EU wil met meer schepen minder vis vangen

Screenshot_5

Opdat de EU de productie van schepen kan subsidiëren, er tegelijkertijd echter minder vis gevangen wordt, geeft Brussel de voorkeur aan langzame schepen die maar weinig vis vangen

De EU heeft de visserijsector jarenlang zwaar gesubsidieerd. Dit heeft ertoe geleid dat de Middellandse Zee en de Noordzee overbevist zijn. Nu wil ze de bouw van nieuwe vissersboten met 1,6 miljard euro stimuleren.

Enerzijds beperkt de EU de visvangst, anderzijds subsidieert ze de bouw van schepen voor de visserij. Om deze tegenstelling op te heffen, grijpt de EU diep in de trukendoos: de nieuwe boten moeten langzamer zijn en minder vis vangen.

De visserijcommissie van het Europees Parlement besloot woensdag de bouw van vissersboten met 1,6 miljard euro te subsidiëren, bericht de Financial Times. Daarbij zijn er met 83.000 vissersboten nu al veel te veel in de EU. Want de EU had onlangs nog bindende quota voor de visserij opgesteld, omdat deze de visbestanden in de Middellandse Zee en de Noordzee gevaarlijk uitgedund had (meer hier).

“Voor iedereen met een beetje verstand is dat een ongehoord schandaal en moeilijk te begrijpen”, zei Markus Knigge, visserijadviseur bij de Pew Charitable Trust. Hij citeert schattingen, volgens welke de EU-subsidies voor tot 19.000 nieuwe schepen zou kunnen zorgen.

De EU-subsidiëring van nieuwe boten werd in 2002 vanwege internationale druk stopgezet. Desondanks stroomden er nog steeds miljarden euro´s naar de visserijsector, waaronder een slooppremie voor vissersboten. Deze subsidie diende het aantal vissersboten in de EU te verminderen, leidde er echter slechts toe dat de vissers hun vloten op kosten van de belastingbetaler vernieuwden.

“Het geld werd uit het raam gegooid – of beter gezegd in zee”, zei een EU-ambtenaar, die geschokt was over het vooruitzicht dat de subsidies voor vissersboten weer in ere hersteld zou kunnen worden.

De voorstanders van de visserijsubsidies argumenteren dat daardoor de vloot in de EU verbeterd zou worden. Alain Cadec, een Franse EU-parlementariër, zei dat dit een goede bestemming van belastinggelden zou zijn. De gemiddelde leeftijd van Europese vissersboten zou 29 jaar bedragen. Nieuwe boten zouden veiliger zijn en minder brandstof verbruiken.

Bovendien wil Cadec voorschrijven dat de boten 40% minder vermogen zouden moeten hebben dan de schepen die zij vervangen. Zo zou kunnen worden gegarandeerd dat de subsidies zorgen voor een vermindering van de visvangst. “Daarvoor kon men doen wat men wilde. Maar nu zijn er criteria”, aldus de Europarlementariër.

“Ik denk niet dat het niet merkwaardig is om enkele subsidies voor de visserijsector te hebben. Het is niet veel geld”, zei Cadec. Bovendien zou hij een liberaal zijn, “een economische liberaal, maar geen ultraliberaal.”

Bron:

http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2013/07/53317/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", euro, Eurocrisis, EUSSR, Krankzinnigheid, Naïviteit. Bookmark de permalink .

10 reacties op EU wil met meer schepen minder vis vangen

 1. Republikein zegt:

  Ik zou willen dat Cadec 40% meer vermogen zou hebben. Met zulke lieden is het water naar de zee dragen.

  Like

 2. Helena zegt:

  Och, houdt vanzelf op, de zee is bijna leeg.

  Like

 3. Helena zegt:

  Behalve met dit dan natuurlijk.

  Like

 4. bigljohn zegt:

  Dit is het resultaat van de zoveelste Europese dictator, die vanuit EEN machtscentrum, en vanuit EEN stad, heel Europa te willen besturen. Het bekende kunstje wat in de geschiedenis al tig keren mislukt is. Wat voor idioterie gaat die dictator nog meer in Brussel verzinnen om ons het leven zuur te maken. Lang kan dit alles niet meer duren. De vorige dictator had het over een Duizendjarig Rijk. Maar voordat hij er erg in had was alles voorbij. En zo zal het ook de E.U. vergaan. Ik hoop dat grote moment nog eens mee te maken.

  Like

 5. Rick zegt:

  En de exorbitante kosten die uit dit heilloze plan voortvloeien worden “gewoon” aan de consument doorberekend. Tsjong jonge; wat is “regeren” toch lekker simpel……Kind kan de was doen ;<))

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Rick 16.43. uur. Precies Rick, wij moeten deze FLAUWEKUL BETALEN. Maar dat doet onze nationale grijnslach MARX RUTTE dan heel graag naar BRUSSEL brengen hoor!
   Kots met dat EU wil dit, de EU wil dat. VAL DOOD MET JULLIE ELLENDE UNIE!

   Like

 6. Jan zegt:

  En met dit ‘volledige werkgelegenheidsproject gaan zij de Griekse vissers blij maken?

  Like

 7. Petrossa zegt:

  Ik eet geen vis, veel te duur. Biefstuk is veel goedkoper. Laat ze zichzelf maar kapotvissen, hebbne we dat ook weer gehad.

  Like

 8. guusvelraeds zegt:

  Waarom moet de visserij subsidie krijgen, precies als de boeren. Het zijn allemaal vrije ondernemers. Onvoorstelbaar hoe de belasting betaler door de rode coalities besodemieterd wordt. Tevens wordt door deze hele orgie aan subsidie’s de totale markt verstoord. Eerst betaald de belasting betaler zich blauw aan belastingen om al deze overheids inmengingen te betalen en daarna betalen we ons blauw in de winkels.

  Like

 9. Helena zegt:

  Oh, als deze man zijn zin toch eens kreeg.
  Thomas Bachheimer is de huidige president van het Goudstandaard instituut en tevens adviseur van de expertraad van de Oostenrijkse mega-ondernemer en anti-EU politicus Frank Stronach

  http://adbroere.nl/web/nl/columns/euro-is-feitelijk-al-ingestort.php

  met link naar de in het artikel genoemde petitie
  http://petities.nl/petitie/positieve-wending-in-nederland

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s