Turkije: protesten tegen Erdoğan escaleren

Screenshot_7

Vrijdagavond tot diep in de nacht speelden zich op burgeroorlog lijkende toestanden af in Istanboel. Nadat de politie met geweld een protestkamp van milieubeschermers in Gazipark had ontruimd, ontlaadde de opgekropte volkswoede zich tegen de autoritaire manier van leidinggeven van minister-president Recep Tayyip Erdoğan.

In het begin van de week had de vernietiging van een park en het kappen van honderden bomen nog een vreedzame golf van protesten veroorzaakt. De plannen van Erdoğan voor een groot winkelcentrum op de plaats van het park stuitte op hevig verzet, omdat het hierbij gaat om een van de laatste recreatiegebieden van de stad. Zoals “Spiegel Online” bericht, verklaarden zich vrijdag tienduizenden mensen solidair met, bruut door de politie verdreven, milieubeschermers, studenten en mensenrechtenactivisten. De politie sloeg niet in op chaoten, maar op burgers midden uit de samenleving. Er werd met waterkanonnen, traangas en pepperspray tegen de demonstranten opgetreden. En er zou zelfs met scherp zijn geschoten. De activisten verdedigden zich met stenen.

Bloedende, deels nog op de grond kruipende mensen, vluchten de tunnels van de metro in, achtervolgd door de zwarte staatsmilitie, die daarna traangas in de tunnels pompte en tegelijkertijd de ambulances hinderde om de deels zwaargewonden te helpen.

Velen lukte het te voet naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen te komen, die inmiddels overvol zijn. Mensen met botbreuken, huidwonden en zwaargewonden, die het geluk hadden een ziekenwagen te bereiken en dringend medische hulp nodig hadden.

In werkelijkheid ging het toen al lang niet meer om een paar bomen in het hart van de stad, maar om de individuele vrijheid van de mensen van een heel land. De al maandenlang opgekropte woede over de despotische manier van leidinggeven van de regering Erdoğan ontlaadde zich. De oppositionelen, liberalen, linksen en seculieren, die al lange tijd een probleem hebben met de AKP van Erdoğan. De partij, die in toenemende mate compromisloos heerst en de afgelopen tijd niet alleen zonder mededogen studiekosten ingevoerd had en vele journalisten en oppositionelen op verdenking van terreur had laten oppakken, maar ook steeds meer staat voor een sluipende islamisering van Turkije. Daarvoor spreekt ook de onlangs in het parlement aangenomen wet om in feite alcohol te verbieden.

Screenshot_8

“Mogen al die winkelcentra instorten en Tayyip onder het puin begraven worden”, stond er op een spandoek van de demonstranten, die met slogans zoals “Het verzet is overal” naar de centrale van de AKP marcheerden.

Intussen zijn de onlusten ook overgeslagen naar Ankara, Izmir, Bodrum, Eskisehir en Konya. Ook in Berlijn kwamen mensen bijeen voor een manifestatie.

Ondertussen beschuldigt de aan de AKP gelieerde pers de demonstranten ervan zelf schuldig te zijn aan hun deels zware verwondingen. “Hadden ze maar niet moeten demonstreren!”

Tegenspraak wordt niet geduld in Erdoğans islamitische Turkije. Als het aan de korangetrouwe minister-president ligt, waren seculariteit, vrijheid en gelijkheid van man en vrouw verleden tijd. Zijn Turkije lijkt vermoedelijk meer op een islamitische Godstaat.

Link met veel foto´s:

http://www.rightnow.io/breaking-news/turkey_bn_1369752659185.html

Video van Hürriyet tv:

http://webtv.hurriyet.com.tr/2/50093/0/1/taksim-de-titreyerek-kurtarilmayi-bekledi-gezi-parki-olaylari.aspx

Video´s:

 

 

 

Bron:

http://www.pi-news.net/2013/06/turkei-proteste-gegen-erdogan-eskalieren/

Auteur: L.S. Gabriel

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islamisering, Turkije. Bookmark de permalink .

14 reacties op Turkije: protesten tegen Erdoğan escaleren

 1. Theresa Geissler zegt:

  Ah, goed…..Klaarblijkelijk zijn de invloeden van Kemal Atatürk toch nog wel besteed geweest aan een deel van de Turkse bevolking en haar nazaten!
  Daar léék het jarenlang ook op, maar de berichten van de laatste tijd klonken alsmaar beroerder. Afwachten maar hoe de situatie zich verder ontwikkelt. Zolang er- zoals destijds in Iran- geen staatsgreep door Ayatollahs heeft plaatsgevonden, is er nog hoop.

  Like

  • Oma zegt:

   Turken in turkije zijn geëvolueerd, willen een seculiere staat behouden terwijl erdogan de sharia door hun strot wil rammen…natuuurlijk dat dit botst. Eenmaal vrijheid geproefd is er geen weg terug naar een keurslijf onder het mom van religie.

   Echter, de zwerm turken die zich reeds over europa hebben verspreid zijn blijven stilstaan in de tijd en wensen wel een islamitisch turkije en als het even kan, elk gastland waar ze verblijven…mooi voorbeeld is de hoofddoek: verboden in het seculiere turkije maar ze eisen in eu-landen zelfs wetsveranderingen om dat onding te dragen en dat wordt dan nog toegestaan door de hypocriete ‘gastlanden’ met hun rode, slappe dhimmi regeringen.
   Ik ben benieuwd hoe eu nu tegenover de toetreding tot de eu van turkije zal staan, nu de turkse bevolking zelf in opstand komt tegen het autoritaire, islamitisch beleid van erdogan.
   Want eu poogt al een hele tijd om het imago van het ‘seculiere’ turkije op te vijzelen om de toetreding mogelijk te maken zonder al te veel verzet van europeanen.

   Daarom ook dat de regimepers nergens gewag maakt van deze onlusten want de massale kritiek op een eventuele toetreding van het islamitische turkije tot de eu zou het plannetje van de eu-dictators dwarsbomen voor de verdere onderwerping van het westen door deze middeleeuwse, barbaarse ideologie, dat het eu-gedrocht meent te gebruiken voor eigen doeleinden.

   Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Laten we hopen dat het Turkse leger, snel korte metten maakt met de AKP. Dat zouden ze moreel verplicht moeten zijn, om de erfenis van Atatürk veilig te stellen, te weten de seculiere staat. Atatürk had een pesthekel aan de islam! Waar ik waardering voor op kan brengen!

  Like

 3. BertG. zegt:

  Als je op de foto’s let die op elke site staan zal je echt geen hoofddoekje tegen komen.
  Toch wel apart dat dat het eerste is waar ze hier om schreeuwen als eis van hun moslim zijn.

  En Oma, de eu stuurt daar gewoon weer een grote zak geld heen en alles is weer opgelost.
  Want met de islam heb het NIETS te maken. Zullen wel oproerkraaiers zijn die niet van de drank af kunnen blijven. I.v.m. de nieuwe wetten w.b. de verkoop hiervan.
  Want erdootje heeft immers de beste bedoelingen met zijn volk en de eu.
  Het NL’se leger zit er al met wat afweer geschut.

  Like

 4. luckybee zegt:

  Zo te zien willen de Turken nog een Khalifaat nog de Sharia hebben!Dus geen macht aan de arabieren teruggeven.

  Like

 5. Tiny zegt:

  Het probleem is dat Erdogan het leger gekortwiekt heeft op een wel heel misselijke manier. Hij heeft er zijn eigen mannetjes aan de top neergezet en de vervangen top in de gevangenis gegooid of anders onder druk gezet.
  Toch zijn er soldaten geweest die aan de bijna vergaste burgers, gasmasker hebben uitgedeeld.
  De Turken uit de grote steden zal men ook hier in Europa amper vinden, dat zijn ook die geen hoofddoekjes en sharia willen, maar hun vrijheid willen behouden en seculier blijven. Wat we hier vinden en wat Erdogan en consorten aan de macht heeft gebracht en tot nu toe houdt, is de analfabete plattelands bevolking uit bijv. achter Anatolië.

  In ieder geval gaan ze wel met heel erg veel de straat op en hoop voor hen, dat het goed afloopt.
  Want met seculieren is het wel iets beter te leven als met die islamisten.
  Want op een dergelijk manier te keer gaan als de politie daar, waarbij ze niet alleen schieten, slaan en schoppen, maar ook de demonstranten bijna vergassen. Als je die foto’s ziet dan zou je denken dat Istanboel in brand staat, maar het zijn gaswolken. With love from the USA/Obamalalala.

  Like

 6. Joop Klepzeiker zegt:

  Prachtig, maar vergeet niet dat Istanboel niet hetzelfde is als turkey en is een wereld van verschil tussen Istanboel en de binnenlanden van turkey.

  Binnen een paar uur rijden kom je van een moderne stad in de middeleeuwen terecht.

  Like

 7. Seculiere zegt:

  Eindelijk! waar bleven die protesten? Ik heb er lang moeten op wachten.
  Het is niet alleen in Istanbul hoor, iedereen is Erdogan beu.
  Ook in mijn omgeving hoor je alleen maar klachten over Erdogan onder de Turken, en dit komt zo opeens uit het niets.

  De dag dat Erdogan die rode lippenstift had verboden, zag je op de Turkse tv de alle vrouwen opeens rode lippenstift dragen 🙂 toen kwam er een smile op mijn mond 🙂

  Like

 8. Jan zegt:

  Opmerkelijk:
  Syrië adviseert Erdogan te stoppen met geweld of anders af te treden
  http://www.jpost.com/Middle-East/Syria-rebukes-Erdogan-over-Turkish-protest-violence-315101

  Like

 9. Benedict Broere zegt:

  Attaturk heeft een kleine eeuw lang geprobeerd van Turkije een modern land te maken, en in een aantal opzichten is dat ook gelukt. Maar al enige tijd is er die volledig democratisch aan de macht gekomen islamitische politiek, die bezig is het hele programma van Attaturk terug te draaien. En moderne Turken gaan daar nu eindelijk tegen protesteren, tegen heel die islamisering van hun cultuur. Het is dan vanwege demografie en aanhoudend politiek correct wanbeleid, dat het zeer wel mogelijk is dat dit ons voorland is, dat als de politiek niet echt wijzigt, dat we dan ooit wakker worden met een volledig democratisch aan de macht gekomen islamitische politiek. Waartegen sommigen van ons zullen protesteren, omdat men bezig is de mensenrechten af te schaffen, en de moderne beeldende kunst, en de muziek, en de geëmancipeerde vrouw, en ons bier en plezier, en de wetenschap, en de welvaart, en eigenlijk heel de moderne open samenleving. Waarnaast anderen tegen die tijd al dusdanig geïntimideerd en/of geïndoctrineerd zijn, dat ze het maar laten gebeuren.

  Like

 10. Seculiere zegt:

  Resistanbul !

  Like

 11. Pingback: Gezi-park in Istanbul met geweld ontruimd | E.J. Bron

 12. Jan zegt:

  Erdogan’s partij verliest meerderheid in parlement onanks fraude en geweld tegen oppositie

  Turkish voters delivered a rebuke on Sunday to President Recep Tayyip Erdogan as his party lost its majority in Parliament in a historic election that thwarted his ambition to rewrite Turkey’s Constitution and further bolster his clout.
  ..
  The vote was also a significant victory to the cadre of Kurds, liberals and secular Turks who found their voice of opposition to Mr. Erdogan during sweeping antigovernment protests two years ago. For the first time, the Kurdish slate crossed a 10 percent threshold required to enter Parliament.

  With 99 percent of the votes counted, the A.K.P. had won 41 percent of the vote, according to TRT, a state-run broadcaster, down from nearly 50 percent during the last national election in 2011. The percentage gave it an estimated 258 seats in Turkey’s Parliament, compared with the 327 seats it has now.

  http://www.nytimes.com/2015/06/08/world/europe/turkey-election-recep-tayyip-erdogan-kurds-hdp.html?_r=0

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s