Prijzen van levensmiddelen: de wereld zal te maken krijgen met hongercatastrofes

Screenshot_28

Vele ontwikkelingen duiden op een nieuwe hongersnood, die fatale gevolgen zou kunnen hebben (Illustratie: Ivan Vladimirov – “Hongersnood”)

Tot het jaar 2050 moet de wereld 70% meer levensmiddelen produceren om de bevolking te voeden. De ongelijke verdeling van de bronnen wordt door speculaties met levensmiddelen nog verscherpt. Deskundigen verwachten grote, globale hongercatastrofes.

In het jaar 2050 zullen er ongeveer negen miljard mensen op de wereld zijn. Tot dan moet het de naties lukken om de productie van levensmiddelen met 70% te verhogen om de wereldbevolking te voeden. Hoewel er sprake zou zijn van steeds rijkere oogsten, zou de consumptie steeds toenemen, en daarom zou het een uitdaging zijn onze levensmiddelenvoorraden stabiel te houden, zei Marc Sadler van de landbouw- en milieudienst van de Wereldbank. De toenemende vraag zou afkomstig zijn van “nieuwe consumenten met gemiddelde inkomens” in de drempellanden, die hun voedingspatroon zouden veranderen. Steeds meer mensen hebben steeds meer levensmiddelen nodig.

Een tweede probleem van de wereldwijde verzorging met levensmiddelen is de ongelijke verdeling van de bronnen. De grootste reserves bevinden zich in landen, die deze niet exporteren. “Ongeveer de helft van de wereldwijde graanvoorraden bevindt zich in India en China”, zei Sadler volgens een bericht van Bloomberg. De handel in levensmiddelen zou weliswaar relatief onbeperkt zijn, maar de ter beschikking staande depotbestanden voor de wereldmarkt zouden gering zijn.

Bovendien wordt de situatie bemoeilijkt door het opdrijven van de prijzen van levensmiddelen door speculaties. Oogsten en opbrengsten kunnen verzekerd worden. Boeren in de hele wereld krijgen van financiële instellingen het aanbod hun oogsten tegen een bepaalde prijs en tegen een overeengekomen tijd gegarandeerd te kunnen verkopen. Deze future-verdragen kunnen echter door de verzekeraars ook doorverkocht en verhandeld worden. Ongeveer 60% van de wereldwijde markt met de voornaamste voedingsmiddelen is in handen van spelers, die deze niet verbouwen en ook niet nodig zijn. Het gaat hen alleen om de winst.

Screenshot_29

Banken, Hedge Fondsen en pensioenfondsen kunnen met deze producten dan weddenschappen afsluiten op de ontwikkeling van de levensmiddelenprijzen op gedereguleerde financiële markten. Dat leidt tot drastische prijsschommelingen bij de voornaamste voedingsmiddelen zoals tarwe, maïs en soja. Stijgende prijzen zijn een catastrofe voor Derde Wereldlanden, waarvan de bevolking in armoede leeft. Ondervoeding en honger zijn de directe gevolgen.

Andere gevolgen zijn een toename van de prostitutie en van de criminaliteit alleen om voor levensmiddelen te zorgen, zoals de organisatie World Development Movement (WDM) bericht. De verspreiding van ziektes wordt door ondervoeding bespoedigd. Alleen op grond van de stijgende levensmiddelenprijzen werden in het jaar 2010 meer dan 44 miljoen mensen in extreme armoede gedreven. In vergelijking daarmee is de omvang van de weddenschappen op levensmiddelen de afgelopen vijf jaar met 126 miljard dollar bijna verdubbeld, bericht WDM. Deze handel is ook bekend onder de naam de grote hongerloterij.

Deze ontwikkelingen worden verergerd door vaker optredende natuurcatastrofes in armoedegebieden. Perioden van droogte, overstromingen, aardbevingen en tsunami´s vernietigen oogsten en daarmee de bestaansgrond van de mensen, die zich op de financiële markten niet meer met levensmiddelen kunnen verzorgen.

In tien jaar zou het aantal mensen dat bedreigd wordt door levensmiddelenschaarste op grond van deze ontwikkelingen met bijna een vierde deel stijgen. Mensen die door levensmiddelenschaarste worden bedreigd, zijn mensen, die per persoon per dag minder dan 2100 calorieën tot zich nemen. Tot 2023 zullen tot 868 miljoen mensen in 76 landen met een laag en gemiddeld inkomen hier de dupe van zijn. 40% van de hongerlijdende bevolking zal dan uit het zuiden van Afrika komen.

Zonder een omvattende en wereldwijde regulering van de financiële markten wacht de wereld in de niet al te verre toekomst een hongercatastrofe. Er moet voor transparantie bij de future-verdragen gezorgd worden. Op dit moment weet niemand met hoeveel en met welke levensmiddelen er tussen welke spelers gehandeld wordt. Er moeten strikte grenzen komen betreffende de hoogte van de winsten en de omvang van de financiële zaken om de kapotte markt voor eerste levensbehoeften – en daarmee de prijs om te overleven – eerlijk vorm te geven.

Screenshot_30

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/07/02/lebensmittel-preise-die-welt-wird-globale-hunger-katastrophen-erleben/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Derde Wereld, Wereldcrisis. Bookmark de permalink .

18 reacties op Prijzen van levensmiddelen: de wereld zal te maken krijgen met hongercatastrofes

 1. Republikein zegt:

  Wel blijven neuken hoor, zonder rubber, want dat voelt niet lekker.

  Like

 2. tjonge zegt:

  grote neutronenbom op alles wat met islam te maken heeft en de wereld zal gauw van overbevolking af zijn plus dat het ook nog eens een heel vriendelijke menselijke wereld wordt dan 🙂

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @tjonge 20.01. uur. Dat klopt, de moslims willen de wereld overheersen via de baarmoeder der moslima’s. Kijk maar in Nederland, waar het helaas al zover is, dat er meer kinderen worden geboren bij de moslims als bij de oorspronkelijke Nederlandse bevolking.

   Like

 3. Q zegt:

  Er moeten strikte grenzen komen betreffende de hoogte van de winsten en de omvang van de financiële zaken om de kapotte markt voor eerste levensbehoeften – en daarmee de prijs om te overleven – eerlijk vorm te geven.

  Dat is nog eens een goed idee zeg, we laten het door de overheid oplossen ! Die zijn toch al van het eerlijk delen. Geniale oplossing.

  Like

 4. Helena zegt:

  Laten we eerst maar eens zien of we 2050 sowieso gaan halen. En als we het halen of we het dan halen met evenveel mensen zoals nu wordt voorspeld. Persoonlijk geloof ik daar namelijk
  niet zo in.

  Like

  • Helena zegt:

   Oké, lees het nu pas goed, 2023, tja dat is niet meer zo ver weg.
   Weet je dat ik dit soort berichten gewoon niet snap. Het wil er gewoon niet in dat er
   eigenlijk dus geld verdient wordt door enkelen waardoor anderen geen eten meer hebben?? Hoe kan dat in godsnaam bestaan?

   Like

 5. Ik Heb Er Zo Genoeg Van zegt:

  “40% van de hongerlijdende bevolking zal dan uit het zuiden van Afrika komen.”
  Ja natuurlijk…. kill de boer he? EIGENSCHULD

  Like

 6. 2Crazy2bTrue zegt:

  Alleen al om die reden is het kunstmatig opvoeren dan de bevolking van Europa met cultuur vreemde elementen een grote misdaad.

  En die honger zou wel eens veel sneller kunnen komen dan 2050. Ik heb zo het gevoel dat het koude weer in Europa wel eens structureel zou kunnen zijn. En dat betekent dat ook 50% van de Europese voedselproductie voortaan struktureel afgeschreven kan worden.

  Dit gaat direct invloed hebben op de voedsel prijzen in de wereld. Ik verwacht die honger dan ook al in 2015.

  Like

 7. angela zegt:

  Ja we weten dit allang. Het staat allemaal in het laatste bijbelboek, Openbaringen, te lezen

  Like

 8. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  Toenemende spanningen zijn troebel water om in te vissen.

  Like

 9. Helena zegt:

  En verdomme nog aan toe die misdadigers bende van Monsanto die het alleenrecht willen op de productie/verkoop van GENETISCH GEMANIPULEERDE (die als het eenmaal groenten zijn, zelf geen zaad produceren, zodat je ze wel constant moet blijven kopen) groentezaden zijn nu op een sneaky manier bezig om dit doel te bereiken.

  Wie dacht dat Monsanto zich stilzwijgend had teruggetrokken uit Europa komt bedrogen uit.
  Via een aantal mazen in de Europese wet zijn ze er nu in geslaagd om patent te krijgen op natuurlijke producten zoals broccoli.

  Het lijkt dat ze nu de weg hebben gekozen van het patent. Dit is in feite een nog veel smerigere en geniepigere manier om controle over de markt te krijgen. Volgens een bericht van een actiegroep voor mensenrechten “No Patents On Seeds” is het patentkantoor van de Europese Unie (EPO) nu bezig met het toekennen van patenten aan biotechbedrijven voor volkomen natuurlijke producten zoals broccoli.

  ALWEER EEN PETITIE TE ONDERTEKENEN!!!

  Teken tegen Monsanto en het patent op broccoli: http://www.no-patents-on-seeds.org/en/recent-activities/opposition-against-monsanto-patent-severed-broccoli

  Like

 10. Joop Klepzeiker zegt:

  Soros invest in graan en monsanto !

  Like

  • Republikein zegt:

   Ja Joop, we weten toch al langer dat de top van Forbes rijk is geworden door duistere praktijken er op na te houden, so ,whats new pussycat, ho hohoho.

   Like

 11. Anneke zegt:

  BANGMAKERIJ, of een smoes voor een eventueel geplande mondiale genocide. De high-society elite wil de planeet voor zichzelf, met een gering aantal slaven uit de burgerbevolking. Dàt is hun streven, maar ze blijven op veel punten ‘steken/hangen’. De planeet is niet overbevolkt, voor iedere mond is er voedsel…alleen de wereldplanners willen van realisme en waarheid niets weten. Hùn dromen/wensen moeten slagen, voor een andersdenkende is GEEN PLAATS.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Anneke 17.28. uur. Dat klopt geheel Anneke. De fascistische wereldplanners hebben zich verenigd in de NWO. En deze NWO is satanisch van snit.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s