Hoogleraar: het werd één groot zelfverrijkingproject, ook onder Mandela

Screenshot_9

Sampie Terreblanche

Zuid-Afrika is het land met de grootste economische ongelijkheid ter wereld, op een paar ministaatjes na. Emeritus hoogleraar economie Sampie Terreblanche waarschuwt voor een gewelddadige ontsporing van de Zuid-Afrikaanse samenleving.

Zijn boek verscheen twee weken voor het bloedbad bij Marikana vorig jaar waarbij Zuid-Afrikaanse agenten 34 stakende mijnwerkers doodschoten. De stakers beschuldigden de politie ervan de belangen van de economische elite te verdedigen. Een elite waartoe ook de momenteel in het ziekenhuis opgenomen Nelson Mandela behoort.

“Mandela is schatrijk” zegt Terreblanche in een interview met Trouw. “Maar de meeste Zuid-Afrikanen zijn arm gebleven.” De exorbitante rijkdom van de economische toplaag staat in schril contrast tot de arme meerderheid, waarbij mijnwerkers in sloppen leven. Dat levert spanningen op. En de politiek kan niet veel doen, want het bedrijfsleven is sterker en beter georganiseerd dan de overheid.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Zuid-Afrika. Bookmark de permalink .

14 reacties op Hoogleraar: het werd één groot zelfverrijkingproject, ook onder Mandela

 1. Jan zegt:

  Ik begrijp niet dat Botha destijds Mandela niet liet ophangen (met zijn moordenaarsbende). Hij was een terrorist en medeplichtig aan diverse moorden waartoe hij de opdracht gaf, zelfs toen hij al gevangen zat (in een goed ingerichte villa; niks gevangenis Robbeneiland. Dat duurde maar kort, daarna zat hij comfortabel in een villa) . Al dat geleuter van ‘strijden tegen onrecht.’
  Amnesty International heeft hem nooit als politiek gevangene geaccepteerd, alleen als terrorist.

  Nelson Mandela was the head of UmKhonto we Sizwe, (MK), the terrorist wing of the ANC and South African Communist Party. He had pleaded guilty to 156 acts of public violence including mobilizing terrorist bombing campaigns, which planted bombs in public places, including the Johannesburg railway station.

  South African President P.W. Botha had, on a number of occasions, offered Nelson Mandela freedom from prison, if he would only renounce terrorist violence. This Mandela refused to do
  http://plaintruthmagazine.blogspot.nl/2010/07/crimes-of-terrorist-nelson-mandela.html

  Mandela die oproept blanken te vermoorden

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   @Jan 17.25u. Ja maar Jan, om even objectief te blijven: Er kan best veel waars zitten in wat je zegt -die ANC waren niet bepaald lieverdjes- maar er is in dit geval toch ook nog een andere kant. Dat Apartheidsregime was toch wel abominabel.
   Dan heb ik het nog niet eens over de armoede waaronder de zwarten leefden: De stompzinnige MINACHTING waarmee dat gepaard ging was zo mogelijk nóg erger. Tel daar nog eens bij op dat de meeste blanke Zuid-Afrikaners zichzelf als ‘diepreligieus’ beschouwden en de ellende is helemaal compleet. Minachting en knechting onder de parplu van de religie, wil je het nóg ellendiger en hypocrieter hebben. Ik weet best, dat het ANC rare kostgangers had; Er zijn van BEIDE zijden vreselijke misdrijven begaan. Maar vlak die Apartheid alsjeblieft niet uit!
   Benjamin Franklin stelde in zijn tijd al, dat ieder individu, ongeacht zijn afkomst, het recht heeft, zich aan zijn milieu te ontworstelen en zowel zijn rijkdom als zijn aanzien te vergroten, en dat dit een universeel recht is. De zuivere waarheid, naar mijn mening. Het bepaalde groepen ontzeggen op grond van ras of huidskleur is een onrecht. En dat is wel wat de blanke Zuid-Afrikaners -met de Bijbel in de hand- deden.

   Like

 2. louis-portugal zegt:

  Niks nieuws in Zuid-Afrika.
  Er gebeurt precies hetzelfde als in Angola en Zimbabwe waar kleine groepen hun zakken volstoppen over de koppen van hun eigen bevolking.
  Over de blanken lees ik hoodzakelijk ellende en uitmoorden tot het verblijf in barakkenkampen wegens armoede.
  Misschien moet Sampie maar eens zijn oude ogen open maken.

  Like

 3. Helena zegt:

  Macht maakt corrupt, waar dan ook ter wereld blijkt nu maar weer eens.
  Behalve het verschil tussen blank en zwart zie ik geen verschil met hoe de EU ons behandeld.
  Ook hier komt het tot oorlog.

  Like

 4. Roelf-Jan Wentholt zegt:

  Terreblanche geeft de schuld aan neo-liberalisme en inkomensongelijkheid. Maar de rijkste landen ter wereld kennen die twee zaken. Dus dat is het niet. Dat is echt oud-linkse onzin. Trouw lepelt het natuurlijk gewillig op.

  Like

 5. p.redeker zegt:

  Sinds wanneer is een man die strijdt tegen onrecht en Apartheid,die strijdt voor de geboortegrond van zijn voorouders een terrorist? Voor mij is de man een vrijheidsstrijder.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   @p. redeker 15.10. Voor mij, nu U het zo onomwonden zegt, uiteindelijk ook, Mijnheer Redeker. Zie mijn reactie aan Lucky9 hieronder.

   Like

 6. Theresa Geissler zegt:

  @Lucky9 11.32u. Ik had er inderdaad nog niet van gehoord. Niet als zodanig. Maar ik trek het ook heus niet in twijfel: Dat ANC hééft zich aan de vreselijkste dingen schuldig gemaakt -waarvan we hier niet altijd hoorden, ik geef het toe. Misschien zelfs inderdaad wel een kwestie van (volks)mentaliteit, ik geef het eerlijk toe. Maar los daarvan is het voor mij toch geen aanleiding om de ‘Apartheid’ op zichzelf milder te beoordelen. -Néé, geen excuus dus. Alleen: Je zult als “Zwartman’ toch maar je hele leven in een ‘slegs vir blankes’ situatie zitten, op z’n best minzaam-neerbuigend bejegend, maar vaker nog gekleineerd, vertrapt en mishandeld, zonder kansen om je lot te verbeteren en dat allemaal in een land, dat feitelijk het jouwe is. Als de Hollanders en de Britten meenden, koloniën te moeten stichten, best, het waren andere tijden en ik ben heus niet zo van: Daar hadden ze weg moeten blijven; zo idealistisch ben ik nu ook weer niet. Maar behandel de oorspronkelijke bewoners dan ook niet met zo’n hypocriete minachting, met andere woorden, behandel ze zoals je zelf behandeld zou willen worden: Met respect. Al die ANC-moorden zijn gruwelijk, maar voor mijn gevoel is dat geen excuus voor de Apartheid.De Apartheid was de hypocrisie ten top en daarvoor bestaat geen excuus. Ik zie het tóch liever meer los van elkaar.

  Like

  • lucky9 zegt:

   @ Theresa
   De enige oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika waren de San (bosjesmannen). Alle andere Afrikaanse volkeren waren migerende invallers waaronder de Zoeloes die zo goed als simultaan simultaan met de kolonisten kwamen maar dan over land en niet over zee.

   Alleen dit feit al duidt er op dat je alleen de opgefokte mening vertolkt van gutmenschen die de geschiedenis willen vervalsen en herschrijven zoals p.redeker.
   Mandela was een moordenaar. Punt.

   Dat hij tijdens zijn gevangenschap, met de steun van een horde linkse gutmenschen die zelf nog nooit een zoeloe van nabij gezien, gesproken of geroken hadden, er dank zij internationale druk in slaagde via een fictieve status zijn imago op te poetsen is een schandaal en het bewijs dat de corruptheid in het Westen toen al aanwezig was.

   De apartheid was helemaal geen hypocrisie neerbuigendheid of onderdrukking maar een middel tot zelfbescherming teneinde roof, verkrachtingen en moorden te voorkomen. Dat neemt niet weg dat een deel van de blanke bevolking zwarten systematisch uitbuitte. Maar dat dezen ze ook met de kleurlingen en arme blanken die wel voor hun loon wilden werken en het niet onmiddellijk verbrasten maar spaarden en er op termijn samen met een meerderheid der blanken in slaagden een relatieve welvaart te verwerven en te realiseren in heel Zuid-Afrika.

   Dat alles is nu weg, gesmolten als sneeuw voor de zon. Zuid Afrika is door de ingrepen van de verenigde nazies en de ANC-regime een economische puinhoop en humanitair rampgebied. zie https://ejbron.wordpress.com/2013/05/13/johnny-quid-geenstijl-slaat-de-plank-weer-volledig-mis/

   Dat is de keiharde realiteit waarvoor dank aan onze linkse loeders en trollen. Goed gedaan linkse jongens en meisjes. In afbreken en kapot maken zijn jullie niet te evenaren.
   Dank ook aan de Amerikaanse presidenten Johnson en Nixon die er alleen op uit waren het Zuid-Afrikaanse monopolie in goud- en diamantproductie te breken om daarna de markt te gaan veroveren met “bijgedrukte” dollars. Het mocht niet baten de VS verloren in Vietnam en Nixon schafte de goudstandaard af. Hun vuil spel werd later afgemaakt door de pindaboer Carter uit Georgia. Zuid Afrika was toen nog steeds een van de grootste exporteurs van pinda’s en afgeleide producten. Ik ken de cijfers niet maar ik meen dat Indonesië nu per jaar vier keer meer pinda’s exporteert als Zuid-Afrika.

   En oh ja, voor ik het vergeet, die Sampie Terreblanche is een linkse gutmensch. Een soort walgelijk socialistje die denkt altijd gelijk te hebben.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Lucky9 17.28u. Goed, jij ziet dat zo. Ik zal er niet over gaan redetwisten. Ik heb er mijn eigen gedachten over en voel me helaas niet in staat, die terug te nemen. Alleen wil ik wel dít stellen: Daarmee voel ik me nog géén ‘Goedmens.

    Like

 7. henk schroemges zegt:

  Triest maar zeker waar: sinds de afschaffing van de apartheids politiek gaat het steil bergaf met dat nieuwe Zuid-Afrika.

  Like

 8. Henny Clemens zegt:

  Alleen de aller grootste criminelen krijgen een standbeeld en worden nog decennia lang aanbeden.
  Zie Mao, Stalin enz.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s