(Door: Theodor Holman)
In het Niod kun je de oorlog onderzoeken. Sterker: je kunt er ‘oorlog’ onderzoeken. Destijds, toen het Niod nog Riod heette, vond men het noodzakelijk het grote publiek kennis over de Tweede Wereldoorlog beschikbaar te stellen. Dat was ook noodzakelijk. En in de jaren negentig werd het Riod Niod: het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, ‘Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies’. Nu wil men de collectie en het onderzoek scheiden; het Niod moet samengaan met andere instituten.
Samengaan betekent: grote vis eet kleine vis. Dus weg Niod. Samengaan betekent: vergaderen, heibel, interne conflicten. Dus weg Niod. Samengaan betekent: collecties die her en der worden verspreid (‘Dit hoort bij óns!’). Dus weg Niod.
Als het Niod met andere instituten moet samengaan, voorspel ik dat over vijf jaar een kostbaar onderzoek zal worden uitgevoerd dat antwoord moet geven op de vraag: waarom ging het mis met het Niod?
Ik weet één van de eerste regels al: ‘Meteen na het samengaan met de andere instituten braken conflicten uit die tot de dag van vandaag voortduren.’ Je kunt nu al de cartoons maken van de kwaaie koppen en de vuilniszakken klaarleggen waarin per ongeluk belangrijke collecties worden weggegooid (‘We zagen het aan voor oud papier’).
Het Niod zelf weet geen vuist te maken. Ze hebben er wel plaatjes van en die willen ze je graag laten zien, want die verzamelen ze. Ze tonen de oorlog, maar willen die niet maken.
Dat het pand van het Niod op de Herengracht te duur is, geloof ik onmiddellijk; het is een mooi pand. Dus laat ze verhuizen, maar houd dat grote instituut klein, door het zelfstandig voort te laten bestaan.
Je zou zeggen: het zijn toch allemaal intellectuelen die daar de scepter zwaaien; zouden die echt zo dom zijn dat ze niet inzien dat je een belangrijke bron van je cultuur zo onnodig laat opdrogen?
Ik vrees dat het vechten tegen de bierkaai is; beschaafde kennisoverdracht wordt snel overlopen. De publiekstaak van het instituut zal verloren gaan.
Voor het behoud van het Niod wil ik best de straat op gaan. Maar nogmaals: dan staan we daar straks met ons zevenen te demonstreren in het pijnlijke besef dat het Niod niet populair is.
Oorlog vergeet men graag.
Bron:
Door: Theodor Holman
Ja, nou, hoe was ook alweer die oude leuze? ‘Voorwaarts en niet vergeten.’ Maar sinds Mei ’68 moeten zulke degelijke oude deviezen -ook al zijn ze van linkse huize- kennelijk ook al op de schop. De oorlog, dat is al zooooo lang geleden, tijd dat we dat maar eens vergeten, hoor! Geschiedenis doet er al helemaal niet meer toe (het lijkt gvd de Bhagwan-beweging wel) dus weg ermee. Laat dat NIOD maar fuseren en op den duur helemaal verdwijnen, wat doet het ertoe? We leven in het nú. Het enige wat telt, is dat we lief en vol begripvol moeten zijn voor die arme moslims die belaagd worden door dat stoute Israel. Hoe dat Israel eigenlijk ontstaan is en wat er aan vooraf gegaan is? Och, wat doet het ertoe? We leven in het NU. Zijn we dan niet bang voor een herhaling van….. Och nee, zeg, dat was TOEN. WIJ leven in het NU.
Met als gevolg dat we de signalen niet eens meer herkennen. Doet er niet toe. Weg met ons is immers de nieuwe leuze!
Het enige dat die blinde linksen goed kunnen is afbreken…..
LikeLike
Sorry Thersa, maar jij leest geen kranten kijkt geen TV. De oorlog duurt nog steeds en mensen leren niets van het verleden. Mensen worden afgemaakt, gedeporteerd, gediscrimineerd omdat ze anders zijn. Voor al die idoten die dat niet begrijpen moet het Noid blijven bestaan. Als er bezuinigd moet worden, graag een parlement met maximaal 50 parlementariers.
LikeLike
@Rami de Lieme 21.33u. Dan heeft U mijn reactie niet goed gelezen, of in ieder geval totaal verkeerd geïnterpreteerd. Ik benader het geval hier ironisch, begrijpt U. Ik wil er juist mee zeggen dat het NIOD wèl moet blijven bestaan, maar dat met name de linksen dat weer eens niet inzien.
Als U mijn tekst nog eens langzaam en zorgvuldig overleest, dringt dat misschien wel door.
LikeLike
Het NIOD is historisch en maatschappelijk toch wel zo belangrijk dat voor dit instituut met het oog op bezuinigingen een uitzondering op zijn plaats is.
LikeLike
@Theresa Geissler ik heb uw reactie heel goed begrepen en u hebt volkomen gelijk.
LikeLike
Prins Bernhard belde zelf met het NIOD om te klagen
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) staat onder druk van politiek Den Haag en het koningshuis. Dat onthult oud-onderzoeker Gerard Aalders in zijn nieuwe boek Het Instituut.
…
,,Hij wilde zijn gram halen, zei dat het niet deugde’’, vertelt Aalders. ,,Zijn redenering dat hij geen NSDAP-lid kon zijn geweest, kwam er min of meer op neer dat hij maandenlang geen contributie had betaald….
…
Het is een van de kwesties die de historicus beschrijft in zijn nieuwe boek ‘Het instituut’.
…
,,Onderzoeken werden gemanipuleerd. Ik werd op het hoogste niveau onder druk gezet om mijn resultaten aan te passen naar de inzichten van de opdrachtgevers in Den Haag.
…
Bij zijn onderzoek naar roofkunst vond een regeringscommissie onder leiding van minister Jos van Kemenade het geschatte schadebedrag veel te hoog. Ze wilden dat Aalders de uitkomsten van zijn onderzoek zou aanpassen. Dat weigerde hij. Van Kemenade noemde het onderzoek ‘slecht, onregelmatig en onvoldoende onderbouwd’.
….
https://www.ad.nl/binnenland/prins-bernhard-belde-zelf-met-het-niod-om-te-klagen~ab605f3e/
LikeLike