Meerderheid tegen nieuwe munt: Letland moet desondanks in de euro

Screenshot_23

Meer dan de helft van de bevolking van Letland is tegen invoering van de euro. Desondanks zal het land op 1 januari 2014 de euro als nieuwe munteenheid invoeren. De ministers van financiën van de EU gingen akkoord met het plan van de Letse regering.

Letland zal als 18e land de euro invoeren. Al vanaf het begin van het jaar 2014 kan Letland de nieuwe munteenheid overnemen. Dat werd dinsdag in een besluit van de ministers van Financiën van de EU goedgekeurd.

Dat 53% van de Letten tegen de nieuwe munteenheid is, interesseert de regering niet. Slechts 22% stemde volgens marktonderzoeksbureau SKDS voor de invoering van de euro. “We vorderen goed, omdat we weten hoe belangrijk dit doel is”, zei afdelingschef Andris Vilks volgens meerdere mediaberichten. De euro zou een belangrijk anker voor kleine economieën zijn, zei Vilks.

De staatsschuld van Letland bedraagt op dit moment 40,7% van het BNP. Het jaarlijkse tekort bedraagt 1,2% van het BNP. Beide waarden liggen binnen de richtlijnen van de EU. De Letse regering verwacht veel voordelen in de handel met de andere eurolanden (hier) en zal de invoering van de euro tegen de wil van de bevolking doordrukken (hier).

Na het uitbreken van de financiële crisis heeft de Letse economie een domper gekregen en is met 20% ingekrompen. Ook zonder de euro is het land het echter gelukt om de op dit moment snelst groeiende economie van de EU te worden (hier).

Screenshot_26

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/07/10/mehrheit-gegen-neue-waehrung-lettland-muss-trotzdem-in-den-euro/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Elite, euro, EUSSR. Bookmark de permalink .

12 reacties op Meerderheid tegen nieuwe munt: Letland moet desondanks in de euro

 1. KCMO zegt:

  Klinkt als: Ik breng u vrede anders de kogel.

  Like

 2. Ad de Koning zegt:

  Ik dacht dat democratie betekende dat de meerderheid de doorslag geeft, maar kennelijk heeft men tegenwoordig een andere betekenis gevonden voor het woord democratie. Dat betekent tegenwoordig “wij weten wat goed voor jullie is en dat doen we dan uiteindelijk”. En wat de bevolking daarvan vindt dat is onbelangrijk, zelfs al zou 90% er tegen zijn geweest.

  Like

  • Scarlatti Bombatti zegt:

   DAT GELDT ALLEEN VOOR MOSLIMS!

   Like

  • bigljohn zegt:

   Vandaag de dag betekent democratie dat je tijdens de verkiezingen je eigen curator (lees politieke partij) mag gaan uitkiezen die voor jou de zaken gaat regelen op een negatieve manier. Alleen de PVV doet hier niet aan mee, maar deze werd en wordt constant monddood gemaakt door de rest van de politieke curator partijen. Zo wordt het dus nooit iets !

   Like

 3. peter selie zegt:

  Vóór de val van het communisme maakte een marionettenregering van de Sovjetunie de dienst uit, nu zijn het vazallen van de EU.

  We zijn van de regen in de drup gekomen om het vriendelijk uit te drukken.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Peter selie 12.56. uur. En laat nu de EU/EUSSR het nieuwe communisme vertegenwoordigen Peter. Dat werd ook duidelijk, toen Gorbatsjow, de laatste president van de Sowjet-Unie, op bezoek in Duitsland het volgende zei; ” WIJ ZIJN GESTOPT MET HET HEILLOZE EXPERIMEN VAN HET COMMUNISME,EN JULLIE BEGINNEN ERAAN”, duidelijker kan het toch niet gezegd worden, toch?

   Like

 4. Makropoelos zegt:

  Democratie laat me niet lachen!! Je mag denken en zeggen wat je wil, maar niemand gaat naar je luisteren.

  Maar gewoon doorgaan mensen! Laat je maar inblikken door de z.g.n elite.

  Like

 5. Max zegt:

  Eu is een kanker!!!!
  We moeten van deze kanker af! Democratie is in de oren van EU een heel vage begrip

  Like

 6. Jan zegt:

  Letland, het volgende belastingparadijs
  * vennootsschapbelasting 15% (gemiddelde in de EU 23,5%)
  * Sinds het begin van 2013 hun buitenlandse winsten uit dividenden en aandelen belastingvrij, ook het doorsluizen van deze winsten naar andere landen. Vanaf 2014 geen extra belastingen op betalingen en licentievergoedingen die Letse holding aan buitenlandse firma’s betalen

  Dit betekent: goedkoop je geld parkeren (EU-maffia en Russische maffia) en doorsluizen naar belastingparadijzen als de Cayman Eilanden, goedkoper dan op Cyprus gebeurde.

  “Sinds het begin van de jaren negentig, heeft Letland continu zijn status uitgebreid als regionaal bankcentrum voor het ex-Sovjetgebied,” zegt Tatjana Lutinska van Prime Consulting, een firma die het hoofdkantoor van de Rietumu Bank in Riga, de holdings vanbuitenlandse klanten beheert.

  Dankzij de losse belastingwetten en de euro groeit nu de belangstelling van de klanten, zegt Lutinska. “We ontvingen honderden aanvragen uit Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Oekraïne. Veel willen hun geld van Cyprus naar Letland verplaatsen. We zijn nu beter dan Cyprus.”
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/lettland-wird-zur-steueroase-fuer-russen-a-908708.html

  Like

 7. Jan zegt:

  Ich glaub’, wir werden verarscht.

  Like

 8. Theresa Geissler zegt:

  Och, het klinkt immers bekend. Die Euro is indertijd alle andere landen ook door de strot geduwd. Ons ook, met de nodige propaganda in de MSM , dat het zo”n goede zaak was. Saamhorigheid en zo……Waarom de Letten dan niet?

  Like

 9. Old Powder zegt:

  Gratis geld voor de politici, baantjes etc etc etc…,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s