Buschauffeurs in Lissabon richten voedselbank op – voor zichzelf

Screenshot_11

In de bergruimte direct naast de grote busgarage in Lissabon liggen blikjes worst naast melkrepen. Macaroni, bonen, koekjes, toiletpapier, afwasmiddel – allerlei producten voor dagelijks gebruik zijn hier te vinden. Al maandenlang zamelen de bus- en trambestuurders van Lissabon spullen in, maar niet voor de een of andere armenorganisatie of voor de buurt, maar voor zichzelf. Voor die collega´s die, ondanks een volledige baan, aan het eind van de maand honger lijden.

Meervoudige loonsverlagingen hebben vooral de werknemers in de openbare dienst misère gebracht. Samen met de belastingverhogingen en andere heffingen en kortingen door de conservatieve regering van Pedro Passos Coelho hebben ervoor gezorgd dat veel bus- en trambestuurders niet meer uitkomen met hun loon. Van de middenklasse naar de misèreklasse in minder dan anderhalf jaar. Een voorbeeld: de 38-jarige Evarista. In 2011 had hij nog € 1100,- gekregen voor een volledige baan, nu is dit nog niet eens € 800,-

Evarista heeft een dochtertje van 6 jaar. Die woont samen met haar moeder 150 kilometer verderop. Hij betaalt alimentatie en ziet zijn dochtertje een keer in de veertien dagen. “Ik lijd liever honger dan dat ik haar eenmaal in de twee weken niet kan zien”, zegt de buschauffeur. Zijn collega´s kwamen er achter dat Evarista aan het eind van de maand echt honger heeft en dwongen hem ertoe om gebruik te maken van de voedselbank. Uit schaamte had hij dat tot dan toe niet gedaan. Nu haalt hij af en toe iets voor het dagelijks gebruik als de maand weer eens langer is dan zijn loon. Net zoals vele anderen van de 2000 werknemers.

“Ja, zo gaat dat nu bij ons”, legt een buschauffeur uit, “sommigen worden per sms ontslagen, anderen lijden honger, hoewel ze een volledige baan hebben! We brengen naar veel collega´s spulletjes thuis, omdat ze zich schamen dat ze zelf niet kunnen rondkomen. Wie nu door een scheiding wordt getroffen of andere onvoorziene uitgaven heeft, glijdt onverbiddelijk af in de totale armoede. Niet weinig van onze chauffeurs lijden daarom inmiddels echt honger, het is ongelooflijk.”

Screenshot_12

Bron:

http://uhupardo.wordpress.com/2013/05/18/lissabons-busfahrer-grunden-lebensmittelbank-fur-sich-selbst/

Auteur: Uhupardo

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, EUSSR, Portugal. Bookmark de permalink .

3 reacties op Buschauffeurs in Lissabon richten voedselbank op – voor zichzelf

 1. E.J. Bron zegt:

  Intussen houdt de EU in Brussel zich uiteraard met véél belangrijkere zaken bezig:
  https://ejbron.wordpress.com/2013/05/18/brussel-verbiedt-olijfoliekannetjes-in-restaurants/

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Hoe groot is de kans dat we HIER alleen nog van voedselbanken zullen kunnen “leven..???”
  http://tinyurl.com/3clz79n
  CHAOS, DISCORD and MISERY for millions.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s