Van Tahrir- naar Taksimplein

Screenshot_54

(Door: Sylvain Ephimenco)

“De vergelijking tussen de Arabische revoluties en de rellen in Turkije is een scheve. Gingen de Arabieren de straat op om hun dictators omver te werpen, de Turken vechten voor het behoud van hun democratie.”

Dit schreef correspondent in Turkije Erdal Balci gisteren op de voorpagina van Trouw. Gelijk heeft hij. Maar ik weet nog iets dat me aan het hart gaat. Op het Egyptische Tahrirplein, symbool van de protesten tegen het seculiere regime van dictator Mubarak, zijn vrouwen de prooien geworden van een duistere lente. Dat ze een hoofddoek dragen of westers gekleed zijn zoals Amerikaanse of Franse journalisten, niets helpt meer. Tientallen vrouwen zijn al volledig uitgekleed door kluwen mannen, aangerand, vernederd en soms verkracht. In het nieuwe Egypte vinden salafistische imams als Ahmed Mahmoud Abdullah dit volstrekt gerechtvaardigd: op de Egyptische tv zei deze reli-psychopaat dat vrouwen op het plein ‘monsters’ zijn die verkracht willen worden.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Van Tahrir- naar Taksimplein

 1. Pingback: BOINNK!!! | Van Tahrir naar Taksimplein

 2. Martien Pennings zegt:

  Goed geobserveerd van Ephimenco.
  Wat zijn de twee punten van overeenkomst tussen de “Arabische Lente” en de Turkse opstand?
  1) De islam en 2) het dwaze gelul van de deftige mainstream-bavianen.
  Zowel de Arabische lente-islam als de islam van Erdogan waren volgens die bavianen lief en demokratisch.
  Nu is duidelijk dat 1) de islamistische hel in Libië, Egypte en Syrië is losgebroken en dat Jordanië zal volgen, en 2) dat de seculiere Turken diezelfde islamistische hel van Erdogan verwachten.

  Benieuwd hoe Moslimsbroeder Obama zich terzake van Turkije zal uiten.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Prima verwoord artikel in Trouw. Maar geloof maar niet dat de RODEN en de overige LINKSEN deze conclusies zullen delen. Verder respect voor deze Turkse mensen, die wel de seculiere staat van Atatürk wensen.

  Like

 4. Petrossa zegt:

  Als er zelfs maar 2% van de bevolking staat te protesteren zou me dat hogelijk verbazen. Van de 74 millioen Turken is het overgrote merendeel hardcore moslim en best tevreden met de richting die Erdogan inslaat.

  Like

 5. Theresa Geissler zegt:

  Helder artikel van Ephimenco! De verhoudingen zijn duidelijk en ondubbelzinnig in kaart gebracht.Hier zie je nou eens het grote verschil tussen een samenleving die decennia lang werd gevormd en beïnvloed door een verlichte geest als Atatürk en één waar die verlichting nooit in die mate aan de orde is geweest zoals in Egypte. Niet alleen zijn de Turkse vrouwen mondig , zelfstandig en bereid voor hun vrijheid te strijden, de mannen, althans de Kemalistische mannen, zien dat ook als vanzelfsprekend en denken bij deze strijd niet aan poging tot aanranding, verkrachting en dergelijke. Terwijl de vrome moslimmannen in Egypte vrouwen als niets anders zien dan als loslopend wild! Arabische lente? Alsof er zoiets als een ‘lente’ mogelijk is zodra de Islam op het toneel verschijnt! Wij kunnen alleen hopen, dat er voor de Kemalisten een uitweg mogelijk is; in andere landen lijkt helaas het tij al t zijn gekeerd -in negatieve zin. In geen geval dient men hier de fout te maken, enig vertrouwen te hebben in Erdogan, vanwege zijn ‘democratische’verkiezing, want hij dient doodgewoon de foute zaak. Daar kàn en màg je als westerling niet achter staan. -Relativering uitgesloten.

  Like

 6. Helena zegt:

  Heel sterk artikel, simpel en to the point daar geniet ik van.
  Ook de reacties even vluchtig doorgelopen. Daar zitten ook pareltjes tussen!
  Ligt het aan mij, is het wensdenken??? Valt het jullie ook op????
  Het lijkt er toch bijna op dat er heel ver weg nog voorbij de horizon een heel klein sprankje licht
  gloort.
  De slinksen zitten nu in ieder geval wel in een spagaat.

  Like

 7. nn zegt:

  Waarschijnlijk zullen de opstanden in Turkije een laatste stuiptrekking blijken te zijn van de seculiere staat. De machtsmiddelen die de islam aanreikt om het volk onder de duim te houden zullen hun uitwerking in Turkije net zo min missen als overal elders.

  Like

 8. luckybee zegt:

  Democratie kan je alleen berijken met Jezus Christus en met niemand anders.Lees Matheus 20 vers 20-28
  De twee zonen van Zebedéüs , Alles anderen is overal in de wereld tot een debakel geworden

  Like

 9. Joop Klepzeiker zegt:

  Gatestone Instituut: VS helpt herstel Turks-Ottomaans Rijk
  Xander 05-06-2013 14:29- in Islam & Terreur

  Ook Duitsland promoot op achtergrond nieuw Turks-islamitisch imperium

  Fethullah Gulen streeft openlijk naar een hersteld islamitisch Turks-Ottomaans Rijk (groen op het kaartje – in al deze gebieden hebben Amerikaanse militaire interventies plaatsgevonden).

  Robert Kaplan, historicus en analist bij het onafhankelijke non-profit Gatestone Institute dat zich specialiseert in nieuws dat door de reguliere media wordt genegeerd en onderdrukt, schrijft dat de Verenigde Staten met zowel politieke als militaire middelen meewerken aan het herstel van het Turks-Ottomaanse Rijk. Bijna alle Amerikaanse operaties op de Balkan, in Noord Afrika en het Midden Oosten, inclusief het aanstichten van de Arabische Lente, waren en zijn bedoeld om de heroprichting van het islamitische Kalifaat mogelijk te maken.

  Amerikaanse pro-moslim bombardementen

  Sinds het midden van de jaren ’90 heeft de VS in meerdere conflicten in Europa en het Midden Oosten militair ingegrepen. In 1995 bombardeerden de Amerikanen de Serviërs en Servië om daarmee het moslimregime van Izetbegovic in Bosnië te steunen. In 1999 bombardeerden ze opnieuw de Serviërs, deze keer om de opkomst van de KLA moslims in Kosovo te faciliteren. In 2010 werd de Libische president Gadaffi gebombardeerd zodat islamistische, aan al-Qaeda verbonden rebellen de macht konden overnemen.

  Iedere interventie werd gerechtvaardigd vanwege zogenaamde ‘humanitaire’ redenen: eerst moesten de Bosnische moslims, en later de Kosovo moslims, worden beschermd tegen de ‘genocidale’ Serven, en daarna moesten de Libiërs ineens worden beschermd tegen hun ‘wrede dictator’ Muammar Gadaffi.

  Delen Ottomaans Rijk ‘bevrijd’

  Andere redenen die in het Westen werden aangevoerd waren onder andere het verkrijgen van een strategische positie op de Balkan, het communisme in Joegoslavië verslaan, aan de moslims wereldwijd laten zien dat de VS niet anti-islam is, en om de rol van de NAVO na de Koude Oorlog te herdefiniëren.

  Iedere Amerikaanse interventie vond plaats in een land of gebied dat vroeger deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk. En overal werd een seculier regime vervangen door islamisten die de Sharia willen invoeren en streven naar een wereldwijd islamitisch Kalifaat. De landen die sinds het begin van de Arabische Lente zonder Amerikaans militair ingrijpen door islamisten werden overgenomen, Tunesië en Egypte, behoorden eveneens tot het Ottomaanse Rijk.

  VS volgt steeds hetzelfde recept

  Met uitzondering van Irak volgde en volgt Washington overal hetzelfde recept: eerst ontstaat er een gewelddadig binnenlands conflict in het land waar de interventie moet gaan plaatsvinden. De ‘goeden’ zijn altijd de rebellen, de ‘kwaden’ zijn ‘wrede antidemocratische onderdrukkers’ die zich schuldig maken aan ‘oorlogsmisdaden’. Internationale organisaties, mensenrechtenactivisten en gerespecteerde publieke figuren worden vervolgens ingezet om op te roepen tot ingrijpen.

  De Amerikaanse president gaat dan over tot het verlenen van logistieke steun en het leveren van wapens aan de rebellen. De laatste stap is het uitvoeren van bombardementen vanuit de lucht en vanaf zee (met kruisraketten), allemaal onder auspiciën van de NAVO en telkens onder het mom van het ‘beschermen van de burgerbevolking’. Steun van de VN-veiligheidsraad is mooi meegenomen, maar wordt niet noodzakelijk geacht. De door Amerika en de EU gewenste uitkomst is dat onafhankelijk opererende, voornamelijk seculiere regimes worden vervangen door Sharia-islamisten.

  Ook Duitsers steunen herstel Turks imperium

  Net zoals de Balkanconflicten in de jaren ’90 en de ‘Arabische Lente’ sinds 2010 in historisch perspectief aangeven dat Turkije bezig lijkt te proberen zijn voormalige imperium te herstellen, blijkt uit historisch perspectief tevens dat ook Duitsland de Turken hierin steunen. Al vanaf het allereerste begin in 1870 beschouwden de Duitsers het Turkse imperium als een zeer waardevolle bondgenoot.

  Duitse leiders vonden dat Turkije gecontroleerd kon worden door een combinatie van economische banden, het verhogen van het opleidingsniveau, het verstrekken van technische kennis en administratieve hulp en het omkopen van Turkse officials. Duitsland beschouwde invloed op Turkije als een middel om moslims wereldwijd voor zijn eigen belangen te beïnvloeden. Gedurende de Eerste Wereldoorlog steunden de Duitsers dan ook het Turkse Kalifaat en stimuleerden ze de jihad in gebieden waar de moslimbevolking werd geregeerd door de toenmalige vijanden Rusland, Frankrijk, Groot Brittannië en Servië.

  Tijdens WO-1 hielpen de Duitsers dus de Ottomaanse Turken, en tijdens WO-2 sloot de opvolger van de Ottomanen, de Moslim Broederschap, een alliantie met Adolf Hitler.

  VS beschermt gevaarlijkste islamist ter wereld

  Sinds de regering Clinton lijkt het er sterk op dat de VS een vergelijkbaar patroon volgt door het steunen van de ‘wedergeboorte’ van het Turks-Ottomaanse Rijk. Clinton begon daarmee, Bush gaf vervolgens de Moslim Broederschap -ook in eigen land- vrij baan, en Obama heeft het hele programma vervolgens in de allerhoogste versnelling gezet.

  Sterke aanwijzing is het feit dat de Turkse imam Fethullah Gulen, die door velen wordt beschouwd als de gevaarlijkste islamist ter wereld, al jaren veilig en beschermd in de VS woont. In 1998 vluchtte Gulen naar Amerika omdat hij door de toen nog seculiere Turkse regering werd beschuldigd van het aanstichten van een opstand. In 2000 werd hij hiervoor bij verstek veroordeeld. Nadat de islamistische AK Partij van premier Erdogan aan de macht kwam werd hij in 2008 weer vrijgesproken. In datzelfde jaar besloot Amerika dat Gulen gewoon in de VS mocht blijven en zwaaide oud-president Clinton hem zelfs alle lof toe.

  Turkije recept voor Europa en Amerika

  Gulen heeft over de hele wereld madrassahs (speciale islamitische scholen) opgericht waarin openlijk wordt geleerd dat de moslims geduldig moeten wachten totdat ze sterk genoeg zijn om in Amerika en Europa de macht over te nemen. De islamistische machtsovername in Turkije vormt hiervoor het succesvolle recept, ook al staat Gulens geestverwant Erdogan op dit moment onder druk door massale gewelddadige protesten.

  De AKP staat totaal onder controle van Gulen. Hetzelfde geldt voor een groot deel van de Turkse media, financiële instituten, banken en zakenorganisaties. Zowel Erdogan als president Abdullah Gul behoren tot zijn volgelingen. De AKP heeft er binnen enkele jaren voor gezorgd dat Turkije het land met naar verhouding de meeste moskeeën (85.000) en imams (90.000) ter wereld werd. Omdat er een wereldwijde machtsgreep door de islam wordt gepromoot zijn Gulens scholen in Rusland en Oezbekistan verboden.

  ‘Leugens geoorloofd om Westen over te nemen’

  Gulen volgt het typerende islamitische recept: tegenover de niet-moslims tolerantie en dialoog verkondigen, en tegen het eigen publiek iets totaal anders: ‘Om de ideale moslimmaatschappij te vestigen is iedere methode en ieder pad geoorloofd, inclusief het vertellen van leugens.’ In een preek voor de Turkse TV zei hij dat de moslims zich ‘onopgemerkt in de slagaders van het (Westerse) systeem moeten begeven, totdat jullie alle machtscentra hebben bereikt…. De tijd is nu nog niet rijp. Jullie moeten wachten totdat jullie de macht van de wetgevende instanties aan jullie kant hebben.’

  Zowel in de VS als in Europa bevinden we ons in Gullens ‘afwacht’fase – nog wel. Moslims in het Westen presenteren zich nog als ‘vreedzaam’ en krijgen ruim baan, waardoor moskeeën en islamitische scholen als paddenstoelen uit de grond kunnen schieten. In Amerika zijn met overheidssubsidie al meer dan 90 van Gullens radicaal-islamitische madrassahs geopend, waar jonge moslims worden voorbereid op het sluipend overnemen van de wetgevende- en regeringsinstellingen, iets dat vooral duidelijk zichtbaar is geworden in de regering Obama.

  Gullen vergaarde al ruim $ 30 miljard dollar om zijn ultieme droom te kunnen waarmaken: de vernietiging van binnenuit van de Westerse democratieën en de oprichting van een groot islamitisch wereldrijk onder Turks bestuur. En daar krijgt hij al sinds de jaren ’90 van uitgerekend de Verenigde Staten alle ruimte en medewerking voor, zelfs militair.

  Xander
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/06/Gatestone-Instituut-VS-helpt-herstel-Turks-Ottomaans-Rijk
  (1) Walid Shoebat / Gatestone Institute

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  Ik hou ’t kort: de islam is het ERGSTE monster ooit door idioten uitgevonden!

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  @Joop Klepzeiker 15.32. uur. Wat een lap tekst Joop. Maar respect, het klopt helemaal. Maar zouden onze politieke partijen daar een boodschap aan hebben? Feitelijk zouden juist zij deze wetenschap op moeten nemen om ons te verdedigen tegen de islam. maar buiten de PVV en de SGP werken ze juist aan een overname van nederland door de moslims. Schande!

  Like

  • Joop Klepzeiker zegt:

   Bedankt Xander voor het vertaal werk .
   En soms is het niet in en paar zinnetjes te vangen.
   Maar weet je Tom ik vraag mij wel eens af als het lezen van 4 A4 tjes al te veel moeite is hoe het dan gesteld moet zijn met de revolutie/opstand/ burgeroorlog.
   Waarheen , waarvoor ?, ships krijg ik ineens een soort van Telkamp krampen in de onderbuik.

   Like

 12. nn zegt:

  Democratie is NIET in het belang van de groten der aarde!Dat moet voor iedereen duidelijk zijn! DDe groten der aarde worden in hun macht beperkt door HET VOLK. Daarom zullen ze, achter de schermen, ALTIJD tegen de democratie zijn. Vooral in het Westen worden deze groten der aarde dus beperkt. In de islam hebben ze nu een middel gevonden om zich weer alle macht toe te eigenen en het volk goed onder de duim te houden!!!
  Amerika heeft het Saoedische koningshuis in het zadel geholpen op voorwaarde van absolute overhand van de islam! En het gaat maar steeds verder, Amerika steunt altijd de islam pur et dur, geholpen door Engeland en Frankrijk! De grote slag hebben ze geslagen in het Vaticaans Concilie waarin, op aandringen van de Amerikaanse prelaten, de godsdiensten min of meer,als gelijkwaardig werden beschouwd, daardoor verdween de argwaan bij de mensen voor de islam en kon de massa-immigratie van islamieten naar het Westen op gang komen.

  Like

 13. Helena zegt:

  Deze reactie stond op de Dagelijkse Standaard vond hem zo mooi dat ik hem jullie niet wilde onthouden. geplaatst door ene J. School.

  Wat het conflict daar betreft: wie er uiteindelijk ook aan het langste eind trekt in Syrië, de overwinnaar zal het Westen plus Israël als vijandbeeld cultiveren en wellicht zelfs (al dan niet openlijk, al naar gelang de triomfator) naar het leven blijven staan. Behalve als de christenen winnen natuurlijk, maar die kans is nihil.

  Genoemde naïeve sympathisanten van de rebellen zijn nu nog even hun ideologische wonden aan het likken. De val van de roze wolk was diep, maar het laatste wat hen verlaat is de overtuiging dat zij het morele gelijk aan hun zijde hebben. Dus zal zeer binnenkort de gebruikelijke litanie losbarsten over de ‘humanitaire ramp’, benevens de even voorspelbare diepe verontwaardiging over het Westen dat ‘wegkijkt’ en over de onzindelijke desinteresse in Nederland, met name op populistisch en/of neoliberaal rechts natuurlijk.

  Vervolgens wordt het gebruikelijke Pronkiaanse pleidooi opgestart over de morele verplichting van een ‘ruimhartige opvang van vluchtelingen uit de regio (uitdrukkelijk niet ín de regio)’. Uiteraard hoeft de islamitische wereld, de omliggende rijke oliestaten incluis, geen poot uit steken, dat zou al te betuttelend zijn en bovendien kunnen ‘wij dat zelf veel beter. Ruim baan van de Nederlandse media voor een gesponsorde exodus is bijna een natuurwet geworden.

  In het volle besef dat hiermee de polarisatie in Nederland verder zal toenemen en de spankracht van de samenleving (vrij naar Eberhard van der Laan) verder wordt aangetast, maar evenzeer wetende dat de imaginaire wraak op de ongetwijfeld tegenstribbelende PVV zoet zal smaken en dat is voldoende voor cultuurrelativerende zedenmeesters, woestijnlenteliefhebbers en aanverwante luchtfietsers om het geschonden vertrouwen in hun morele kompas te herwinnen; waarna zij zich weer in hun behaaglijke, zelfgefeliciteerde tevredenheidscocon kunnen terugtrekken om na enige tijd hun compassie en vrijblijvende empathie weer gretig op een nieuw conflict elders in de wereld te richten.

  Want altijd zijn er weer ‘onschuldige derdewereldbevolkingen’ die hier bij salonsocialisten de onbedwingbare neiging oproepen hen zoveel mogelijk te laten delen in onze ‘rijkdommen’. En altijd zien ze gelijkgestemden in (bij voorkeur islamitische) misdeelden, die alleen maar te hoeven worden aangeraakt door progressief, belastingbetaald altruïsme om omgetoverd te worden in modelsociaaldemocraten. Dat de praktijk weerbarstig is weerhoudt hen niet om desnoods dan maar de eigen beschavingstraditie en cultuur op te offeren, de natiestaat af te schaffen en alle verschillen weg te nivelleren in een nietsontziend weg-met-ons fatalisme.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s