EU zet Hezbollah op de terreurlijst

Screenshot_20

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU zijn het er over eens geworden de militaire tak van Hezbollah op de terreurlijst te zetten. Daardoor wordt financiële hulp aan de organisatie verboden.

De EU zet de militaire tak van Hezbollah op haar terreurlijst. Dit besluit werd genomen door de ministers van Buitenlandse zaken van de EU in Brussel, aldus meerdere EU-diplomaten.

De EU reageert daarmee op een aanslag op Israëlische toeristen in het Bulgaarse Boergas in juli 2012. Hezbollah heeft volgens de huidige stand van het onderzoek de aanslag op een bus gepleegd en zes mensen vermoord. Twee handlangers van de dader – die eveneens om het leven kwam – zouden naar Libanon zijn teruggekeerd.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (FDP) had zich kort voor de beslissing er opnieuw voor uitgesproken de militie op de terreurlijst te zetten. “We kunnen niet toestaan dat de militaire tak van Hezbollah hier in de Europese Unie terroristische activiteiten uitvoert”, waarschuwde Westerwelle aan het begin van de ontmoeting van de ministers van Buitenlandse Zaken. “Dat mag niemand. We denken, dat we op zulke handelingen moeten antwoorden.”

Syrië-kwestie bij beslissing irrelevant

Volgens EU-diplomaten waren er aan het begin van de bijeenkomst nog bezwaren geweest van Tsjechië, Malta en Ierland om de organisatie op de terreurlijst te zetten. De reden: de terreurorganisatie neemt deel aan de regering in Libanon. Bovendien vrezen deze landen een destabilisering van de regio.

Israël heeft de beslissing van de ministers van Buitenlandse Zaken begroet. Het zou “voor de wereld nu heel duidelijk zijn” dat Hezbollah geen legitieme politieke partij zou zijn, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni. Israëls viceminister van Buitenlandse Zaken Zeev Elkin noemde de beslissing van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU een “belangrijke stap, waarvan het belang niet genoeg zou kunnen worden benadrukt”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou veel tijd en moeite hebben geïnvesteerd om deze beslissing te bespoedigen, zei hij tegen de zender Israel Radio.

Israël had aangedrongen bij de EU

Israël zou er de voorkeur aan gegeven hebben wanneer de Hezbollah als geheel als terroristische organisatie zou zijn geclassificeerd. Minister-president Benjamin Netanyahu had bij sceptische Europese politici telefonisch op deze beslissing aangedrongen.

Screenshot_19

Hezbollah vecht op dit moment aan de kant van het Assad-regime in de Syrische burgeroorlog. Deze inmenging zou bij de beslissing volgens een EU-vertegenwoordiger echter geen rol spelen, werd er voor de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken gezegd.

De EU-terreurlijst werd als reactie op de terreuraanslagen op 11 september 2001 in de VS opgesteld. Hierop staan o.a. de radicaalislamitische Hamas en de Colombiaanse guerrillaorganisatie Farc. Door het opnemen van de organisatie in de lijst wordt o.a. haar financiële ondersteuning verboden. Bankrekeningen van personen en organisaties die op de lijst staan, worden bevroren. Om een land op de lijst te zetten, is een unanieme beslissing van de 28 EU-landen nodig.

Iran is belangrijkste bondgenoot

De sjiietische beweging Hezbollah (Partij van Allah) was in 1982 als antwoord op het binnentrekken van Israëlische troepen in Libanon ontstaan. De belangrijkste bondgenoot en wapenleverancier van de radicaalislamitische beweging is de sjiietische leiding in Iran.

Hezbollah is een strak georganiseerde organisatie. De beweging is via haar partij in het parlement van Libanon vertegenwoordigd. De terreurorganisatie exploiteert sociale instellingen en de zender Manar TV. In het Westen wordt meestal alleen de militie van Hezbollah waargenomen. Het zijn haar operaties, die ertoe geleid hebben dat de VS en Israël Hezbollah op hun lijst van internationale terreurorganisaties hebben gezet.

Volgens Hezbollah zelf is de gewapende strijd tegen Israël het belangrijkste doel van de beweging. De organisatie voert bomaanslagen en andere aanslagen uit. Het aanzien van Hezbollah was in de Arabische wereld sterk toegenomen, toen de Israëlische troepen zich na talrijke aanvallen door de militie in het jaar 2009 uit Libanon terugtrokken. Ook tijdens de oorlog tussen Israël en Hezbollah in de zomer van 2006 was er sprake van een Arabisch solidariteitseffect.

Toen Hezbollah de jaren daarna ermee dreigde haar wapens in Libanon tegen politieke tegenstanders in te zetten – wat zij af en toe ook deed – sloeg de stemming weer om. Vooral soennitische moslims zijn sindsdien zeer kritisch over de beweging, die beschuldigd wordt van deelname aan de aanslag op de soennitische ex-minister-president Rafik Hariri in 2005.

Screenshot_21

Bron:

http://www.welt.de/politik/ausland/article118262871/Europaeische-Union-setzt-Hisbollah-auf-Terrorliste.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Hezbollah, Terrorisme. Bookmark de permalink .

9 reacties op EU zet Hezbollah op de terreurlijst

 1. KCMO zegt:

  De tweede en derde afbeelding, help me eens op weg, maar zijn dat nou de de directie en aandeelhouders van Aldi, Jumbo en Hoogvliet?
  Ik zie soms zo slecht, sollie.

  Like

 2. Republikein zegt:

  Westerwelle is een wolf in schaapskleren.Heeft dubbele agenda.

  Like

 3. Luchtpint zegt:

  Ze hebben er veel te lang over moeten nadenken. Me dunkt dat het nu te laat is om nog de geloofwaardigheid op te krikken. Vijgen na Pasen.

  Like

 4. Dr. Kwast zegt:

  Ook hier zit de leugen er weer dik in. De olie-staten durven de grote satan te dwarsbomen en uit beleefdheid gaat de EU mee om de PA Hezbollah te boycotten. Meer om zich zelf aan de olie-staten over te leveren om bevriend te blijven en ( weer ) de olie veilig te stellen. Daar de VS niet zo sterk meer is, met de flaters van obamá om de broeder-schap de Farao titel in het vooruitzicht te stellen.

  Like

 5. guusvelraeds zegt:

  Nu ook de moslimbroederschap nog op de terreurlijst.

  Like

 6. luckybee zegt:

  Ik moet eerst zien dat het gaat gebeuren anders geloof ik er geen woord van.

  Like

 7. Jan zegt:

  You are terminated

  Arnold Schwarzenegger played key behind-the-scenes role in EU decision to blacklist Hezbollah

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s