‘Op Arabische lente volgt de zomer van al-Qaeda’

Screenshot_24

De vreugde over de marginalisering van al-Qaeda is voorbarig gebleken: in het kielzog van de Arabische Lente maakt ze op veel plaatsen een comeback. Dat schrijft Arabist Martin Janssen.

Nadat Osama bin Laden in mei 2011 was gedood in het Pakistaanse Abbottabad voorspelde de Amerikaanse president Obama dat al-Qaeda bezig was met haar zwanenzang en dat de War on Terror zijn voltooiing naderde. Deze visie werd nog versterkt door het feit dat de dood van Bin Laden plaatsvond tijdens de eerste maanden van de Arabische Revolutie, die vooral werd gezien als een volksbeweging die, in naam van de idealen van de Franse Revolutie, Arabische despoten ten val bracht. Terwijl de Verenigde Staten bezig waren kopstukken van al-Qaeda met hun drones te elimineren, hadden Arabische volkeren met hun – aanvankelijk – geweldloze revolutie het failliet van de gewelddadige ideologie van al-Qaeda aangetoond.

Of de Arabische Lente inderdaad een gevoelige klap betekende voor al-Qaeda hangt samen met de vraag hoe we deze terreurorganisatie definiëren. Toen in de 20ste eeuw overal in de islamitische wereld moderne natiestaten ontstonden, leek er in hun meer seculier georiënteerde wetgevingen geen plaats meer voor het oude islamitische concept van de jihad. Het idee van de jihad is echter een integraal onderdeel van de islamitische theologie en werd daarom door islamitische geleerden nooit geannuleerd of inhoudelijk gewijzigd.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op ‘Op Arabische lente volgt de zomer van al-Qaeda’

 1. Theresa Geissler zegt:

  Natuurlijk haalt het allemaal niets uit. Ik heb vanaf het begin mijn schouders opgehaald over die Ärabische Lente”en dat blijkt nu terecht. Soennisme of sji’itisme, Al-Qaeda of de moslimbroederschap, het is en blijft allemaal Islam, dus onderwerping, en de einduitkomst is en blijft ronduit beroerd, zeker voor die groepen die toch al in het verdomhoekje zaten: Vrouwen en homo’s. De Prààgse Lente indertijd leek mogelijk. Maar die werd toch ook neergeslagen, terwijl het Communisme uiteindelijk niet onoverwinnelijk bleek. De Arabische Lente is wel zó’n onwaarschijnlijk begrip, dat ik zou willen zeggen: Maak je nooit illusies, nog eens de Islam wereldwijd te kunnen uitroeien. Probeer het eerder van je eigen grenzen te verwijderen. Eveneens een bijna ondoenlijke klus, maar íets minder onmogelijk.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Het spijt me heel erg voor de lezers(waarvan velen hier hun opgekropte woede over de toenemende invloed van dat woestijngeloof in de EU niet naar buiten durven brengen), maar er bestaat voor mij in dit land, dit hoofddoeken-eldorado, maar één ECHTE Arabist en dat is Hans Jansen, een MAN uit één stuk, een man die tijdens dat geruchtmakende proces tegen Geert Wilders met Mr.Schalken en dat zooitje pinguïns achter die Groene Tafel de vloer aanveegde, met het gevolg: vrijspraak van Geert Wilders!!!
  http://hoeiboei.blogspot.nl/2012/05/haathaathaatversie.html

  Like

 3. luckybee zegt:

  Op de vraag van Fillipus toon ons de Vader, heeft Jezus geantwoordt:” Wie mij gezien heeft, heeft ook de Vader gezien.”Wij weten allemaal dat Jezus Christus geen neger is;ergo kan ook de Vader nooit een neger zijn zo als dat Hollywood ons probeert te overtuigen.Dat is niets anders als Blassfemie. en is een zonde.Om dat te willen beweren.
  Johannes 14,1-14

  Christus vertroost Zijn discipelen

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Theresa Geissler 22.55. uur, op 6/6. Beste Theresa helemaal conform de waarheid!.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Lees net op http://www.geenstijl.nl weer een bijdrage, over het AFSNIJDEN van het HOOFD van een oudere man, door de zgn. Syrische rebellen, te weten het MOSLIMTUIG! En wat blijkt, op het bijbehorende filmpje waren vlaamse en nederlandse stemmen te horen. Gloeiende nog aan toe, en het RODE PVDA TUIG haalt deze HAATBAARDEN straks natuurlijk weer binnen als Sinterklaas.
  O wacht…tijdens de Spaanse Burgeroorlog vochten ook Nederlanders tegen Franco, en bij terugkomst WERD deze MENSEN onmiddellijk het NEDERLANDSCHAP ONTNOMEN. Zeg huichelaars in DEN HAAG, doen jullie dat ook met deze HAATBAARDEN? Ik denk van niet, DE LINKSE KERK zal alles doen om dit TUIG weer terug te laten komen!

  Like

 6. Joop Klepzeiker zegt:

  Hezbollah entry in Syrian conflict fans Shiite-Sunni fires
  Sunni leaders call on the faithful to embark on jihad against Muslim rivals in Syria, threatening regional conflict

  http://www.timesofisrael.com/hezbollah-entry-in-syria-fans-shiite-sunni-fires/

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  Nog even iets over hoofddoeken-eldorado Nederland…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s