De mythe van de Gouden Eeuw in Spanje (+ update)

Screenshot_2

(Door: Emmet Scott)

Steeds opnieuw wordt ons verteld dat de eerste beide eeuwen van het Spaanse emiraat, dat naar het heet in het jaar 756 werd opgericht door Abd al- Rahman, een echte Gouden Eeuw van de Spaanse geschiedenis was.

En inderdaad, de overvloed en welstand in Spanje in die tijd stond in schril contrast tot de armoede en onwetendheid van het christelijke Europa in diezelfde tijd.

Het beeld, dat door wetenschappers zoals de Britse historicus Moss wordt geschetst, is afkomstig van Arabische analisten, die van Córdoba beweren dat het een stad met een half miljoen inwoners en drieduizend moskeeën, evenals 113.000 huizen en 300 openbare baden geweest zou zijn – en dat zonder de 29 voorsteden mee te rekenen, die rondom de metropool lagen.

De afgelopen zestig jaar werden grote inspanningen ondernomen om deze verbazingwekkende civilisatie te onderzoeken – tot nu toe zonder resultaat. Archeologen hebben bijna niets gevonden, bijna geen bakstenen of inscripties uit de eerste twee eeuwen van de Arabische heerschappij in Spanje.

Screenshot_3

Tussen 711 en 911 bestaat er bijna niets substantieels, pas begin 925 of 930. Volgens de gerenommeerde archeologiegids van Oxford hebben uitgebreide opgravingen in Córdoba met het oog op de Arabische controle van het land het volgende opgeleverd:

Een deel van een zuidwestelijke stadsmuur, ongeveer uit de 9e eeuw. Een klein badcomplex uit de 9e/10e eeuw. Een deel van de Omajjaden-moskee (9e/10e eeuw). Dat is alles wat men van tweehonderd jaar stadshistorie met zogenaamd een half miljoen mensen kan vinden.

Als we daartegenover kijken naar het romaanse Londen, een stad, die nog niet eens een tiende deel van de grootte van Córdoba in de 8e en 9e eeuw gehad zou hebben, dan treffen we daar tientallen archeologische vindplaatsen aan. En zelfs de hierboven genoemde opgravingen in Córdoba roepen nog vragen op.

Screenshot_5

De stadsmuur is “waarschijnlijk” afkomstig uit de 9e eeuw. Bij het deel van de moskee, dat in de 8e eeuw wordt geplaatst en die door Abd al-Rahman zou zijn gebouwd, zou het echter ook gegaan kunnen zijn om Abd al-Rahman III., die veranderingen aan de moskee heeft uitgevoerd, die daarvoor de kathedraal van de heilige Vincent was.

Nuchter bekeken zou men er van uit moeten gaan dat het inwoneraantal in de late 11e eeuw niet meer dan 40.000 mensen heeft bedragen. En deze nederzetting werd rechtstreeks op de Romeinse en Visigotische stad gebouwd, die al een aanzienlijke bevolking bezat.

We weten, dat de Romeinse en Visigotische villa´s, paleizen en baden gewoon door de moslims bezet werden, vaak werden ze een beetje veranderd. Zoveel wat betreft de “reusachtige metropool” Córdoba van de 8e tot de 10e eeuw.

Screenshot_4

De rest van Spanje werd ook ijverig uitgekamd, leverde echter ook slechts spaarzaam bewijsmateriaal op. Een paar nederzettingen hier en daar, enkele potscherven die niet precies te dateren zijn. In totaal staan er in de gids van Oxford elf vindplaatsen en individuele gebouwen in het hele land (bij drie daarvan gaat het om de hierboven genoemde vindplaatsen in Córdoba).

Dit magere aantal staat in schril contrast tot de honderden vindplaatsen en structuren uit de Visigotische periode – een vergelijkbaar tijdsbestek. Als we dezelfde maatstaven zouden aanleggen als bij de islamitische sporen, dan zouden we op duizenden Visigotische vondsten komen.

Wat betekent dat nu?

Welke interpretaties we hier ook aan ten grondslag leggen, één ding is duidelijk: de weelderige en geraffineerde islamitische civilisatie van de 7e tot de 10e eeuw, die tot nu toe naast het duistere, onwetende en verarmde Europa werd geplaatst, is een mythe.

Als er in de 10e eeuw sprake is van islamitische steden, dan lijken ze qua grootte en standaard heel erg op even oude steden van het christelijke Europa.

Over ons hele begrip van de geschiedenis van Europa en het Midden-Oosten van de 7e tot de 10e eeuw moet radicaal opnieuw worden nagedacht.

Screenshot_6

 

Update:

Voor de niet-archeologische, dus de meer gangbare historische bewijsvoering dat “el-Andalus” een leugen en een mythe is, zijn hier de pagina’s  357 – 368 van “De Islam: kritische essays over een politieke religie” met een opstel van Mat Herben “Andalusië: de mythe van een islamitische heilstaat”. Hier op Hoeiboei ook een variant van hetzelfde betoog van Herben.

Bron:

http://europenews.dk/de/node/68991

Bron oorspronkelijk artikel:

http://www.newenglishreview.org/ner-magazine-archives-by-author/emmet-scott/the-myth-of-spains-islamic-golden-age/

Auteur: Emmet Scott

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Al Andalus", Appeasement, Censuur, Dhimmitude, Islam, Moslims, Spanje. Bookmark de permalink .

14 reacties op De mythe van de Gouden Eeuw in Spanje (+ update)

 1. Theresa Geissler zegt:

  Mooi, dat weten we dan ook weer: De zo veelgeroemde bloeiperiode onder Arabische heerschappij is een mythe. Niet, dat het verbazing hoeft te wekken: De hele geschiedenis door heeft de Islam nooit iets wezenlijks toegevoegd en zij zàl dit nooit doen. Nuchtere uitkomst van de discussie omtrent het fabeltje van de çultuurverrijking.
  Grappig is het wel om te bedenken, dat Europa juist in deze tijd -8ste Eeuw- vanuit een andere hoek wèl een korte bloeiperiode kende, gekenmerkt door (meer) verfijning en kennisuitbreiding: Dat was de zogeheten “Karolingische renaissance”, die onder Karel de Grote tot stand kwam met behulp van invloeden vanuit Byzantium (nu:Griekenland) die door de koning/keizer werden geïntroduceerd. De aanzet daartoe was al eerder gegeven door Karels ontwikkelde moeder, Bertrada, gemalin van Pippijn de Korte. Het was een korte, bijna vergeten bloeiperiode, die later weer teniet is gedaan door de onrust, die veroorzaakt werd door de eeuwigdurende twisten tussen Karels kleinzoons, Lotharius, Lodewijk en Karel. Niettemin wordt het het door cultuurhistorici wèl gezien als een voorloper van de latere, ‘grote’ renaissance vanuit Italië.
  Maar daaraan hadden de moslims dus part nog deel. Wèl de Byzantijnen.

  Like

 2. iznogoud zegt:

  Als je niets wezenlijks kan, dan moet je je zaak goed verkopen.
  En dat nu, is dan ook eigenlijk het enige dat moslims wel erg goed kunnen.
  Anderen een rad voor ogen draaien.
  Dat komt dan weer altijd goed aan bij degenen die zelf ook niets anders kunnen: de linkse gutmensch.

  Like

 3. Helena zegt:

  Zo zal het weer gaan als ze de kans krijgen. Ik heb het al eens gezegd maar Europa wordt een “wast land” een woestenij (met rivieren van bloed) als aan die klootzakken ligt.

  Like

 4. R.A.F zegt:

  Jaaaaaa ik heb het gevonden ze hebben het gewoon verkeerd vertaald
  Ik heb voor de gein even de woorden, uitvinden en verzinnen door de vertaalmachine van Google gegooit en naar het Arabisch vertaald uitvinden/اخترع ,vezinnen/اخترع
  En wat blijkt tot mijn verbazing het zijn alle 2 dezelfde woorden, het raadsel is opgelost .

  Like

 5. daiyu-ninja zegt:

  Mensen die nog nooit iets gepresteerd hebben en niks kunnen, liegen en verhaal bij elkaar zodat ze het gevoel hebben nog IETS voor te stellen.

  Like

 6. qutrex zegt:

  Leuk artikel, Historisch gezien dan. Het is al langer bekend dat die door de moslims geveinsde sociale/culturele voorspoed en bloeiperiode grotendeels op de bekende islamitische leugens zijn gebaseerd.
  Er is immers nauwelijks een spoortje van terug te vinden !
  Wel zijn er in AL DIE GEBIEDEN waar de moslims toen hun aanwezigheid opdrongen een archeologisch sporen van vernieling te vinden.
  Waar die “cultuurverrijkers” ook maar verschenen ontstond er een laag puin, veroorzaakt door de door moslims vernietigde plaatselijke cultuur en welvaart.
  Die laag puin (soms zelfs ook verschillende lagen op elkaar) is overal rondom de middellandse zee terug te vinden ! Dan moet je toch wel heel erg tekeer zijn gegaan….
  De islam bracht niet alleen toen een hoop ellende met zich mee, maar nog altijd. Tot op de dag van vandaag.
  Ons rest niets anders dan een hedendaagse Reconquista ! Ik ben mijn zwaard al aan het scherpen !
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Reconquista_(Spanje)

  Like

 7. Jan zegt:

  Arabische auteur: Wij bezetten destijds Spanje en brachten niets, totaal niets. In Saoedi-Barbaria zijn zelfs nu nog steden zonder licht, dus welk ‘licht’ brachten wij daar? Niets.

  Like

 8. Pingback: Arabist Jansen: de islam is geen woestijngodsdienst | Golfbrekers

 9. Pingback: Atheïst Dirk Verhofstadt blijkt een linkse christen en bezig de islam te faciliteren | E.J. Bron

 10. Pingback: Al-Andalus | Fubar

 11. Pingback: Moslims gekwetst omdat ze Spanje verkracht en geplunderd hebben | Fubar

 12. Pingback: Moslims gekwetst omdat ze Spanje verkracht en geplunderd hebben |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s