Seks en de islam

Screenshot_13

Chams Eddine Zaougui

Je zou het misschien niet verwachten, maar Salafisten zijn geobsedeerd door seks. Er is niets wat hen zo drijft als seks. Ik heb het natuurlijk over hun panische angst voor wat zij zien als seksuele chaos. Overal zien ze tekenen van moreel verval.

Geen moeite is de Salafisten te veel om tegen die losbandigheid op te treden. In Tunesië verstoorden ze enkele weken geleden een universiteit omdat er gemengde lessen plaatsvinden. In Saoedi-Arabië maakte iemand van de beruchte religieuze politie een scène op een dansfestival voor vrouwen. En in Egypte maakte een salafistische politicus onlangs een nogal bizarre vergelijking: ‘Sjiisme is nog gevaarlijker dan naakte vrouwen.’ Daar heb je het weer: seks, het ultieme referentiepunt voor verloedering en achteruitgang. Ongelooflijk wat een vrouwelijk lichaam allemaal losmaakt bij Salafisten.

 

Gelukkig is er sinds het uitbreken van de Arabische opstanden ook een omgekeerde evolutie. Arabische vrouwen gaan steeds vaker en met opvallend veel lef op de barricades staan voor vrouwenrechten. De meest spectaculaire actie is ongetwijfeld die van de 19-jarige Tunesische Amina Tyler. Vorige maand plaatste ze een foto van zichzelf met een ontbloot bovenlichaam op Facebook, boven haar borsten de boodschap: ‘Mijn lichaam is van mij.’ En wat dacht je van het Egyptische initiatief om foto’s te nemen van mannen die je seksueel intimideren en die op de Facebookpagina ‘Zet een aanrander voor schut’ te plaatsen? Minder sensationeel, maar niet minder opmerkelijk, is het eerste burgerlijk huwelijk dat onlangs in het sektarische Libanon werd voltrokken. Een precedent waar de Grootmoefti van het land niet zo gelukkig mee was: ‘Er zijn roofdieren onder ons die hun best doen om de bacterie van het burgerlijk huwelijk te verspreiden.’

Dat soort tegenstrijdige ontwikkelingen – conservatieve aan de ene kant, liberale aan de andere – zijn typisch voor autocratische samenlevingen die langzaam openbreken. Hoe meer vrijheid, hoe meer spanningen. Zeker in het begin: iedereen wil zijn stempel op de toekomst van het land drukken.

Ik ga niet beweren dat er al sprake is van een seksuele revolutie. Vooral omdat conservatieve krachten hun invloed enorm wisten uit te breiden sinds het uitbreken van de opstanden. Toch zou het een misvatting zijn om de strijd voor vrouwenrechten en seksuele vrijheden in de Arabische wereld als een marginaal fenomeen te beschouwen dat gedoemd is om te mislukken. De expliciete gelijkstelling van vrouwen aan mannen in het Tunesische grondwetsontwerp – het presidentschap is een spijtige uitzondering – is bijvoorbeeld te danken aan de vele protesten van duizenden vrouwen tegen de ‘seksistische’ eerste versies van de grondwet.

Voor alle duidelijkheid: net zoals de Arabische wereld op politiek vlak geen afspiegeling zal zijn van het Westen, zo zal de evolutie op seksueel vlak geen westerse vormen aannemen. De kans is klein dat een Arabische tv-presentator ooit moedermelk zal zuigen uit de borsten van een gast – iets waar de Nederlandse komiek Paul de Leeuw niet voor terugdeinst. Op de eerste Gay Prides en homohuwelijken zal het ook nog even wachten zijn. Voor Arabieren, zelfs voor de meer liberaalgezinde, blijft godsdienst een belangrijk referentiepunt.

Gelukkig is de islam historisch gezien geen preutse godsdienst die seks wegmoffelt onder het gebedsmatje. Weinig onderwerpen waren taboe voor de profeet Mohammed. Zo zou hij zich zelfs hebben uitgesproken over anale seks (hij keurde het af). En Yusuf al-Qaradawi, een van de meest prominente hedendaagse theologen in de islamwereld, heeft er geen erg in om advies te geven over orale seks (hij keurt het goed). En dan heb ik het nog niet eens over de gouden tijd van de Arabische erotica, de vroege Abbasiedenperiode, een tijd waarin vrijelijk over seks werd gesproken en geschreven.

Maar dat was toen. Voorlopig blijft seksualiteit een mijnenveld in de Arabische wereld. Het zou mooi zijn als Arabische activisten, advocaten, tv-bekendheden en opiniemakers ondanks felle tegenstand blijven vechten voor meer rechten. Shereen El Feki, de auteur van Sex and The Citadel. Intimate Life in A Changing Arab World, heeft gelijk als ze zegt dat politieke en economische veranderingen niet losstaan van de manier waarop een samenleving met seksualiteit omgaat. Zonder seksuele vooruitgang, geen volwaardige politieke vooruitgang. Zo simpel is het.

Door:

Chams Eddine Zaougui

(Bovenstaand artikel verscheen op 21 mei 2013 in de Belgische krant “De Standaard” en was alleen toegankelijk voor abonnees)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam. Bookmark de permalink .

28 reacties op Seks en de islam

 1. Martien Pennings zegt:

  Wie heeft ooit eerder de islam “een seksueel aangedreven roofmoordenaars-ideologie zonder weerga” genoemd?
  https://ejbron.wordpress.com/2013/05/10/bert-anciaux-pleegt-cultuurverraad-dus-hoogverraad-in-het-kwadraat/

  Like

  • Peter Klaasing zegt:

   Het is de angst voor het blote vrouwenlichaam, wat de rede is dat deze woestijn-fanaten hun vrouwen verstoppen achter lappen. Mijn grote vraag is, hoe deze muzelmannen zich ‘snachts gedragen. Ik persoonlijk denk, dat zij seks hebben door een gat in de slaapkamerdeur.

   Like

  • maria zegt:

   Ben dat geweldige stuk nog aan het lezen (en alle linkjes…) maar U had bovenstaand stukje nog wel wat interessanter kunnen schrijven. Als het ultieme doel van islamitisch leven een paradijs vol gewillige maagden is, maakt dat het tot een seks-gedreven “religie”. Dat een ontblote enkel of hals al tot sexuele gevoelens leidt is absurd genoeg. Maar als kleine meisjes een hoofddoek om moeten omdat ze blijkbaar als seks-object worden gezien maakt islam officiëel tot een PEDO-“religie”.

   Like

   • louis-portugal zegt:

    Maria; Een moslima kreeg een kind.
    De dokter hielp bij de geboorte en de man vroeg wat het was.
    Een meisje zei de dokter en zei er meteen achteraan;
    Wil je wel wachten totdat je haar “GEBRUIKT” totdat ze kan lopen???

    Like

  • Lucky9 zegt:

   Wie heeft er ooit de islam een ideologie van slavenhouders genoemd?
   http://nageltjes.be/wp/?p=543

   Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Speciaal voor alle allahschreeuwers, of ze nu wel of niet gecharmeerd zijn van sex:
  http://tinyurl.com/cphqlpy
  (zullen zoals gewoonlijk is wel weer “beledigd” zijn.) Stakkers.
  … and no religion too… zingt helaas wijlen John Lennon.
  (lees te tekst, zoek ’t maar op op YT)

  Like

  • maria zegt:

   Christenen kunnen inderdaad ook obsessief met (verbod op) seks bezig zijn. Er zijn wel meer religies/culturen waar vrouwen er bekaaid vanaf komen. Maar ik zou om die reden niet alle geloven op een hoop willen gooien. Toch kan ik mij zeer vinden in de teksten van de atheïst Pat Condell. Zoals hij zowel islam als christendom beschrijft is kostelijk! Echte christenen kunnen daar niet mee zitten, het is een goede spiegel die hij voorhoudt.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    “MAria, 21.44u. Condell is een kanjer, Maria! En iedereen die dat in twijfel trekt, krijgt met mij te doen, geloof me!

    Like

 3. Rudi zegt:

  Nét op het moment dat je denkt: ‘Hé, een iets of wat verstandige moslim. Hoera! Eindelijk!’ schrijft hij dit: “Gelukkig is de islam historisch gezien geen preutse godsdienst die seks wegmoffelt onder het gebedsmatje. Weinig onderwerpen waren taboe voor de profeet Mohammed.”

  Zelfs slavernij, verkrachting, moord, pedofilie en genocide waren geen taboe voor de bebaarde koppensneller uit de zandbak. En volgens de hadith deed hij het allemaal net zo graag op, onder of naast het gebedsmatje. Van voor naar achter, van links naar rechts.

  Rond liefde heerst in de islam dan weer wel een taboe, me dunkt. Vooral dan rond liefde voor het leven. Laat staan liefde voor de naaste…

  Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  Tisjammer… ik had die kapot geschoten allahschreeuwer graag in die hoedanigheid willen zien.
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/21581979/__Foto_s_Bin_Laden_blijven_geheim__.html

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Hadden ze hier ook op die manier moeten aanpakken, maar ja, als hadden komt is hebben te laat.
  http://www.pi-news.net/2013/05/japan-das-land-ohne-moslems/

  Like

 6. Helena zegt:

  Misschien nog even lachen voor het slapengaan. Artikel in Trouw.
  Vooral de op één na laatste alinea is echt een giller.
  Ook leuk (of misschien juist om te janken) is de 5e reactie.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4728/Islam/article/detail/3443196/2013/05/20/Oprichter-regeringspartij-Tunesie-we-gaan-keihard-optreden-tegen-radicalen.dhtml

  Like

  • maria zegt:

   @Helena dat noemen ze “de duivel uitdrijven met Beëlzebul” Ja je zou je rot lachen maar het is inderdaad om te janken dat dit soort Goebbels-adepten de kolommen van onze kranten bevuilen met hun “gematigde islam”. Aan een ieder die dat NU NOG gelooft kan ik alleen maar zeggen: Gaat U rustig slapen… Ik ken een Trouw-lezer en die denkt ook dat de islam in Europa zal verwateren en verwestersen… Zeker 12 jaar in coma gelegen?

   Like

 7. Theresa Geissler zegt:

  Is het een verrassing? Ik dacht het niet! In het orthodoxe christendom was het al niet anders -alles taboe, van alles schande spreken, maar oh zo goed weten hoe je de kat in het donker moet knijpen. Waarom zou dat bij de moslims anders zijn, met hun bovendien zo tomeloze heerszucht? Als je bedenkt, dat binnen de Islam de man officieel voogd”over de vrouw is en de vrouw de man altijd ‘gehoorzaamheid’ , verschuldigd is, dan kun je wel raden welke kant de gedachten in dat verband vooral op gaan! Stelletje smerige vuile huichelaars met hun liederlijke “Boek der boeken”vol bloemrijke soera’s! Gore hypocriete machtswellustelingen! Wat de ultravrome christenen in het geniep ook al te vaak hebben, hebben zij in het kwadraat! Of denken sommige naïeve westerlingen soms nog steeds dat de polygamie, voor zover die in die kringen gepraktiseerd wordt, bedoeld is om arme weduwen geborgenheid te geven? Hou toch op! Trouwens, de pedofilie is door de Islam zowat uitgevonden, om van incest maar te zwijgen. Gooi ze in Godsnaam deze streken uit voor ze alles -stiekem weliswaar- nog erger maken dan het hier (volgens hèn trouwens) al is!

  Like

  • maria zegt:

   Volgens Google search zijn aan seks gerelateerde zoektermen vooral te vinden vanuit islamitische landen, India en…de Biblebelt dus dat “kat in het donker knijpen” klopt wel. Chams heeft het hier over salafisten, alsof alleen de “extreme” moslims zo denken. Terwijl salafisten dezelfde koran/hadith lezen als de rest van de moslims. Salafisten in Syrië willen niet wachten op de hemelse maagden dus zijn ze vast begonnen de lokale vrouwen te verkrachten. Als het even meezit met een kortdurend “huwelijkscontract”.

   Like

   • Lucky9 zegt:

    Maria,
    Je slaat hier de nagel op de kop.
    De salafisten vormen een verwaarloosbare minderheid op het Arabisch schiereiland, en elders ook. Daarom worden ze zo door de westerse media en dito inlichtingendiensten als ‘extreêm’ in ‘the picture’ gezet en afgeschilderd.
    Teneinde het echte islamitische gevaar niet bij zijn echte naam te moeten noemen: de soennitische saudi’s en dat zijn in absolute meerderheid wahabieten!
    De invasie van Syrië wordt meer dan vermoedelijk gesponsord door het Saudisch regime en zijn geprivilegieerde onderdanen. Of moet ik zeggen slaven? Dat is in Irak niet anders.
    Elk geweld moet noodzakelijkerwijze gefinancierd worden. En waar komen we altijd uit? Ja, hé hé! Niet altijd in Teheran hoor!

    Bush Sr. wist dat al, Georges 2U Busch idem dito, maar Obama werd hun eigen zetbaasje, hun slaafje want zonder hun geld zou deze moslim nooit zijn gekozen en noch minder herverkozen als president van de VS.
    De islam bedreigt werkelijk de vrijheid en de democratie en heeft daar het bewijs reeds duizendvoudig van geleverd.

    Maar waarom aanvaarden we in Europa de hijra van Wahabieten?
    De reden is verscheurend. De ene islamitische wesp uitroeien heeft automatisch tot gevolgd dat een andere islamitische wesp de leiding over het islamitische wespennest overneemt. En waar sta je dan?
    Een verscheurende keuze dringt zich op: een ultimatum aan de islamitische wereld met een derde wereldoorlog als mogelijk gevolg, of een lijdzaam ondergaan van een ondermijnende islamitische invasie gevolgd door een islamitische machtsovername.
    Ver zal ik er niet naast zitten.
    De verantwoordelijken? Onze domme, machtsgeile en rovende politici van de 4 afgelopen decennia. Zij misbruikten ons aller vertrouwen en beschaamden het hen gegeven mandaat.
    Zij zijn schuldig aan een reeks misdrijven en zullen wis en zeker mee sterven in de onvermijdelijke burgeroorlog die ze zelf veroorzaakten.
    Ik hoop dat ze alsdan meer lijden en véél méér gefolterd worden dan de meesten onder ons.

    Like

 8. wim van rooy zegt:

  Ik heb Chams leren kennen bij het schrijven van mijn boek ‘De malaise van de multiculturaliteit’ (2008). Een aimabele jongen, dat was hij. Hij was toen redacteur bij uitgeverij Acco en nam het niet al te nauw met de opvolging van mijn boek, gewoon een kwestie van luiheid, vrees ik. Ik vrees nog meer dat de uitgeverij in fine schrok van de inhoud van mijn boek. Had Chams hen er niet voor gewaarschuwd? Had hij het zelf niet gelezen? Kort erna werd hij door de uitgeverij ontslagen. Toeval? Ik weet het niet. Chams gaat in zijn opinie uit van de veronderstelling dat de islam ook wat lekkers heeft voortgebracht. Ik zou echter niet graag uitgebreid kennis maken met degene die de perfecte mens navolgt (Mohammed in casu). Maar misschien heeft Chams ook de koran en de sunna niet gelezen? Hij stelde een hele tijd geleden alweer geen prijs op de artikelen die ik doorstuurde. Die waren kritisch t.o.v. de islam. Hoe dan ook: in DS mag hij altijd publiceren en opiniëren. In het Frans noemt men dat du racisme à rebours.

  Like

 9. Pedo ‘profeet’ Mohammed was een ‘lekker’ mannetje!!!

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Jack mo was geen pedo volgens een oostenrijkse rechtbank en veroordeelde Elisabeth Sabaditsch Wolf tot 480 €uro boete omdat ze dat beweerd had.
   Motivatie hij hield haar tot ze 18 werd (zijn dood) ondanks dat hij haar als 50 tiger en zij 9 jaar gebruikte.

   Like

 10. Leo zegt:

  @ Peter.
  Nee hoor Peter, niet door een gat in de deur.
  ze lozen gewoon op de vloer,……. de vliegen doen de rest.

  Like

 11. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  ‘Sjiisme is nog gevaarlijker dan naakte vrouwen.’ Daar kunnen we het helemaal mee eens zijn. Nogmaals, pornografie bedreigt het Islamitische verlangen naar hun “hemel”. Wanneer geven Moslims dat nou eens toe?!

  Like

 12. Jade zegt:

  Ik word niet goed…
  De eerst lichting bezorgt ons al een punthoofd, maar er komen er nog eens 50 miljoen.
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/05/Ook-Itali-eist-snel-Verenigde-Staten-van-Europa

  Like

 13. Jan zegt:

  Moslims vallende kussende stelletjes met messen aan
  Islamists attacked a group of kissing couples who locked lips in a Turkish metro station to protest a morality campaign by the authorities in Ankara, the local press reported on Sunday.
  One person was stabbed when about 20 Islamists chanting “Allah Akhbar”
  http://www.egyptindependent.com/news/islamists-attack-turkey-kissing-protest?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  Like

 14. Jan zegt:

  Wetenschappelijk advies uit de 7e eeuw:
  Menstruerende vrouwen zijn geestelijk labiel en moeten dus geen cruciale beslissingen nemen

  Saudi study claims women’s mental capabilities affected by menstrual cycle
  http://www.emirates247.com/news/avoid-crucial-decisions-during-period-doctors-2013-06-04-1.509100

  Like

 15. BertG. zegt:

  Jan, dit zal me niet in dank afgenomen worden. Deze opmerking.
  Maar er is een percentage die behoorlijk labiel gedrag er op na kan houd in zo’n periode.
  Niet te genieten zijn ze dan. Beslist niet allemaal maar best wel veel.
  Ik ben het niet eens met dit advies eens uit de 7de eeuw maar iedereen kent wel voorbeelden hiervan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s