Leven als een zonnekoning: Jacob Zuma profiteert van het huidige systeem
De economie van Zuid-Afrika zit in het slop, maar de zwarten blijven loyaal aan de regeringspartij.
Toen Nelson Mandela in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd, waren de voorwaarden voor succes zo gunstig als nauwelijks in welk ander Afrikaans land dan ook. Bijna 20 jaar later glijdt het land als in slow motion steeds dieper de crisis in.
“Afrika wordt het boomende continent”, “Afrika beslist de toekomst”: in verbazingwekkend veel media zijn op dit moment dit soort krantenkoppen te vinden. De ene keer is het de rijkdom aan bodemschatten, de andere keer zijn het de mensen, die als reden voor de schijnbaar onvermijdelijke opbloei van Afrika moeten dienen. Het is nog maar drie jaar geleden dat men naar aanleiding van de wereldkampioenschappen voetbal in 2010 m.b.t. Zuid-Afrika van gelijksoortige toekomst vooruitzichten hoorde. Intussen is er in Kaapstad en Pretoria niet alleen sprake van ontgoocheling, maar ook neemt de angst toe dat Zuid-Afrika de komende jaren politiek en economisch een diepe val meemaakt.
De signalen dat Zuid-Afrika zich in een sluipende neergang bevindt, zijn niet over het hoofd te zien. Toen onlangs de groeiprognoses voor Afrika´s grootste economie werden gepresenteerd, stortte de wisselkoers in en ontstond er paniek onder investeerders. Voor het jaar 2013 wordt minder dan 2% groei voorspeld. Gezien een werkloosheid van officieel 25% – inofficieel 40% – is dit nauwelijks meer dan de spreekwoordelijke druppel op een gloeiende plaat. Hoop op verbetering is niet in zicht, het tegendeel is eerder het geval. Uitgerekend de mijnbouwsector, die 50% van de Zuid-Afrikaanse export uitmaakt, geldt als zwaar aangeslagen. In 2012 hebben landelijke stakingen tot lange productieverminderingen geleid en Zuid-Afrika een roemloos record opgeleverd. In geen enkel ander land ter wereld gingen verleden jaar meer werkdagen door stakingen verloren dan in Zuid-Afrika. Wanneer nu, zoals gevreesd wordt, ook nog de prijzen van de grondstoffen dalen, dan zou dit niet alleen voor de mijnbouwfirma´s, maar voor heel Zuid-Afrika economisch wel eens slecht kunnen uitpakken.
Met het oog op de destijds aanwezige voorwaarden is dit een verbazingwekkende ontwikkeling. Met het einde van de Apartheid waren 20 jaar geleden de startomstandigheden zo gunstig als in nauwelijks een ander land in Afrika. Voor Afrikaanse verhoudingen werden een voorbeeldig bestuur en de best presterende economie ten zuiden van de Sahara overgenomen. Toen Nelson Mandela in 1994 als president de zaken overnam, was hij verstandig genoeg om, ondanks extreme eisen in de regeringspartij ANC, dit erfgoed niet gemakkelijk te verspelen. Zijn opvolgers bezaten deze kijk op de wereld niet meer. Erger nog. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) geldt intussen zelfs als belangrijkste reden voor de sluipende neergang van het land. Ononderbroken sinds 1994 aan de macht, is de partij niet alleen innerlijk verdeeld en incompetent, maar heeft ze ook de naam door en door corrupt te zijn. Speciaal tegen de huidige president Jacob Zuma (ANC) hoor je steeds opnieuw de beschuldiging dat hij de zakken van zijn familie zou vullen en aan iedereen een plezier zou doen die meegeholpen hebben president ter worden.
Daarbij schijnt Zuma ook nog onaantastbaar te zijn. De voormalige chef van de geheime dienst van het ANC zou over alle politieke concurrenten iets weten, wordt er gezegd. Terwijl de zelfverrijking van ANC-politici vooral sinds het presidentschap van Zuma in 2009 steeds drastischer dimensies aanneemt, hebben in Zuid-Afrika inmiddels ook corruptie, bureaucratie en criminaliteit epidemische vormen aangenomen.
Ondanks de wijdverbreide ontevredenheid in een machtswisseling nauwelijks waarschijnlijk. De grootste oppositiepartij “Democratic Alliance“ (DA) geldt onder de zwarte bevolking als te “blank”. Dat het ANC nog steeds kan rekenen op 60% van de stemmen, houdt deels verband met een wijdverbreide traditionele loyaliteit van veel zwarten tegenover “hun” ANC. Royale verkiezingsgeschenken zoals een woningbouwprogramma doen de rest. Gezien deze voorwaarden is Zuid-Afrika op weg om met de komende verkiezingen in 2014 definitief te veranderen in een een-partij-staat met een pseudo-oppositie. Ook de inspanningen van het ANC om de vrijheid van de media en de onafhankelijkheid van justitie steeds sterker te beperken, kunnen niet over het hoofd worden gezien.
Met de steeds slechter wordende gezondheidstoestand van Nelson Mandela is bij veel Zuid-Afrikanen de zorg om de toekomst van het land nog toegenomen. Weliswaar diende de naam van Mandela voor het ANC tot nu toe tot het behoud van de macht, tegelijkertijd had de 94-jarige ook altijd nog een matigende invloed. Nu al verlaten steeds meer blanke Zuid-Afrikanen het land. Men schat dat 4000 van hen iedere maand alleen al naar Australië emigreren. Een belangrijke drijfveer voor deze ontwikkeling: een verderfelijk racisme, waarbij de zwarte huidskleur belangrijker is dan bijvoorbeeld de arbeidsprestatie of vakkennis. Met diegenen die vertrekken, verliest Zuid-Afrika stap voor stap ook de geschoolde krachten, die tot nu toe de basis voor het succes van Afrika´s grootste economie waren.
Bron:
http://www.preussische-allgemeine.de/nachrichten/artikel/verspieltes-erbe.html
Auteur: Norman Hanert
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
Hoe aanmatigend het misschien ook mag klinken, corrupt tot op het bot, te lui dat ze brand roepen. Maakt iemand het lijstje af..?
LikeLike
Nee hoor, daar staan zij om bekend.
Familie van mij had een bedrijf in Zuid-Afrika en maakte mee dat zwarten weer op het werk kwamen als zij weer geld nodig hadden. Niks vooroordeel. Nu zijn het allemaal communisten, ANC-aanhangers, dus men hoeft niets te verwachten. Als het helemaal met het land afgelopen is komt Jan Pronk met een zak geld (van ons)
LikeLike
Zuid Afrika is helaas niet het eerste Afrikaanse land dat na overname door zwart bestuur geheel naar de mallemoer geholpen zal worden. Zuid Afrika zal de volgende 20 jaar haar buurland Zimbabwe ruimschoots gaan inhalen in armoede, in corruptie, in misdaad en racisme en natuurlijk de volledige uitroeiing van de overgebleven blanken die niet instaat waren te emigreren. Jacob Zuma van het communistische ANC en aanhang zal niet anders zijn dan collega communist Robert Mugabe. Ooit de lieveling van Jan Pronk. Pronk noemde Robert Mugabe een voorbeeld voor alle Afrikaanse leiders. Vreemd dat we hier nauwelijks iets over horen op onze kwaliteitsmedia. Niets over Zimbabwe en niets over Zuid Afrika het land van de eerste hart transplantatie ooit. Onze linkse media schrijven niet graag over de teloorgang van Afrika en Zuid Afrika in het bijzonder. Alleen als ze deze teloorgang de heteroseksuele christelijke blanke man in de schoenen kunnen schuiven dan staan ze vooraan.
LikeLike
De teloorgang van Zuid Afrika hadden we niet zo gedacht toen Mandela zijn wandeling maakte tussen het publiek na zijn vrijlating. Overigens Mandela was al veel eerder vrij gekomen als hij dat gewild had. Hem werd meermaals door de Zuid Afrikaanse blanke minderheid regering de vrijheid aangeboden maar als tegenprestatie moest hij het geweld afzweren. Dat heeft Mandela geweigerd. Ook ontdekte Mandela op gegeven moment dat hij op Robbeneiland veel meer macht en invloed had dan daarbuiten.
LikeLike
Het is aftellen tot suidafrica net zo instort als Rhodesië. Waarom laten de wereldleiders dit allemaal zo lopen? In Europa is het immigranten voor olie, in RSA is het affirmative action for metalen. 88!!!!!!!% van de gedelfde platinum komt uit drie mijnen in RSA en men vreest dat die bronnen binnen dertig jaar zijn uitgeput. Zonder platinum is een wereld zoals wij die nu kennen niet meer mogelijk. Dat gedoe met die stakingingen van die mijnwekers en de nachtmerrie verhalen die zich u in RSA hebben er meer mee te maken. Er is meer aan de hand.
LikeLike
Toen de Blanken aan land gingen was Zuid Afrika een lege land op een paar nomadicerende Woestijn bewoners (Bosjes mannen in het Oosten en Hottentotten in het westen Namibie.) de boeren konden met ze heel goed zamen werken,ze waren geweldige spoor zoekers.De Zulu hebben de Boeren eerst in het Draken gebergte ontmoet die naar het zuiden trokken om het de veroveren.Eerst met de hulp van de linkse Westen, was het gelukt en wordt de veroveraar Nelson Mandela zelfs een held.Dat nu de blanken en de Sun People , onderdrukt.De werkelijke bewoners van Zuid Afrika.Dat links idioten zijn dat zien we tegenwoordig.Zelfs zelfmoord neigingen hebben ze zo te zien, ook.
LikeLike
Bestaan ze dan nog? Blanken in Zuid Afrika. Niet voor lang meer denk ik.
http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/06/Genocide-Watch-Blanke-bevolking-Zuid-Afrika-op-rand-van-uitroeiin
Een aantal dagen dit ook op AP geplaatst. Ik betwijfel of iemand het bekeken heeft.
LikeLike
Sorry, maar ik blijf er onverminderd bij, dat BEIDE partijen geen fraaie rol gespeeld hebben en dat die Apartheid óók niet kon. Als de rol van de blanken thans blijkt te zijn uitgespeeld, het zij zo: Afrika is van oorsprong een zwart continent; Zuid-Afrika dus ook maar voor de zwarte Afrikaan, in deze tijd. Als die er dan, in navolging van buurlanden als Rhodesië, een puinhoop van maken, is dat verder hún probleem. Het schijnt er bij te horen, daar. In alle oprechtheid: Wat voor rampspoed de zwarten ook nog over zichzelf gaan afroepen -en die kans zit er dik in- ik kan me desondanks niet voorstellen, dat ze ooit heimwee zullen hebben naar de dagen van de Apartheid. Ongelogen, dat kàn ik niet.
LikeLike
Theresa er zijn nu ook spanjaarden die anders denken over Franco en portugezen die nu ook zien dat Salazar niet alleen maar ellende was.
LikeLike
@louis-portugal 19.50u. Natuurlijk zijn die er. En die mening deel ik ook, min of meer -hoewel ik dus geen Spaanse of Portugese ben. Maar dat doet niets af aan de onwenselijke bijverschijnselen van de Apartheid. -Zie ook mijn reactie aan Paardestaart, hieronder.
LikeLike
Nee? Waarom niet? Je weet toch dat er ook russen bestaan die heimwee hebben naar Stalin? Denk je soms dat de blanke tijd erger was dan Stalin’s bewind?
Er was rust en orde toen de blanken de lakens uitdeelden, en de meeste mensen vragen niet beter, zeker niet in de derde wereld.
Het voordeel voor gewone zwarten is voornamelijk dat ze nu door hun eigen mensen gekneveld en uitgebuit worden – net als de rest van Afrika..
Of door de chinezen – dat kan ook. Die hebben geen last van het koloniale schuldcomplex dat het westen zich heeft laten aanpraten.
LikeLike
@Paardestaart 17.20u. Precies. Door hun eigen mensen.
Sommigen relativeren of bagatelliseren de mentale vernedering als iemand -ik of wie dan ook- die aanhaalt. Ik ben er inderdaad niet zelf geweest. Maar ik heb de verhalen gehoord van een vroegere collega, die er een tijd verbleef. Het begint met de kleine dingen. Dat hij argeloos iets zei als: “Je dochter is al een hele meid” en dan effen gecorrigeerd werd: Eh…..Tjeerd….Méisje. “Meid” zijn de zwarten. En dan de omgangsvormen die hij langzamerhand opmerkte: Dat ze steeds hun best deden om níet te vriendelijk te doen tegen ‘de zwarten’ want die zouden daar maar vrijpostig van worden. Maar die moesten intussen wèl voor hen werken, want al te veel verdere kansen kregen ze niet. Nogmaals, het is, wat HIJ vertelde, maar het waren wel zijn eigen ervaringen. “Apartheid”op zichzelf is één ding, maar die mentaliteit, díe maakte het zo onverteerbaar. En dan kun je wel gaan zeggen, oh, dat zijn maar één of een paar gevallen, maar hoe komt het dan, dat het ‘toevallig’ zo goed aansluit op de geschiedenis van Sandra Laing? Op die van Marie Neidling, die als tienjarige niet meer mocht omgaan met haar vriendinnetje (en huismeisje van haar ouders) Sarie? Erg toevallig, niet? Die mentaliteit, dat superioriteitsgevoel, dàt deed het ‘m. Ik lees al sinds mijn zesde en op mijn achtste of negende las ik bovengenoemde histories in artikelen in de Katholieke Illustratie, waar mijn vader op geabonneerd was. Katholiek ja, maar toch geen sensatieblad. En verre van “Links”.
Als zwarten inderdaad een bepaalde mentaliteit aan de dag leggen en daar naar handelen moeten ze dààrop beoordeeld worden. Maar dit ging regelmatig verder en verlegde het accent bij voorbaat naar de huidskleur. Dàt ging te ver.
Wij willen ons óók niet onderwerpen aan de moslims en door hen vernederd worden, zeker niet in ons eigen land.Ik kan me voorstellen dat dat voor de zwarte Zuid-Afrikaan niet anders is, ook al beschikt hij dan misschien inderdaad over een, wat wij noemen, twijfelachtige mentaliteit. Dàt hoeven we niet goed te keuren of te begrijpen. Wèl is het begrijpelijk, dat hij niet vernederd wil worden.
LikeLike
Ik was in1984 in Z.A. er leefden 21 miljoen zwarten en 5 miljoen blanken.
Het land exporteerde voedsel en uiteraard veel mineralen en goud.
Van die zwarten was maar een zeer klein gedeelte orginele Z.A.ers.
De rest kwam uit de omliggende afrikaanse landen naar de voedselpotten van Z.A.
Nu wonen er meer dan 40 miljoen zwarten en nog ongeveer 4 miljoen blanken waarvan ongeveer 1 miljoen onder erbarmelijke omstandigheden.
Ze zijn voor een groot gedeelte afhankelijk van voedsel dat de wereld hen schenkt net als voormalig voeselexporteur Rhodesië.
Volgens links is het nu veel rechtvaardiger want de zwarten kunnen zich nu zelf ontwikkelen.
Alleen jammer dat ze daar geen notie van hebben en daarom loopt het werklijk helemaal fout.
Overigens las ik dat Zuma eerlijk is en niet vreemd gaat en dat is goed voor het huwelijk dat hij heeft met zijn ACHT vrouwen zei hij.
LikeLike
@louis-portugal 20.00u De zwarte Afrikaners HEBBEN ook een eigenaardige mentaliteit, dat heb ik al meerdere keren toegegeven.
Ze zijn ook niet goed voor hun vrouwen, dat geef ik óók direct toe, althans, naar onze maatstaven niet. En die Zuma is daar al een heel treffend voorbeeld van. Een traditionele stamhoofdenmentaliteit heeft die, dat kun je inderdaad stellen. En door HUN verkeerde instelling dreigt dat land nu te kelderen net als Zimbabwe/Rhodesië, heel triest allemaal. Maar het is en blijft wèl HUN land. En dat zij nu eenmaal een niet-inwisselbare mentaliteit hebben is nog geen reden om hen op een hypocriete manier ten achter te stellen, zoals tijdens de Apartheid gebeurde. Apartheid als zuivere veiligheidsmaatregel, dat is tot daaraantoe. Maar het ging verder. Té ver. En DAT valt evenmin goed te praten.
LikeLike