Slavernij is geen excuus

Screenshot_3

Slavernij, precies 150 jaar geleden afgeschaft, zou tot op heden doorwerken in racisme, ontrouw en criminaliteit. Historicus Piet Emmer denkt daar heel anders over.

De ene herdenking is de andere niet. Zo roepen de jaarlijkse protestantse Oranjemarsen in Noord-Ierland ter herinnering aan de slag bij de Boyne uit 1690 en de Servische nationale rouwdag vanwege de nederlaag tegen de Turken in de slag bij het Merelveld uit 1389 nog steeds sterke haatgevoelens op, terwijl de jaarlijkse herdenking van onze doden uit de veel recentere Bezetting (1940-45) dat niet meer doet. Op sommige plaatsen zal volgend jaar zelfs sprake zijn van een gezamenlijke Nederlands-Duitse ceremonie, want langzamerhand lijken we te beseffen dat de meeste doden van de tegenpartij ook slachtoffers waren.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

35 reacties op Slavernij is geen excuus

 1. BertG. zegt:

  Ik word toch zo schijt en schijt ziek van dat gezeik over dat slavernij verleden.
  Maar over de uitvinders hiervan (die dit tot op de dag van vandaag nog toepassen) geen enkel woord.
  En wat al die gasten er toch allemaal bij halen om hun eigen wanprestaties te verklaren.

  “Wat er maar fout kan gaan, wordt aan dat slavernijverleden toegeschreven: racisme, discriminatie, tienerzwangerschappen, gebroken gezinnen, echtelijke ontrouw, criminaliteit, slechte schoolprestaties, hoge bloeddruk en nog veel meer.”

  Waar haal je toch het lef vandaan om alles waarin je mislukt bent hieraan toe te schrijven.
  Ja, zo lust ik er nog wel 1.
  Zo had me over-over-over-over-overgrootvader 3 eeuwen geleden een handkar i.p.v. een vrachtwagen. Ik heb het er af en toe nog moeilijk mee om dit goed te verwerken.

  Flikker toch op. Mafkezen. Met je slavernij trauma.
  Ach, als het maar geld op levert. Dat is de echte reden.
  En blijkbaar bestaan er nog steeds mensen die zich een schuld complex laten aanpraten.

  Like

 2. Lucky9 zegt:

  Dit artikel bulkt van pseudowetenschappelijke islamofilie.
  Dat de auteur durft schrijven dat de Joden nooit slaven waren tot daar aan toe, ik ben tenslotte geen historicus en hij wel.

  Dat “de abolitionisten maar liever ‘verzwegen’ dat niet de Europeanen, maar de Afrikanen en Arabieren de aankoop, het transport en de verkoop van slaven binnen het Afrikaanse continent beheersten” is een politiek correcte leugen die ik bij gebrek aan tijd hier kort ga weerleggen.
  Ten eerste verzwegen de abolitionisten dat niet.
  Ten tweede gebruikt de auteur het epitheton arabier met de bedoeling te verbergen dat een Arabier sinds 820 een islamiet of mohammedaan is
  Ten derde gebruikt de auteur het epitheton Afrikaan met de bedoeling te verbergen dat de overgrote meerderheid van deze beschreven afrikanen zich ‘onderworpen’ hadden aan de islam.

  Maar dat de auteur van slavernij onder islamitisch juk verder geen enkele melding maakt is zonder meer wetenschappelijk onverantwoord en het bewijs dat hij maar al te graag de geschiedenis vervalst in plaats van ze te bestuderen.

  In plaats van pseudo-wetenschappelijke artikels te schrijven zou hij beter eens een boekje lezen.
  van Jaques Heers, Robert C. Davis, Olivier Pétré Grenouilleau, Tidiane N’Diaye of Giles Milton bvb.
  Met de bibliografie hierin zou hij verder enkele decennia zoet zijn in plaats van ons lastig te vallen met flauwe kul.

  Like

  • CD zegt:

   Joden nooit slaven?
   Volgens mij voerde Mozes (de enige echte Mo) de Joden uit de slavernij in Egypte, maar ik neem aan dat Lucky9 dit ook wel weet, maar in een “Christelijke” krant verwacht ik deze basis kennis in ieder geval wel.

   Like

   • E.J. Bron zegt:

    “Christelijke” krant???????????????????? Hoezo!?

    Webmaster

    Like

   • BertG. zegt:

    Ja, Bert, dat ga je krijgen dat mensen denken dat dit iets gristelijk is of enige verbondenheid hiermee heeft.
    En Mozes was dus de enige echte Mo. Weten we dat ook weer.
    Nou dat opent weer nieuwe verklaringen van die of gene.

    Like

   • E.J. Bron zegt:

    Dan heb ik het ze nu toch duidelijk gemaakt, of niet dan!?

    Like

   • luckybee zegt:

    In de berg Horeb heeft de Vader Mozes befolen de joden van de Tiranei van Ramses te befrijden, uit de slavernij.Dus ook de vader was toen al tegen onderdrukking.Dus democratisch.

    Like

  • Scarlatti Bombatti zegt:

   Klopt helemaal Lucky9, ik wilde het net hier gaan neerzetten dat niet WIJ maar de Afrikanen ZELF de EERSTE slavenhouders waren en de moslims hebben hen daar gekocht vàn Afrikanen die hun landgenoten als slaven hielden in 1e instantie en daarna ze ‘zelf gevangen’… de mossels… hebben NU nog steeds slaven in dienst en dàt is wat zij van ONS ook willen maken, en in die tussentijd ZIJN wij al slaven van de ‘overheden en de eu idioten’…

   Like

  • louis-portugal zegt:

   Lucky de schrijver van het artikel heeft natuurlijk bewust NIET gezegd dat die arabieren moslims waren.
   Trouwens die arabieren hebben altijd gehandeld ook voor onze Mo.
   Daarmee zou hij de discussie extra belast hebben.
   Voor de rest vind IK het een goed artikel.

   Like

   • luckybee zegt:

    De cristelijk priesters dat door de moslims gemold worden zijn Katholieke Priesters!

    Like

 3. luckybee zegt:

  Wij van de VOC hebben nooit deelgenomen aan de slaven handel en slavernij.Bewijs Indonesie is neger vrij.Om ons toch van slavernij te beschuldigen is de grootste brutaliteit dat ze ons die in Jezus Christus , en zijn leer geloven. Duuus weg met die leugens van slavernij. Soeriname en de Antillen waren nooit onze gebied geweest maar van de WIC.Papiamento stamt niet uit Nederland ,ook niet uit Afrika maar van de taal van de Sefardische Joden.de Ladino.Dus weg met de slaven monumenten in Nederland.

  Like

  • BertG. zegt:

   Ze hebben misschien geen afrikanen naar Indonesie verplaats, maar wel Indonesische mensen naar Suriname verplaats. Daar wonen heel veel mensen met een Indonesisch/Indisch verleden van lang geleden.
   Hoe zijn die dan allemaal in Suriname aangekomen? Java Airline (of hoe ’t daar heet) bestond nog niet. Dus met een boot. Zouden best VOC’ers geweest kunnen zijn.
   Geen idee.

   Like

   • luckybee zegt:

    Tsia dat was toen Nederland al een koninkrijk was geworden, de javanen waren dan onze tweederangse landgenoten en die mogen wij aan de WIC als kontract Koeli verhuren.De VOC hebben alleen handels schepen, maar de WIC hebben speciaal hiervoor Slaven boten uit Marokko besteld.ze waren nooit in nederland te zien.Leer je geschiedenis man.PS toen Nederland een colloniaal macht geworden was, waren de VOC al Failiet gemaakt.

    Like

   • BertG. zegt:

    Ik weet het niet zeker maar ik dacht dat ze Indonesiërs/Indiërs rond dezelfde tijd verplaats hadden naar Suriname als de rest. Maar daar kan ook 50 jaar tussen zitten.

    Like

 4. Theresa Geissler zegt:

  Ach ja, het is een mooie stok om de hond te slaan, hè, de slavernij. Omdat we het in dit verband voor een keer meer over Surinamers en Antillianen hebben dan over moslims: Zo rond de onafhankelijkheid van Suriname, jaren ’70, had mijn vader een leidinggevende positie bij een Amsterdamse handelsbank en relatief veel te maken met Surinaamse en Antilliaanse employees. Hij, de workaholic, ergerde zich elke dag groen en geel aan de Caribische arbeidsethos bij deze mensen, of liever: het gebrek er aan. Aardig is het voorbeeld van een Hindoestaans-Surinaamse boekhouder, die, na drie weken vakantie en daarna één werkdag, ’s avonds zijn kantoor binnen kwam met de woorden: “Mieneer, ik zou morgen wel graag één snipperdag willen hebben.” En zo waren er verschillende. Bij ons thuis werd algemeen aangenomen dat de ‘gemakkelijke’ mentaliteit was aangekweekt door het warme klimaat in het land van herkomst en dat daar weinig tegen te doen viel. Met de onafhankelijkheid van Suriname waren ze, weet ik nog van de toenmalige televisiebeelden, dolblij. In de Bijlmer dansten ze, die avond bij steelband-muziek en waren de kreten “Wij zijn vrij!”en “Ik ben geen slaaf meer!”(inderdaad) niet van de lucht, maar op de vraag van de aanwezige verslaggever: “Ah? Dan gaat U zeker gauw weer terug?” klonk het even blijmoedig: “Néé! Mijn géést! Mijn géést is daar!” Zó slecht hadden ze het nog niet, in Nederland, met haar ruime sociale voorzieningen.
  Een gemakkelijke mentaliteit, weinig verantwoordelijkheidsgevoel, gezinnen die door de mannen gemakkelijk in de steek werden gelaten, en onbetrouwbaarheid met afspraken. Ik heb het om eerlijk te zijn altijd wèl in verband gebracht met die roots onder de Caribische zon, maar relatief weinig met de slavernij.
  En dat wordt door dit artikel in Trouw dus bevestigd.

  Like

  • BertG. zegt:

   Als het hier al een week 30 graden is, dan krijg je mij ook niet meer onder me parasol/ventilator vandaan.
   Dan moeten er toch wel hele gekken dingen gebeuren wil ik nog wat uitspoken.
   Dus ik kan me er iets bij voorstellen dat je daar aan went.

   Like

  • louis-portugal zegt:

   Helemaal mee eens Theresa.
   Als MBEKI de opvolger van Mandela als president van S.A zegt dat aids weggaat als je een baby neukt komt dat natuurlijk ook door de vroegere slavernij.
   Hoewel er kwamen geen slaven uit S.A.
   De slavenhandelaren hebben er wel veel indiërs achtergelaten of???

   Like

   • luckybee zegt:

    De Wener congres heeft ons een hele hoop susah veroorzaakt en ze probeerden alles in onze schoenen te schuiven de RKK Angilicaanse kerk en de Herformde kerk, die allemaal de leer van Jezus Christus aan hun laarsen lapten.Plus al die secten zo als de pinksterkerk, de baptisten, pentecosta ,en vele anderekerken . Ik will wedden dat de RKK ze voorwaarden oplegde als ze in Indie willen evangeliseren. Daar vind je zo goed als nergens Calvinisten.

    Like

 5. Scarlatti Bombatti zegt:

  Scarlatti Bombatti ‏@ScarlattiBomba Afgeschermd account 1m
  Slavernij is geen excuus, ook niet als om excuus gebruikt te worden, voor welke zijde dan ook http://wp.me/p1O7aM-aKO via @wordpressdotcom

  Like

 6. Scarlatti Bombatti zegt:

  ‘als om excuus gebruikt te worden, hoort uiteraard te zijn om als excuus gebruikt te worden…

  Like

 7. BertG. zegt:

  Zal dit nog mogen of is dit ook al afgeschaft op kleuterscholen.
  Zal wel niet meer zo politiek correct zijn inmiddels. Zwarte Piet is er niks bij hiermee vergeleken.

  Moriaantje zo zwart als roet
  Ging eens wandelen zonder hoed

  Maar de zon scheen op zijn bolletje
  Daarom droeg hij een parasolletje

  Parasolletje vloog in de lucht
  Parasolletje kwam nooit meer terug

  Toen ze bij haar moeder kwam
  Kreeg ze een dikke boterham

  Maar die lustte ze niet meer
  Want haar bolletje deed zo zeer

  Like

 8. star zegt:

  Herdenken is okay, slavernij was niet okay,dat moeten we gewoon erkennen. Tegelijk moeten we dat ook niet als excuus gebruiken om niet te doen wat we moeten doen. Mijn familie heeft het meest verschrikkelijke gezien en ondergaan in de concentratiekampen alleen omdat ze Jood waren of in de Jappenkampen Nederlander. Ze zijn allemaal zonder uitzondering hard aan het werk gegaan, zijn niet van de staat afhankelijk geweest en werden ook niet crimineel. Praten over nu nog geld krijgen geeft aan hoe dat bij de Surinamers hier ligt. Ze hebben de slavernij niet eens beleeft maar willen er wél van profiteren.Nou dames en heren stroop maar net als wij moesten de mouwen op en ga aan het werk, dat is het beste.

  Like

  • luckybee zegt:

   Wat heeft de cocentratie kampen van Hitler met de slavernij temaken?Om tegen de Duitsers te vechten heb ik geen enkele neger gezien dat mee vocht. eerst na de tweede wereld oorlog heb ik mijn eerst negers gezien studenten uit de Antillen en Soeriname.

   Like

   • BertG. zegt:

    Jij bent echt niet van deze tijd of zo.
    Jij zit thuis gewoon je hele eigen geschiedenis te bedenken met overal wat flarden uit.
    Wat in jouw ogen ineens een kloppend verhaal wordt. Lees eens wat meer over negers in de 2de wereld oorlog en kijk niet te veel oorlog films die blijkbaar nogal een indruk op je gemaakt hebben. Je weet helemaal niks man.

    Like

 9. Henk.V zegt:

  Kan het zijn dat ons -na zoveel jaren – alsnog een soort links schuldgevoel moet worden opgeroepen, omdat in Nederlandse koloniën ooit vormen van slavernij voor kwamen?
  Voorouders van mij verdienden generaties lang op het Groninger platteland onder zware omstandigheden als boerenarbeiders of dienstbodes een heel karig loon en zij leefden in uitzichtloze, grote armoede en onvrijheid. Zij hadden het zeer zwaar en het werk was vaak, ongelofelijk zwaar en triest. Ontwikkelingskansen hadden ze nagenoeg niet en in sociaal opzicht waren ze zeer achtergesteld..
  Moet ik mij daar nu nog druk over maken?? Ik zie het nut er niet van in..
  Moet er – naar analogie van het slavernij monument- misschien ook nog een beeldengroep opgericht worden waarin landarbeiders en dienstbodes zwoegend te zien zijn? Symbool staande voor de slavernij van een deel van de vroegere beroepsbevolking? En moeten zich daarom heen afstammelingen ervan zwaar geëmotioneerd jaarlijks bijeenkomen om dat te herdenken? Zien jullie het voor je? Waartoe zou dat moeten dienen?

  Links denken bedient zich van cultivering van schuldgevoelens over zaken die al ver achter ons liggen, waardoor wij nu nog steeds op de een of andere manier gechanteerd kunnen worden als land.
  Straks komt er uit de islamitische hoek nog een klacht op ons af over de kruistochten..
  Wel ja, waarom niet?

  Ik vind dit soort herdenkingen die naar een grijs verleden verwijzen werkelijk misplaatst.Maar ja, als politiek zeer incorrecte persoon ben ik dan ook niet gevoelig voor dit vertoon van wroeging en schaamte.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Henk V 15.56. uur. Zo is dat Henk! De RODEN en de zgn. GOEDMENSCHEN claimen het recht om iedereen in de wereld “zielig te vinden”, en dat doen ze omdat dit soort mensen- roden en goedmensen- voornamelijk grote belangen hebben in de zieligheidsindustrie, ook wel GOEDE DOELEN MAFFIA te noemen. Het zal deze hypocrieten worst zijn, dat heden ten dage 100.000 mensen in NEDERLAND in nood verkeren! Zo kennen we deze smeerlappen weer.

   Like

 10. Helena zegt:

  Hoezo slavernij afgeschaft. Nooit zoveel slaven op de wereld als tegenwoordig.
  Jij en ik niet uitgezonderd.

  Like

  • BertG. zegt:

   Heel scherp. Zo worden we afgeleid met een schuld gevoel terwijl het in werkelijkheid elke trap heeft overtroffen. Wij zijn de nieuwe slaven.

   Like

 11. Wachteres zegt:

  http://www.at5.nl/artikelen/106333/asscher-nederland-betuigt-spijt-en-diepe-rouw

  En daar gaat-ie weer ….. Hoe lang moet dit nog doorgaan?

  Laat liberaal/ links in heel Europa alvast maar beginnen met hun spijt te betuigen dat ze het Europese volk hebben verraden en verkocht.

  En nog veel beter: laten zij onmiddellijk STOPPEN met hun criminele handelingen .:..

  De MISDADIGE multiculturele instroom, waaraan zij WILLENS EN WETENS werken. Een gebeuren waar het volk niet achterstaat, wat onderdrukking, groot geweld en dus veel ellende zal brengen – en nu al brengt – voor onze kinderen en kleinkinderen. Maar dat zal niet gaan gebeuren, want zoals gewoonlijk hebben zij lak aan de mening van het volk.

  Hun houding van “Wij weten wel wat goed voor jullie is” laat zien hoe arrogant ze nog steeds zijn.

  Spijt blijkt bij liberaal/links altijd te laat te komen. Houd je eens meer met het heden bezig en word wakker, land- en cultuurverraders!

  Like

 12. Jan zegt:

  Why the Descendants of Slaves Should not Receive Reparations
  http://ashbrook.org/publications/oped-tucker-00-slaves/

  Nederland zette zich in 1814 al voor afschaffing van de slavernij, dus behoorlijk wat eerder dan dit doorging in de VS en ook nu is het onzinnig om geld te schenken aan willekeurige personen die nooit voorouders hebben gehad in de slavernij of ooit slecht zijn behandeld. Een slaaf was kostbaar bezit,. kapitaal.
  Het verhaal over de Amerikaanse nakomelingen gaat evenzeer op voor de Nederlandse nakomelingen. Dat een staat als Suriname verarmd is is hun eigen schuld. Het is corrupt tot op het bot, net als de eilanden.

  Like

 13. Jan zegt:

  Vaute boeken:

  Sambo, ga je mee?

  Oki en Doki bij de nikkers.

  Sjors en Sjimmie:

  Like

  • delamontagne zegt:

   Ik had nog een vaut boek eraan toe willen voegen en wel uit de jaren 40. R.K -geinspireerd en ook met dergelijke (nu lachwekkende) plaatjes. t.w Puk & Muk: http://veiling.catawiki.nl/kavels/36215-lot-van-7-puk-en-muk-boeken-jaren-50
   Maar wat ik veel interessanter vond. ( ik was titel etc, totaal vergeten alleen waarom het ging heeft toen nogal indruk ( als kind ) op mij gemaakt. Het is natuurlijk al 60 jaar geleden.
   Het was het volgende boek ( dat je ouders je toen zoiets lieten lezen!!!
   DE KLEINE BLOEDGETUIGE
   “Mijn onsympathiekste boek”
   OPROEP door Elie van Schilt – met 10 REACTIES
   UITGEGEVEN ONDER GOEDKEURING VAN DE
   KEURRAAD VOOR ROOMSE JEUGDLECTUUR
   http://www.cubra.nl/sjep/08vanschiltbloedgetuige.htm
   DAT WAS PAS EEN FOUT BOEK………………………zulke vunzige anti-semitische lectuur, en nog wel met kerkelijke goedkeuring.

   Like

 14. Pingback: Piet Emmer sloopt slavernij-excuses | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s