Griekenland wordt een armenhuis

Screenshot_26

Terwijl minister-president Antonis Samaras al eerste signalen van een economische opbloei diagnosticeert, is er voor minstens 20% van de Griekse bevolking geen verbetering in zicht – integendeel. De armoede breidt zich steeds verder uit in Griekenland. De staat bezuinigt ook op de armsten en laat de noodlijdende mensen over aan vrijwilligers en NGO´s.

Uit een peiling van het Griekse Bureau voor de Statistiek blijkt dat in het jaar 2012 bijna 20% van de totale bevolking bedreigd wordt door armoede. Als zodanig werden huishoudingen met een maximum jaarinkomen van € 6.591,- (maandelijks € 549,25) per persoon gedefinieerd. Het aantal door armoede bedreigde huishoudingen werd op 868.597 geschat, het aantal gedupeerden op bijna meer dan 2,2 miljoen. Intussen is dit aantal gestegen. NGO´s schatten het aantal armen en sociaal buitengesloten mensen op meer dan 3 miljoen, inclusief huishoudingen met een “lage arbeidsintensiviteit”.

Een groot probleem in Griekenland is ook de kinderarmoede. Volgens informatie van UNICEF, dat in samenwerking met de universiteit van Athene onlangs een studie met de titel “De situatie van de kinderen in Griekenland 2013” publiceerde, bedraagt het aantal arme kinderen in Griekenland ongeveer 597.000, waarbij 322.000 zouden blootstaan aan een zeer ernstige materiële bedreiging. In vergelijking met de voorgaande jaren is de kinderarmoede duidelijk toegenomen, wordt er in de studie gezegd.

Screenshot_29

De staat is de situatie blijkbaar niet meer de baas of in ieder geval niet van plan hulp te verlenen. Bij de bestrijding van de armoede moeten NGO´s en andere vrijwillige organisaties bijspringen. Ze proberen gepaste hulp aan arme huishoudingen te bieden. “Tien procent van de Griekse bevolking leeft al onder de armoedegrens”, zei Christiane Samartzi, perswoordvoerster van de Griekenland-afdeling van de organisatie “Medicine du Monde” in een gesprek met APA. De organisatie, die in 1980 in Frankrijk werd opgericht en nu al in meerdere landen van de wereld actief is, biedt materiële ondersteuning aan arme huishoudingen evenals medische verzorging en levensmiddelen aan.

Sinds 2011 is het aandeel daklozen, onverzekerde mensen, mensen met een minimum pensioen, die door de organisatie worden verzorgd, duidelijk toegenomen, zei Samartzi. Om maar te zwijgen over sociale randgroepen zoals vluchtelingen en asielzoekers.

Eindstation “Perama”

Het grootste probleem heeft op dit moment “Perama”, een voorstad van Athene, waar vroeger veel bewoners in de scheepsbouw werkten, nu echter geen inkomen hebben. Hier verzorgt de organisatie een van de in totaal vijf poliklinieken in heel Griekenland (de anderen bevinden zich in het centrum van Athene, in Chania, Patra en Thessaloniki).

Screenshot_30

De sociale betrokkenheid omvat ook de verdeling van zogenaamde “familiepakketten” met een minimum maandrantsoen levensmiddelen voor arme gezinnen evenals psychologische ondersteuning en medische verzorging voor mensen zonder financiële middelen.

Vroeger namen vooral vluchtelingen of asielzoekers de aanbiedingen van “Medicine du Monde” aan. Sinds het uitbreken van de internationale economische en financiële crisis, die Griekenland bijzonder hard treft, is het aantal Grieken dat door de organisatie als arm en daarom hulpbehoevend wordt geclassificeerd, van 5% tot 25% gestegen. Het grootste deel komt uit Perama.

De arme gezinnen zouden het meest medicijnen en medische verzorging nodig hebben, aldus Samartzi. De organisaties biedt gratis diagnoses aan, evenals inentingen en alle vormen van medische eerste hulp. Een deelname of ondersteuning van de staat is er bijna niet, aldus de woordvoerster van de NGO. De afgelopen twee jaar zouden namelijk ook de subsidies van de staat vanwege de financiële crisis stopgezet zijn.

Omdat men niet meer op de staat kan vertrouwen, zouden organisaties zoals die van haar op de solidariteit van mensen zijn aangewezen, betreurt Samartzi in een gesprek met de APA. Om er onmiddellijk aan toe te voegen: “Die is in plaats daarvan heel groot.” Voor “Artsen van de Wereld” zijn meer dan 500 vrijwilligers in Griekenland actief. “Er zijn ook constant schenkingen van medicijnen, kleding en voeding.”

Screenshot_31

Bron:

http://www.format.at/articles/1328/931/361904/griechenland-armenhaus

Auteur: Filippos Sacharis

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, Griekenland. Bookmark de permalink .

10 reacties op Griekenland wordt een armenhuis

 1. Wachteres zegt:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2360067/Desperate-migration-Europes-unemployed-jobless-masses-head-north-Britain-Germany-search-work.html

  Desperate migration of Europe’s unemployed, as the jobless masses head north to Britain and Germany in search of work

  Almost a quarter of the EU’s under 25s are unemployed – some 5.6million
  Number moving to wealthier countries doubled since recession first hit

  Wanhopige migratie door massale werkloosheid in Europa, vooral naar GB en naar Duitsland.

  Bijna een vierde van de Europese jongeren onder de 25 jaar zijn werkloos.

  Het aantal dat naar rijkere landen gaat heeft zich\, sinds de recessie begon, verdubbeld.

  Miljoenen werklozen zoeken werk in rijkere landen van de EU.

  Like

 2. Wachteres zegt:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2360078/Destination-UK-How-80-000-Bulgarians-plan-to-Britain-border-controls-scrapped-months.html

  Destination UK: How 80,000 Bulgarians plan to move to Britain when border controls are scrapped in less than six months

  Around 400,000 15 to 55-year-olds want to escape their struggling country
  Under EU rules from January, they can take British jobs without restrictions
  Campaigners say it will put huge strain on schools, hospital and benefits

  Ongeveer 80.000 Bulgaren hebben het plan om naar GB te gaan als over zes maanden de grenzen open zijn.

  Onder 400.000 Bulgaren van 15 tot 55 jaar willen hun land ontvluchten en kunnen GB zonder enige restrictie binnen komen.

  De scholen, de ziekenhuizen en de uitkeringen komen onder grote druk te staan.

  Like

 3. luckybee zegt:

  Waar ook hele rijke Grieken tussen al die armoede leven?

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  Ziehier de “geweldige zegeningen-KOTS- van de communistische EUSSR”, gloeiende, gloeiende, en de socialisten, links-liberalen, en christen-democraten, zijn HIER SCHULDIG aan, in HEEL EUROPA. En MARX RUTTE LIEGT, als hij zegt dat er GEEN GELD naar GRIEKENLAND gaat, het gaat er wel HEEN, maar komt niet aan bij de gewone Griekse burgers daar, maar bij de DUITSE en FRANSE BANKEN, die tot aan “de strot”, vast zitten in de verkeerde BELEGGINGEN in GRIEKENLAND. En steeds zijn de gewone burgers de KLOS, of ze nou Demitrios, Carlo, Johan, of Dieter heten. Ik wens de vuile politici bij deze naar “de DUIVEL”.

  Like

 5. bobzelf zegt:

  en volgens onze Dijsselbloem , komt al het geld met rente terug , ???????????
  Heb je dan een gaatje in je hoofd ??
  Er komt nooit meer 1 euro terug , en uiteindelijk worden dan de griekse schulden kwijtgescholden ,
  En daarna gaan de grieken terug naar hun geweldige drachme , en is griekenland binnen 3 jaar boven Jan , en o.a, nederland ligt dan aan de geeuwhonger !!!
  Ze begrijpen er echt helemaal niks van in de Nederlandse regering !
  Griekenland kon in 2007/8 al de rente op hun openstaande leningen niet betalen , laat staan aflossen !!!
  Nu na vele bailouts is de schuld zo’n beetje verdubbeld , !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Dus als je 150 miljard niet terug kan betalen , denkt u dan dan 300 miljard
  wel gaat lukken ?????????????????
  Wat een hersenloze figuren in die geweldige nederlandse regering !
  Maar gelukkig stort het kaartenhuis na het zomer reces in elkaar !
  Mocht u dan nog een keer STRATEGISCH stemmen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Dan kom ik U persoonlijk afmaken !!!
  whahahahahahahahahahahahahahahahg

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Bobzelf 17.27. uur. Bob deze achterlijke c.q. verraderlijke MARX RUTTE en de professor zonnebloem van de Partij van de AFBRAAK, DISTELBLOEM, zullen alles doen om de EUSSR terwille te zijn, ook al roven ze de laatste centen van onze bankrekening.
   Ik ben klaar met dat zooitje, daar in Den Haag, opknopen aan de hoogste boom!

   Like

 6. Jean zegt:

  Europa staat ten dode opgeschreven als wij die bende huichelaars en zakkenvullers liggend in de EU gedrocht niet snel een HALT! toeroepen, Europa is van de Europeanen en niet van moslimtuig, Europa is een verzameling van Onafhankelijke staten en geen politieke unie waar onverkozen idioten alles kunnen verpesten in hun persoonlijk voordeel.
  Het is dan ook heel belangrijk om op 25 mei 2014 anti Europa te stemmen, wij willen een leefbaar Europa zonder religiewaanzinnigen en zonder politieke lafaards en verraders.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  @Jean 19.17. uur. Klopt Jean, en van mij mag het GEDROCHT EUSSR nog voor deze tijd ter helle varen, met BAROSSO,VON ROMPUY, en SCHULZ en VERROTSTAD. Vuile verraders!

  Like

 8. Jan zegt:

  Amnesty International ziedend op Griekse regering omdat deze de parasieten uit Afrika niet toelaat, de zieligerds worden ‘vernederd’ en ‘bestolen’ van hun geld terwijl omgekeerd de bedoeling is.

  Amnesty International slams Greek push-backs of immigrant boats
  Refugees and migrants trying to set foot on the European Union via Greece are being unlawfully pushed back to Turkey by Greek coast and border guards
  ..
  Those who do make it, the report says, are often detained in appalling, even humiliating conditions.
  Several immigrants complained that the guards had taken their belongings, including money, family photos and heirlooms, and in some cases thrown them into the sea, according to the report.
  http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_09/07/2013_508335

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s