Speciaal voor Martien Pennings: René Cuperus is toch echt rattiger dan je denkt

Screenshot_37

René Cuperus

(Door: Ronald Kaatee)

Als ik het me goed herinner, was het ergens begin dit jaar dat ik Martien Pennings enige waarderende woorden hoorde spreken over de wetenschappelijke medewerker van de PvdA, tevens Volkskrant-columnist, René Cuperus. Ik was het met Martien eens dat René Cuperus niet zo erg is als de meeste andere linkse intellectuelen, maar had een minder hoge pet van hem op. Ik meende bijvoorbeeld toch een duidelijke afkeer van het populisme bij hem te hebben bespeurd en beloofde er een keer op terug te komen.

Het heeft even geduurd, maar met zijn column in de Volkskrant van gisteren (8 juli) maakt Cuperus duidelijk dat hij, ondanks al zijn kritiek op onze eurofiele technocratenelite, maar al te graag zijn steentje bijdraagt aan het bashen van de enige serieuze bedreiging voor diezelfde elite: de PVV van Geert Wilders. In ‘Waar is Geert Wilders in hemelsnaam mee bezig?’ (wat klinkt dat lekker bezorgd – je zou bijna denken dat hier een verontruste aanhanger spreekt) probeert hij – hoe origineel – de PVV in de foute, rechts-radicale hoek weg te zetten.

Door in Europees verband toenadering te zoeken tot het Front National en het Vlaams Belang ‘heeft het Nederlands populisme definitief zijn onschuld verloren, zo daar al iets van over was.’ Wilders zou daarmee een principiële lijn zijn overgestoken en buiten de voetsporen van Pim Fortuyn zijn getreden. Want dat zijn ‘niet zomaar partijen’. Nee, het zijn ‘extreemrechtse partijen die zich de afgelopen jaren hebben proberen te ‘normaliseren’ tot rechts-populistische partijen. Anti-EU en antimigratie. Maar van oudsher herbergen deze partijen, anders dan de Nederlandse, oud-strijders en oude en nieuwe nazi’s in hun gelederen. En ze kennen een traditie van extreemrechtse, racistische en antisemitische uitlatingen, die op gespannen voet staan met principes van de liberale democratie en sociale rechtsstaat.’

Kijk, en daar is onze wetenschapper op een wel heel rattige manier bezig om van de PVV een extreemrechtse, racistische en antisemitische partij te maken. De beide samenwerkingspartijen hebben zich de afgelopen jaren dus wel proberen te ‘normaliseren’ (maar met zijn aanhalingstekens maakt Cuperus duidelijk dat de lezer dat vooral niet serieus moet nemen), maar ja, met zo’n traditie van extreemrechtse, racistische en antisemitische uitlatingen en met al die oud-strijders (ach nee toch, toch niet een heel legioen!) en oude en nieuwe nazi’s in de gelederen, kan dat natuurlijk nooit goed komen.

Maar het is nog niet duidelijk genoeg: ‘De PVV leek (met de extreme uitzondering van het koranverbod) lang in de traditie van Fortuyn te blijven, die van het postmoderne populisme dat grote afstand houdt tot de historische horror uit de 20ste-eeuw: nationaalsocialisme/fascisme, extreemrechts racisme en antisemitisme. Door samen te werken met partijen die het met die littekens van de twintigste eeuw niet zo nauw nemen, heeft de PVV die lijn nu verlaten. Het Nederlands populisme heeft zich definitief ingevoegd in de Europees rechts-radicale maalstroom.’

Wat je van een wetenschapper had mogen verwachten, is wat meer aandacht voor de heel andere koers die Marine Le Pen vaart dan haar vader deed. Een koers waar juist de Joden en alle antiracisten in Frankrijk blij mee mogen zijn, omdat Marine Le Pen, net als Wilders, uitstekend doorheeft dat de dodelijke bedreiging die als een donkere wolk boven Europa hangt de racistische veroveringsideologie is die de partij van René Cuperus op alle mogelijke manieren faciliteert. En daarnaast was, gezien de Vlaams-Waalse context, wat meer begrip op zijn plaats voor foute Vlaams nationalistische sympathieën uit het verleden, die het Vlaams Blok ontegenzeggelijk parten hebben gespeeld, maar waar (ook) het Vlaams Belang duidelijk afstand van heeft genomen.

René Cuperus weet heel goed waar hij mee bezig is. Hij weet donders goed hoe pak ‘m beet de helft van al die foute communisten uit Oost-Europa welkom was in zijn eigen sociaaldemocratische familie. Hij weet ook heel goed dat zijn krant ons overvoert met neo-antisemitische berichtgeving over Israël (openlijk antisemitisme is goddank nog steeds not done. Kritiek op Israël is uiteraard mogelijk, maar het wordt neo-antisemitisch als mensen die beter zouden moeten weten met leugenachtige en misleidende informatie over Israël komen). Hij heeft er geen moeite mee dat zijn columns op een en dezelfde pagina verschijnen als de cartoons van iemand die zich bij zijn afbeeldingen van Joden zo overduidelijk laat inspireren door Der Stürmer.

Figuren als Cuperus weten dat de linkse kerk de media beheerst en dat ze dus wegkomen met hun gedraai, hun geschimp, hun onzin en hun gedemoniseer. René Cuperus heeft zich definitief ingevoegd in de rijen van de wegbereiders. Een wegbereider die voorgeeft zich zorgen te maken over de erfenis van Pim Fortuyn. Mocht de kogel Wilders ooit treffen, dan staat ook de naam van René Cuperus erop.

Door:

Ronald Kaatee (voorzitter Populistische Omroep Nederland)

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Antifascisten", "goedmenschen", "Nuttige idioten", antisemitisme, Appeasement, Dhimmitude, Elite, Geert Wilders, Hypocrisie, Islam, Islamisering, Islamofilie, Krankzinnigheid, lafheid, landverraad, Linkse Kerk, Marxisme, Multiculti, Naïviteit, nieuw fascisme, PVV, Rotzakken, Socialisten. Bookmark de permalink .

26 reacties op Speciaal voor Martien Pennings: René Cuperus is toch echt rattiger dan je denkt

 1. Martien Pennings zegt:

  Hier ga ik eens een dagje over nadenken, Ronald.
  Je hoort nog van me.

  Like

 2. Luchtpint zegt:

  ‘heeft het Nederlands populisme definitief zijn onschuld verloren, zo daar al iets van over was.’

  Dat verhaal klopt uiteraard niet. Couperus stelt het opzettelijk zo voor alsof er naar zijn idee nog een soort “onschuldig en eerbaar populisme” zou bestaan, (waar hij dan zogezegd een voorstander van zou zijn) en daarmee probeert hij gewone mensen in zijn kamp te krijgen, onder het voorwendsel dat hij wél nog “voor het volk” zou zijn in een doorzichtige poging om de PVV aanhang uit te hollen.

  De werkelijkheid is gewoonweg dat in die linkse mierenbreinen ELK populisme automatisch verdacht is. Er kan geen onderscheid worden gemaakt, want als je tot een zelfverklaarde linkse elite behoort, dan ben je automatisch TEGEN elke vorm van populisme. DUS LAAT JULLIE NIETS WIJSMAKEN MET ZO’N ZIELIGE POGING OM HET VOLK NOG VOOR ZIJN EIGEN ELITARISME TE RECUPEREREN !

  De kloof tussen het gewone volk en de ‘elites’ is wat mij betreft totaal en onoverbrugbaar. Al de rest is gewoon een zwakke poging om nog aanhang van het gewone volk uit de brand te slepen.

  Like

 3. @ Martien Pennings
  Prima. Toevallig dacht ik na het schrijven van het artikel dat het mooi zou zijn als ik eens iemand van de linkse kerk aan het denken zou krijgen. Zal wel ijdele hoop zijn. Dat herken je vast wel.

  Like

 4. lucky9 zegt:

  Er bestaan helemaal geen “foute Vlaams nationalistische sympathieën uit het verleden, die het Vlaams Blok ontegenzeggelijk parten hebben gespeeld”.

  Het Vlaams blok werd gerechtelijk vervolgd door een politiek correcte Belgische inquisitie nog voor er van Pim Fortuyn ooit sprake was, alleen en uitsluitend vanwege haar islamkritisch standpunt! Slik dat maar eens Ronald Katee!

  Elk geouwehoer (ook die afkomstig van Martien Pennings) over “nazistische'” sympathieën van Vlaams-Nationalisten is gewoon bullshit van ongeïnformeerde buitenstaanders of erger nog, gewoon lasterpraat. De reductio ad hitlerum is (en was) een giftig middel dat intensief gebruikt werd door de islamofiele oligarchen om hun opponenten te demoniseren zonder tegenspraak te moeten vrezen of argumenten te moeten afwegen. Wat uiteraard ook niet gebeurde in de MSM.

  Met even veel gemak zou het Vlaams Blok kunnen beschuldigd geweest zijn van antisemitisme, satanisme of kannibalisme. Alleen leeft men in Nederland niet op het scherp van de snee en laat men zich gemakkelijkheidshalve verleiden om toch maar propaganda afkomstig van de hogepriesters van de linkse kerk zoals Etienne Vermeersch, te slikken als zoete koek.

  Er blijft altijd wel iets hangen van lasterpraatjes… en dat blijkt!

  Like

 5. Republikein zegt:

  Ratten heb je in elke hoedanigheid.Ze moeten edoch allemaal worden bestreden.
  (comment aangepast door webmaster)

  Like

 6. luckybee zegt:

  Comment verwijderd (wegens het overtreden van blogregel 3)

  Webmaster

  Like

 7. koddebeier zegt:

  Het in een kwaad daglicht zetten van Wilders en hem in de rechts fascistische hoek te duwen komt voort uit het feit dat links willens en wetens tracht te verbloemen dat de Nationaal SOCIALISTEN links waren (en zijn). Dus mensen let op fascisme is dus LINKS !!!!
  Hitler zei over zichzelf dat hij een socialist was.
  Dus de socialisten belazeren de boel door steeds maar te droeftoeteren dat fascisten rechts zijn.
  Kijk in de geschiedenis de grootste moordenaars waren LINKS en noemde zich socalist !! (Stalin, Mao, Pol Pot enz, enz)
  Ontwaakt mensen !

  Like

  • KCMO zegt:

   Ja, dat valt mij ook iedere keer op.
   Zelfs aan de rechter kant van het spectrum is men zich daar niet genoeg van bewust.
   Communisme, Maoisme, Nationaal socialisme en sociaal democratie zijn gewoon andere smaken socialisme.
   Op partijen en feestjes en verjaardagen wanneer de discussie die kant op gaat wijs ik de aanwezige gutmenschen daar dan op. Men schiet dan helemaal in een kramp.
   En socialisme wordt maar al te vaak verward met sociaal zijn, die hebben niets met elkaar te maken.
   Socialisme is namelijk helemaal niet sociaal.

   Like

 8. Theresa Geissler zegt:

  Ik heb de betreffende column van 8 Juli jl. ook gelezen en eerlijk gezegd herinner ik me nog, dat ik dacht: Daar gaan we weer. -Maar dat ga je niet zomaar off topic op de site gooien als de onderwerpen er niet op van toepassing zijn. Heel goed dus, dat Ronald Katee er nu een onderwerp van gemaakt heeft. Ik weet nog, dat ik het direct in twijfel trok of Pim Fortuyn-zelf de lijn van Wilders zo afwijkend gevonden zou hebben; In tien jaar tijd kan er veel veranderen en hij zou stekeblind geweest zijn als hij Marine le Pen’s nieuwe koers en Filip Dewinters ‘deradicalisering'(als je het dan per sé zo noemen wilt) niet had opgemerkt. -En stekeblind was hij toch bepaald niet. Ook politici evolueren, vaak tenminste, en ik ben er echt niet van overtuigd, dat Fortuyn, was hij er nog geweest, geen soortgelijke initiatieven had ontplooid. Cuperus waarschijnlijk ook niet, maar dat zijn inderdaad de trucjes van de linkse journalist: Doden spreken immers niets tegen.
  Dit initiatief van Ronald Katee is wel goed, zoals ik al zei: Het is beter om op dergelijke journalistieke speldenprikken acht te blijven geven.

  Like

 9. louis-portugal zegt:

  Goed in de gaten gehouden Ronald.
  Met links is het niet mogelijk te discusseren net als met mohammedanen.
  Ze schieten meteen in een soort afweerkramp waarna elk woord zinloos. is.
  Ze passen niet voor niets zo goed bij elkaar.
  En altijd maar dat extreemrechtse erbijhalen.
  Iedere keer als er iemand het niet eens is met de overdadige immigartie en de zeer dure EU is het extreemrechts.
  Ik denk dat het nemen van dikke salarissen en royaal leven terwijl je weet dat veel mensen ellende hebben,hetgeen zij doen, rechtser is dan zij zouden willen.

  Like

 10. Tommie zegt:

  Echt onvervalst anti-semitisme vind je niet in rechtse partijen, maar bij de voormannen van de Moslim Broederschap en hun aanhang: http://www.globalmbwatch.com/

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  Helemaal eens met het artikel van Dhr. Ronald Katee. En het is weer eens te meer het bewijs, dat alleen de “rode, socialistische visie, als waarheid”, mag gelden. Elk kritisch of conservatie geluid, wordt door de SOCIALISTEN afgedaan als: xenofoob, racistisch, nazistisch, bruinhemd etc. Zo kennen we de RODEN weer, alleen zij mogen zich internationaal verbinden, en als de PVV zoekt om enige vorm van samenwerking te verkrijgen voor een conservatieve, vaderlandsliefde vormende tegenbeweging, dan beginnen de RODEN en hun handlangers de LINKS-LIBERALEN en de GROENEN, c.q. de CHRISTEN_DEMOCRATEN hun GIF al te spuien. Helaas hebben zij de PERS, de OMROEPEN en MEDIA compleet geinfiltreerd! Hulde Hr. Katee.

  Like

 12. Martien Pennings zegt:

  Tsja, hoe zit dat met René Cuperus?
  Over de psyche van de linkse mens heb ik al veel gezegd in het verleden.
  Ik ga het niet meer herhalen.
  Jij volstaat, Ronald, met: een laffe rat die medeverantwoordelijk zal zijn voor een eventuele moord op Wilders.
  Ik denk inderdaad dat Cuperus, die als “rechts” bekend staat in de PvdA, nog eens via een Wilders-bashing heeft willen benadrukken dat hij aan de goeie kant staat.
  Het is sociale angst, denk ik.

  Maar hij heeft wel een reëel punt.
  Zolang papa Le Pen naast zijn dochter Marine le Pen in de bankjes van het Europarlement zit, moet je je als PVV niet openlijk met die partij associëren.
  Dan maak je een strategische blunder.
  Ik zie ook niet in wat voor voordeel er in zit: je krijgt er niet méér “rechtse” stemmen van in het Europarlement.

  En dan het Vlaams Belang.
  Ik zeg eerlijk: daarin blijken toch veel meer antisemieten te zitten dan ik vroeger vermoedde.
  Maar wat erger is: mij is gebleken dat die antisemieten stiekem beschermd worden door de partijtop.
  Ik weet niet wat de overwegingen van die partijtop zijn: of ze nou echt zelf ook stiekem sympathie hebben voor Jodenhaat, of dat het puur opportunisme is, dat wil zeggen, dat ze alleen maar bang zijn voor een partijscheuring en krachtsverlies.
  Ik zou zeggen: zo gauw mogelijk afstoten en uitstoten die antisemieten.
  Maar dat doe ze dus niet, die partijtoppers van het VB.

  Een recente tweet van Dewinter: “Als we niet mogen discrimineren op basis v/ ras/kleur kan ik dan voor mijn hond uitkering krijgen? Die heeft ook grote bek en altijd honger!”
  Hoe dom wil je het hebben?
  Ik dacht dat wij, fatsoenlijke mensen, altijd onderscheid maakten op grond van ideologie en op nationaliteit.
  Wij hebben kritiek op de islam en we zeggen dat niet iedereen zich zomaar permanent in verzorgingsstaat Nederland of België kan vestigen, dus Nederlander of Belg kan worden.
  Maar we hebben het NIET over ras of kleur!

  En dan had je die Sam Freson die nog zeer recent zichtbaar maakte wat er voor jonge Jodenhaat-talentjes er in het Vlaams Belang onder de aanstormende jeugd zit.
  Dat ventje had het over de “Holohoax”: http://bit.ly/187Nsxr.
  Dit zijn dus verschijnselen, vooral ventje Freson, die een sterke onderstroom in het Vlaams Belang vertegenwoordigen.

  Hoe ik dat weet, dat die onderstroom sterk is?
  Neem nou maar van mij aan dát ik het weet.

  Dus samengevat:
  Openlijke associatie met het Front National is dom zolang die papa Le Pen niet grondig uit het zicht is verdwenen en het blijft ONNODIG ook als-ie verdwenen zou zijn omdat er ook dan geen concreet voordeel aan zit.

  Openlijke associatie met het Vlaams Belang ZOU een ander zaak kunnen zijn als veel duidelijker zou zijn gemaakt door Wilders dat het VB zijn antisemitische aanhang moet afschudden.
  Ik weet wel dat Wilders over “lakmoesproef” heeft gesproken in dat verband, maar het moet allemaal veel duidelijker, openlijker met meer publiciteit, anders geef je weer een stok om te slaan.
  Dat is dus die stok die Cuperus heeft opgepakt.

  Ik ben het ermee eens dat de toon van Cuperus fout is en dat zijn doel Wilders-bashing is, MAAR HIJ HEEFT EEN ZEER REËEL PUNT.

  Like

  • Luchtpint zegt:

   Me dunkt dat ik ooit wel eens gelezen heb (jaren geleden) dat Vlaams Belang zou verdeeld zijn in een pro-Palestijnse en een pro-Israel fractie. Het zou dus vooral van die eerste groep zijn dat we nooit wat horen. Misschien is dat een type voorbeeld van een doofpotoperatie die Vlaams Belang in stand houdt. Dit kwam volgens mij uit de onafhankelijke Vlaams-nationalistische publicatie ’t Pallieterke. (satirisch weekblad) En die leken er zelf ook niet erg mee opgezet te zijn.

   Like

 13. Cathja zegt:

  Het vreemde is, dat wanneer een deel van de bevolking tégen de overheersing door de islam, tégen de overheersing door Brussel, en tégen de euro is, men als populist wordt weggezet.
  Waarom eigenlijk? Waarom moet ik dezelfde mening hebben als ‘degenen die menen wat goed voor mij/ons volk/ons werelddeel’ is? Wie kan mij wijsmaken dat we goed af zijn met onze VVD, PvdA, D66, etc., om er maar eens enkele te noemen? Het zal een ieder weldenkend mens duidelijk zijn dat we momenteel in rap tempo richting de afgrond gaan.
  Juist de PVV (en als men dat een populistische partij wil noemen, nou mij best) is de enige partij die openlijk kritiek durft te hebben, nu we onze souvereiniteit dreigen af te moeten staan. Dat velen in andere lidstaten dezelfde zorgen hebben als velen in ons land, en daarom op soortgelijke partijen stemmen als de PVV in ons land, zegt meer dan genoeg. Moeten we soms een tweede Engeland worden, waar de oorspronkelijke Brit straks niets meer te vertellen heeft in eigen land, dank zij de explosieve groei van de moslimbevolking?
  Moeten we straks soms dankbaar zijn voor een totaal kapot en ontwricht Nederland, met dank aan de correcte figuren die vonden dat zij het bij het juiste eind hadden? Moeten we soms ook nog dankbaar zijn als in Nederland de sharia wordt ingevoerd? Moeten we blij zijn met de euro, die geen geld is, maar geld kost (uitspraak van Wilders)?
  Kom nou!

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Cathja 09.34. uur, op 10/7. U heeft volkomen gelijk Cathja! Trouwens ik voel mij ook een volger van de ideeën van de PVV, zeker m.b.t. de islam en de massa-immigratie.
   En ik voel me met trots NATIONALIST/VADERLANDSLIEVEND! Maar dat mag niet van de RODEN en de rest van de POLITIEK_CORRECTE kaste, van de mensen en organen, die zoals @ Martien Pennings terecht aangeeft- het fijn in hun hoofd wensen te hebben- let wel OVER DE RUGGEN VAN DE EIGEN BEVOLKING! Ze hebben gewoon lak aan ons, van “links tot rechts”. Of de PVV het waar kan maken, weet ik niet, maar in ieder geval leggen zij de vinger “aan de zere plek”.

   Like

 14. Henny Clemens zegt:

  Cathja@
  Dit heb je mooi verwoord en je slaat de spijker op de zere kop.
  Ben het helemaal met je eens.

  Like

 15. Frans Brassens zegt:

  Het woord ‘populisme’ viel weer. Het wordt door kwaadwillende mensen misbruikt als pejoratief, een woord dat een slechte betekenis aangeeft, zeg maar als scheldwoord.
  Voor mij betekent populisme dat wie ‘populist’ wordt genoemd, rékening houdt met het volk en haar ‘noden’, luistert naar het volk, en tracht in de geest van het volk te handelen, maar wel onder inachtneming van de aanwezige mogelijkheden en ook rekening houdend met de consequenties van een en ander.
  Het betekent níet dat het volk naar de mond gepraat wordt zoals ‘men’ mij wil doen geloven. Hetzelfde geldt voor politieke partijen.
  Een ‘volkspartij’ mag van mij ook ‘Populistische Partij’ heten.
  En een ‘volksomroep’ ‘Populistische Omroep’.
  Het woord geeft daarbij ook nog aan dat men wars is van elitair en snobistisch gedoe.

  Like

 16. @ allen
  Bedankt voor de reacties. Ik moet even iets rechtzetten. Ik had de column van René Cuperus maandagavond in de bibliotheek in de papieren Volkskrant gelezen, maar heb bij het schrijven van mijn stuk dinsdagavond geciteerd uit de online-versie met de titel “‘Waar is Geert Wilders in hemelsnaam mee bezig?’”. Die titel heb ik hierboven dan ook gebruikt. Zijn column in de papieren krant heeft echter een andere titel: ‘Nederlands populisme verliest onschuld’. Omdat ik in mijn stuk naar de papieren Volkskrant van 8 juli verwijs, had ik die titel moeten gebruiken. Waarvan akte.

  Like

 17. @ lucky9 10 juli 2013 om 01:26
  Uit wat ik hier op deze site aan discussies heb gevolgd (o.a. de kwestie Vermeersch), maar ook uit andere informatiebronnen, meen ik toch echt met goed fatsoen te kunnen concluderen dat er op het verleden van het Vlaams Belang en dan met name van het Vlaams Blok wel het een en ander is aan te merken. Ik zou zeggen: zie ook de reactie van Martien Pennings hierboven.

  Like

 18. Frans Brassens zegt:

  ‘Let bygones be bygones’ P.O.N. (21:11), Het verleden telt niet, tenzij het zich voortzet in het heden. Wat mijns inziens niet aan de orde is wat betreft het Vlaams Belang. Hetzelfde geldt voor de partij van Marine le Pen. Houd jij je nu maar aan je populisme. Zoals ik je om 11:49 promootte.
  Géén gezever graag. Wél samengaan van gelijke opvattingen. Het gebeurt maar al te vaak dat ‘oppositie’ verstikt in verdeeldheid zaaiend onderling gekrakeel over minder- of onbelangrijke punten. Vorm front!

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   @Frans Brassens 21.43u. Alle respect voor diegenen die naar eer en geweten een slag om de arm willen houden, mààr…..ík stem volledig in met wat U hier zegt.
   Principiële kwesties hebben hun nut, maar kunnen, mits te consequent gehanteerd, onherstelbare verdeeldheid zaaien.
   U heeft gelijk: Vorm front!

   Like

 19. @ Martien Pennings 10 juli 2013 om 09:07
  Inderdaad een ongelooflijk domme tweet van Dewinter. Was het geen nepaccount? En als het inderdaad zo tegenvalt met het antisemitisme binnen het Vlaams Belang dan moet Wilders zijn conclusies trekken. Le Pen senior moet natuurlijk als een haas met pensioen.

  Maar goed, Wilders heeft het voorbehoud van een ‘lakmoesproef’ gemaakt en dan gaat Cuperus met zijn neo-antisemitische collega’s en de antisemitische cartoonist, het dubbele racisme (uit racistische motieven geen kritiek op de racistische islam durven leveren) van de hele linkse kerk en met alle foute familieleden van de Socialistische Internationale natuurlijk veel te ver door van de PVV een extreemrechtse, racistische en antisemitische partij te willen maken.

  Like

 20. @ Frans Brassens 10 juli 2013 om 11:49
  Uitstekende reactie

  @ Frans Brassens 10 juli 2013 om 21:43
  Er is weinig anders dan het verleden dat telt bij ons denken en handelen, juist als we iets van de toekomst willen maken. Antisemitisme is volslagen, maar dan ook volslagen uit den boze.

  Like

 21. Frans Brassens zegt:

  P.O.N.(22:16), wat ik bedoelde te zeggen is, dat een ‘kwalijke’ opstelling in het verleden (van iemand of van een groep) bij mij er niet meer toe doet wanneer men die opstelling heeft losgelaten en een andere, betere houding heeft aangenomen.
  En vanzelfsprekend ben ik het met je eens dat antisemitisme uit den boze is. Ik hoop dat dan ook niet terug te kunnen zien in de hier genoemde partijen. Ik heb persoonlijk niet de indruk dat dat wél zo zou zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s