VIDEO: Kapitalisme is geen imperialisme

 

Geplaatst door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op VIDEO: Kapitalisme is geen imperialisme

 1. vanhetgoor zegt:

  Prachtig filmpje, maar het verschil tussen kapitalisme en imperialisme is het zelfde als ‘strijd tegen jeugdwerkloosheid’ en ‘kind-slaven’ het zelfde als moslim en islamist. Daar waar de ene komt, daar kijkt de ander om de hoek, er is geen scheidslijn, het is een vloeiende schaal. Ergens waar de ‘vrije’ handel ophoud te bestaan, daar komt het imperialisme. In het filmpje was een goed voorbeeld de bananen. De grote Amerikaanse ondernemingen zijn met de EU in gevecht om de vrijhandel in de lucratieve banaan. Een Amerikaanse onderneming bezit het patent op de Cavandish banaan, de Zuid-Amerikaanse arbeiders moeten een schip vol laden, en dan mogen ze zelf één banaantje per dag eten. Ander voorbeeld. Vijftig kilo ongebrande koffie kost in Honduras iets van drie tot vijf Dollar, na het verschepen is het ineens 75 Dollar geworden, en na het branden en verpakken kost het 300,- Euro. Dat is geen imperialisme, dat is geen kapitalisme maar dat is een gouden handel, dat is super zakendoen.

  Meer van dat soort filmpjes! Ik denk dat arbeiders nog beter hun best doen als ze ketens om hun enkels dragen. Niet de vorige Belgische Koning, maar diens vader Leopold die wist wel hoe je ze aan moest pakken, als die zwartjes niet voldoende zakken koffie plukten dan werd er een hand afgehakt. Het was geen slavernij, want die was afgeschaft in achttien-zoveel. Het was zaken doen. Kijk maar eens naar al die grote gebouwen in Brussel, die nieuwe zijn van de EU, de oude met marmer en kostbare steensoorten die zijn betaald met het bloed van Kongolezen. Deze succesvolle manier van zaken doen ging door tot in het midden van de vorige eeuw.

  Een eerlijke handel kan alleen als beide partijen vrij zijn om te handelen. En dat is het nu eenmaal niet, de EU heeft importbeperkingen, de USA heeft andere manieren om derde wereldlanden onder druk te zetten, hybride zaden van Monsanto die alleen goed werken als er de juiste bestrijdingsmiddelen bij gebruikt worden.

  Er is nog een lange weg te gaan voordat de koffieboer en de bananenplukker een normaal minimumloon kan ontvangen. En let wel op, daar heeft hij recht op! Voor hem kost een doosje paracetamol even veel geld als voor ons, zijn T-Shirt komt ook uit China, denk je dat die prijzen lager zullen zijn omdat hij zo weinig verdient? Nee toch?

  Like

 2. manna zegt:

  kapitalisme is het nieuwe imperialisme. ben niet links, maar ook niet blind.

  Like

 3. Jules Vismale zegt:

  Nog even terug te komen op het grootkapitalisme en wat er gebeurd als je geld, goud, zilver, diamanten, edelstenen enz. meer bemind dan jezelf en deze keer zal ik Dagobert Duck niét als voorbeeld gebruiken! Er is een Nederlandse sage bekend die uit de 16de eeuw stamt en gaat over de Vrouwe van Stavoren. Dit dorp zou honderden jaren geleden schatrijk zijn geworden door overzeese handel via de Zuiderzee (het huidige IJsselmeer) maar de rijkdommen maakten de inwoners van deze stad hooghartig en onuitstaanbaar en vooral de Vrouwe van Stavoren die fabelachtig rijk was.
  Zij wilde op een gegeven moment het allerkostbaartse ter wereld bezitten en zij gaf een oude kapitein opdracht dit voor haar te gaan halen. Deze sputterde enigzins tegen maar hij vertrok om later terug te keren met een schip vol graan! De Vrouwe en de andere inwoners van Stavoren vonden graan en tarwe echter waardeloos en lieten het in de Zuiderzee kiepen! Een oude bedelaar werd hier zo kwaad over omdat dit voedsel werd verspild (van graan en tarwe kun je tenslotte brood bakken om op te eten en goud, zilver en edelstenen zijn nóóit te consumeren, net zomin als stenen wat Jezus voorspelde al had Satan ooit Jezus verzocht om uit stenen brood te maken en hem wereldse macht aan te bieden) dat hij een vreselijke vloek uitsprak die inhield dat de Vrouwe en alle inwoners van Stavoren door het graan hun rijkdom zouden verliezen!
  Doordat er een soort graaneiland ontstond voor Stavoren kon geen schip er meer in (en sommigen leden schipbreuk door een storm) en werd de vloek werkelijkheid waarop de Vrouwe straatarm werd en Stavoren eveneens. Ook koning Midas, die de gave kreeg om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen, merkte tot zijn schande al snel dat goud oneetbaar is.
  In Rusland werden jammer genoeg in de 20ste eeuw vele tientallen miljoenen mensen tot de hongersdood veroordeeld daar oogsten (meestal kunstmatig) mislukten en graan werd doorverkocht naar het westen én Nazi-Duitsland want Stalin was net als veel linkse bestuurders véél aardiger voor vreemden en zijn buitenlandse vijanden, waaronder Hitler, dan voor zijn eigen volk dat hij nog hooghartiger behandelde dan de Vrouwe van Stavoren ooit had gedaan!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s