Egypte bevindt zich op de rand van een burgeroorlog

Screenshot_4

Mohammed Morsi is een jaar in functie en leidt het land steeds dieper in de chaos. Zijn resultaat is verwoestend. Ook de oppositie is niet in staat om zichzelf en de staat uit het moeras te trekken.

Een jaar na de ambtsaanvaarding door Mohammed Morsi staat Egypte aan de afgrond. Erger nog: als het land een mens zou zijn, hing het aan beide armen aan de rots, terwijl het gewicht van zijn lichaam hem naar beneden zou trekken. Sinds 30 juni 2012 heeft de president niets kunnen verbeteren: de economie ligt op zijn gat. De situatie van de mensenrechten lijkt op die van zijn voorganger Moebarak en van een democratisering van de sinds jaar en dag autoritair geleide staat kan alleen diegene spreken die tot het kamp van de Moslimbroeders behoort.

Keken de Egyptenaren na de val van Moebarak nog hoopvol naar de toekomst, nu lijken ze merendeels op een naar haat hongerende troep wolven. Wie is er in deze situatie dan nog verbaasd dat de oppositie van de “bezetting” van het land spreekt, waarvan het land “gezuiverd” zou moeten worden? Morsi´s volgelingen vallen hun critici opnieuw als “ongelovigen” aan, die de duivel in het land gebracht zouden hebben. Beide zijden knutselen al weken om de woede van hun aanhangers t gebruiken om het desbetreffende andere kamp te verzwakken. Niet weinig oppositionelen dromen van vervroegde verkiezingen, die de president uit zijn paleis moeten vegen.

Wie ervan uitgaat dat het zo zou gaan in revoluties, zal teleurgesteld zijn. In zulke omwentelingen vervangt de ene elite de andere. In Egypte echter heerst al jaar en dag dezelfde: het leger. Ook al stuurde Morsi in augustus afgelopen jaar twee generaals weg, het leger blijft de beslissende kracht van het land. Daar zijn de Egyptenaren blij mee. Volgens de nieuwste peilingen vertrouwt 94% van de samenleving zijn soldaten. Dee mensen zien in hen de enige kracht die het land uit de crisis kan leiden. Misschien hebben ze zelfs gelijk. Morsi daarentegen is in de gunst van de burgers van bijna 60% naar 26% gedaald. 70% van de Egyptenaren vertrouwt hem niet meer.

Machtsuitbreiding in plaats van toekomstvisies

Een van de belangrijkste redenen daarvoor is de verwoestende armoede, waarin de president Egypte heeft gebracht. Binnen zijn ambtsperiode vielen niet alleen de inkomsten uit het toerisme weg, er gingen binnen twee jaar ook 1500 fabrieken failliet. Tegelijkertijd smolten de deviezenreserves van het land als sneeuw voor de zon. Alleen het inflatiecijfer en de prijzen voor levensmiddelen stijgen constant. Nu al geven de Egyptenaren 50% van hun inkomen uit aan de basisbehoeften. Meer dan 25% leeft tegenwoordig onder de armoedegrens, nog eens 24% net erboven. Niet weinig vakmensen vrezen dat het land zou kunnen terugvallen naar

het jaar 1977. Destijds moest president Sadat hongeropstanden neerslaan. Nu al is binnen het jaar het aantal roofovervallen met 350% toegenomen.

Bij Morsi ontbreekt het aan visies en economische kennis om de crisis op te lossen. Lange tijd dacht hij Egypte met belastingverhogingen en geldinjecties van bevriende Golfstaten uit de misère te kunnen halen. Hervormingen, die het IMF hem adviseerde, schuwde hij. Nu echter kwijnt Egypte weg en de nood radicaliseert zijn burgers.

Screenshot_5

De president is er drukker mee zijn eigen macht te vestigen. In november vorig jaar zette Morsi niet alleen de hoofdofficier van justitie af, maar trad ook op tegen de onafhankelijkheid van de rechters. Van de 17 gouverneurs die hij onlangs benoemde, zijn er alleen al acht afkomstig uit het kamp van de Moslimbroeders en de Salafisten, terwijl zeven gelieerd zijn aan het leger. Zelfs wanneer het parlement het zou willen, dan zou het hiertegen niets kunnen doen. Sinds de machtsovername door Morsi is het slechts eenmaal bijeengekomen – tien minuten!

De oppositie is niet tot handelen in staat

Morsi steunt vooral op zijn adviseurs uit de Moslimbroederschap. Grotere protesten beantwoordt hij met hard optreden. Veel van zijn tegenstanders zitten in de gevangenis zonder een eerlijk proces te hebben gekregen. Egyptische groeperingen voor de mensenrechten spreken van dagelijkse martelingen en van de afschuwelijke en vernederende praktijk van de politie om vrouwen in de gevangenis op hun maagdelijkheid te onderzoeken. Sinds de dagen van Moebarak is er niets aan het gedrag van de politie veranderd, klagen zij.

Niet weinig van hun vertegenwoordigers hopen op massale protesten n.a.v. de verjaardag van Morsi´s ambtsaanvaarding en dromen van de oude kracht van de Tahrirplein-beweging. Wat ze niet willen weten, is: het resultaat van de oppositie is net zo jammerlijk als dat van haar tegenstanders.

De Egyptische oppositiepartijen hebben het verzuimd zich aaneen te sluiten, overal in het land aanwezig te zijn en een basis in het volk op te bouwen. De meeste van haar woordvoerders behoren tot de elite van Cairo – met dezelfde zwakte die aan deze urbane klasse kleeft: de stedelijke arrogantie, de hang naar corruptie en het onvermogen om compromissen te sluiten. Wie het opgewonden, van haat vervulde gesnater en de onwil van de oppositiepartijen volgt om zich serieus in onderwerpen in te werken, begint er aan te twijfelen of de democratie überhaupt te verankeren is in de Egyptische samenleving.

Het land dreigt de Apocalyps

Nauwelijks een oppositieleider herkent dat hij de macht van de Moslimbroeders op dit moment niet kan breken, dat beide kampen elkaar wederzijds kunnen blokkeren, maar niet uitschakelen en dat de crisis van het land alleen met behulp van een tijdelijk beperkte samenwerking milder zou kunnen worden gemaakt. De geest van de grote coalitie, die merkbaar was op het Tahrirplein in 2011, schijnt onherroepelijk in lucht te zijn opgelost. Hierin stak echter de mogelijkheid van een volksbeweging.

Hoe het verder gaat, weet niemand: Morsi en de Moslimbroeders zouden kunnen proberen hun sluipende machtsovername sneller en brutaler door te drukken. Uit mogelijke hongeropstanden van de bevolking zou een heuse revolutie kunnen ontstaan, die niet per se iets beters zou brengen. De oppositie zou het kunnen wagen in opstand te komen en te mislukken. Het leger zou kunnen ingrijpen of een putsch plegen… Hoe je het ook wendt of keert: niets anders dan Apocalyptische voorstellingen.

Ze hoeven niet waar te worden. Na het eerste jaar van Morsi is slechts één ding duidelijk: de “Arabische Lente” van Egypte lijkt op een voortdurende gloeiende hitte in het woestijnzand van de hopeloosheid.

Screenshot_6

Bron:

http://www.welt.de/debatte/kommentare/article117564589/Aegypten-steht-kurz-vor-einem-Buergerkrieg.html

Auteur: Jacques Schuster

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", democratie, Egypte, Elite, Islamisering, Moslimbroederschap, Salafisten. Bookmark de permalink .

17 reacties op Egypte bevindt zich op de rand van een burgeroorlog

 1. Luchtpint zegt:

  Meer Islam = meer chaos. Je krijgt salafi groepen die op mekaars tronie slaan omdat ze mekaar niet puriteins genoeg vinden, iemand moet de beker voor morele suprematie kunnen binnen halen. Dan heb je salafis die leden van de Moslim Broederschap niet kunnen luchten omdat die met kostuum en stropdas rondlopen, ipv zich te kleden zoals mohammed. Dan heb je tribale conflicten tussen Arabische moslims onderling om een land mee te destabiliseren, zoals in Libië, terwijl je als buitenstaander het verschil niet kan zien. Dan heb je nog puriteins gekrakeel tussen soefis, sjiieten en soennieten, die mekaar naar het leven staan. Enz.

  De grootste ironie van alles is dat de Islam een universalistische doctrine is die eigenlijk gelijkheid en unitaristische broederlijkheid van alle moslims op wereldschaal wil propageren of beloven. En toch helpen moslims mekaar steeds om zeep vanaf het moment dat relatief stabiele regimes in de regio worden onderuit gehaald ? (zoals dat van Moebarak)

  Lachen, gieren, brullen. De Unitaire Wereldgemeenschap van Onderling Solidaire Moslims ligt mooi in duigen van Tunesië tot Syrië, Iraq en Pakistan,…enz.

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  De Egyptenaren zullen nog gaan verlangen naar de tijden onder Sadat en Moebarak. Trouwens de mafdoos Stienen, en leipo Bertus Hendriks hebben die zich al gemeld om te pronken over de geweldige vooruitgang onder de BAARDAAP Morsi – proest!

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Vraag: Wanneer hoor je nou eens vanuit die landen over een regering die het GOED doet?
  Antwoord:Geen kans op, want het zijn MOSLIMlanden.
  Kennelijk gaat dat niet samen.

  Like

 4. Henk der Niederländer zegt:

  Het hele geval Egypte zit vrij eenvoudig in elkaar.
  Morsi en zijn moslimkornuiten zijn zo verdwaasd van de Islam dat ze werkelijk geloven dat ze de mensen hun religieuze onzin door de strot kunnen persen, maar dat zal niet goed komen als de mensen niks meer te eten hebben en dagelijks zien dat het steeds slechter gaat.
  Duidelijk is in ieder geval dat van de hele Arabische lente totaal niks terecht is gekomen en overal waar de Radikalen de dienst uit maken gaat het met de dag slechter.
  Andere kant van het verhaal is geef de Egyptenaar opnieuw de kans om te stemmen en ze maken weer dezelfde kapitale fout door op de Islamisten te stemmen zodat het feitelijk een gebed zonder eind word.
  Helaas kan Ik niet anders stellen dan dat de gemiddelde moslim stom geboren is en totaal niks bijgeleerd heeft.

  Like

  • BertG. zegt:

   Zou je wel denken, stom geboren.
   Hersenspoeling en indoctrinatie vanaf het moment dat ze geboren worden is de oorzaak.
   En dan kan je ook niks meer bij leren want dan ga je de mist in als moslim.
   Zelf nadenken is uit den boze. Dat is je eigen vonnis tekenen.

   Like

 5. Pingback: BOINNK!!! | Alles wijst erop dat in Egypte nu een burgeroorlog kan uitbreken

 6. Republikein zegt:

  Raadsel:Een hoofddoek met een lul of een lul met een hoofddoek.
  Een kut met een hoofddoek of een hoofddoek met een kut.
  Zoek de verschillen.
  Oplossing zenden naar:Rariteitenkabinet, t.a.v. dhr M. Kutte.

  Like

 7. BertG. zegt:

  Ik gun het niemand maar je moet toch wel een ongelofelijke dikke plaat beton voor je kop hebben zitten als je er nou nog van uit gaat dat je daar gezellig rond kan lopen tussen de plaatselijke bevolking als vrouw zijnde.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21692825/__Nederlandse_belaagd_in_Cairo__.html

  Like

 8. Jan zegt:

  Egyptische geestelijk(en) gestoorden extatisch over de moorden op vier Egyptenaren
  http://vladtepesblog.com/

  Like

 9. Jan zegt:

  vladtepsblog=

  Like

 10. Jan zegt:

  Leger in Egypte zegt binnen 48 een staatsgreep uit te voeren als niet op de eisen van de bevolking wordt ingegaan:

  Egypt’s military on Monday issued a 48-hour ultimatum to the Islamist president and his opponents to reach an agreement to “meet the people’s demands” or it will intervene to put forward a political road map for the country and ensure it is carried out.
  The ultimatum, it said, was a “last chance.”
  http://bigstory.ap.org/article/egypt-heads-2nd-day-anti-president-protest

  Like

 11. Jan zegt:

  Morsi’s kantoortje, niets meer van over

  Like

  • BertG. zegt:

   En weer een nieuw oorlogje erbij om je helemaal uit te leven met je jihad inspiraties als moslim zijnde waar je ook woont. Dat wordt nog druk op schiphol.

   Like

 12. Jan zegt:

  Hamas huurlingen schieten op tegenstanders van Morsi
  And the civil war begins….
  Militiants of Hamas firing brutally on Egyptians infront of Cairo university
  http://israelmatzav.blogspot.nl/2013/07/hamas-mercenaries-participating-in.html

  Like

 13. Jan zegt:

  John Kerry: “Egyptian crackdown a ‘blow’ to peace”
  Secretary of State John Kerry on Wednesday denounced the violent crackdown by the Egyptian military as a “deplorable” and unnecessary escalation that represents a “serious blow” to peace and democracy.
  http://thehill.com/video/in-the-news/317133-kerry-egyptian-crackdown-a-blow-to-peace

  Vreedzame demonstratie van de ongewapende MB: MB gooit politieauto van brug

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s