Angst voor militaire putsch: Turkije wil militaire wetgeving veranderen

Screenshot_27

De demonstraties in Turkije en de rol van het Egyptische leger bij de omwentelingen worden Erdoğan te gevaarlijk. De Turkse regering werkt koortsachtig aan de verandering van de militaire wetgeving. Daarmee dient in de toekomst verhinderd te worden dat het leger een staatsgreep pleegt.

Zoals de ontwikkelingen woensdagavond in Egypte hebben aangetoond, beschikt het leger in geval van nood over zeer veel macht. Een macht, die de Turkse regering liever niet meer wil uittesten. Om in de toekomst het gevaar van een militaire putsch af te wenden, moet nu de wetgeving voor militaire dienst veranderd te worden. Daarbij ligt de focus vooral op artikel 35.  

In het verleden waren er in Turkije ettelijke militaire putschen. Het laatst dreigde er eentje in 2007, die echter door nieuwe verkiezingen voorkomen kon worden. En nog altijd hijgt de desbetreffende regering het gevaar van een militaire putsch in de nek. De aanhoudende protesten in Turkije en de ontwikkelingen in Egypte (hier) verontrusten de Turkse regering. Met het oog hierop baart een mogelijke militaire putsch de Turkse regering nog steeds grote zorgen.

Dat moet nu door de verandering van artikel 35 anders worden. Artikel 35 van de wetgeving militaire dienst zegt: “Het is de plicht van de Turkse strijdkrachten het Turkse staatsgebied en de door de grondwet uitgeroepen Turkse republiek te beschermen.”

Screenshot_29

Dit dient echter veranderd te worden, zodat het Turkse leger alleen nog maar verantwoordelijk is voor “bedreigingen en gevaren uit het buitenland”. Nog voor het einde van het jaar moet het parlement beslissen over de veranderingen.

“Dat is positief, omdat het verhindert dat het leger steeds opnieuw een rechtvaardiging vindt om zich in de politiek te mengen”, citeert de Financial Times Lale Kemal van de Turkse krant “Taraf”. Weliswaar verklaarde Erdoğan dat “het tijdperk van de militaire staatsgrepen voorbij is”, maar gezien de actuele protesten is er nog steeds angst voor een militaire putsch. Want nóg is de wetswijziging niet afgesloten.

De AKP-regering probeert ook al langere tijd het militaire personeel te reorganiseren om toekomstige putschpogingen te verhinderen. Het Turkse openbaar Ministerie heeft het afgelopen jaar in het kader van de “putschistenprocessen” voormalige generaals en officieren aangeklaagd wegens poging tot een putsch.

In het “Ergenekon-proces” werden in 2011 in totaal 300 militairen en burgers gearresteerd op verdenking van een putschpoging. In het “Balyoz-proces” bedroeg het aantal aangeklaagden 365, bericht de Turkse krant “Akşam”. In het “Poyraz Köy-proces” worden 85 marinesoldaten aangeklaagd. Regeringscritici vermoeden een “zuiveringsactie” tegen hoge seculiere soldaten. De aangeklaagden betuigen grotendeels hun onschuld.

Screenshot_28

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/07/04/angst-vor-militaerputsch-tuerkei-will-militaergesetz-aendern/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Turkije. Bookmark de permalink .

13 reacties op Angst voor militaire putsch: Turkije wil militaire wetgeving veranderen

 1. aegolius cs zegt:

  Het is zo verdomd simpel, zoals we in NL hebben gedaan: de algemene dienstplicht van de burger=volk afschaffen en vervolgens ‘n “beroepsleger” onder staatscontrole/selectie inrichten. Overigens lopen wij wat meer vooruit: het NL beroepsleger geformeerd tot armoedzaaiers die moeten bedelen over equipement.
  Kijk, Erdogan, je was op de goede weg volgens de EU met het opsluiten van generaals en ander volks onderdanen in je land. Dat het je de kop mag kosten.
  Ik herinner me nog Ceaușescu en ben zeker niet haatdragend , edoch .. Vult uzelf maar in.

  Like

 2. Harald zegt:

  Het word tijd dat het Turkse leger ingrijpt.

  Like

 3. Anneke zegt:

  “Kijk Erdogan en Gul krijgen het stikbenauwd èn een kat in het nauw maakt rare, onbedachtzame, levensbedreigende sprongen”. De hete bliksem zal het vuur meer en meer aanwakkeren in het Nabije Oosten, Saudie-Arabie, de Verenigde Aribische Emiraten, Irak en Iran…allen zullen ze de hete vuurspuwers (weer) gaan voelen/ervaren. Het land Israel zal uiteindelijk als laatste lachen en OVERWINNAAR zijn èn blijven!!! ! !!! “SHALOM for ever, ligt in het verschiet”…

  Like

 4. brandon zegt:

  Als een leger de macht neemt schort ze toch gewoon de grondwet op en voert ze de krijgswet in.
  Ik denk nu persoonlijk toch dat een beroepsleger heel wat gevaarlijker is dan een leger met burgers in. Dit zie je toch een beetje verkeerd denk ik.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Brandon 17.18. uur. Dat gaat absoluut niet op voor Turkije. De grondlegger van het moderne Turkije- generaal Mustafa,Kemal Atatürk, was een voorvechter van de seculiere staat Turkije. Hij heeft voor zijn overlijden, het Leger van Turkije de opdracht meegegeven zijn erfenis te bewaken, en dat is en was de SECULIERE STAAT. Dus bullshit wat U hier ligt te zwatelen. Ik kies liever voor een MILITAIRE JUNTA, als dat ik buig voor de FASCISTEN van de ISLAM en de EUSSR.

   Like

 5. Theresa Geissler zegt:

  Ha ha, de man is bang voor een militaire putsch! Maar dan toch waarschijnlijk niet uit bezorgdheid om zijn landgenoten, neem ik aan. Hooguit om het lot van de Imams want dààr moet hij het van hebben om zijn stokpaardje,het herstel van de Islam te kunnen berijden. En tja, natuurlijk het allereerst om zijn eigen lot. Want dat in het geval van een putsch zijn rol zou zijn uitgespeeld staat vast . Had ook helemaal niet gehoeven, idioot! Je bent democratisch gekozen. Je had alleen de seculieren niet per sé in het keurslijf van de Islam moeten willen persen, dan was er niets aan de hand gewest. En nú zo bang voor zijn hachje dat hij plannen beraamt om het leger uitenspel te zetten. Onder de vlag van bezorgdheid. Bah. wat een misselijkmakend creatuur is die Erdogan toch! Zoals alle vrome hypocrieten, trouwens. (Moslims hoor, in dit verband, vóór iemand zich aangesproken voelt.)

  Like

 6. Jan zegt:

  Beste is Turkije direct uit de NATO te schoppen:

  Ankara’s move to Chinese air systems appals NATO allies
  Turkey’s western allies look puzzled by a looming decision by Ankara to select Chinese long-range anti-missile and air defense systems which they think cannot be integrated into the NATO-sponsored early warning architecture currently deployed on Turkish soil.
  http://www.hurriyetdailynews.com/ankaras-move-to-chinese-air-systems-appals-nato-allies.aspx?pageID=238&nID=49835&NewsCatID=483

  Like

 7. Jean zegt:

  Kijk naar de smoel van die turk en je ziet haat in kwadraat. Hopelijk gaat die dezelfde toekomst tegemoet als die Egyptische vuile moeftie.

  Like

 8. D. G. Neree zegt:

  het is maar welke kant het leger kiest. voor het volk (en de democratische rechtsstaat) of voor de machthebbers tegen het volk. In NL weet ik zeker dat het (beroeps)leger zich door de macht tegen het volk zal keren als puntje bij paaltje komt.

  Like

 9. Seculiere zegt:

  Grijp in aub

  Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  @Seculiere 10.38. uur. Helemaal mee eens seculiere!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s