Onopgehelderde omstandigheden

Screenshot_14

De Afghaanse veiligheidstroepen hebben in het hele land de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op zich genomen. Maar al bij de opstelling van de gespreksdelegaties voor de onderhandelingen met de Taliban in Qatar twee dagen later was er weer ruzie tussen president Karsai en de Verenigde Staten. Karsai wil voor zijn afreden volgend jaar zijn volk graag bewijzen dat hij geen marionet van de VS is en zet in op zijn broer als zijn opvolger.

Het overdragen van de controle over de laatste elf provincies van het land aan de Afghanen was de laatste stap in een proces, die met de overgave van de provincie Bamyan in maart 2011 was begonnen. Het overdragen van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid is een wezenlijke voorwaarde voor de beëindiging van de NAVO-missie, die voor eind 2014 gepland staat. Tijdens de overdracht moeten de Afghaanse politietroepen stapsgewijs de planning, uitvoering en leiding van operaties tegen de opstandelingen overnemen, terwijl de ISAF-troep zich beperkt tot advies en ondersteuning. Parallel daaraan worden de regionale wederopbouwteams (PRT), die de belangrijkste steunpunten van de NAVO in het land vormden, opgeheven of door de Afghanen voortgezet, werd er bij de NAVO gezegd. Het PRT Kunduz, dat wordt bedreven door de Duitse Bundeswehr, zal tegen het einde van het jaar worden overgedragen.

Terwijl Karsai op grotere vooruitgang bij de veiligheidssituatie wees, zijn westerse deskundigen wat dat betreft minder optimistisch. Volgens hen is de situatie de afgelopen  maanden weer duidelijk verslechterd. Terwijl ISAF sinds 2010 dalende verliezen heeft, stijgen die van de veiligheidstroepen van Afghanistan snel. Ook het aantal gedode burgers is in de eerste helft van dit jaar met 3092 ongeveer 24% hoger dan in 2012. De afgelopen weken nog had de Taliban door een hele serie aanslagen Kaboel zwaar getroffen.

Screenshot_16

De huidige Afghaanse president Karsai

Op dit moment omvat de ISAF-troep 97.800 soldaten uit 48 landen, waaronder 4.400 uit Duitsland. Het Afghaanse leger heeft 183.000 soldaten, de luchtmacht 6.700, de Afghaanse politie telt 151.000 man. De NAVO prijst al langere tijd het prestatievermogen van het nieuwe Afghaanse leger, ook al werden er af en toe berichten bekend over mislukte operaties. Maar steeds meer wordt het alle acteurs duidelijk, dat noch de NAVO noch het Afghaanse leger de opstand in Afghanistan militair kunnen beslissen.

Het grootste veiligheidsrisico gaat uit van de radicaalislamitische Taliban. Maar ook de Taliban lijden steeds grotere verliezen en kunnen niet meer winnen van het Afghaanse leger. Al in januari 2012 kwam het tot de eerste gesprekken tussen een contactbureau van de Taliban in Doha en de VS. De Taliban onderbraken de “voorlopige gesprekken” twee maanden later en beschuldigden Washington ervan zich niet aan afspraken te houden. Het was zeker geen toeval, dat twee dagen na de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan de vertegenwoordiging van de Taliban in Qataer weer werd opgewaardeerd en deze een “Politiek Bureau van het Islamitische Emiraat van Afghanistan” in Doha opende. Daarmee bewezen de Taliban eens temeer dat zij zichzelf beschouwen als enige vertegenwoordigers van Afghanistan, terwijl de VS echter van tevoren van de Taliban verlangen de grondwet van het land te erkennen en breken met Al Qaida. De Afghaanse regering was oorspronkelijk zelf van plan  een onderhandelingsdelegatie naar Qatar te sturen, hoewel de Taliban met deze “marionetten van de VS”, zoals zij ze noemen, helemaal niet willen onderhandelen. Nu dreigt president Karsai zelfs de onderhandelingslicentie van de Amerikanen voor zijn regering in te trekken als zijn eigen vredesmissie niet wordt toegelaten. Van een einde aan het bloedvergieten of zelfs een wapenstilstand is men in Afghanistan nog ver verwijderd en nauwelijks iemand maakt zich illusies over de bereidheid tot onderhandelingen of zelfs de bereidheid tot vrede van de Taliban. “Ook tijdens de nu mogelijke vredesgesprekken zullen de aanvallen van de Taliban doorgaan”, zei Mohammed Sohail Shaheen van het nieuwe bureau van de Taliban. Uren later kwamen bij een aanval van de Taliban op het Amerikaanse steunpunt Bagram vier Amerikaanse soldaten om het leven.

Screenshot_13

De presidentsverkiezingen in april 2014, die grote symbolische betekenis hebben omdat Karsai niet meer mag kandideren, zou een kritieke fase voor de veiligheid in het land en de overdracht van de verantwoordelijkheid aan de Afghanen kunnen worden. Politieke waarnemers verwachten, dat de huidige president alles in het werk zal stellen om de verkiezing van iemand uit zijn omgeving te garanderen. In de Afghaanse hoofdstad doen geruchten de ronde dat de president zijn oudere broer Abdul Quayum Karsai in het presidentiële paleis zou willen installeren. Quayum is Amerikaans staatsburger en had in Baltimore een restaurant, voordat hij in 2002 naar zijn vaderland terugkeerde. Sinds zijn broer in Kaboel met behulp van de Amerikanen aan de macht is, is Karsai II. tot een van de rijkste ondernemers van het land opgeklommen. De laatste presidentsverkiezingen van 2009 werden overschaduwd door zware beschuldigingen van bedrog. Als het verkiezingsproces en het verkiezingsresultaat in 2014 opnieuw als oneerlijk worde3n gevoeld, zouden de Taliban daarvan kunnen profiteren. Voor hen is de presidentsverkiezing nu al “onbelangrijk”, zoals ze zeiden.

De NAVO-commandanten hopen ook op een psychologisch effect van de laatste fase van de overdracht van de macht. Als de Taliban niet meer kunnen beweren dat ze tegen buitenlanders zouden vechten, zou dat ten koste kunnen gaan van hun sympathie in de bevolking. Maar veel Afghanen geloven zelf niet in vrede. Deze dagen werd bekend, dat van de 105 diplomaten, die terug zouden keren naar hun vaderland, er slechts vijf terugkwamen. De rest bleef in het buitenland, vroeg gedeeltelijk asiel aan, omdat hij rekent op een burgeroorlog in het land.

Screenshot_11

Bron:

http://www.preussische-allgemeine.de/nachrichten/artikel/ungeklaerte-verhaeltnisse.html

Auteur: B. Bost

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Islam, NAVO, Westen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Onopgehelderde omstandigheden

 1. Luchtpint zegt:

  “Maar ook de Taliban lijden steeds grotere verliezen en kunnen niet meer winnen van het Afghaanse leger.”

  Dat lijkt me naïef optimistisch. Zolang de (in essentie militaire) inlichtingendienst van Pakistan, de ISI, onvolwassen Pasjtoe-vluchtelingen in madrassas laat steken (waar ze geïndoctrineerd worden) in het door Pasjtoestammen beheerste grensgebied, zal de influx van Taliban fanatici die van daaruit de grens met Afghanistan oversteken, niet meteen te stoppen zijn. De tijd zal uitwijzen of ik gelijk krijg.

  Dit kan nog decennia lang aanslepen.

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Een hopeloos land, waar geen eer aan te behalen valt. Afghanistan zal altijd een broeinest blijven onder invloed van allerlei “krijgsheren”, en islamitische strijders. Wegwezen daar, laat ze het maar uitzoeken.

  Like

  • Tiny zegt:

   Helemaal juist. Hoewel Nederlandse knappe koppen in de “regering” toch eventueel weer een nieuwe politie missie overwegen.
   Ondertussen vraag ik me steeds vaker af, ben ik nu gek of is een groot deel van de wereld gek geworden of waren ze dat l bij geboorte?

   Like

 3. koddebeier zegt:

  De russen zijn er niet voor niets weggegaan !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s