Christenen voor de verdrijving uit het Midden-Oosten

Screenshot_34

Egyptische christelijke Kopten proberen hun brandende kleding te blussen, nadat ze in Caïro in april 2013 werden aangevallen

Dit zou het grootste van alle verhalen kunnen zijn die nooit verteld worden. De “Arabische Lente” is in een bittere, diepe winter veranderd voor christenen in het Midden-Oosten. Leden van de orthodoxe geloofsrichtingen worden uit hun Bijbelse kernlanden verdreven door islamitische hardliner-regeringen, die geen tolerantie voor religieuze verscheidenheid bezitten.

Dat alles achter de in toenemende mate ondoorzichtig wordende sluier van chaos en burgeroorlog, terwijl de rest van de wereld wegkijkt.

De exodus komt slechts 24 maanden na het begin van de grootste politieke omwenteling sinds een generatie, zegt vader Peter-Michael Preble, een orthodoxe priester van het Roemeens-orthodoxe aartsbisdom in Amerika.

Hij zegt, dat christenen veruit de meest vervolgde minderheid zijn, inclusief in Egypte, Saoedi-Arabië, Tunesië, Algerije, Irak, Iran en Libanon.

De priester uit Southbridge, Massachusetts, wijst op de ontvoering van twee prominente orthodoxe bisschoppen door strijders van de Syrische rebellen als teken voor het dilemma waarin christenen zich bevinden.

“De Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Yohanna Ibrahim en Boulos Yaziji van de Grieks-orthodoxe kerk werden beide gevangen genomen, nadat ze probeerden te onderhandelen over de vrijlating van twee andere orthodoxe priesters, die voor losgeld als gijzelaars werden vastgehouden”, vertelde Preble de Toronto Sun.

Screenshot_35

“Treurig genoeg benadrukten ze ook onverbloemd de bedreiging voor de religeuze tolerantie door het conflict, dat op het punt staat het land te verslinden.” Ze waarschuwden voor een christelijke Holocaust.

“Kijkt u maar eens naar het hele Midden-Oosten en u ziet vlammen en oorlog met radicale islamieten, die of tegen regeringen of tegen elkaar vechten, met christus in het kruisvuur. Op politiek niveau is het de Moslimbroederschap, die het leven voor de gelovigen heel zwaar maakt. Er wonen al duizenden jaren christenen in die landen, maar nu staan ze voor het vooruitzicht of vermoord of voor altijd verbannen te worden.”

Preble zegt dat het totale joods-christelijke erfgoed, dat ooit het fundament was van de hele regio, met ineenstorting wordt bedreigd.

Screenshot_36

Een eeuw daarvoor was meer dan 20% van de bevolking in de regio christen en in de jaren-80 hadden plekken zoals Libanon nog een christelijke meerderheid. Nu, met het dalende aantal christenen, is het opgedeeld tussen vechtende sjiitische Hezbollah- en soennitische fanatiekelingen.

Volgens schattingen is nog geen 5% van de bevolking in het Midden-Oosten christen en hun aantal neemt snel af – dit aantal blijft überhaupt zo hoog vanwege de Koptische christenen, die, op dit moment, in het door strijd verscheurde Egypte verblijven.

Zij maken allemaal deel uit van de grootste en meest verbreide geloofsrichting ter wereld.

Het christendom heeft volgens een schatting van het in Washington gevestigde Pew Forum on Religion and Public Life 2,2 miljard aanhangers of 32% van de wereldbevolking.

Screenshot_38Ondanks deze aantallen wordt het christendom met restricties en vijandigheden in 111 landen rondom de wereld geconfronteerd, nog voor de 90 landen die de op een na grootste geloofsrichting, de islam, beperken of in het nauw brengen, volgens een ander Pew-rapport. Vader Preble beklaagt dat de in het nauw gebrachte gelovigen, die door het conflict in hun landen worden ingehaald, weinig aandacht krijgen in de mainstreammedia van het Westen.

“Het schijnt zoiets te zijn als uit het oog, uit het hart”, zei Preble. “Gelovigen moeten talrijke restricties in veel landen uithouden, inclusief – maar niet alleen – wetten, die de overgang naar het christendom op straffe van de dood verbieden, vernietiging van kerken door de staat, zelfs wanneer deze legaal waren, foltering van christelijke dissidenten en vaak maatschappelijk gesanctioneerde, gewelddadige zelfjustitie.

De laatste is het meest verbreid in Egypte, waar Koptische christenen het doelwit zijn geworden van bendes, die erop belust zijn hen uit een land te verdrijven waar ze bijna 2000 jaar gewoond hebben.”

In de poging om aandacht te vragen voor de noodsituatie van de gelovigen, heeft vader Preble aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry geschreven en hem verzocht om zich in te zetten voor de vrijlating van de beide priesters.

Tot nu toe heeft hij geen antwoord gekregen, maar hij waarschuwt dat het lot van de christenen in de Syrische stad Homs eentje zal zijn dat alle gelovigen in de regio wacht.

“Oppositiestrijders hebben alleen al 80.000 christenen uit de regio rondom Homs verdreven en ze weten dat ze nooit meer zullen kunnen terugkeren”, zei Preble. “Hun kerken werden verwoest, hun winkels overgenomen en hun toekomst werd ze afgepakt. Wat, wanneer ditzelfde patroon zich in heel Syrië herhaalt en de vervolging van de Kopten in Egypte doorgaat?

Dit zijn de plaatsen die het christendom voortbrachten en die Jezus beschermden, toen zijn familie op de vlucht was. Nu zijn ze een slagveld voor christenen.”

Screenshot_39

Bron:

http://www.pi-news.net/2013/06/christen-vor-vertreibung-aus-dem-mittleren-osten/

Vertaling: Klaus F.

Bron oorspronkelijk artikel:

http://www.torontosun.com/2013/06/09/christians-face-being-driven-from-the-middle-east

Auteur: Simon Kent

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christenvervolging, Midden-Oosten. Bookmark de permalink .

5 reacties op Christenen voor de verdrijving uit het Midden-Oosten

 1. Dorith zegt:

  http://likud.nl/2013/06/altijd-maar-weer-israel/

  Opinie artikel van Likoed Nederland in het Katholiek Nieuwsblad, 14 juni 2013.

  “In mijn vorige artikel in het Katholiek Nieuwsblad, ter gelegenheid van het 65 jarig bestaan van de staat Israël, constateerde ik verheugd dat de christelijke gemeenschap in Israël gedurende die 65 jaar verachtvoudigd is, en dat Israël daarmee het enige land in het Midden-Oosten is waar het aantal christenen is toegenomen.”
  ………….
  “Deze oproep was duidelijk niet besteed aan tenminste één persoon, lezer dr. A.A.M.J. van Eck te Voorburg. Hij beschuldigde ons van “halve waarheden”, omdat, zo schreef hij in een reactie, “niet het aantal maar het percentage christenen van belang” is.”

  Like

 2. Is dit de voorspelling: De komst van de “Anti-Christ”? (niet 1 maar miljarden!)

  Like

 3. luckybee zegt:

  Ik heb vandaag Human met Clairy Polak aan gezien die over de geschiedenis van Nederland wordt gediscuseerd.Maar ik heb van de deelnemers geen woord gehoordt over de Wener Congres. War wij gereformeerden niet eens uitgenodigd waren.Hoe kan je over de Geschiednis van Nederland spreken zonder its over de Wener Congres te spreken?Dat gedomineerd waren door de RKK, Anglicaanse kerk de Herformde Kerk (Luther se kerk) en de Orthodoxe kerk. In al deze kerken hebben ze de leer van Jezus Christus , dat alle mensen gelijk zijn, aan hun laarsen gelapt, bij ze zijn alle adels nog steeds aanwezigd, en hun macht onaangetast.

  Like

 4. Pingback: ‘Christenen staan voor Holocaust in Midden-Oosten’ – REACT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s