Unie, heeft het verbod volgens een woordvoerder voorgesteld om de consument te beschermen. Die weet nu niet zeker welke kwaliteit olijfolie hij krijgt en of de hygiëne in acht is genomen.

Sjoemelen

In het verleden is gebleken dat in Europa – waar 70 procent van alle olijfolie wordt geproduceerd – wordt gesjoemeld met olijfolie.

Nederland heeft in Brussel tegen het plan gestemd, vanwege de lastenverzwaringen voor de horeca, het ontbreken van capaciteit om restaurants hierop te controleren en omdat nooit is gebleken dat de volksgezondheid gevaar loopt met de nu nog open geserveerde olijfolie. Maar Nederland had onvoldoende steun van andere landen om het verbod tegen te houden.

Geen bemoeienis

‘Europa moet zich hier absoluut niet mee bemoeien’, zegt CDA-europarlementariër Esther de Lange, die voor het Europees Parlement allerlei voedselfraude onderzoekt. ‘Inderdaad wordt er fraude gepleegd met olijfolie, door goedkope olijfolie te verkopen als dure kwaliteit. Maar we moeten de sjoemelende handelaren aanpakken, niet elke restauranthouder in Europa hiermee lastig vallen!’

De Lange vreest dat de consument duurder uit is als er steeds nieuwe flesjes olijfolie op tafel komen.

Bron:

http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/nieuws/2013/5/Brussel-verbiedt-olijfoliekannetjes-in-restaurants-1259043W/

Auteur: Carla Joosten

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, EUSSR. Bookmark de permalink .

14 reacties op Brussel verbiedt olijfoliekannetjes in restaurants

 1. madeleine zegt:

  allez komaan mensen! Dan wil ook gelabelde aardappelen, groenten en vlees op mijn bord. Dus niet zomaar een gelabeled stuk vlees in de keuken! neenee, gewoon ingeblikt mèt merknaam erbij. Hoe kan ik anders weten dat ik een stuk koe op mijn bord heb.

  Wie is daar nu helemaal gek geworden in dat Europees parlement? of zitten ze reeds allemaal in hun waanzin-fase?
  Ik hoef alvast geen gelabeled flesje olijfolie op tafel. Ik zal mijn eigen flesje wel meebrengen. Net als mijn eigen stuk vlees, groenten en aardappelen. Dan mag de kok het allemaal klaarmaken, terwijl ik erbijsta.

  Like

  • Rick zegt:

   Laten we het servies en bestek ook maar gelijk labelen. Oh ja en de keuken inclusief inventaris en de door de, gelabelde koks, gedragen kleding ;<)) Restauranthouders jullie hebben nog ruim een half jaar om jullie zaak op lucratieve wijze failliet te helpen. Winst pakken en emigreren naar belastingparadijs :<))

   Like

  • Leo zegt:

   Allez, zeg,…….. verbaast u nog?
   Nog niet gewoon aan den EUSSR ???? ORDNUNG MUSS SEIN ! Punkt aus !
   Brussel befehlt, Sie Folgen.

   Waar kennen we dit van ??? Verzet u allen keer op keer op keer.

   Like

 2. Trucker zegt:

  Het wordt tijd dat Rechts én islamofoob ontwaakt kunnen we President PROZAC met Kapo Nationaal Socialist schulz en de ijdeltuit barosso aan de kant schuiven.
  Eurabia is niet in wording maar is reeds een gestage opgang aan het maken.
  Het trio dictators ontwaken, hebben een idee en laten een studie van ettelijke miljoenen euri’s bij de vrienden uitvoeren om hun een zakcentje te gunnen en vervolgens drukken ze erdoor wat ze willen, studie beland in de schuif als irrelevant en zo kan President PROZAC een ei van enkele MILJARDEN euri’s bouwen om zoals het een zonnekoning betaambt minachtend op het plebs neer te kijken.
  eurabia op de vuilnishoop terug naar het OUDE europa en de Benelux.

  Like

 3. Massimo zegt:

  we worden toch in kastjes geduwd!!! onze vrijheid wordt met het uur kleiner! EU moet verdwijnen

  Like

 4. Pingback: BOINNK!!! | De EU komt tot het zwaarwichtige besluit dat oliekannetjes in het vervolg verboden zijn in de restaurants van Europa.

 5. louis-portugal zegt:

  In Portugal is het al minstens 2 of wel 3 jaar al wet dat alleen in orginele kleine flesjes olijfolie en azijn op tafels in restaurants mag staan.
  Het is uiteraard veel duurder en meer afval in de vorm van kleine flesjes.
  In 2012 zijn in Portugal 11.000 restaurants gesloten met 37.000 werkelozen erbij.
  En dit jaar komen er nog een stel bij.

  Like

 6. Willie zegt:

  Simpel : gewoon de bedoeling dat er niemand meer uitgaat :cafe ,resto noem maar’ op ,zoals ze bezig zijn is binnenkort ELK cafe en resto tot sluiten gedoemd ,en dan hebben de smeerlappen wat ze beogen : iedereen in zn hok naar die stomme tv kijken en verder braindead gemaakt worden .1984 zei U ? Eerder Brave New World ten top gedreven

  Like

 7. Benesha zegt:

  Ik begrijp het aan één kant maar aan de andere kant is het een druppel op een hete plaat. Er zal altijd gesjoemeld worden met voedsel. wat met karafjes wijn die meestal de goedkoopste en vieste brol zijn. ik werk zelf als leverancier van ingrediënten in de voedingswereld en weet dat er firma’s zijn die het met de wetgeving niet zo nauw nemen. En vroeger werkte ik in de drukinkten. Op voedsellabels moest men volgens de EU voedselgeschikte inkt gebruiken maar 50% van de drukkerijen doen dit niet en gebruiken de goorste rotzooi inkt omdat die goedkoper is en er toch geen controle is.

  Like

 8. Petrossa zegt:

  Ik verwacht ook niet dat er olijfolie politie op jacht gaat naar overtreders. Voorlopig zitten alle barretjes nog vol met rokers ondanks rookverbod. 1x per jaar komt de politie langs net voor het toeristenseizoen en geeft alle bareigenaars een boete, waarna er altijd een zeer frans spectacel optreed waarbij de bareigenaar zeer beleefd mededeelt waar de agent zijn boete kan stoppen en gaat het leven weer door. Dus dan hoeven we over Griekenland enzo niet eens te beginnen.

  Like

 9. Baksteen zegt:

  Die controle vindt gewoon plaats tegelijk met de normale horecacontrole want als de controle plaats vindt als er gewoon klanten zitten dan durven ze nooit. Ik neem echt mijn eigen kannetje mee, je gaat toch niet tegen zo,n merkding aan kijken met barcode en vervaldatum er op…..

  Like

 10. Pingback: Brussel herkent de tekens van de tijd niet | E.J. Bron

 11. Pingback: EU wil alleen nog zuinige kranen en douchekoppen toelaten | E.J. Bron

 12. Jan zegt:

  Socialisten bezorgd over gezondheid burger
  EU gaat kaneelbroodjes verbieden, want verdacht op kankerverwekkend kaneel
  Cassia-Zimt kommt aus Vietnam und ist kein echter Zimt, obwohl er ähnlich schmeckt. Es ist ein eigenes Gewürz, welches Cumarin enthält. Cumarin steht im Verdacht, Leberschäden zu verursachen, so das Bundesinstitut für Risikoforschung. 2011 traten mit der EU-Verordnung neue europäische Höchstgehalte für Cumarin in Kraft.
  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/11/27/eu-verbietet-daenemark-die-produktion-von-zimtschnecken/

  Volgende is dus appeltaart die verboden wordt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s