Oostenrijk: ambassaderesidenties – de armste landen bezitten de mooiste paleizen

Screenshot_17

Het ontwikkelingsland Namibië praalt in Grinzing (Wenen) met een prachtige residentie

Als het in het Oostenrijkse parlement om geld voor ontwikkelingshulp gaat, is het hommeles. Oostenrijk geeft jaarlijks ongeveer 800 miljoen euro uit aan projecten in de armste landen van de wereld, zo ook in het Afrikaanse land Namibië. De regering van dit land zou echter wel eens helemaal niet zo krap bij kas kunnen zitten, want op een van de duurste bouwterreinen in Wenen, namelijk in Grinzing, ontstond een prachtresidentie voor de ambassade.

Het gebouw bevindt zich in de Feilergasse 15, direct naast het Peter-Alexander-plein. Namibië heeft het oude pershuis uit het jaar 1572 laten verbouwen tot een waar luxe stuk onroerend goed. Buurtbewoners verbazen zich er niet alleen over dat een zogenaamd Derde Wereldland in het buitenland regelrechte paleizen voor hun diplomatieke vertegenwoordigers bouwt, maar ook over de bouwvergunningen, die hier blijkbaar heel gemakkelijk werden verstrekt. De residentie van Namibië in Döbling is geen op zichzelf staan geval: zelfs in Peking, waar bijvoorbeeld de Oostenrijkse ambassade in een nogal bescheiden huis is ondergebracht, valt het in de ambassadewijk op dat de armste landen altijd met de prachtigste paleizen pralen.

Gelden stromen in de verkeerde kassen

De verdenking komt op dat er het een en ander fout gaat bij de ontwikkelingssamenwerking. Aanwijzingen daarvoor zijn er genoeg. De Duitse schrijver Volker Seitz schrijft in zijn boek “Afrika wordt arm geregeerd” op pagina 17: “Overal worden belastinggelden over de balk gegooid, maar hier worden ze als begrotingshulp bijna uit de lucht naar beneden gegooid.” Het hele continent, aldus Seitz verder, zou de ontvanger van aalmoezen worden, niet vanwege de mensen en de volkeren, maar omdat ze regeringen hebben die lui, hebzuchtig en grootheidswaanzinnig zouden zijn. De schrijver beklaagt dat ondanks de doelgebondenheid van de ontwikkelingsgelden deze steeds opnieuw de weg vinden naar verkeerde kassen en de luxe villa´s van de verantwoordelijken in talrijke landen financieren. Ook kon hij tijdens zijn onderzoek waarnemen dat er in de ontwikkelingslanden een enorme dichtheid van Mercedessen bestaat.

800 miljoen jaarlijks aan ontwikkelingshulp

Het parlementslid van de FPÖ Alois Gradauer echt ieder jaar vooral met zijn Groene collega´s over de hoogte van de ontwikkelingshulp: “Voor mij als begrotingspoliticus is het onverdraaglijk dat 0,27% van het BNP, namelijk bijna 800 miljoen per jaar, aan ontwikkelingshulp wordt uitgegeven en in Oostenrijk tegelijkertijd op de pensioen, hulp voor gezinnen en op andere sociale zaken gekort wordt”, zei Gradauer tegenover Unzensureirt.at.

 

Ontwikkelingshulp maakt afhankelijk en onverschillig

Waarom komt Afrika economisch niet op de been? “Omdat ontwikkelingshulp het continent al tientallen jaren arm houdt”, zegt Peter Heller in zijn documentaire “Zoet gif”. In het begin van de film werpt een vliegtuig witte zakken af, ergens in Afrika boven een stoffige savanne. Een groep mensen holt op de plek met de goederen af en grijpen wat ze te pakken kunnen krijgen. Iedereen wil zoveel mogelijk hebben van datgene wat er uit de hemel viel. Peter Heller komt na deze scene tot de conclusie: “wie zich zo energiek op door een vliegtuig afgeworpen graankorrels stort, zit of in een levensbedreigende noodsituatie of hij is zozeer aan de levering uit de lucht gewend geraakt dat hij helemaal niet meer op het idee komt om zichzelf te verzorgen.”

Dat is de boodschap van de film “zoet gif”: ontwikkelingshulp maakt onafhankelijk en onverschillig. Hij vernietigt iedere motivatie om jezelf in te spannen, want men krijgt de hulp gratis en helemaal zonder moeite. Tegelijkertijd is de hulp een business, waarvan de winsten vooral worden opgestreken door westerse ondernemingen – de armen echter, die de hulp het meest nodig hebben, blijven met lege handen staan.

Visfabriek zonder stroom en schoon water

De film bewijst echter ook hoe concrete ontwikkelingshulp kan falen. In Kenia wilde men van de Turkana, traditioneel een nomadisch herdersvolk, vissers maken om hen te behoeden voor de gevolgen van een droogte. Met Noors geld werd er dus een visfabriek gebouwd om de vangst aan de man te brengen. Maar er was geen stroom om de vis te koelen en ook niet voldoende schoon water om ze schoon te maken. De fabriek heeft nooit gewerkt. Slechts één voorbeeld van velen, die hoofdschudden veroorzaken bij de burgers van de donorlanden.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/0012869-Botschafts-Residenzen-Die-rmsten-L-nder-haben-die-sch-nsten-Pal-ste

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", Afrika, Derde Wereld, Elite, Graaien, Hypocrisie, Oostenrijk. Bookmark de permalink .

9 reacties op Oostenrijk: ambassaderesidenties – de armste landen bezitten de mooiste paleizen

 1. Jaantje zegt:

  Dambisa Moyo beschreef het heel treffend in haar boek Dead Aid.
  Desondanks word het gegeven niet opgepakt door de ‘helpers’.

  Like

 2. wim van rooy zegt:

  Een mooie roman over deze hele problematiek is Paul Theroux’ ‘De benedenrivier’; ook in zijn laatste roman is deze goedmenselijke en onverdachte kosmopoliet meer dan sceptisch geworden over ontwikkelingshulp. Hij is defaitistisch. Nu alleen de andere goedmensen nog.

  Like

 3. Paardestaart zegt:

  Of course..Proles love big, shiny cars..

  Like

 4. Makropoelos zegt:

  Niet het een en ander bij de ontwikkelingssamenwerking gaat fout, maar alles.

  De Noren waren op de goede weg, maar maken het dan niet af. Kenia, dus meer dan genoeg zon, was het zo moeilijk geweest om een instalatie voor solar energie te plaatsen, waarmee gelijk uit zeewater genoeg zoet water aangemaakt had kunnen worden. Zeer slecht beleid, ook bij de Noren dus.
  Dat slechte beleid bij de toepassing van ontwikkelingshulp werkt uiteindelijk tegen ons zelf. De mensen die uiteindelijk verkeerd geholpen worden, komen dan als economische asielzoekers bij ons terecht en deze hangen dan vaak ook nog eens de islam aan. Tel uit je winst.

  Gaan we het dan nooit leren? Nee dus! Lees hierboven bij Jaantje. Erg triest allemaal.

  We kunnen de meest gigantische projekten uitvoeren, maar een gezonde samenleving is onmogelijk.

  Like

 5. monty1 zegt:

  @ Jaantje

  Waarom zouden de helpers goede nota nemen van het gegeven dat hun heilzame werk in de arme landen niet helpt? Ten eerste maken de helpers zichzelf dan overbodig en werkloos(“Jongens, het is leuk geweest, au revoir”), ten tweede, ze krijgen dan geen royale subsidie meer van staat en/of giften van donateurs, ten derde, dat geeft betrokkenen een vervelend gevoel (“Jongens, zij zijn arm en wij rijk, daar mogen zij toch niet de dupe van worden?”) en ten vierde Wientjes is ook niet enthousiast als de helpers hem komen vertellen dat ontwikkelingshulp achterhaald is en dat het mkb niet moet rekenen op verdere lucratieve orders in ontwikkelings-landen. Tel daar bij op, dat reclamebureau’s, advertentiemakelaars en website-makers graag aan het werk blijven, want bijvoorbeeld het op foto vastleggen van zielige negerkindjes met aan AIDS-lijdende moeders die hartverscheurend in de camera kijken, inclusief pakkende slagzin, dat is core business die op het spel staat.
  De directeuren van de helpers verdienen ondertussen ver boven de Balkenendenorm. Die zullen de helpers dus achter gesloten deuren wel tot andere gedachte brengen, mochten ze willen muiten.

  Like

 6. 2Crazy2bTrue zegt:

  Die verdomde socialisten behoren tezamen met de moslims tot het schuim der aarde.
  Alleen maar goed om onophoudend overal ellende te creëren.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  En de GOEDEDOELENMAFFIA zag dat het GOED WAS! Helemaal eens met het artikel!

  Like

 8. Jean zegt:

  Uit ‘vrije wil’ zal ik NOOIT iets geven aan een land wat onder barbarij leeft en zeker nooit waar een dictatuur leeft.
  Dat die huichelaars en zwaar dementerende idioten van dat EU gedrocht met ons geld daar naartoe gaan zal ze zwaar aangerekend worden, zeker weten, de lafaard zijn bekend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s