Mijn leven als volksvijand

Screenshot_18

Peder Jensen alias “Fjordman”

(Door: Fjordman)

Ik ben momenteel een boek over de Anders Behring Breivik zaak, en hoe ik er tegen mijn wil in werd meegesleurd, aan het voltooien. De werktitel is ‘Witness to Madness’ [Getuige(n) van waanzin], met als ondertitel ‘How I Became Public Enemy Number Two’ [Hoe ik volksvijand nummer twee werd]. Ik overwoog datgene te schrappen waar ernaar verwezen wordt dat ik een ‘volksvijand’ zou zijn, aangezien dit zou kunnen worden gezien als een hyperbool [overdrijving]. Maar na de reacties die ik sinds het begin van juni 2013 heb ontvangen, lijkt deze titel inderdaad gerechtvaardigd.

Op vrijdag 14 juni kondigde ik op mijn twitter-account in het Noors aan dat mij onlangs een subsidie van 75.000 kronen werd toegewezen om de voltooiing van mijn aanstaande boek over de zaak Breivik te ondersteunen. Deze subsidie kwam van Fritt Ord, die veruit de grootste en best gefinancierde organisatie in Noorwegen ter ondersteuning van de vrijheid van meningsuiting..

Ik was heel blij dat ik de subsidie in ontvangst kon nemen, want het was helemaal niet zeker geweest dat ik die zou krijgen. De beslissing zou ongetwijfeld wat stof doen opwaaien, aangezien ik erg controversieel ben in Noorwegen, maar de reacties van de massamedia overtroffen opnieuw alles wat ik in werkelijkheid had verwacht. Een volle week na mijn tweet was het debat nog niet geluwd. Een lid van het parlement, dat de regerende coalitie vertegenwoordigt, leverde op de staatsomroep NRK openlijk kritiek op de beslissing en op mij persoonlijk. De kern van het debat is: “Is de vrijheid van meningsuiting zelfs van toepassing op zulke werkelijk weerzinwekkende engerds als Fjordman”?

Het strijdpunt werd ook in de andere Scandinavische landen aangesneden, bijvoorbeeld op de Deense publieke zender DR, maar ook in nationale kranten in Zweden, zoals Aftonbladet en Expressen.

Screenshot_19

Het goede nieuws is dat heel wat mensen een principieel standpunt vóór de vrijheid van meningsuiting hebben ingenomen. De ondersteuning die voor mij persoonlijk het meeste betekende was die van de uitgever sinds lang, William Nygaard. Hij was de Noorse uitgever van Salman Rushdie’s roman De Duivelsverzen en en werd in 1993  buiten zijn eigen huis in Oslo bijna gedood. Met andere woorden, dit is een man die persoonlijk een prijs heeft betaald door te doen wat hij doet, en die het waarschijnlijk  echt niet eens is met veel dingen die ik schrijf, maar die toch de vrijheid van meningsuiting als een principiële kwestie steunt. Hij is ook niet de enige die dit doet, wat bemoedigend is.

De reacties waren echter zeer uiteenlopend, soms grenzend aan het hysterische. Fritt Ord heeft eerder de uitgave gesteund van boeken door communisten die het genocidale regime van de Rode Khmer in Cambodja ondersteunden, maar in mijn alles behalve uniek geval vond de voorzitter van de raad van bestuur, de voormalige rechter van het hooggerechtshof Georg Fredrik Rieber-Mohn, het nodig om zich van mij in het openbaar te distantiëren, terwijl hij mij tegelijkertijd een subsidie gaf.

Rieber-Mohn verklaarde tegen de pers dat dit een van de moeilijkste beslissingen was die Fritt Ord ooit heeft genomen, gezien mijn veronderstelde ‘extreme’ standpunten, maar ze zagen in dat het nuttig zou zijn om mij mijn kant van het verhaal te laten aanbieden. Hij verklaarde verder dat het van grote waarde zou zijn voor de samenleving om een debat te hebben over waar de heer Peder Jensen voor staat, dus “dat men ervoor moet zorgen dat hij zich op een open terrein bevindt, zodat iedereen die hem wil aanvallen de mogelijkheid heeft om dat te doen”. Dat is erg doordacht en hoffelijk van de heer Rieber-Mohn, die in verklaringen aan de media mijn ideeën en meningen herhaaldelijk heeft  bestempeld als ‘avskyelige, dat afschuwelijk of walgelijk betekent.

Screenshot_20

Fjordman werd in Noorwegen een soort post-Breyvik boeman-voor-algemeen-gebruik. Een man, genaamd Daniel Kalvö publiceerde in juni 2013 een essay in het Engels waarin hij mij met een kankergezwel vergeleek. Ik ben al eerder vergeleken met giftig afval of met een pestepidemie, en met heel veel andere kleurrijke aanduidingen.

In het liberale conservatieve tijdschrift Minerva heeft de schrijver Eirik Vatnøy eerder aangegeven dat hij voorstander is van vrije meningsuiting. Vatnøy vindt dat mijn essays op de middelbare school moeten worden onderwezen naast Adolf Hitlers autobiografie Mein Kampf, zodat jonge mensen leren om het kwaad te herkennen wanneer ze het zien.

De populaire auteur Ingvar Ambjørnsen vond het provocerend dat ik bij Fritt Ord een subsidie had aangevraagd, maar hij herinnerde zich dat zij in 2006 de publicatie van een Noorse vertaling van de toespraken van Osama bin Laden hadden gesteund, zodat de ondersteuning van mij vermoedelijk ook in orde zou zijn. Ja, die Bin Laden die het terreurnetwerk al-Qaeda leidde, dat verantwoordelijk is voor de moord op duizenden mensen over de hele wereld door tientallen terroristische aanslagen, waarvan die in de VS op 11 september 2001 eenvoudigweg de dodelijkste en de meest spectaculaire zijn.

Eirik Vatnøy en Ingvar Ambjørnsen steunen daarmee de vrijheid van meningsuiting, zelfs voor ongelooflijk slechte mensen zoals Adolf Hitler, Osama bin Laden en ik. Dat is goed, veronderstel ik.

Screenshot_21

Zoals later bleek had het boek van Osama bin Laden, dat Fritt Ord in 2006 ondersteunde, tot niet al te veel polemiek geleid. Toen Fritt Ord in juni 2013 besloot om  op een vergelijkbare manier financiële steun aan mijn boek te geven, brak de hel los. Dit zal vermoedelijk betekenen dat ik controversiëler in Noorwegen ben dan Osama bin Laden.

Verschillende kranten hebben met name aan de controverse rond mijn nog niet gepubliceerde boek hoofdartikelen gewijd. Het linkse dagblad Dagsavisen verklaarde dat deze steun aan een boek dat door mij gepubliceerd werd ‘gevaarlijk was. Gevaarlijk op welke manier, en voor wie? De redactie herinnerde de lezer eraan dat dit niet de eerste keer was dat Fritt Ord ondersteuning had gegeven aan personen met bepaalde ‘radicale opvattingen’. Ik dacht aanvankelijk dat ze de islamitische terrorist Osama bin Laden bedoelden, maar de krant verwees naar de christelijke filosoof en auteur Nina Karin Monsen, die kritiek heeft geuit op het homohuwelijk.

Het moet in dit verband worden vermeld dat Dagsavisen alleen al in 2012 meer dan 41 miljoen kronen voor ‘rechtstreekse steun aan de pers’ heeft ontvangen, dat gesponsord wordt door alle belastingbetalers van het land, of ze dat willen of niet. Het is een van de belangrijkste redenen waarom de krant vandaag bestaat. Ik heb hiervoor zelf al jaren, tegen mijn wil, betaald. Maar wanneer een particuliere organisatie besluit een politieke tegenstander 75.000 kronen aan eenmalige subsidie ​​toe te kennen – 0,0018 keer zoveel als ze zelf jaarlijks van de staat krijgen – dan gaan ze klagen.

Rune Berglund Steen van het Noorse centrum tegen racisme, die jarenlang miljoenen aan overheidssteun heeft ontvangen en die nog steeds krijgt, uitte openlijk kritiek op deze beslissing door een particulier gefinancierde organisatie om mij subsidie te geven, hoewel diezelfde organisatie het ‘Centrum tegen Racisme’ ook een aantal keer heeft gesteund. Het Centrum kreeg in de maand mei 2013 alleen al 75.000 kronen aan ondersteuning van Fritt Ord voor diverse ‘antiracistische’ projecten, wat  precies zoveel is als ik in juni 2013 kreeg. En dit kwam bovenop hun miljoenen aan overheidssteun.

Screenshot_22

Op 18 juni 2013 publiceerde het grote nationale dagblad ‘VG’ in Noorwegen een speciaal hoofdartikel getiteld “VG gelooft dat onze democratie bestand is tegen Fjordman”. Dit opiniestuk was niet ondertekend, maar de CEO van de krant en de hoofdredacteur is Torry Pedersen, en de politiek-redacteur is Hanne Skartveit. De krant beweerde dat ik niet de fundamentele waarden van onze beschaving deel, maar in plaats daarvan ongegronde ‘haat’ tegen moslims verspreid. In wezen werd ik door hen vrijwel gebrandmerkt als een volksvijand. Niettemin kwam uiteindelijk het bericht naar buiten met de gunstige beslissing van een particuliere stichting om de uitgave van mijn boek te ondersteunen. ‘VG’ gaf deze rechtvaardiging voor hun denken:

“Onze belangrijkste argument ten faveure van de ondersteuning van de monetaire subsidie ​​van Fritt Ord is dat het de kracht van de Noorse democratie illustreert. Een man die duidelijk onze samenleving en onze waarden veracht, vraagt geld aan om deze samenleving te kunnen blijven zwart maken. Dit geld zal hij krijgen, omdat we als samenleving ervan overtuigd zijn dat we dit haat zaaien op een open terrein tegemoet kunnen treden. Onze democratie kan ​​Fjordman weerstaan, juist omdat we de kracht hebben om haat zaaien en antimenselijke gedragingen terug te drijven. Met woorden als wapen”.

Houd er rekening mee dat op het moment dat dit werd gepubliceerd, mijn boek nog niet eens helemaal geschreven was, laat staan gepubliceerd, iets wat ik de pers had verteld. Mijn bedoeling is om het manuscript van ‘Witness to Madness’ tegen het einde van deze zomer afgerond te hebben en hopelijk heb ik het boek eind 2013 in omloop, als dat praktisch mogelijk is.

Bovendien werd ook bekend dat ik niet langer in Noorwegen woon, omdat ik het land moest ontvluchten nadat ik deels de schuld kreeg van de terreuraanslagen van 22 juli 2011, die door Anders Behring Breivik werden uitgevoerd, een persoon die ik nog nooit heb ontmoet. Ook ben ik in mijn hele volwassen leven geen lid geweest van een politieke partij. Dus wat dit redactioneel artikel in de VG krant eigenlijk zei, is dat de Noorse democratie sterk genoeg is om bestand te zijn tegen een boek dat nog niet is gepubliceerd, geschreven door een persoon zonder strafblad, die niet meer in Noorwegen woont. Ik veronderstel dat dit goed is. De Noorse democratie moet heel erg sterk zijn als zij dat soort van druk kan weerstaan.

Screenshot_23

Bron:

Frontpage Magazine

Vertaald uit het Engels door:

Wachteres

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Antifascisten", "goedmenschen", "Islamofobie", "Nuttige idioten", "Populisme", "Verrijking", Appeasement, Censuur, cultuurrelativisme, Desinformatie, Dhimmitude, Elite, Hypocrisie, Immigratie, Islam, Islamisering, Islamkritiek, Krankzinnigheid, lafheid, landverraad, Linkse Kerk, mainstream-media, Marxisme, Moslims, Multiculti, Naïviteit, nieuw fascisme, Overheid, politici, Rotzakken, Socialisten, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

17 reacties op Mijn leven als volksvijand

 1. KCMO zegt:

  Wellicht een schrale troost, maar mettertijd zullen toch een aantal van deze mensen o.a. Fjordman geschaard worden onder de grootten als Montesque, Voltaire, Erasmus, Spinoza, en Multatuli.
  Mensen die gewoon hun bek niet dicht hielden. Voor wie de waarheid belangrijkers was.

  Like

 2. Marc Bouwman zegt:

  Tja, het stinkt behoorlijk, daar in Noorwegen. Fjordman’s boek zal de geschiedenis ingaan als een tijdsdocument waarin de algehele gekte genadeloos toeslaat.

  Niet om zomaar te parafraseren, maar werkelijk gemeend, zou ik willen voorstellen om scholieren de artikelen van zo’n Eirik Vatnoy te vergelijken met die van Hitlers Mein Kampf ‘om het kwaad te herkennen wanneer ze het zien’, want net als Hitler over joden sprak als parasieten en ziektekiemen, zo spreekt Vatnoy eveneens over Fjordman als een ziekte die bestreden moet worden. Vatnoy cum suis zijn de ware fascisten.

  Kort geleden las ik nog een uitspraak van Churchill, waarin hij waarschuwde dat fascisten van de toekomst (nu dus) zich vermommen als anti-fascisten.

  Het onderstreept maar weer eens waar je als islam-criticus tegen te hoop loopt, en waartegen je moet verweren. Fascisme is de ziekte die bestreden moet worden. Fascisme is een ziekte van de geest: het verhindert mensen die deze ziekte hebben onderscheid te maken tussen goed en kwaad. Meer in het bijzonder verhindert deze ziekte de ware aard van het kwaad te onderkennen. En dat vind ik zeer huiveringwekkend.

  Like

 3. J.A. Kapteyn zegt:

  Een moedig mens, die Peder Jensen alias Fjordman. Vasthoudend ook. Hij lijkt tegen de bierkaai te vechten, maar als hij blijft doorgaan zal hij vroeg of laat succes oogsten.
  Onze door politieke correctheid vergiftigde Westerse maatschappij heeft vasthoudende bijters als Fjordman hard nodig om het tij te doen keren.

  Like

 4. Peter Schilperoord zegt:

  Erg overtuigend klinkt het niet.
  Fjordman als avonturier, een Sjors van de Rebellenclub!
  De verzuiling was zo slecht nog niet. Onder de paraplu van een neutrale staat konden diverse politieke stromingen naast elkaar bestaan.
  Helaas is dit niet meer mogelijk. Je bent van de partij, of je ligt er uit.

  Like

 5. Paardestaart zegt:

  Het zou lachwekkend zijn als het niet zo ongelooflijk treurig was.. Dit zijn nota bene goed-opgeleide volwassen mensen! Het enige excuus dat ze zouden kunnen aanvoeren is dat kranten in Noorwegen door de staat betaald worden – dat ze laf zijn dus – maar de hemel weet wat een vreselijke dreigementen die arme journalisten te verstouwen krijgen.. ^_^
  Afijn, ik hoop dat ze hun integriteit duur verkocht hebben: als mensen voor een burgerman’s salaris al bereid zouden zijn om hun land te verraden is de toestand nog erger dan ik al dacht.

  (Wat een hysterische mafketels, die socialisten.. )

  Like

 6. Theodoor zegt:

  Het zijn echt zielige mensen die Noorse socialistische politici en aanhang, heb medelijden, heb medelijden aub. …………. Of is het tuig!

  Like

 7. baksteen zegt:

  Weet ik alvast wat ik aan de kerstman ga vragen, Fjordman van de Kerstman.
  Het in azijn gedoopte voorstukje zegt genoeg, dat wordt smullen.
  Wel een bekende aanpak van politiek en media trouwens, al beginnen met bleren en het waarschuwen van de hele wereld voordat er een stukje tekst of film bekend is.
  Maar gelukkig is de Noorse democratie sterk genoeg, het is toch om je te benatten!

  Like

 8. Anneke zegt:

  HELAAS maar WAAR, Noorwegen (een pracht land) alweer decennia in de grijptang NIJPTANG van het VERDERF. Enerzijds de rooien (socialisten die verre van sociaal zijn, eerder Asociaal) en anderzijds de black devils, uit de Arabische regionen…De bezeten radicale islamieten dus. Noorwegen is niet opgewassen tegen deze twee demonische krachten. ABSOLUUT NIET. Er zullen WONDEREN moeten geschieden, hier in het westen. Men MOET weer tot bezinning komen, met hart en nieren !!! ! !!! SUCCES, verscheurd Europa…”Ga terug naar je EIGEN ROOTS….De joods-christelijke wortelen zijn nog geheel afgesneden, de Wortel is nog Levend”…!!! ! !!!

  Like

 9. Theresa Geissler zegt:

  Fjordman’s wederwaardigheden zorgvuldig overlezend komt men wèl tot de conclusie, dat de Noorse publieke opinie -althans de officiële versie daarvan- een volmaakte afspiegeling vormt van de Nederlandse -uiteraard eveneens de officiële versie: Men kóestert de democratie, maar aangezien men halsstarrig het idee heeft opgevat, dat ook de Islam daarin een plaats verdient, vertoont men de neiging, zich automatisch tegen de ‘eigen’ mensen te keren, die bij dat laatste hun vraagtekens zetten. Een man als Fjordman betitelt men als ‘engerd’ en ‘levensgevaarlijk’ en als men dan, na veel wikken en wegen toch besluit, hem die subsidie toe te kennen rechtvaardigt men dat met de verwachting, ‘hem op den duur beter te kunnen bestrijden.’ Inderdaad alsof men het over Staatsvijand no. 1 of 2 heeft, lekker pathetisch. Ook het gegeven, dat men onder ‘personen met bepaalde radicale opvattingen’ niet Osama bin Laden bleek te verstaan, maar een landgenote met een Orthodox-christelijke inslag is typerend. Dat is hier precíes zo: Men bestrijdt naar hartelust de opvattingen van het ‘eigen volk ‘met een kritische mening maar kijkt weg van de verkeerde tendenzen binnen de Islam. Het is niet eens zozeer dat men die niet afkeurt; men kijkt er eenvoudig van wèg en weigert, er een mening over te hebben. Hetgeen uiteraard in de praktijk neerkomt op alles maar toelaten, zodat de Islam in de gelegenheid is, de maatschappij stukje bij beetje te confisqueren, zoals we reeds in Zweden, Noorwegen-zelf en thans vooral in Londen te zien krijgen. Mààr…..de grote boosdoeners blijven de kritische landgenoten zoals Fjordman.
  Het is pathetisch en vooral ziekelijk. Dat deze man desondanks de subsidie is toegekend is zeker een lichtpunt, maar de argumentatie waarmee men dit besluit meent te moeten verantwoorden getuigt van een zéér ziek, links-elitair denken.

  Like

  • Henk.V zegt:

   Theresa zegt onder andere;
   ”Men kóestert de democratie, maar aangezien men halsstarrig het idee heeft opgevat, dat ook de Islam daarin een plaats verdient, vertoont men de neiging, zich automatisch tegen de ‘eigen’ mensen te keren, die bij dat laatste hun vraagtekens zetten. ”

   Inderdaad , dat is de helft van het verhaal dat de waanzin van het politiek ”correcte ” gedachtegoed probeert te analyseren. De vorige president van Duitsland , Wulff, meende het zo te moeten verwoorden: ”Der Islam gehört zu Deutschland” en hij knuffelde al kwispelend de hoogwaardigheidsbekleders uit Turkije, wanneer die zijn land bezochten. Maar de andere helft van het verhaal is nog erger; als uitvloeisel van het Eurabische verdrag van Straatsburg in 1975 MOET de islam in al zijn expansionistische gedragingen als ONSCHENDBAAR worden gezien.

   In India had men de kaste van de ”onaanraakbaren”, de paria’s, die als mensen van een lagere orde moesten worden gezien en behandeld, wat er in resulteerde dat zij in een staat van grote armoede en isolement leefden.
   Sinds 1975 is er echter een volstrekte tegenhanger van de bovengenoemde Indiase bevolkingsgroep in onze westerse maatschappij die men niet te na MAG komen, waarover men NIET negatief MAG spreken en die in NIETS gedwarsboomd MAG worden, ook al willen de leden ervan nog wel eens als pressie middel een mantel van voortdurende achterstelling aantrekken en ons een gevoel van schuldige tekortkoming aanpraten.
   De werkelijkheid is echter anders . Zij vormen officieel – zij het nooit hardop uitgesproken!-een kaste van bevoorrechten, want de overheden zijn hen graag ter wille, ook rechtspositioneel bezien. Zij zullen zich als gevolg van het verdrag in 1975 werkelijk meer kunnen veroorloven, ook als ze betrokken zijn bij onwettige handelingen.Let daar maar eens op.

   Het is deze bezopen bevoorrechting van de islam die alles bijkleurt in het openbare leven en in de officiële meningsvorming , die iedereen, die net gelijk welke kritiek ook maar op de islam uitspreekt, in een hoek van radicalisme en rechts extremisme duwt

   Dit is de kern van de linkse, Noorse media hysterie rond Fjordman en rond iedereen, waar dan ook, die oprecht probeert de verworvenheden van een land te koesteren en te verdedigen.

   Is zoiets te gek voor woorden?Jazeker!
   Maar de geschiedenis leert ons dat de brengers van onwelgevallige boodschappen, ook al zijn die nog zo waar, zelden met gejuich worden binnengehaald.
   Vaak moeten ze zelfs postuum hun erekrans omgehangen krijgen, zoals de trieste lotgevallen van Pim Fortuyn ons laten zien..

   Like

   • Leo zegt:

    ” Der islam geheurt zu Deutsland” Is helemaal waar!: Moslim SS division Handschar
    Onder islamdruk is de uitvoering van de hollocaust ooit in duitsland ontstaan.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Henk V. 20.34u. Heel hartelijk dank, Henk V.
    Na vanmorgen je comment gelezen te hebben en op me te hebben laten inwerken ben ik eens gaan googlen en inderdaad, het raadsel is opgelost.
    Jaren probeer je er achter te komen, wat die politici in Godsnaam bezielt et voilà: Ze leven al meer dan dertig jaar “Het Verdrag van Straatsburg 1975” na.
    Een wurgcontract dat ze ooit hebben getekend ten tijde van de oliecrisis en waarvan de gevolgen nú pas voelbaar worden.
    Natuurlijk is dat het klootjesvolk nooit met zoveel woorden verteld: We moesten er maar door ervaring achter komen. En hullie in de pluche zetels overal binnen de EU maar hopen dat we het langzaamaan zouden slikken als we maar genoeg ‘positieve berichtgeving’ over ons heen kregen. Over cultuurverrijking en dergelijke. Daarom worden de media natuurlijk óók stelselmatig één kant op gedirigeerd, al decennia lang! Wat een…..nee, geen Goddelijke, maar een Gódvergeten komedie!
    En wij ons maar vertwijfeld afvragen of die regeringsleiders soms gedrogeerd waren, dat ze zo onbegrijpelijk handelden. Maar dàt was het dus.
    Nu, maar àlles kan dat onzalige verdrag toch niet bewerkstelligen: Het heeft tenslotte niet kunnen verhinderen, dat Wilders werd vrijgesproken. En wat Wilders kan bereiken, dat kan Marine le Pen bijvoorbeeld ook. En àlle politici in Europa die dit wurgcontract niet langer pikken!
    Laten wij beginnen, hen onvoorwaardelijk te blijven steunen en onze regeringen duidelijk te maken, dat wij deze knechting, deze gijzeling niet langer dulden!
    En om te beginnen: Op 21 September allemaal naar Den Haag!

    Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  Op de eerste plaats, bedankt voor het vertalen Wachteres. Het is al zover heen in Europa, door het socialistische marxistische cultuurrelativisme, dat men het KWADE GOED en het GOEDE KWAAD benoemt. En deze situatie is gaande in heel Europa, ook in Nederland. Het denken van de socialisten, en de politiek correcten is compleet perfide en vilein. En doordat zij de pers en de media grotendeels in handen hebben, gaat hun communistische propaganda 24/7 door, met alle gevolgen van dien. UMWERTUNG ALLER WERTE, zei de filosoof, en dat is een waarheid als een koe.

  Like

 11. henk schroemges zegt:

  Nu blijkt weer voor de zoveelste maal dat die politiek correcte links georienteerde ladverraders met hun genetische afwijking een nog groter kankergezwel zijn -dat moet worden weggesneden- dan de hiervoor alom bekende Islam.

  Like

 12. Pingback: Fjordman en het Breiviktrauma | De Vrije Chroniqueurs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s