Palestijnen in Libanon zuchten al 65 jaar onder Apartheid

Screenshot_40

Libanese soldaten bewaken het Ain al Hilweh kamp (getto) 

(Door: Khaled Abu Toameh, Arabisch journalist)

De Palestijnse minderheid (door de VN voor eeuwig tot de status van ‘vluchteling’ gedoemd) wordt in Libanon door het regime generaties lang gedwongen om te overleven in getto’s, zonder uitzicht op een baan of recht op eigendom, uitgesloten van de meeste beroepen en de facto als derderangs burgers behandeld met Apartheidswetten die refereren naar het racistische regime zoals dat destijds bestond in Zuid-Afrika (van 1948 tot 1994.)

Wie naar hedendaagse Apartheid zoekt hoeft niet ver te lopen: kijk hoe de Palestijnse minderheden worden gediscrimineerd in de getto’s van Jordanië, Libanon, Syrië en ook nog steeds in kampen leven [huh !?] in de door Palestijnen gecontroleerde gebieden (in Gaza en op de West Bank.) Durf hun leefomstandigheden te vergelijken met die van de ca. 1,6 miljoen Arabieren die in Israël leven en dezelfde burgerrechten genieten als hun zes miljoen Joodse medeburgers.

De rekening is snel opgemaakt: nergens in het Midden-Oosten leiden de [Pal-]Arabieren een beter en menswaardiger bestaan dan in Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten die naam waardig. En dat is misschien wel de belangrijkste reden – naast de gekende religieuze – waarom de Arabische (en Perzische) wereld nog steeds op voet van oorlog leeft met de Joodse staat Israël.

Ongeveer drie jaar geleden besliste de Libanese regering om haar Apartheidswet te wijzigen, die Palestijnen het recht ontzegt om bijna 20 beroepen uit te oefenen. Toen werd de Palestijnen verteld dat zij vanaf dat moment aan de slag konden in vele beroepen en zelfs eigendom in Libanon zouden kunnen verwerven. Maar nu hebben de Palestijnen ontdekt dat de Libanese regering, net zoals overigens de meeste Arabische landen, hen hebben voorgelogen.

Hoewel de Palestijnen al meer dan zes decennia in Libanon leven, worden zij nog steeds behandeld als vreemdelingen en paria’s wanneer het gaat om het verkrijgen van een werkvergunning, volgens het Libanese nieuwsblad The Daily Star. Libanon is niet het enige Arabische land dat openlijk Apartheidswetten oplegt aan zijn Palestijnse minderheid. De Palestijnen worden in feite al heel lang als derderangs burgers behandeld in de meeste Arabische landen, waar zij niet alleen fundamentele rechten zoals werkgelegenheid en gezondheidszorg ontberen maar hen ook het burgerschap wordt ontzegd.

Volgens het VN-agentschap UNRWA [United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees] zijn de 450.000 Palestijnse vluchtelingen van Libanon al heel lang onderworpen aan vele beperkingen inzake werkgelegenheid. Zo wordt het de Palestijnen in Libanon bijvoorbeeld verboden om te werken als arts, tandarts, advocaat, ingenieur of boekhouder.

Daartegenover zal iedereen die een Israëlisch ziekenhuis bezoekt of een medisch centrum, snel de aanwezigheid opmerken van een significant aantal Arabische artsen, verpleegsters en apothekers. Maar hoewel drie jaar zijn verstreken sinds de wet werd gewijzigd, is er niets voor de Palestijnen in Libanon veranderd. En er  bestaan geen aanwijzingen dat de Libanese regering van plan is om ergens in de nabije toekomst de beperkingen te verlichten die aan Palestijnen worden opgelegd.

Volgens een bericht in The Daily Star worden de herzieningen van die wet niet toegepast. Activisten voor de Rechten van de Mens zeggen dat de Libanese regering de oorlog in Syrië en de impact die deze zou hebben op Libanon, thans gebruiken als voorwendsel om de Apartheidswetten niet af te schaffen. Dit is natuurlijk een zwak excuus: de anti-Palestijnse Apartheidswetten waren in feite reeds van toepassing lang voordat de burgeroorlog in Syrië losbarstte.

Tienduizenden Palestijnen zijn vanuit het naburige Syrië naar Libanon gevlucht in de loop van de afgelopen twee jaar, die door de Libanese regering als bijkomend excuus gebruikt worden om te vermijden dat de aangepaste Apartheidswet zou worden toegepast. De Libanezen, die de Palestijnen altijd hebben veracht, zijn bang om hen in hun economie en arbeidsmarkt op te nemen. Vele Libanezen houden de Palestijnen en de PLO verantwoordelijk voor het vernietigen van hun land, vooral tijdens de burgeroorlog die het leven kostte aan tienduizenden mensen in de jaren 1970 en 1980.

Wat vooral storend is omtrent de apartheidswetten in Libanon en de mishandeling van Palestijnen door de Arabische landen is de stilte in de internationale gemeenschap en de media. Zelfs de UNRWA, die toch verondersteld wordt om te zorgen voor het welzijn van de Palestijnse vluchtelingen, blijft blind voor de apartheidswetten in Libanon.

Toen  The Daily Star om commentaar vroeg op de benarde toestand van de Palestijnen in Libanon, zei Hoda Samra, de openbare informatieambtenaar van de UNRWA, dat zij “geen openbare verklaring betreffende deze bepaalde kwestie wenste af te leggen.”

Dit is dezelfde UNRWA waarvan de woordvoerders regelmatig de Israëlische militaire verrichtingen op de West Bank en in de Gazastrook veroordelen. De regeringen van de Palestijnse Autoriteit en van Hamas blijven ook hun koppen in het zand steken met betrekking tot de mishandeling van de Palestijnen in Libanon en in andere Arabische landen. De twee regeringen hebben het veel te druk met elkaar te bestrijden, terwijl zij tegelijkertijd de Palestijnen aanzetten tot haat en geweld tegen Israël.

Bron:

Likoed Nederland

Vertaling en bewerking: Brabosh

LIKOED

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", "Westbank", Arabische wereld, democratie, Gazastrook, Hamas, Hypocrisie, Islam, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, Libanon, mainstream-media, Moslims, political correctness, Rotzakken, Verenigde Naties. Bookmark de permalink .

7 reacties op Palestijnen in Libanon zuchten al 65 jaar onder Apartheid

  1. Theresa Geissler zegt:

    Daar kan dan voor de verandering het Westen noch Israël wat aan doen. Van je ‘moslimbroeders’ moet je het maar hebben! Erg verrassend is het verschijnsel niet, want als al die verschillende moslimgroeperingen voor elkààr al geen solidariteit voelen en elkaar zelfs naar het leven staan, waarom zouden ze het op meer internationaal vlak dan wel doen? En apartheidswetten….nou, als men nagaat, waartoe ze nog meer in staat zijn, hoeft men dààrvan ook al totaal niet op te kijken. -Is er eigenlijk nog iets normaal menselijks, iets tegemoetkomends te ontdekken aan die lui of hoe zit het, vraag je je langzamerhand af.

    Like

  2. guusvelraeds zegt:

    Een kleine windje dat Israël per ongeluk en geheel zonder opzet laat wordt opgemerkt door heel het journaille. Groots uitgetekend en week vullend op prime time gebracht. De Palestijnse vluchtelingen hebben maar een vijand en dat zijn hun eigen Arabisch Semitische broeders. Zij worden gebruikt als pion in de voortdurend opgestookte haat en pogingen tot vernietiging van Israël. Op dit blog weet men dat wel, maar de gemiddelde Europese krantenlezer en T.V. kijker weet dat niet door decennia niet aflatende stroom van desinformatie en media leugens over de Palestijnse kwestie. Opzettelijk en bewust desinformatie geven zou dat strafbaar kunnen zijn? In elk geval ethisch gezien getuigd het van uiterst smerig en amoreel journalistiek gedrag.

    Like

  3. Anneke zegt:

    In Israel worden de Palestijnen menswaardig behandeld, niet voorgelogen. Velen werken met plezier in Israel, zijn tevreden met hun Israelische bazen; joods, of ‘joods-seculier’…..doet er niet toe. Triest dat de wereld deze realiteit maar niet onder ogen kan /- wil zien. Er moet nog veel gedaan worden, met de Israel-haters….Zijn zo hardleers….Maar binnen afzienbare tijd zal het westen de ogen wel openen. De andere windrichtingen zullen volgen…”Het Israëlisch volk is feitelijk veel volwassener dan de andere volkeren. Als land, is Israel de afgel. eeuw enorm omhoog geschoten, een bloeiende vruchtbare OLIJFBOOM. Met vele takken, die goede olijven dragen”. Shalom…

    Like

  4. maria zegt:

    Dat palestijnen in de Arabische landen als stront worden behandeld is al tientallen jaren bekend. De Libanezen hebben niet alleen Sabra&Chatilla uitgemoord maar nog vele andere kampen. Die lieve vredelievende koning Hoessein heeft in Jordanië tienduizenden palestijnen over de kling gejaagd. De Koeweities hebben hun bloedige wraak doen gelden over de palestijnen die destijds de kant van Saddam hadden gekozen. Maar volgens Dries is die 10% van de Westbank (waar palestijnen allang blij zijn dat ze een leuk centje kunnen verdienen) pas echt de hel op aarde… Ja die Dries is een gewetensvol Mensch!

    Like

  5. Lucie zegt:

    Dat moet die drol van Agt eens lezen,met z’n grote bek altijd over Israel

    Like

  6. Philippine zegt:

    Goed stuk van een goeie journalist. Ik dacht dat hij een Palestijn was die in Israël woont.

    Like

  7. luckybee zegt:

    Rond om de steden Sydon en Tyrus leefden de Fillisters.En die willen de Palestijnen niet in huis hebben?Ik vraag me af warom de joden ze wel hebben willen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s