Waarom de term ‘achterlijk’ moet kunnen

Screenshot_22

Biddende moslims in Parijs

(Door: Etienne Vermeersch)

In zijn column hekelde Marc Reynebeau de argumenten die Etienne Vermeersch aanhaalde om de islam ‘achterlijkheid’ toe te schrijven. Etienne Vermeersch dient de columnist van antwoord.

Wie? Emeritus hoogleraar ­wijsbegeerte (UGent).

Wat? Of het waar is of de islam achterlijk is doet niet zozeer ter zake, het gaat erom dat dat gezegd mag worden.

De column van Marc Reynebeau (DS 15 mei) heeft me echt ontgoocheld. Ik had van hem wel enig niveau verwacht. Mijn debat met Bert Anciaux in Reyers laat ging niet over de waarde van culturen. Ik heb vroeger vaak seminaries geleid waarin we naar criteria zochten om culturen te vergelijken en om die in positieve of negatieve zin te beoordelen. Het gebeurt zelden dat een cultuur in alle opzichten het hoogst of het laagst scoort. De term ‘achterlijk’ werd daar nooit bij gebruikt. Ook in publicaties vermijd ik dat. Eenmaal heb ik, om een precisering aan te brengen, vermeld dat, als iemand zegt dat de huidige islamcultuur ‘achterlijk’ is ten aanzien van de westerse, hij dan ook moet toegeven dat de westerse ‘achterlijk’ was in vergelijking met de Arabisch-Perzische van de 8ste tot de 12de eeuw. In die context was dat woordgebruik verantwoord.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Waarom de term ‘achterlijk’ moet kunnen

 1. jowitteroos zegt:

  Op het moment dat een zogenaamde religie ( kan het woord mijn strot al haast niet meer uitkrijgen) de openbare ruimten gaan dicteren en bezetten is er gewoon sprake van “bezet gebied” en dat gaat veel veder dan een mening mogen verkondigen. Islam is in oorlog met de wereld en zo veroveren ze de democratieën en veranderen het in een theocratie………

  Like

 2. Pim Fortuyn noemde de islam ook een achterlijke godsdienst!

  Like

 3. koddebeier zegt:

  Het is geen goddienst, het is een ideologie en ze worden van kleins af aan gehersenspoeld!!
  Nou ja, hersens ??

  Like

 4. Lucky9 zegt:

  Reynebeau is niet alleen alles behalve beau, hij is bovendien alles behalve “reyn”.
  Het is een gatlikker van het Belgisch establishment: weerzinwekkend arrogant en islamofiel.

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Wat zou ik graag eens met veel lol die schoenen door elkaar schoppen.

  Like

 6. luckybee zegt:

  Voor de is;am kan je niet genoeg waarschuwen, het is zo wel voor moslims als niet moslims de Hel op aarde, als de Islam zegeviert.

  Like

 7. Theresa Geissler zegt:

  Natuurlijk is het niet zo dat de Islam niet achterlijk IS. Figuren als die Reynebeau vinden alleen dat je dat niet mag ZEGGEN.
  e rekent je tot de ‘goedmensen’ of je rekent je er niet toe. Als het eerste het geval is, wring je je in alle mogelijke bochten om het ‘goede’in iets -in dit geval dus de Islam- te zien en alle ongerechtigheden die je daarbij tegenkomt, te ontkennen. Wegpoetsen lukt niet, dus sluit je er je ogen voor. En tja, als er dan mensen zijn die desondanks genadeloos op die ongerechtigheden blijven wijzen, kun je weinig anders doen, dan die met harde hand het zwijgen opleggen. Daarom staat-ie natuurlijk ook achter de resolutie-Anciaux, die datgene precies beoogt. En daarom valt hij prof. Vermeersch aan, die de wenselijkheid van die resolutie zo minutieus weet te ontzenuwen.
  En het woord achterlijk mag dus niet. Omdat dit feit verdoezeld dient te worden. Maar, als een cultuur eerst eeuwen stilstond, vervolgens een paar eeuwen een opmerkelijke bloeitijd kende, maar nadien wederom gekenmerkt werd door stilstand, schiet het alles bij elkaar natuurlijk niet op. Ik las ooit ergens een beeldende samenvatting van de islamitische mentaliteit en wel deze: Leg moslims uit,dat het noodzakelijk is over een brede rivier minstens één brug te bouwen om de oevers met elkaar te verbinden en hun eerste reactie zal zijn: “Hoezo? We hebben toch boten.” Om er misschien wel nooit mee te beginnen.
  Zij vinden eenvoudig niet dat zij de eerste stap hoeven zetten. Nergens. Ja, als je cultuur dan dusdanig achterblijft, dat het beestje tenslotte bij de naam genoemd móet worden, is het verder aan jou. Wat pamperaars als Anciaux, zijn geachte confrères of deze Reynebeau daaraan ook -desnoods met harde hand- wensen te verdoezelen.

  Like

 8. Benedict Broere zegt:

  Het is begrijpelijk dat we vanuit ons Westers perspectief de islam achterlijk noemen, want we kunnen er nauwelijks aan ontkomen om het niet te zien in het schema van christendom, dat via de Verlichting is omgevormd tot uiteindelijk de Moderniteit van democratie en wetenschap en mensenrechten. De veronderstelling die daar automatisch uit volgt is dan, dat de zo achterlijke islam via eenzelfde ontwikkeling bij de tijd gebracht kan worden. Maar de moslims zelf zien dat allemaal heel anders. Want zij zien juist heel die ontwikkeling naar moderniteit als een val in het te bestrijden kwaad en zij zullen er alles aan doen om heel die moderniteit inclusief christendom te vernietigen. Zoals zij trouwens alles zullen vernietigen dat niet geheel in hun fanate waan past. Dus ook de culturen van India en China. En ook de archeologisch resten van Romeinse Rijk en het Oude Egypte. En uiteraard ook de geschiedenis van die culturen, die zal ook vernietigd worden. De islam is eigenlijk het best te begrijpen als niet zozeer achterlijk maar als een voortdurende aanval op de menselijke creativiteit en humaniteit. En dat houdt pas op als het ooit een keer gestopt wordt. Als er ooit een keer iemand Nee zegt. En Nee blijft zeggen.

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Dat vernietigen (bibliotheek van Alexandië) hebben ze altijd al gedaan want dat zou wel eens concurrentie voor hun smerige en debiele koran kunnen zijn.

   Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  Voor degenen die zich tijdens pinksteren vervelen…
  Venetië, meen ik…

  Pim>> http://tinyurl.com/7qwlwp3
  Parijs>> http://tinyurl.com/7fntzrf
  Voor de goede orde: op straat bidden heeft NIKS met de vrijheid van godsdienst te maken,
  dergelijke moslimpraktijken zijn provocaties en hebben maar één doel en dat is het Westen zo snel mogelijk die verdomde veroveringsideologie door de strot persen.
  Hoe dat in z’n werk gaat leest u hier:
  http://www.amsterdampost.nl/ach-annette-van-soest/

  Like

 10. Tistochwatt zegt:

  Nou mensen, als ik die foto zo eens bekijk, dan hoop ik dat ze met z’n allen niet te veel bruine bonen hebben gegeten (als jullie begrijpen wat ik bedoel).

  Tot slot een aardig mopje over een fanatieke moslim:

  A devout Arab Muslim entered a black cab in London.
  He curtly asked the cabbie to turn off the radio because as decreed by his religious teaching, he must not listen to music because in the time of the prophet there was no music, especially Western music which is the music of the infidel.
  The cab driver politely switched off the radio, stopped the cab and opened the door.
  The Arab Muslim asked him, “What are you doing? ”
  The cabbie answered, “In the time of the prophet there were no taxis, so piss off and wait for a camel!”

  Like

  • Ik zal die mop aan een paar collega’s vertellen. Enkelen zijn moslim, enkelen zijn links en enkelen zijn rechts. Dus geheid dat ik ruzie krijg. Ik vertel de mop wel als de moslims ergens anders werken. Die hebben een eigen plek. Want ze willen niet met ‘ongelovigen’ en onder een ‘ongelovige’ baas werken. Dat zeggen ze niet maar het is wel zo. Hoezo discriminatie?

   Like

   • Tistochwatt zegt:

    “ze willen niet met ‘ongelovigen’ en onder een ‘ongelovige’ baas werken”

    Tjonge jonge jonge, ZE WILLEN NIET! http://home.wanadoo.nl/dewilde-deligny/emoticons/ja-hoor-zucht.gif
    En dát in ONS land… Nou ja, ‘ons’ land… ik voel me al heel lang een buitenstaander die niets mag zeggen over alle wantoestanden hier, veroorzaakt door de ‘Gutmenschen’, die een merkwaardige drang hebben om alle ellende als ideaal neer te zetten…
    Ik wou dat ze die ‘gelovigen’ een schop onder hun islamitische hol gaven!

    Like

   • Verleden week kreeg onze baas nog een grote bek van zo’n Nederlandse Turk want de baas gaf die Turk een werkopdracht en wilde zijn werk controleren. Daar was de Turk niet van gediend. Ik werd gisteren door een jochie op straat nog uitgemaakt voor “Pork”. Dat betekent Varken. Kun je ook nagaan wat de afkomst van zo’n jochie is!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s