Breuk tussen de Saoedi´s en Washington over houding m.b.t. Egypte

Screenshot_01

Over de verslaggeving van de militaire putsch op 3 juli 2013 in Egypte, waarbij president Mohammed Morsi, een aanhanger van de Moslimbroederschap, ten val werd gebracht en talrijke leden van de Moslimbroederschap, die de Egyptische politiek het afgelopen jaar bepaald had, ontslagen werden, is er slechts zelden commentaar op één aspect, namelijk op de koppige reactie van het Saoedische koningshuis, dat de afzetting van de Moslimbroederschap begroet en de hernieuwde installatie van het leger ondersteunt. Deze stap van de Saoedi´s is uniek, omdat zij zich openlijk verzetten tegen de door het Witte Huis verklaarde ondersteuning voor de Moslimbroederschap. De gevolgen van deze stap zijn immens.

Woestijnschemering?

Sinds de Amerikaanse president Roosevelt in 1945 op de terugweg van de rampzalige Conferentie van Jalta tijdens een ontmoeting met de Saoedische koning Ibn Saud voor de Rockefeller-oliemaatschappijen de toegang tot de olierijkdom van Saoedi-Arabië veilig stelde, leken de buitenlandse politieke betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en de VS van de Saoedische kant  bijna op het gebied van een weelderig levende machthebber. Na de door Kissinger geënsceneerde “oliecrisis” van 1973, waarbij de OPEC de prijzen met ongeveer 400% verhoogde, dwong Washington de Saoedi´s de belofte af om te garanderen dat de OPEC haar olie uitsluitend tegen dollars zou verkopen. Daarmee bleef de hegemonie van de dollar als wereldreservemunt gegarandeerd. Als tegenprestatie gaf Washington toestemming wapens te leveren en de Saoedische luchtmacht op te leiden.

In 2010, toen Washington het “democratie”-offensief van de “Arabische Lente” in Tunesië, Egypte en het hele islamitische crisisgebied voorbereidde, maakte de regering-Obama de grootste wapendeal uit de Amerikaanse historie bekend. In het kader van een verdrag ter waarde van 46 miljard dollar verplichtten de Verenigde Staten zich om 84 nieuwe gevechtsvliegtuigen van het type F-15 te leveren aan Saoedi-Arabië en 70 andere gevechtsvliegtuigen te upgraden. Het geheel was ook een stap om Iran te isoleren.

De Saoedi´s hadden voor de militaire putsch in Egypte de minister van Defensie en stafchef van het leger, generaal Abdul Fattah al-Sissi, al in het geheim verzekerd van de financiële steun van niet alleen Saoedi-Arabië, maar ook van andere conservatieve oliestaten aan de Golf, zoals Koeweit en de VAE, in het geval de regering-Obama als vergelding voor de val van haar man Morsi door het Egyptische leger de jaarlijkse 1 miljard dollar hulp zou stopzetten.

Op 17 juli bevestigde de nieuw beëdigde overgangsregering in Egypte de ontvangst van 6 miljard euro in de vorm van subsidies, kredieten en brandstof uit Saoedi-Arabië en de VAE. Saoedi-Arabië had meer dan 4 miljard euro hulp aan Egypte toegestaan, de VAE 2 miljard als dringend noodzakelijke ondersteuning voor de economie van het land. Zoals de Saoedische minister van Financiën, Ibrahim Al-Assaf, verklaarde, was het geld uit Saoedi-Arabië samengesteld uit een storting aan de Egyptische Centrale Bank ter hoogte van 1,5 miljard euro, nog eens 1,5 miljard euro aan brandstof en energieproducten en 750 miljoen euro contant geld. De VAE geven Egypte een lening van 750 miljoen euro en een krediet van meer dan 1,5 miljard euro in de vorm van een renteloze storting bij de Egyptische Centrale Bank.

Het nieuws betekent een dubbele klap in het gezicht van de regering in Washington, die erop had gestaan dat de Morsi-regering als voorwaarde voor financiële steun zich zou onderwerpen aan de harde condities van het IMF.

Dramatische reactie uit Qatar

Opvallend is, dat een van de olielanden aan de Golf niet meedeed aan deze hulp, namelijk Qatar, wiens emir Hamad bin Khalifa al-Thani sinds de revolutie twee en een half jaar geleden meer dan 6 miljard euro ter ondersteuning van islamisten in Libië, Syrië en Gaza had gestuurd, de Palestijnse enclave, die door Hamas, een tak van de Moslimbroederschap, wordt geregeerd. Qatar is de zetel van de “US Central Command´s Forward Headquarters”en van het “Combined Air operations Centre”. En het belangrijkste: tot de militaire putsch tegen de heerschappij van de Moslimbroeders in Egypte op 3 juli 2013 was Qatar de woonplaats van vooraanstaande leden van de Moslimbroederschap en een van haar beste financiële donoren in Syrië, Egypte, Libië en de hele islamitische wereld.

Reeds enkele minuten na de door de Saoedi´s en de VAE ondersteunde putsch in Egypte was de emir van Qatar zich bewust van de consequenties – hij ruimde het veld ten gunste van zijn zoon Tamin. Hamad bin Jassem al-Thani, die de Moslimbroeder-vriendelijke buitenlandse politiek van Qatar maatgevend had bepaald, werd afgezet en door de plaatsvervangende minister, een militair, vervangen. De nieuwe leiding van Qatar gebruikt nu bij de discussies over haar buitenlandse politiek uitdrukkingen zoals “herwaardering”, “herijking” en “correcties”. Kortom: men riskeert geen volledige isolering binnen de door de Saoedi´s gedomineerde Golfstaten.

De beslissing van de Saoedi´s om dappere stappen tegen de in hun ogen rampzalige islamisten-strategie van de VS van ondersteuning van revoluties van de Moslimbroederschap in de islamitische wereld te ondernemen, doorkruist de waanzinnige VS-strategie van het inzetten van de Moslimbroederschap als politieke kracht om de islamitische wereld beter onder controle te houden en haar te kunnen inzetten om China, Rusland en de islamitische gebieden van Centraal-Azië te destabiliseren.

In de Saoedische Koninklijke familie neemt de angst toe dat de Moslimbroederschap op zekere dag zich ook zou kunnen verheffen tegen haar heerschappij. Ze heeft het George W. Bush en Washington nooit vergeven dat zij de wereldlijke heerschappij van de Baath-partij en Saddam Hussein in Irak ten val gebracht en daarmee een sjiietische meerderheid aan de macht geholpen hebben; datzelfde geldt voor de beslissing van de VS om Moebarak, de nauwe bondgenoot van de Saoedi´s in Egypte, ten val te brengen. Op 3 juli 2013 kwam Saoedi-Arabië in verzet, Amerika´s tot dan toe gehoorzame “vazallenstaat” in het Nabije Oosten, toen het de militaire putsch in Egypte ondersteunde.

Behalve de luidkeels naar voren gebrachte protesten tegen de putsch van de Egyptische generaals tegen haar bondgenoten de Moslimbroeders heeft Washington tot nu toe weinig kunnen doen – een duidelijk signaal voor de afnemende macht van de VS in de wereld. Het Pentagon heeft twee vliegdekschepen met 2600 marine-infanteristen naar de kust van de Rode Zee in Egypte gestuurd. De reusachtige “USS Kearsage” met 1800 en de “USS San Antonio” met 800 marine-infanteristen aan boord “werden naar de Rode Zee verplaatst en dienen voor Egypte voor anker te blijven liggen, omdat we niet weten wat er zal gebeuren”, verklaarde generaal James Amos, de commandant van het “Marine Corps”.

Washington bevindt zich buitenlands politiek gezien plotseling in verval, terwijl de nieuwe interim-regering in Egypte verdedigd wordt.

Bron:

KOPP-Verlag

F. William Engdahl

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Appeasement, Arabieren, Arabische wereld, Egypte, Islam, Islamisering, islamofascisme, Islamofilie, Midden-Oosten, Moslimbroederschap, Qatar, Saoedi-Arabië, sjiieten, soennieten, VAE, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

21 reacties op Breuk tussen de Saoedi´s en Washington over houding m.b.t. Egypte

 1. Petrossa zegt:

  Mooi zo. Obama is een regelrechte ramp voor de gehele vrije wereld. Die MB marionet moest door iemand terug worden gefloten. Dankzij Rusland en China ging het feest in Syrie niet door, dat was al iets maar dit is een prima ontwikkeling. De hernieuwde intense samenwerking tussen Egypte en Israel toont wel aan hoe juist deze verwijdering van de MB was.

  Like

 2. Tom Hendrix. zegt:

  Interessante ontwikkeling. Ik kan een vorm van leedvermaak, t.o.v. Obama niet onderdrukken.

  Like

 3. john zegt:

  Wie zet de ruziestoker, Obama af ? Hoogtijd.

  Like

  • KCMO zegt:

   Dat zal niet meevallen, want de Democrats, niet te verwarren met democraten. Want Democrats zijn de Amerikaanse socialisten.
   Dus de VS zullen eerst de weg naar de democratie terug moeten vinden.

   Like

 4. koddebeier zegt:

  De moslimbroeder Obama is door de Saoedi’s op z’n plaats gezet.

  Like

 5. Marc Bouwman zegt:

  Gaan we nu partij kiezen voor de Wahabieten ten koste van de Moslimbroederschap? Ik zie het voordeel niet. De Qataren zijn zo nodig nog gekker. Wat is die islam toch een onoverzichtelijk wespennest van kwaad, kwader, kwaadst. Ik kan hierin geen partij kiezen. Wie wel? En waarom?

  Like

 6. Theodoor zegt:

  De linkse gedachte leidt tot desastreuze gevolgen, zie Europa en in het bijzonder Nederland.
  Het wachten is op het kantelen van extreem links zoals PvdA en co alsmede de “linkse gedachten” die overheersen bij partijen als de VVD en het CDA.
  Deze stroming heeft Nederland gewoon weggeven, ja aan wie, is ook niet zo belangrijk het gaat tenslotte om de baantjes in Brussel.
  En maar zeggen dat de slavernij al lang is afgeschaft, het is nu plukken geworden en plukken zullen ze die linkse mensen.

  Like

 7. Henk.V zegt:

  We moeten helemaal geen partij kiezen,Marc. De grootste vrees voor de Saoedis is al heel lang dat extremistische krachten het koningshuis te val gaan brengen.De moslimbroeders zijn daarvoor wel kandidaten, maar ook de Sljiiten zijn in beeld, terwijl eveneens Al Quaida splintergroepen een gevaar vormen.
  Wat de Saoedi’s nu doen is het balanceren tussen deze gevaren.Volgens deze strategie zullen zij voortdurend wat wisselen van partners.
  Toen er bijvoorbeeld sprake was van een spoedige ingreep van Israël tegen Iran om de Iraanse kerncentrales uit te schakelen kreeg de IDF luchtmacht in het geheim toestemming van de Saoedische autoriteiten om over hun grondgebied te vliegen.Deze lucht corridor zou drie dagen open zijn.

  Nu zal dat gegeven niet meer boven water komen, denk ik.
  Wat duidelijk is dat Obama geen greep op de situatie in het Midden Oosten meer heeft.En dat is natuurlijk heel ”triest” voor de welbespraakte politicus.Een voettocht naar Mekka zal hem goed doen.Het is het beste wanneer hij de rest van zijn presidentschap aan die pelgrimage besteedt.

  Ahh, daar zie ik al een stofwolk richting de zandbak..!
  ‘Can you walk that far, Sir?” “Yes, I can!”, klinkt het uit de wolk.
  Prachtig! De president heeft zichzelf al op weg begeven.”Good man!”
  .Wat een opluchting.

  Ik wacht wel af wat er verder gebeurt.Het is allemaal wel boeiend om te zien, vinden jullie ook niet?

  Like

  • Joop Klepzeiker zegt:

   Ik volg dit al een wat langere tijd , maar het gevolg zou kunnen zijn dat als de mo bro,s als proxy hun nut hebben verloren de usa /nato actief zelf gaan ingrijpen in het midden oosten en dan zie ik een kans op heen heel wat groter conflict, de rus zal dart niet preettig vinden.

   Verder hamas heeft is nu een heel belangrijke .steun aan het verliezen zo komen we wat we de nieuwe vredes besprekingen noemen stevig onder druk te staan. en gaat obamadram ook hier weer bakzeil halen.

   Maar wat zal zijn reactie zijn ??

   Zeker heel interessante ontwikkelingen.

   lees wat meer hier.

   http://warsclerotic.wordpress.com/

   Like

  • Pieter Nokkio zegt:

   ook hier honderd procent met e eens Henk! Mooie analyse, en bevestigend antwoord op je vraag aan het slot
   (Echtgenote naar tandarts, eindelijk even tijd voor de waarheidsBron)

   Like

  • Marc Bouwman zegt:

   Inderdaad valt er feitelijk niets te kiezen als niet-moslim. Als ik mij in de plaats van een moslim zou stellen, zou het mij toch duizelen: welke sekte zou ‘het ware geloof’ in zich bergen? Zien ze nou zelf niet dat welke keuze ze zelf maken, alleen maar verder leidt tot narcistische fragmentatie? Dat deze fragmentatie uitsluitend leidt tot moord, massamoord en uiteindelijk tot moord op je naasten en zelfmoord? Willen ze nou echt niet van de Europese geschiedenis leren dat juist dit narcisme de essentie van fascisme en nazisme was en in principe nog steeds is?

   Jouw uitbeelding van Obama op weg naar Mekka is een aardige. Zou hij weten dat hij op weg daarnaar toe dit bord tegenkomt?

   Like

 8. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  Zoals ik een tijdje geleden al zei, Qatar en Saoedi-Arabië gaan elkaar de tent uitvechten. Dit gaat zeer belangrijk worden.

  Like

  • Republikein zegt:

   Ze doen maar. Komt dat op tv? Ben er klaar voor.Hup Holland Hup.Morgen ff oranje tompoucen halen.Israel komt er ook bijzitten, genieten mensen.Juichend op de bank en een polonaise door de straat.

   Like

 9. Joop Klepzeiker zegt:

  Ships, ww3 in de maak ??

  BREAKING NEWS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Britain and Russia in Syria ‘Cold War’

  DEFENCE chiefs have warned the PM about a new Cold War with Russia after revealing the Kremlin has sent “tens of thousands” of troops to Syria.

  http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/politics/4965069/Russia-sends-tens-of-thousands-of-troops-to-Syria.html

  .

  Like

 10. luckybee zegt:

  Ze doen het maar. Gelukkig dank zei G.W. Bush gebeuert alles toch in het MO en niet bij ons.

  Like

 11. louis-portugal zegt:

  Het valt me op dat Abbas van de palestijnen na het verliezen van hun maatje Morsig weer beginnen te praten over vrede met de V.S. hoewel ik niet geloof dat er iets uitkomt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s