Protesten tegen Erdoğan: regering dreigt demonstranten met inzet van het leger

Screenshot_6

De Turkse regering probeert de demonstranten in het centrum van Istanbul te intimideren. Men zou de inzet van het leger overwegen, zei viceminister-president Arinc. Bondskanselier Merkel bekritiseert het harde optreden van de politie.

De toon in het voortdurende conflict rondom het Gezi-park wordt steeds scherper, de dreigingen van de regering drastischer. Nu bracht een vertegenwoordiger van de staat de mogelijke inzet van het leger tegen de demonstranten ter sprake. Mochten de maatregelen van de politie tegen de demonstranten “niet volstaan, dan kan ook het leger worden ingezet”, zei de viceminister-president Bülent Arinc maandag op de Turkse televisie. Of daarvoor al concrete plannen zouden klaarliggen, liet hij in het midden.

De demonstraties zouden illegaal zijn en vanaf nu verhinderd worden. De regering zou al het nodige ondernemen om de wet te handhaven, zei Arinc verder. Het zou de volgende fase van escalatie in de strijd zijn, die zich van een burgerprotest tot een massabeweging tegen de huidige regering van minister-president Recep Tayyip Erdoğan heeft ontwikkeld. Internationaal komt er steeds meer kritiek op de harde lijn van de politie. Nu heeft ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel het gewelddadige optreden van de Turkse politie veroordeeld.

Screenshot_9

Vanuit haar optiek zou de politie daar “veel te hard zijn opgetreden”, zei Merkel voor haar vertrek naar de G-8-top maandag op de tv-zender RTL. “Datgene, wat er op dit moment in Turkije plaatsvindt, komt niet overeen met onze ideeën van vrijheid van demonstratie, van de vrije meningsuiting.” M.b.t. tot de televisiebeelden van de ontruiming van het Gezi-park in Istanbul zei ze: “Ik ben geschrokken, net als veel andere mensen.”

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle noemde het gewelddadige optreden een behoorlijke terugslag. “We betreuren het dat de Turkse regering niet heeft gekozen voor de weg van de dialoog en de de-escalatie, en hierop hebben we ook kritiek”, aldus de Duitse toppoliticus.

Tegelijkertijd riep het ministerie van Buitenlandse Zaken na de botsingen op tot extra voorzichtigheid. “Reizigers worden nog steeds verzocht weg te blijven van demonstraties en mensenmassa´s”, staat er in de maandag geactualiseerde reis- en veiligheidsaanwijzing. “Er wordt opgeroepen tot bijzonder voorzichtig gedrag.”

Alleen zondag al arresteerde de politie bij de botsingen met demonstranten in Istanbul meer dan 400 mensen. Dat deelde de advocatenkamer maandag in Istanbul mee. In de hoofdstad Ankara werden volgens informatie van de advocatenkamer aldaar nog eens 56 mensen gearresteerd.

Screenshot_8

Politie stopt protestoptocht van de vakbonden

Met waterkanonnen en traangas was de politie tegen duizenden mensen opgetreden, die geprobeerd hadden om naar het centraal gelegen Taksimplein te komen. Ook in de nacht naar maandag kwam het in Istanbul tot enkele botsingen tussen de politie en critici van de regering Erdoğan.

Uit protest tegen het gewelddadige optreden van de politie riepen twee overkoepelende vakverenigingen voor maandag op tot een eendaagse landelijke staking. Vroeg in de middag waren manifestaties in Istanbul en Ankara gepland.

In de hoofdstad Ankara maakte de politie maandagmiddag een einde aan een protestoptocht van vakbondsleden. Ze bracht waterkanonnen in stelling tegen ongeveer duizend demonstranten in. De menigte moest de belangrijkste verkeersader in het centrum weer ontruimen, eiste de politie. “Provoceer niet. De politie zal geweld gebruiken”, riepen politiemensen door luidsprekers tegen de demonstranten. Deze wilden naar het centrale stadsdeel Kizilay.

Screenshot_10

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/dauerproteste-tuerkei-droht-demonstranten-mit-der-armee-a-906171.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, dictatuur, Islamisering, Turkije. Bookmark de permalink .

21 reacties op Protesten tegen Erdoğan: regering dreigt demonstranten met inzet van het leger

 1. G.Deckzeijl zegt:

  En hier is nr zoveel…
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/06/tilburgse_imam_is_voor_kinderm.html
  Alle moslimfundamentalisten oprotten, te beginnen in Nederland!

  Like

 2. Rudi zegt:

  O ironie der ironieën. Het regime dat van in het begin de macht van het leger, traditioneel dé bewaarder van de erfenis van Atatürk, aan banden heeft gelegd en verscheidene hoge officieren in de gevangenis heeft gestopt, doet nu een beroep op datzelfde leger om seculiere Turken manieren te leren.

  Like

 3. lucky9 zegt:

  Erdogan is een islamitische NAZI !
  Niet meer maar zeker niets minder. Er staan ons barre tijden te wachten en op de boven ons gestelde idioten kunnen we niet rekenen om onze veiligheid te garanderen. Integendeel!

  Like

 4. luckybee zegt:

  Mischien is het Goed als de Turken Istanbul weer in Constantinopel om doopt, dan kan Christus weer terug komen en met hem de democratie?zo als hij dat bedoeld in Matheus 20 -vers 20 -28, dat iedere mens gelijk is aan de andere?Niemand hoger staat als een andere?

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Ik hoop dat het leger van Turkije eens eindelijk een einde maakt aan het regime van de islamfascist Erdogan. En als er geen generaals meer zijn om dat op te knappen, dan moeten de kolonels de “erfenis van Atatürk”, de seculiere staat herstellen. En wat de moslims bij ons betreft, U past zich aan aan onze seculiere maatschappij, of U vertrekt maar!

  Like

 6. Helena zegt:

  Wisten jullie dat er ook in Brazilië zo’n honderdduizend mensen de straat op zijn gegaan. (vers van Youtube)
  Protest tegen het huidige politieke beleid. Wanneer gaan wij nou eens?

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  Lachen, gieren, brullen: varkensraces naast beoogde bouwpunt-HAATCENTRALE.

  Like

  • Helena zegt:

   Inderdaad een giller!!!! S.v.p. meer van dit soort beste Deckzeijl.
   Ik heb het soms zo nodig om te zien dat nog niet iedereen een dhimmi is geworden.

   Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl 11.53. uur. Sluiten al die HAATHUTTEN, dat zouden we moeten doen. Er komt alleen maar narigheid van, en uiteraard HAAT tegen alles wat anders is dan de PISLAM!

  Like

 9. Joop Klepzeiker zegt:

  obamadrama zwijgt in alle talen.

  Like

 10. Wachteres zegt:

  http://www.knack.be/nieuws/buitenland/nieuwe-vorm-van-protest-op-taksimplein-standing-man/article-4000330788207.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-18/06/2013&utm_campaign=Newsletter-RNBAVUKN

  Nieuwe vorm van protest op Taksimplein: ‘Standing Man’

  dinsdag 18 juni 2013 om 10u59

  De Turkse choreograaf Erdem Gündüz heeft op een bijzondere maar vredevolle manier actie gevoerd op het Taksimplein in Istanboel.

  Like

 11. G.Deckzeijl zegt:

  Linkse muts uit Duitsland leert het ware gezicht van dat woestijngeloof kennen.
  http://michael-mannheimer.info/2013/06/16/claudia-roth-in-istanbul-ein-gutmensch-lernt-die-friedensreligion-kennen/

  Like

 12. G.Deckzeijl zegt:

  De islam is een georganiseerde misdaad tegen de menselijkheid.
  Janus Shaik
  http://michael-mannheimer.info/2013/06/14/fjordman-der-gemasigte-islam-ist-eine-gefahrliche-illusion/

  Like

 13. Jan zegt:

  Türkei will Nutzung von Twitter strafbar machen
  “Es gibt eine neue große Gefahr, und sie heißt Twitter” – mit dieser Äußerung eröffnete der türkische Ministerpräsident Recep Tayyip Erdogan vor einigen Wochen ein härteres Vorgehen der Behörden gegen Benutzer sozialer Medien. Dutzende Twitter-User wurden seither verhaftet
  http://www.welt.de/politik/ausland/article117238267/Tuerkei-will-Nutzung-von-Twitter-strafbar-machen.html

  Like

 14. Jan zegt:

  Het valt wel erg op dat Obama Erdogan niet oproept het veld te ruimen voor de ‘rebellen’ op het plein. Zou dat zijn omdat Erdogan een totalitaire islamitische staat wil?

  De Amerikaanse ambassadeur voor Turkije, Ricciardone, zei dan ook tegen de ‘rebellen’ op het plein: “Beterschap”
  http://turkey.usembassy.gov/amb_ricciardone_53115.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s