DK: de roden zeggen stemming over de euro af

Screenshot_10

Helle Thorning-Schmidt

De schreeuw van verontwaardiging van zogenaamde “captains of industry” en regeringspolitici was net zo luid als destijds in Oostenrijk: als de euro niet zou komen, waarschuwden zij, zou Denemarken met hogere rentes en een langzamere groei bestraft worden. Het volk geloofde hen niet en stemde tegen en stemde tegen de Europese munt en voor het behoud van de Deense Kroon als betaalmiddel. Het loon daarvoor: nu staat Denemarken er in vergelijking met veel andere landen in de monetaire unie er goed voor.

Het was precies 20 jaar geleden, op 18 mei 1993, dat een referendum de speciale Deense status in de EU bezegelde. Pogingen om deze beslissing van de bevolking om te stoten, mislukten klaaglijk. Het laatst vond er in het jaar 2000 een referendum plaats. In dit referendum sprak 53,5% van de kiezers zich ertegen uit om de Deense Kroon in te ruilen tegen de euro. Sindsdien is de stemming in het land niet veranderd. Het Oostenrijkse dagblad “Die Presse” schrijft onder verwijzing naar een enquête in opdracht van de Deense Bank dat 57% van de Deense bevolking duidelijk “Nee” zou zeggen tegen de invoering van de euro. Nog slechts 15% van de Denen is voor de invoering van de euro.

Sociaaldemocrate moet draaiboek aanpassen

Bij deze duidelijke situatie in het land is het moeilijk om een verkiezingsstrijd ten faveure van de euro te maken. Daarom heeft de sociaaldemocrate Helle Thorning-Schmidt, die in de herfst van 2011 de regeringsmacht overnam, het draaiboek van haar vierjarige regeerperiode aangepast. Oorspronkelijk zou er nu een nieuw referendum moeten plaatsvinden, dat ook Denemarken voor de euro zou moeten openstellen. Maar Thorning-Schmidt moest inzien dat dit weinig zin heeft. “De eurocrisis heeft voor teveel onrust gezorgd, het referendum moet wachten”, zei ze tegen Deense media.

Buitenlandse beleggers betalen negatieve rentes

In werkelijkheid heeft het behouden van de Deense Kroon als valuta veel positiefs opgeleverd: de inflatie bedraagt minder dan 1%, de staatsschulden bedragen slechts 27%, het begrotingstekort in dit Scandinavische land zal dit jaar opnieuw onder de kritieke grens van 3% blijven. Denemarken staat er zo goed voor dat de Nationale Bank van buitenlandse beleggers, die hier veilig hun geld willen parkeren, negatieve rentes van 0,1% kan verlangen: in plaats van rente te ontvangen, moeten ze dus een premie betalen. Bovendien bezitten de Denen het privilege om niet mee te hoeven betalen aan de reddingspakketten voor door de crisis zwaar getroffen eurolanden.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/0012815-D-nemark-Rote-sagen-Abstimmung-ber-Euro-ab

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Denemarken, EU, euro, Eurocrisis, Europa, Socialisten. Bookmark de permalink .

8 reacties op DK: de roden zeggen stemming over de euro af

 1. Pieter Nokkio zegt:

  Denemarken is verstandig. Volgende stap: Brussel/Straatsburg verlaten en geheel op eigen kracht verder, net als Zwitserland en Noorwegen.

  Like

 2. bobzelf zegt:

  Ja , er zijn mensen in regeringen , die niet hersenloos alles doen om maar in het pluche te mogen zitten , en desnoods ten koste van alles hun ziel aan de duivel te verkopen !
  Ja, ze zijn schaars en zeer zeldzaam .
  Misschien eens leuk , als D66 , de VVD en PvdA er ook maar eens een keer aan zouden denken !
  LUISTEREN NAAR HET VOLK ,U WEET WEL DAT GAJUS , DAT GEPEUPEL , dat overal voor opdraait , als jullie of de banken of brussel geld te kort komen !!
  Jezus wat een gekkenhuis hier in Nederland waar ik tot nu toe leef !
  Wanneer zou de eerste dooie vallen ?? , zijn daar al weddenschappen over ?

  Like

 3. bobzelf zegt:

  Nu ik dat stukje HEEL goed lees , zie ik dat de grapjassen whahahahaha ,het ook nog voor elkaar hebben gekregen om helemaal niet te betalen !!!
  Hallo , bent u wakker PINOKKIO !!
  HOE KUNT U ZIEN wanneer PINOKKIO , DAN WEL alle VVDers liegen??
  Dan bewegen hun lippen !

  Like

 4. Trucker zegt:

  In Vlaanderen was er zelfs geen mogelijkheid om een referendum te houden over het euri’s gedoe.
  Enkele POCO politiekers beslisten zomaar om geen referendum rond de euro te houden want “het nee zou eerder een protest zijn tegen de regering” zo legden de linkse smeerlapjes het uit.
  Nu we zien wie in het euarbia circuit zit een rampzalige economie heeft, we de prijzen van ALLES (nogmaals ALLES) hebben zien stijgen, alles wordt onbetaalbaar en we mogen “solidair” zijn met de leeghangers uit het zuiden.
  Ik pleit voor uittreding uit President’s PROZAC (met zijn KAPO de Nationaal Socialist schulz) rijk en terugplooien naar de goede oude Benelux en verder de grenzen dicht met douane én politie/gendarmerie controle als voorheen.
  Pas dan kunnen we een begin maken met een veilige samenleving, het tuig buitenhouden en terugplooien op onszelf.

  Like

 5. wimakita zegt:

  De eerste doden zijn al lang gevallen
  Hoeveel mensen hebben al zelfmoord gepleegt omdat ze zoveel stress hebben dat ze geen uitweg meer zien?

  Like

 6. Roni Thome zegt:

  Helle Thorning Schmidt staat in Denemarken bekend als het ‘dom blondje van de regering’. Dat weet zij. De Socialisten en bondgenoten weten ook dat een nieuw referendum zal tot een fiasco leiden. Geen Deen met een gemiddelde intelligentie zal voor de Euro kiezen. Ze houden zich bij de slagzin van de Media Markt..’Ik ben toch niet gek?’ Tevens heerst onder de bevolking in Denemarken een grote wantrouwen tegenover de EU. Het internet wemelt van Deense anti EU blogs (bijv. ‘Nej til EU’ en anderen) met behoorlijk wat beledigende cartoons. Wat dat betreft, kunnen Nederlanders nog veel leren van de Denen.

  Like

 7. louis-portugal zegt:

  En dan te bedenken dat onze economie erg vergelijkbaar was met de deense.
  En nu hangen we ongeveer aan het gas wat door iedereen en vooral de ouderen die Nederland na de oorlog opgebouwd hebben duidelijk gevoeld wordt.

  Like

 8. luckybee zegt:

  Alleen met Jezus Christus functioneerd een democratie, nooit met Karel Marx nergens ter wereld heeft de socialisme een democratie kunnen opbouwen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s