Vlaanderen: Naast Frans, Duits en Engels mogen scholen nu ook andere, exotische talen aanbieden. Maar de vraag blijkt onbestaande

Screenshot_3

Fatma Pehlivan (SP.A)

Leerlingen in de derde graad secundair onderwijs kunnen naast Nederlands, Frans, Duits en Engels nog een negental andere talen leren. Zoals Chinees of Russisch, tenminste als de school die mogelijkheid aanbiedt. Maar geen Turks of Japans, want dat mag wettelijk niet. Die beperking sneuvelt (hoogstwaarschijnlijk). De Vlaamse meerderheid keurde gisteren een amendement goed dat scholen vanaf 2015 de vrijheid geeft om ‘alle levende talen’ te doceren. De coalitiepartners CD&V, N-VA en SP.A kregen steun van Open VLD, LDD en Groen. Vlaams Belang stemde als enige oppositiepartij tegen.

Met de nieuwe regel willen de socialisten vooral het Arabisch en het Turks faciliteren. ‘Want Turkije en Marokko zijn opkomende industrieën – onze jongeren moeten die talen, om economische redenen, dus goed beheersen’, aldus Fatma Pehlivan. ‘Maar ook: Vlaanderen is een diverse samenleving. Een gemeenschap kan maar best inspelen op die veranderende realiteit.’

Dat de liberalen hun steun verleenden, vindt Fientje Moerman niet meer dan logisch. Hun enige eis was – net als die van N-VA: de scholen de volledige vrijheid gunnen. ‘Elk bestuur moet voor zichzelf kunnen uitmaken wat de opportuniteit is. Of er een draagvlak bestaat, of de vraag leeft bij de leerlingen of hun ouders? Ik reken op het gezond verstand van de scholen.’
De plenaire, definitieve stemming staat binnen twee weken op de agenda. Politiek lijkt de eensgezindheid groot voor de wijziging. Maar het onderwijs zelf lijkt eerder gelaten. In het GO!-onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap vroeg nog maar één school ooit om Chinees te mogen inrichten. ‘Dus vragende partij? Niet echt’, zegt de GO!- woordvoerder

Bron:

http://www.standaard.be/cnt/DMF20130620_00631019

(h/t Heleen)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Integratie", "Nuttige idioten", "Verrijking", Appeasement, België, cultuurrelativisme, Dhimmitude, Elite, Eurabië, Islam, Islamisering, Krankzinnigheid, landverraad, Linkse Kerk, Moslims, Naïviteit, nieuw fascisme, politici, Rotzakken. Bookmark de permalink .

6 reacties op Vlaanderen: Naast Frans, Duits en Engels mogen scholen nu ook andere, exotische talen aanbieden. Maar de vraag blijkt onbestaande

 1. Trucker zegt:

  Vrijdagavond, ben moe heb een hele week uren gedraaid dat het niet meer normaal is, beperk me dus tot commentaar dat ik hier

  http://nageltjes.be/wp/

  heb gepost, tussen haakjes goede blog.

  De nicht én ongelukkig genoeg minister (mini is hier meer op zijn plaats) van onderwijs smet pascal heeft de leer van de sovjets goed bestudeerd en komt met het volgende op de proppen :
  hij zal ARABISCH en/of TURKS als derde taal invoeren…
  Men zou denken Chinees of Japans of Spaans…maar voor de Nationaal Socialisten met hun drang naar de maakbaarheid van de maatschappij is het eventjes anders en is het multikul wat de vooruitgang is, is het multikul wat ons verrijkt en is het multikul die onze pensioenen zal betalen.
  Goed dus ook in deze heb ik de achterbakse foefelaar de wever bart uit de stad van alah niet gehoord, zijn BENDE levert nochtans de totaal nutteloze én OVERBODIGE functie “minister van inburgering”.
  Het is bourgois geert die zich hier onledig mee houd en ook hij hield zijn mond dicht…
  Wat de islamieten in het schooltje uitvreten en waar de POCO marinower beslist het schooltje een week vroeger te sluiten “…om de gemoederen te bedaren…” was het terug oorverdovend stil op bourgois kabinet en als de rotzooi lmet de islamieten in het schooltje geen falend “inburgerings” gedoe is weet ik het ook niet meer en bourgois? tja een islamofiele net als velen in de nva met de wever bart als kopstuk.

  Het beste als laaste : Vlaams Belang gaat samenwerken met mijnheer Geert Wilders en als het er naar uitziet ook met Marine Le Pen, dat is het beste wat ik de afgelopen week heb gelezen en weet zeker dat ik in deze context NIET over de wever bart zal moeten schrijven want die achterbakse is PRO EURABIA, een geruststelling dus.

  Like

 2. Rudi zegt:

  De liberalen en de NVA verlenen hun steun aan dit voorstel? Dat ze dan ook maar consequent zijn en de leerkrachten voor dit muliticulti stokpaardje door de vragende partij laten bekostigen in plaats van de belastingbetaler. De Italiaanse, Joodse en Chinese gemeenschappen hebben ook altijd hun plan getrokken.
  Ze tonen zich volgens mij alweer allesbehalve consequent. Ideologisch staan ze voor een kleine, zuinige overheid, in de regering willen ze besparen en dan steunen ze dit soort voorstellen, waarvan het nut nog bewezen moet worden en waar geen vraag naar is. Zouden ze stiekem besmet zijn met het rode virus? De overheid moet dit aanbieden, de staat moet dat organiseren…
  Wie ooit geloofde in Bart De Wever en de NVA is er aan voor de moeite.

  Bovendien gaat de kennis van het Frans al jaren zienderogen achteruit in Vlaanderen, om van Duits nog maar te zwijgen. (En nu heeft staatstelecombedrijf Belgacom op de koop toe beslist om ARD en ZDF van de kabel te halen, tot groot ongenoegen van Angela Merkel.)

  “Maar het onderwijs zelf lijkt eerder gelaten. In het GO!-onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap vroeg nog maar één school ooit om Chinees te mogen inrichten. ‘Dus vragende partij? Niet echt’, zegt de GO!- woordvoerder”

  Het is sprekend voor het politieke klimaat en de arrogantie van de heersende klasse dat ze het weer beter denken te weten dan de mensen op het terrein.

  “‘Want Turkije en Marokko zijn opkomende industrieën – onze jongeren moeten die talen, om economische redenen, dus goed beheersen’, aldus Fatma Pehlivan.”

  Israël is een economische, technologische powerhouse met een groei van 4%, een export die jaarlijks goed is voor 90 miljard dollar en dat allemaal zonder kolonisten in het Westen om een deel van hun uitkeringen of winsten terug te sturen naar het moederland.
  Waarom dan geen Hebreeuws aanbieden?
  Is het bovendien niet nuttiger dat Turkse en Marokkaanse jongeren om economische redenen Nederlands, Frans en Engels leren?
  En nog een vraag: als Marokko en Turkije dan zulke ‘opkomende industrieën’ zijn, wat houdt migranten dan tegen om naar daar te vertrekken? Integendeel, er komen jaarlijks tienduizend Marokkanen naar België.

  In het voormalige kwaliteitsblad Knack las ik vandaag dat een vijfde van de Brusselse bevolking Arabisch spreekt. De sloppenwijk aan de E40 is een socio-economisch drama. Kan iemand dan eens uitleggen hoe Arabisch leren op school daar iets aan gaat veranderen?
  http://www.knack.be/nieuws/belgie/meer-brusselaars-spreken-arabisch/article-4000333622951.htm

  Like

 3. Rudi zegt:

  Trucker haalde het al aan, maar aan die commotie in dat kleuterschooltje hangt een vies geurtje.

  Een week of wat geleden stond er een artikel in De Standaard waarin gesteld werd dat het goed zou zijn om kleuters seksuele opvoeding te geven. En dan nu die heibel aan de schoolpoort om geruchten van ‘seksuele intimidatie’ door een 23-jarige kleuterjuf. En heibel is nog zacht uitgedrukt: massahysterie, ‘allahu akbar’ schreeuwen en doodsbedreigingen uiten.

  Is het denkbaar dat een medewerker van KifKif of een andere jihadfrontgroep, een imam of zelfs iemand van de krantenredactie dat bericht heeft opgepikt en wat is gaan stoken? Daar zijn ze goed in.
  Het resultaat van alle hysterie is dat de school dicht is. Door te zwichten voor intimidatie is op die manier de baan vrij voor de Moslimexecutieve en al die zanikorganisaties om eigen islamitische kleuterscholen te eisen, uiteraard gefinancierd met Belgisch belastinggeld. Het past in het straatje van de ‘stealth jihad’ en ‘Het Project’, dus het zou me niet verbazen.

  Like

 4. koddebeier zegt:

  Politici zijn smerige dhimmi huichelaars..

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Rudi 00.40. uur. Zo die school is dus gesloten. Moet U bij ons in Nederland komen, daar KAN een ISLAMITISCHE SCHOOL IBN KALKOEN, FRAUDEREN,LIEGEN en BELAZEREN, en nog blijft die SCHOOL open. En uiteraard op BEVEL van de nieuwe NSB in NEDERLAND de PARTIJ van de ALLAHTONEN! De RODEN zijn de 5e colonne van en voor de ISLAM!

  Like

 6. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  In een rationele wereld zou VB het Turks verplicht stellen, en zouden de andere partijen het alleen aan moslims toestaan Turks te leren. De wereld is echter niet rationeel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s