Boekrecensie: “De mythe van het joodse kannibalisme”

Screenshot_43

Naar aanleiding van zijn voortijdige verplichte pensionering, hield Prof. Dr Pieter W. van der Horst ( opm. webmaster: in 2006) een afscheidsrede over de mythe van het Joodse kannibalisme. Op last van de Universiteit Utrecht moest deze hoogleraar Judaïstiek enkele passages schrappen. Vooral het onderdeel waarin hij uithaalt naar de immense heropleving van Jodenhaat in de islamwereld, vond in de ogen van het bestuur geen genade. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël besloot de ongecensureerde versie uit te geven.

Van der Horst licht als start het ontstaan van de verhalen rond het Joodse kannibalisme toe. Daar waar de Joden eerst, we spreken over de 3-4e v.C., eerder vriendelijk bejegend werden, kende men hen in de Griekse wereld al snel de attributen “wereldvreemd” en “misantroop” toe. Hij situeert het ontstaan van het kannibalenverhaal vlak na de dood van Christus, wanneer een gerespecteerde Egyptische geleerde, Apion, een demonisch verhaal over moord en kannibalisme rond het Pesachmaal verspreidt. Deze mythe gaat al snel haar eigen leven leiden, en duikt her en der terug op. In de Middeleeuwen, in Nazi-Duitsland, maar ook in de jaren ’80 in een boek waarop een Syrische minister promoveerde.
De christelijke traditie stoelde haar Jodenhaat op de door de Bijbel verhaalde moord op Jezus. De Joden verwierven de betreurenswaardige status van “zwart schaap” en alle rampen werden aan hen gelinkt. Niets droeg echter zoveel bij tot de willekeurige executies en algemene pejoratieve gevoelens als de verhalen rond moordpartijen op christelijke kinderen!
Na de Tweede Wereldoorlog neemt de islamitische wereld de fakkel van de Jodenhaat met vlag en wimpel over. Tot in wetenschappelijke publicaties toe wordt verwezen naar allerlei flagrante leugens en halve waarheden. Een hele cultuur wordt langs alle kanten geïndoctrineerd door Jodenhaters! Volgens van der Horst sluit Europa zijn ogen voor het “islamofascisme”, door de toenemende islamisering van het Avondland.
Tot slot klaagt van der Horst de teloorgang van de joodse studies aan de Universiteit Utrecht aan, met zijn vertrek als trieste apotheose.

Het boek is naar mijn mening een keurig wetenschappelijk onderbouwd boek(je), voor zover het de demonisering van de Joden betreft. De elegie over de joodse studies laat ik voor wat het is: een zwanenzang. Ik stel me wel wat vragen bij de politieke positie die de professor inneemt ten aanzien van de Palestijnen. De haat tegen de Joden heeft volgens hem niets met de bezetting en onderdrukking in Palestina te maken, maar wel met een haat ontspringend in een grijs verleden en aangewakkerd door verhalen over kannibalisme. Ik hoop dat de professor tijd vindt om zijn ideeëngoed op een volwaardige manier uit te werken, en dat deze rede daar een aanzet toe mag zijn.

Interview met prof. Dr. Pieter van der Horst:

http://mainzerbeobachter.com/tag/anitisemitisme/

Het boekje is hier verkrijgbaar.

Bron:

http://www.politics.be/recensies/289/

Recensie van: Koen Vingerhoets (08-01-2007)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", antisemitisme, Appeasement, Dhimmitude, Hypocrisie, Islam, Jodenhaat. Bookmark de permalink .

8 reacties op Boekrecensie: “De mythe van het joodse kannibalisme”

 1. baksteen zegt:

  Dat niet mogen uitspreken van de afscheidsrede heb ik nooit begrepen. Het is de afscheidsrede voor je pensioen, niemand kan je nog iets doen, dan lever je toch de ene rede in en lees je de andere voor. Dat is toch genieten, kun je gelijk daarna naar huis, of natuurlijk, beter, je nog even onder de genodigden begeven.
  Verder uitwerken?, ben ik het helemaal mee eens. Deze gaat in de verzameling in ieder geval.

  Like

  • KCMO zegt:

   Er rust een embargo op zo een rede, niemand kent de inhoud totdat hij wordt uitgesproken. Traditioneel zo bepaald.
   Dus embargo geschonden en censuur, gaat de goede kant op.

   Like

 2. Jan zegt:

  In islamitische landen is geen antisemitisme

  Vrijdaggebed in Damascus

  Like

 3. Luchtpint zegt:

  Toen ik 17 was, heb ik ooit het boek “Antisemitisme : een geschiedenis in beeld” gelezen (Janrense Boonstra, Hans Jansen, Joke Kniesmeyer (red), Anne Frank Stichting)

  Dat boek kan je nu al lang niet meer krijgen, want het dateert van 1989. Enkel nog mogelijk tweedehands, zoals bij http://www.bol.com/nl/p/antisemitisme-een-geschiedenis-in-beeld/1001004005155079/

  Daarin kreeg je een mooi overzicht van antisemitische propagandaprenten door de eeuwen heen, ook van Palestijnse o.a. Een goed boek, alleen jammer dat ik het ooit kwijgeraakt ben. 😦

  Like

 4. guusvelraeds zegt:

  In 1940-1945 lustte men in Nederland er ook wel pap van. Je hebt door alle tijden heen de actieve antisemieten, de verborgen antisemieten en de grote groep afzijdige mensen. Als antisemitisme virulent wordt zie je verschuivingen binnen deze drie groepen. De groep van actieve antisemieten wordt dan groter en ook agressiever in hun uitingen. Ook de groep van de verborgen antisemieten wordt groter doordat mensen die eerst afzijdig waren alsnog de stap nemen in de poel van het antisemitisme. We zitten nu weer in een periode dat het antisemitisme in Nederland en Europa met enorme sprongen toeneemt. Dat de aanwezigheid van de verrijkende islam hier een initiërende rol in heeft staat buiten kijf. In dit klimaat dat aangewakkerd wordt door opzettelijke desinformatie en leugen zien we ook oude politieke figuren voorbij komen die zelfs niet schuwen via een handtekeningen actie hun anti zionisme (dat op de keper beschouwd gewoon antisemitisme is) tot in de 2de kamer te etaleren. In de oorlogsjaren draaide bijgevoegde film in honderden Nederlandse bioscopen. Heden ten dage is de Palestijnse kwestie de antisemiet als het ware in de schoot gevallen en kan hij naar hartenlust zijn antisemitische gevoelens botvieren zonder dat hij ge-outcast wordt.

  Like

 5. KCMO zegt:

  Als je dan weet hoe vlees in de Joodse keuken behandeld wordt, en dat bloed absoluut taboe is, dan had je onmiddellijk je vraagtekens kunnen plaatsen.

  Maar heel wrang is natuurlijk dat een universiteit waar je mag aannemen dat “Ratio et Veritas” toch wel een van de grondbeginselen is hierin meegaat. Een schandvlek is het. Maar ik zou na het gevalletje Diederik Stapel niet graag al die onderzoeken van de laatste 25 jaar aan een diepgaand onderzoek durven onderwerpen.

  Ha Tikva loeit weer door het huis, Het blijft me aangrijpen, kan er dagen van kapot zijn.
  Shalom.

  Like

 6. luckybee zegt:

  In Oostenrijk moeste ik voor een huwelijfeestje naar Judenstein reisen; daar wordt door een Katholieke priester iedere jaar een mis gevierd , ter herdenking aan de baby’s die door Joden als offer wordt gedood of zo iets.Dit is een waar geschiedenis hoor. Ik viel bijna van mijn zokkel toen ik het hoorde.

  Like

 7. Joop Klepzeiker zegt:

  Lees dit maar , misschien gaat er een wereld voor je open. let even op de rol van engeland en de usa !!

  http://www.southerninstitute.info/holocaust_education/dsindex.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s