Süddeutsche Zeitung: Israël een “vraatzuchtige moloch”

Screenshot_24

Een antisemitisch overkomende tekening  in de “Süddeutsche Zeitung” heeft veel ophef veroorzaakt in Israël: het Duitse dagblad had een illustratie afgedrukt, die Israël als een “vraatzuchtige moloch” met een mes in de hand voorstelt (zie afbeelding hierboven). Het monster wordt door een serveerster bediend, die symbolisch Duitsland moet representeren. Het Simon Wiesenthal Centrum heeft onmiddellijk een verklaring uitgegeven betreffende de illustratie: “We weten dat Israël, net zoals iedere andere democratie, nooit boven iedere twijfel en iedere kritiek verheven kan zijn. De karakterisering van de joodse staat als vraatzuchtige moloch echter  – een idool, waaraan kinderen werden geofferd – is een klassiek instrument van de ontmenselijking en animalisering. Zulke clichés werden zowel in nazi-Duitsland als in de Sovjet-Unie ingezet als kwaadaardige propaganda tegen Joden.”

Rabbi Cooper van het Simon Wiesenthal Centrum vindt de tekening schandalig: “Om op deze manier met Israël om te gaan, is absoluut niet gerechtvaardigd.” Achtergrond van de smakeloze publicatie is een artikel van de journalist Heiko Flottau over de zogenaamde teloorgang van het liberale zionisme. Daarin worden de werken van twee auteurs aangehaald, die de scheve verhoudingen van de Israëlische politiek schetsen. Als een halve eeuw lang zou de Duitse regering al miljarden aan wapens uitgeven, die aan Israël worden geleverd, aldus Flottau in de “Süddeutsche Zeitung”. Alle regeringen van de oude en de nieuwe Bondsrepubliek schonken en verkochten oorlogsmaterieel aan Israël – daarom zou Duitsland in overdrachtelijke zin garant staan voor de veiligheid van Israël.

Veel lezers van de “Süddeutsche Zeitung” reageerden, net zoals de Israëli´s, verontwaardigd en uitten hun kritiek in de commentaren. Op internet ontbrandde in het kader hiervan een controversiële discussie over de illustratie. Op haar online-platform verontschuldigde de redactie van de krant zich: “De Süddeutsche Zeitung betreurt dat het tot zulke misverstanden kon komen. De publicatie van de tekening in deze context was fout.”

Screenshot_33

Bron:

Israel Heute

Auteur: Nina Giesecke

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Duitsland, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, mainstream-media. Bookmark de permalink .

8 reacties op Süddeutsche Zeitung: Israël een “vraatzuchtige moloch”

 1. Marc Bouwman zegt:

  De cartoon bekeken, de titel gelezen. Mij valt niet zozeer de negatieve portrettering van Israël op, als wel die van Duitsland als mollige vrouw, eind dertig, die als oprecht persoon zich dienstig opstelt. Dat is het ware nazistische element in de cartoon: vals nationalisme dat ‘wij zijn onschuldig’ uitdraagt, zoals ook moslims zich uiten in het valse sentiment van een internationale aanval op de islam. Het is die slachtofferrol van Duitsers, moslims, en anderen dat van Israël een monster maakt.

  Like

 2. Henk.V zegt:

  Mij valt niet alleen de weerzinwekkende ,haat predikende prent op, maar het feit dat die wordt geplaatst in een zuidduits blad. Ook de opmars van Hitler begon in Zuid Duitsland en verhoudingsgewijs zullen daar nog steeds nogal wat mensen zitten die hem idealiseren.

  Bovendien is het overduidelijk dat deze prent vanuit pure joden haat is getekend, omdat er simpelweg geen enkele realistische reden kan worden opgevoerd die deze voorstelling van zaken met betrekking tot Israël ook maar enigszins benaderen.

  Dat daarbij gemakshalve de haat die vanuit de islam tegen de joden en Israël wordt gepredikt volstrekt uit zicht wordt gehouden is veelzeggend.

  Daar begint het antisemitische gedonder dus weer in Duitsland, HET land dat een sleutelrol vervult in de EU. Trek je conclusies maar.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @ Henk V 16.54. uur. Precies, waar de eerste aanval op de republiek van Weimar werd gepleegd door Adolf Hitler in de Biergarten in 1923. Na zijn gevangenschap en zijn boek Mein Kampf, begon Hitler zijn zegetocht vanuit Beieren. Een schande, dat deze spotprent, die niet zou hebben misstaan in 1934, zo geplaatst is kunnen worden. Ik verdenk de RODEN van hun invloed in deze, zij zijn de 5e collonne der muzelmannen, en lenen zich met graagte voor deze smeerlapperij!

   Like

 3. koddebeier zegt:

  Is Hitler weer herrezen ?????

  Like

 4. likoednederland zegt:

  Inmiddels heeft de redactie excuses aangeboden.

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Correct. Dat staat ook in het artikel: “Op haar online-platform verontschuldigde de redactie van de krant zich: “De Süddeutsche Zeitung betreurt dat het tot zulke misverstanden kon komen. De publicatie van de tekening in deze context was fout.”

   Helaas echter is het leed alweer geschied….

   Like

 5. Pingback: Hoe Europa haar Joden langzaam maar zeker de rug toekeert | E.J. Bron

 6. Pingback: “Stuttgarter Zeitung” beeldt Netanyahu uit als duivenvergiftiger | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s