Merkel wijst EU-voorstel betreffende bankenunie af

Screenshot_14

De in het openbaar geuite mening van de Duitse regering betreffende de toekomstige bankenunie interesseert Barosso niet

De Europese Commissie heeft haar nieuwe plannen voor de bankenunie voorgesteld. Maar de Duitse regering wijst dit initiatief van de hand. De nieuwe voorstellen van de Europese Commissie zouden niet verenigbaar zijn met geldende verdragen. Vooral het gezamenlijke afwikkelingsmechanisme (GAM) stuit op verzet.

Woensdag presenteerde de Europese Commissie (EC) haar concept betreffende de bankenafwikkeling. Een initiatief, dat door de Duitse regering niet geaccepteerd wordt. Het voorstel van de Europese Commissie zou “competenties aan de EC geven, die zij volgens onze rechtsopvatting volgens de geldende verdragen niet kan hebben”, zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert woensdag in Berlijn.

Daardoor zou het creëren van een bankenunie nog meer vertraagd worden. En het voorstel van de EC zou “geen beginsel zijn dat voor grotere geloofwaardigheid zou kunnen zorgen”, aldus Seibert.

Seibert: “Het Duits-Franse beginsel, dat eerst in de eerste fase met datgene werkt wat de juridische grondbeginselen nu toestaan, om daarna in een fase op de middellange termijn na beperkte verdragswijzigingen ook andere stappen te ondernemen, zou volgens ons veel sneller gerealiseerd hebben kunnen worden.”

Vraag van Minguez: Maar het minimaliseert een beetje de autoriteit van de Europese Commissie als regeringen over zulke belangrijke onderwerpen beslissen. Dat is tegen het principe van de Europese Unie. Europa is een unie of een federatie van landen.

Seibert: “Ja. Het gaat überhaupt niet om autoriteit van de een of andere instelling die sterker of zwakker gemaakt moet worden. De Duitse regering werkt immers zeer nauw en zeer goed samen met de Europese Commissie. Daarom gaat het überhaupt niet. Het gaat erom dat Europa arbeidsfundamenten heeft. Deze zijn juridisch vastgelegd. Volgens ons overschrijdt het voorstel van de EC de competenties van de Europese Commissie.

De voorstellen van de Europese Commissie voorzien o.a. in een gezamenlijk banken-afwikkelingsmechanisme (hier). Dit dient theoretisch een omvang van 60 miljard euro te hebben. De banken zelf moeten dit door heffingen aanvullen. Totdat dit fonds echter een dergelijke omvang heeft bereikt, zullen er nog jaren voorbijgaan. Een fonds dus, dat uiteindelijk naast het ESM opnieuw de banken moet redden, dit echter financieel helemaal niet kan waarmaken (meer hier). Want in het ESM zijn ook miljarden voor de banken voorzien, namelijk voor het directe herkapitaliseren. De woordvoerster van het Duitse ministerie van Financiën, Marianne Kothé, wees er in een persconferentie nogmaals op dat de Duitse regering een netwerk “van nationale herstructureringsfondsen” wilde.

Problematisch is bovendien een Europese afwikkelingsinstelling. Via deze instelling worden nog meer competenties aan de EC overgedragen. Vertegenwoordigers van de EC, de ECB en de desbetreffende nationale toezichthouders zouden dan in het vervolg, indien echt noodzakelijk, de afwikkeling voor een bank voorbereiden. De Europese Commissie zelf heeft echter het recht om dit uiteindelijk te beslissen.

Barnier zei daar woensdag over:

“We hebben een systeem nodig, dat snelle en efficiënte beslissingen mogelijk maakt, dat geen twijfel met het oog op de effecten op de openbare financiën doet ontstaan en dat op de markt voor zekerheid zorgt. Precies dat is het doel van het huidige voorstel voor een uniform afwikkelingsmechanisme.”

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/07/10/merkel-lehnt-eu-vorschlag-zur-bankenunion-ab/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, EUSSR, Graaien. Bookmark de permalink .

6 reacties op Merkel wijst EU-voorstel betreffende bankenunie af

 1. hans-e-pans zegt:

  Als blikken konden doden, dan moest Barosso voor zijn leven vrezen.

  Like

 2. Helena zegt:

  Nou ja zeg, de eerste twee alinea’s lezend werd ik een beetje blij, maar wat een domper.
  Nu wist ik altijd al dat de EU totale overheersing en totale vernietiging van de lidstaten voorstaat.
  Wie hier niet.
  Maar, noem me naïef, ik dacht echt dat ze dat altijd nog een beetje stiekem deden. Het doel hadden om het gepeupel een rad voor de ogen te draaien.
  Komen ze er hier gewoon voor uit dat ze ons BEROVEN en compleet KAPOT willen maken zonder dat we daar zelf ook nog maar ene donder over te vertellen hebben.
  Ik weet het nu zeker zonder geweld komen we echt nooit meer van deze overheersers af.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Helena 22.58. uur, op 10/7. Mee eens Helena. Maar de ESM is ons ook in ons eigen land, door “de strot”, geduwd, vorig jaar Juni. We staan inmiddels-schrikt U niet dames en heren, voor 500 miljard euro garant, dankzij natuurlijk de wijsheid, van MARX RUTTE en zijn compaan BOLLE JAN KEES DE JAGER, om bij het kruisje te tekenen.
   Ik bedank nogmaals de “domme strategische stemmers”, die op 12 september 2012, op de VVD en de PvdA hebben gestemd, Mag ik een teiltje s.v.p.

   Like

 3. Old Powder zegt:

  Ik denk dat we inmiddels bijna iedereen als landverrader/quisling kunnen betichten in de 2de en 1ste kamer behoudens de PVV.

  Like

 4. luckybee zegt:

  Daar ben ik helemaal met je eens Old Powder!

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Ik ben werkelijk benieuwd hoe het na 22 sept (duitse verkiezingen) verder gaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s