Wederzijdse nierdonaties tussen Arabieren en Joden: “We zijn nu aan elkaar verbonden”

Screenshot_34Rasha Akrat, een Arabische vrouw uit Haifa, doneerde een nier aan David Ben Yair, een Joodse man uit de buurt van Haifa. Shmuel, de zoon van David, doneerde een nier aan Muhammed, de echtgenoot van Rasha. Muhammed zegt: “Vanaf nu zijn we aan elkaar verbonden”.

Solidariteit in het Rambam ziekenhuis in Haifa:

Muhammed Akrat, Arabische inwoner van Haifa, 32 jaar oud en David Ben Yair, wonend in een stadje ten noorden van Haifa, 57 jaar oud, liggen samen op dezelfde kamer in het ziekenhuis. Nog geen week geleden kenden ze elkaar niet. Maar nu zijn ze met elkaar verbonden in een speciale “levensband” die alle controversies tussen Joden en Arabieren overschrijdt.

De aanleiding tot deze sterke band tussen de twee families is de wederzijdse donatie van een nier. Aanvankelijk was het de vrouw van Muhammed (30 jaar oud) die een nier doneerde aan David Ben Yair en zo zijn leven redde. Na deze donatie doneerde de zoon van Ben Yair een nier aan Muhammed.

Volgens de artsen is een dergelijke wederzijdse donatie iets uitzonderlijks en wordt het een “kruistransplantatie” genoemd; dat wil zeggen een wederzijdse transplantatie tussen twee families die niet met elkaar verwant zijn. Dit komt niet vaak voor in Israël.

Het was dokter Ramadan, hoofd van de afdeling Nazorg van patiënten met een transplant-nier in het Rambam ziekenhuis, die het eerste contact legde tussen de twee families. Hij vertelt dat toen hij het idee opperde van een kruistransplantatie de families direct instemden. Wiens leven in gevaar is, kan het niet schelen van wie de donatie komt.

Afgelopen dinsdag gingen Rasha en Shmuel tegelijk de naast elkaar liggende operatiekamers binnen. Hun operaties duurden drie uur en daarna werden de nieren klaar gemaakt voor de transplantaties.

Direct na hen werden Muhammed en David naar de operatiekamers gebracht. Ook hier duurden de operaties drie uur en werden de nieren met succes ingebracht. Hopelijk kunnen ze binnenkort ontslagen worden uit het ziekenhuis.

Vandaag, donderdag, hebben de vier familieleden elkaar voor het eerst ontmoet. David vertelt dat ze over van alles en nog wat hebben gepraat, over hun kinderen en families en over wat ze hebben doorgemaakt in hun leven. “Muhammed is een fijne man, het lot heeft ons samen gebracht en nu zijn we met elkaar verbonden in ons lichaam en in onze ziel”. Ook zijn kamergenoot Muhammed is vol complimenten. “David is een prima kerel en we vormen echt één familie. We hebben het fijn samen en zorgen voor elkaar. We zijn nu onafscheidelijk met elkaar verbonden”, vertelt hij.

Screenshot_33

Vertaald uit het modern Hebreeuws door:

Dorith Carmeli

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", Israël. Bookmark de permalink .

14 reacties op Wederzijdse nierdonaties tussen Arabieren en Joden: “We zijn nu aan elkaar verbonden”

 1. Hans zegt:

  Mooi nieuws. Een onderzoek heeft aangetoond dat ze allemaal genetisch dezelfde stam hebben daar rond de Sinäi. Maar het islamitische geloof is doorgaans sterker dan die verwantschap.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   @Hans 16.56 Daar zeg je wat! Weet je waar dit me al aan deed denken? Aan een scène uit “De avonturen van Rabbi Jacob”, een Louis de Funès-film. Racist pur sang Plivert (de Funès) en derde wereld-verzetsleider Slimane (vermoedelijk moslim) ontkomen na ontelbare verwikkelingen aan Slimane’s belagers, onder meer door hulp van Pliverts Joodse chauffeur Salomon Schmoll. Op het punt aangekomen waar hun wegen op dat moment moeten scheiden maakt Plivert de opmerking: “Hé….Schmoll…..Slimane….Zijn jullie soms neven?” Eén ogenblik stilte, dan glimlacht Slimane en zegt:”Vèrre, ja….” Hij drukt Schmoll de hand en voegt er aan toe:”Dank je wel.” Dit voor hij op een scooter wegscheurt met Plivert achterop.
   Elke goede komedie heeft zijn hilarische en zijn ontroerende momenten. Dit was een ontroerend moment. Maar wel één, waarvan je als publiek zegt: Nou ja, maar dat komt in werkelijkheid niet voor. Heel soms dus wel.

   Like

   • Tom Hendrix zegt:

    @Theresa Geissler 18.53. uur. Heb het gezien Theresa, heel aandoenlijk! Verder heb ik mij te barsten gelachen, met de mafketel Louis de Funés. Zouden meer op de tv moeten komen, deze films laten je tenminste lachen!

    Like

 2. manna zegt:

  het zijn niet de mensen, maar het boek

  Like

 3. Pieter Nokkio zegt:

  De nakomelingen van Esau, de Arabieren, hebben als bloedbroeders van de Joden (afstammelingen van Esau’s broer Jakob, die later Israël werd genoemd) dezelfde gebruiken, zoals het koosjer eten en de besnijdenis (van jongetjes! – niet meisjes, om den drommel). Jammer dat die woestijnpiraat Mohammed eeuwen later zijn zwakzinnige en agressieve geestvervoeringen te boek stelde. Toen hij de Joden – die, hoe klein soms in aantal ook, altijd in Israël hebben gewoond – vergeefs trachtte over te halen om zijn ‘geloofsleer’ te volgen, ging het mis. En goed mis ook, zo ervaren we nu veertienhonderd jaar later nog altijd. En in steeds heviger mate.

  Like

 4. Pieter Nokkio zegt:

  Aanvullend: compliment voor het plaatsen van dit bloedmooie bericht, webmaster!

  Like

 5. guusvelraeds zegt:

  Voorlopig kan mijn avond niet meer stuk na het lezen van dit bericht. Zo is het, en zo hoort het.

  Like

 6. Elvi zegt:

  Ik krijg hier kippenvel van. Wat zou de wereld toch mooi kunnen zijn!

  Like

 7. Tiny zegt:

  Een prachtig en hoopvol bericht.

  Toch moest ik even glimlachen om de naam van het ziekenhuis. Waar is die aan ontleent, weet iemand dat?

  Like

  • guusvelraeds zegt:

   Maimonides, ook bekend als de Rambam, (Hebreeuws: Rabbi Mosjé ben Maimon; Arabisch: Moesa ibn Maimon) (Córdoba (Spanje), 30 maart 1135 – Fustat (Caïro), 13 december 1204) was een rabbijn, geleerde, filosoof en arts. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste rabbijn uit het post-Talmoedisch jodendom. Zijn filosofische werk heeft tot op de dag van vandaag niet alleen grote invloed op het joodse denken, maar ook daarbuiten.

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Maimonides

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s