Catherine Ashton: Israëlische producten uit de nederzettingen moeten in de EU tegen eind 2013 voorzien zijn van een etiket

Screenshot_8

Een brief, die ‘Haaretz’ te pakken heeft gekregen, toont aan dat de chef van het buitenlands beleid van de EU steun probeert te werven van alle betrokken commissarissen voor het opstellen van richtlijnen om producten van de Westelijke Jordaanoever van een etiket te voorzien.

Catherine Ashton, de chef van het buitenlands beleid van de Europese Unie, streeft ernaar om uitgebreide richtlijnen op te stellen om producten uit de nederzettingen tegen het einde van dit jaar van een etiket te voorzien, schreef ze de vorige week aan een aantal hoge ambtenaren van de EU.

Ze maakte de opmerking in een brief – waarvan Haaretz een kopie heeft bemachtigd – die op 8 juli verzonden is aan de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en de zeven commissarissen die verantwoordelijk zijn voor justitie, industrie, consumentenbescherming, landbouw, belastingen, handel en interne markt. De commissie is het uitvoerende orgaan van de EU.

Het doel van de brief was de steun van alle betrokken commissarissen te werven om richtlijnen uit te vaardigen die producten uit de nederzettingen van een etiket voorzien.  Die richtlijnen zouden moeten gelden voor alle 28 EU-lidstaten. Ashton zei dat ze de hulp van de commissarissen en hun politieke steun nodig zou hebben en vroeg ieder van hen om hun personeel te instrueren om aan de kwestie te werken.

Haar inspanning komt kort na een nieuwe EU-richtlijn die de financiering, het investeren in of het gunnen van beurzen en prijzen aan groepen met activiteiten in de nederzettingen verbiedt. Deze richtlijn gaf ook aan dat alle nieuwe overeenkomsten tussen Israël en de Europese Unie een bepaling moet bevatten waarin staat dat de Joodse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem en op de Golan-hoogte geen deel uitmaken van Israël, en dus niet onder de overeenkomst vallen.

In haar brief zei Ashton dat de commissie de richtlijnen inzake de etikettering van producten uit de nederzettingen moet volgen en, indien nodig, ook de regelgeving. De richtlijnen zijn niet-bindend, terwijl de regelgeving dat wel is.

“De richtlijnen kunnen worden overgenomen als een Mededeling van de Commissie die niet bindend is en ze worden voor het einde van 2013 bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie” schreef Ashton.

“Ik vraag hierbij om uw inzet om zorg te dragen voor de effectieve toepassing van de bestaande EU-wetgeving, voor zover die geldt voor de juiste etikettering van de producten uit de nederzettingen, door het aannemen van EU-richtlijnen en andere uitvoeringsbesluiten waar die nodig zijn”, vervolgde de brief. “Ik zou uw steun voor een politieke betrokkenheid van het college [van commissarissen] als geheel zeer op prijs stellen en ook alle verdere inspanningen die nodig zijn van uw [overheids]instellingen”.

Ashton zei dat de noodzaak om producten uit de nederzettingen passend van etiketten te voorzien ‘nauw verbonden’ is met de algemene houding van de EU tegenover de nederzettingen. Zij merkte ook op dat sommige EU-lidstaten hun eigen richtlijnen over de etikettering van producten uit de nederzettingen hebben gepubliceerd – wat een verwijzing is naar Groot-Brittannië, Denemarken en Nederland – en ze zei dat andere landen van plan zijn om binnenkort hetzelfde te doen.

“Een overweldigende meerderheid van de lidstaten heeft onlangs de voorbereiding van EU-brede richtlijnen ondersteund of heeft met betrekking tot dit onderwerp openlijk geëist dat de EU-wetgeving op een samenhangende wijze wordt uitgevoerd”, schreef ze.

Screenshot_6

De EDEO, de Europese Dienst voor Extern Optreden [deze dienst ondersteunt het optreden van de EU naar andere landen toe en fungeert tevens als diplomatieke dienst], waarvan zij de voorzitter is, heeft de relevante EU-wetgeving op dit gebied de afgelopen paar maanden opnieuw bekeken en vond dat, terwijl de etikettering voor sommige producten – zoals cosmetica en landbouwproducten – verplicht is, de etikettering voor andere producten zoals voedsel, met uitzondering van verse waren, vrijwillig is, aldus de brief.

De EDEO merkte ook op dat een wetsvoorstel, dat in februari is voorgelegd aan het Europees Parlement, maar dat nog niet is goedgekeurd, de verplichte etikettering van alle eetbare producten zal vereisen.

De EDEO, vervolgde Ashton, vond dat er problemen bij de toepassing van de etiketteringsvoorschriften kunnen ontstaan als gevolg van de moeilijkheid die er bestaat om producten die afkomstig zijn uit de nederzettingen te identificeren. Hoewel ze geen bijzonderheden vermeldde, verwees ze blijkbaar naar producten uit de nederzettingen die verkocht werden door bedrijven die gevestigd zijn in Israël.

Zij merkte ook op dat de verantwoordelijkheid voor de handhaving van dergelijke bepalingen wordt verdeeld, waarbij de meeste bevoegdheden bij de lidstaten liggen, maar sommige bij de commissie. De rol van de laatstgenoemde ligt vooral ‘bij gevallen van verplichte wetgeving’ schreef ze.

Hoewel de richtlijnen die Ashton voorstelt grotendeels niet bindend zouden zijn, vreest Israël dat veel EU-lidstaten die zouden overnemen en veel winkeliers zich eraan zouden houden. De belangrijkste uitvoerproducten van de nederzettingen naar de EU zijn agrarische producten, cosmetica van de Dode Zee en wijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat, omdat de Europese publieke opinie ten opzichte van de nederzettingen zo negatief is, de publicatie van dergelijke richtlijnen er ook toe zou kunnen leiden dat Europese winkeliers de producten uit de nederzettingen volledig gaan boycotten en dat ze misschien zelfs Israëlische producten in hun geheel gaan boycotten.

Nederland levert hiervan een voorbeeld. Een paar maanden geleden publiceerde het richtlijnen voor winkeliers over de etikettering van producten uit de nederzettingen. Later veranderde de regering van gedachten en zei dat de richtlijnen pas in werking zouden treden nadat de Europese Commissie uniforme richtlijnen voor alle EU-lidstaten had gepubliceerd. Maar het Nederlandse dagblad ‘Trouw’ meldde dat twee lokale winkelketens, Aldi en Hoogvliet, toen al begonnen met het volledig boycotten van de producten uit de nederzettingen. Managers van de ketens legden uit dat ze niet wilden dat hun klanten eventueel nog vragen over de producten die ze verkopen zouden hebben.

Een derde keten, Jumbo, heeft geëist dat leveranciers formeel beloven dat goederen die als producten van Israël op de markt gebracht worden, niet uit de nederzettingen komen, meldde de krant. En andere winkeliers hebben zich of tot de regering of tot de Europese Commissie gewend voor advies over de kwestie.

Screenshot_7

Bron:

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.537315

Auteur: Barak Ravid

Vertaald uit het Engels door:

Wachteres

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, EUSSR, Hypocrisie, Israël, Israël-vijandigheid, Jodenhaat. Bookmark de permalink .

44 reacties op Catherine Ashton: Israëlische producten uit de nederzettingen moeten in de EU tegen eind 2013 voorzien zijn van een etiket

 1. Petrossa zegt:

  Nou ja, Israel: gewoon liegen over de herkomst dus. Problem solved.

  Like

 2. beny zegt:

  de nazi’s zijn terug en links!

  Like

 3. Paardestaart zegt:

  Not – in hoofden zo vol met treitertrucs zitten nog veel meer schoftenstreken. We moeten gewoon weigeren om de brutale EUSSR regels te volgen. Laat de tirannen doodvallen en zeg nee!
  ( Anderzijds is het wel ’n verleidelijk idee als de Israeli’s etiketten zouden drukken met Produce of Gaza d’r op, en ‘Noord Korea’, of ‘Nigeria’ – met de complimenten van Hamas en Boko Haram)

  Like

 4. Marc Bouwman zegt:

  Aan de ene kant ben ik wel blij met die labeling. Dan kunnen we met ons allen massaal goederen uit de ‘bezette gebieden’ kopen. Aan de andere kant is het risico natuurlijk dat bij de ingang extremisten gaan posten met bordjes als ‘koop niet bij joden’.

  Ashton en vele andere antisemieten kunnen wel doen alsof ze uitsluitend rationeel bezig zijn, maar gaan voorbij aan de maatschappelijke onrust die ze zeer waarschijnlijk zullen creëren. De praktijk lijkt te worden dat leveranciers en / of winkelketens die keuze voor de consument gaan maken. Dat is strijdig met de bedoelingen van veronderstelde regelgeving, want die labeling is bedoeld om de consument te informeren: deze moet kunnen kiezen onderhavige producten te kopen of niet. De antisemiet Ashton zou ik nog kunnen velen als ze, net zo ‘rationeel’, leveranciers en winkelketens tackelt om de keuzevrijheid van consumenten te garanderen.

  Het ziet ernaar uit dat zij, en Timmermans met haar, deze garantie op de consumentenvrijheid niet zal kunnen realiseren. In dat geval moet ze afzien van labeling.

  Ondertussen roep ik leveranciers en winkelketens-met-durf op om wel Israëlische producten voor verkoop aan te bieden. Stel dat je zo’n leverancier wilt zijn, en neo-nazistische moslims posten vervolgens bij je deur, komt er dan politiebescherming? En zo ja, zullen die Neo-nazi’s niet met honderden tegelijk komen?

  Ik meen dat de Europese Commissie, dat elke democratische legitimatie ontbeert, met deze maatregel voor heel Europa de tegenstellingen op scherp zet. De ellende zal mogelijk niet te overzien zijn.

  Like

 5. Henk.V zegt:

  Ik stel voor dat Catherine Ashton permanent de sticker ”rejected” krijgt opgeplakt.
  Iedereen die haar opvattingen toch wil uitvoeren weet dan meteen in welke categorie men zelf thuishoort.
  Ondertussen zullen wij alle wegen bewandelen om haar plannen tegen te gaan.
  Vrede zij over Israël!.

  Like

 6. luckybee zegt:

  Ze ziet er uit als iemand met een beschadigde chromosoom.
  Beste Petrossa God houdt niet van Leugenaars.Dus niet doen.

  Like

 7. Tom Hendrix. zegt:

  O de RODE achterlijke spuit elf ASHTON, trekt ook weer eens haar kwek open. Dat lelijke wijf, is nog te stom om voor “de duvel”, te dansen, maar omdat ze tot de RODEN behoort heeft ze een fijn baantje in Brussel gekregen! Zo rolt dat daar!

  Like

  • Tistochwat zegt:

   Tja, het gaat er bij de rooien niet om WAT je KUNT, maar WIE je KENT!
   Het is griezelig onbegrijpelijk dat Geert Wilders en zijn kiezers ‘nazi’s’ en ‘bruinhemden’ worden genoemd terwijl hij juist korte metten wil maken met de ‘nieuwe’ nazi’s!
   Wat er momenteel gebeurt is precies hetzelfde als vroeger, toen er gezegd werd: Koop niet bij JODEN…
   Ik wacht met angst en beven op de volgende ‘wereldoorlog’, die gruwelijker zal zijn dan de vorige twee…

   Like

 8. koddebeier zegt:

  Stop de Euro-Fascisten NU !!

  Like

 9. Republikein zegt:

  Waar bemoeit dat teringwijf zich mee, moet je die kop zien, daar krijgt een ezel de hik van.Ah, zegt u, EU? Nou, is dat een rechtvaardiging om met zo n kop je buitens huis te verplaatsen? Ik ga een dokter zoeken die haar een vergunning kan geven om op straat te schijten.

  Like

 10. star zegt:

  Tja Duitsland is al eens eerder de eerste geweest met kopen van Joden te verbieden en nu zal deze miss Piggy het wel even gaan proberen.We hebben de keuze om straks te moeten zeggen: wirhabenesnichtgewusst, of kanmenieschelennie of de ander kant op te kijken of te zegen zijnjullie belazerd en gewoon spullen hier te bestellen:

  Prodikten afkomstig uit Shilo in Samaria, de plaats waar eeuwenlang de tabernakel stond.
  Bestellen kunt u eenvoudig via http://www.israelwinkel.nl

  Like

 11. guusvelraeds zegt:

  Het probleem van de EU met Israël is het volgende. Israël is een natie met een sterke identiteit. Israël laat de wereld en de EU in bijzonder zien wat een natie met een stevige identiteit en een gezond nationalistisch gevoel kan presteren. Israël is precies het tegenovergestelde wat de EU wil. De EU wil alle nationale staten in Europa afbreken, de democratie ontmantelen en de identiteit en cultuur van de Europese volkeren verwateren. In Israël is al meer dan 50 jaar een volledig omgekeerd proces gaande. Een proces dat zeer succesvol is en waarbij een stevig nationalistisch gevoel heeft laten zien dat het zich staande kan houden in een zee van haat, geweld en uitsluiting. De EU daarentegen is een volledige mislukking. Een mislukking omdat men de culturele eigenheid van elke Europese natie ontkent en wil vernietigen. In Israël wordt zichtbaar dat de formule van een onafhankelijke natiestaat werkt, economisch en cultureel succesvol is en zelfs in staat is religieuze diversiteit te verenigen binnen een natie staat. Binnen Israël wordt de leugen van de EU zichtbaar. Dat is waarom Israël geen succes mag worden, dat is waarom Israël op alle fronten tegen gewerkt wordt en dat is waarom ze ook een 2de shoah, mocht deze zich onverhoopt voordoen voor lief nemen. Op het moment dat de EU valt is dat een zegen voor alle landen en volkeren die de democratie liefhebben. Valt de EU niet dan is over een jaar of 20 de EU vergelijkbaar met een kalifaat. Vanuit een centraal punt worden vele landen en/of gebieden aangestuurd en is de democratie opgehouden te bestaan. Zouden ze onder het mom van het brengen van democratie misschien ook het zelfde willen realiseren in Noord Afrika en het nabije Midden Oosten? Wat zal anders hun motivatie zijn het islamisme en de Israël haat zo sterk te steunen.

  Like

 12. Peter Schilperoord zegt:

  Dit is alleen maar het opstapje naar de etikettering van de consument.

  Like

   • Peter Schilperoord zegt:

    De boycot van Israëlische producten door de Europese Unie, wordt door ons geïllustreerd met beeldmateriaal uit de tweede wereldoorlog… “Kauft nicht bei den Juden”, etc. De tweede wereldoorlog was ook een tijd waarin Joden met duidelijke gele stickers moesten lopen. Zo werden zij geselecteerd om te worden vermoord.
    Wij zijn over deze oorlogsdaad van de EU tegen Israël zéér verontwaardigd! Het is een schop tegen het zere been! Deze politiek getuigt van een minachting voor onze mening.
    De arrogantie waarmee deze strijd wordt gevoerd om een lap grond niet veel groter dan de Achterhoek, belooft niet veel goeds.
    Het merkteken van het beest, zoals de Openbaring dit aankondigt, is mogelijk het volgende dat wij van onze Brusselse bazen kunnen verwachten. De rillingen lopen mij alvast over de rug.

    Like

   • Tom Hendrix. zegt:

    @Helena 23.04. uur, op 25/7. Volgens mij is deze chip, het “teken van het Beest”, uit het boek Openbaring van Johannes.

    Like

   • Helena zegt:

    Ja Tom, die gedachte had ik ook gelijk toen ik het artikel las.

    Like

 13. Wachteres zegt:

  Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen nog niet zien met wat voor gruwelijke links/communistische dictators we hier te maken hebben.

  Ze genieten van hun macht en kunnen niet afwachten tot heel Europa onder hun jurisdictie valt.

  God sta ons bij, als het zover komt.

  Mensen, lees 1984, Brave New World en Animal Farm. Die boeken zijn niet voor niets geschreven: Profetische woorden, die weer van toepassing zijn.

  Like

  • Republikein zegt:

   Gelezen, wachteres. Mijn favoriete band is Pink Floyd. Zij brachten in 1977 het album Animals uit, gebaseerd op het boek van George Orwell,geweldige muziek met dubbele bodem.

   Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Wachteres 20.22. uur, op 25/7. Ik heb van George Orwell 1984 gelezen Wachteres, en zie dat dit boek momenteel zeer actueel is. George Orwell was tussen 1936 en 1939, aanwezig in Spanje tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Hij heeft daar natuurlijk kunnen zien, hoe fijn de communisten bezig waren achter de Republikeinse linies. Daar schoten ze elke dag legio mede-strijders dood, die ze gewoon verdachten van afwijkende politieke meningen. Volgens mij heeft dat bij Orwell zeker indruk gemaakt. Communisten en socialisten, zijn mensvijandig en totalitair, en eisen dat iedereen doet wat zij willen. Vrijheid en socialisme, dat is een vierkante cirkel.

   Like

   • Wachteres zegt:

    “Vrijheid en socialisme, dat is een vierkante cirkel”.

    Die houden we erin Tom!

    Like

 14. Avidia zegt:

  Had ik die rotsmoel van haar bijna verdrongen, kom ik het hier weer tegen. Kan ik weer opnieuw beginnen. Wat een geniepig rot wijf is het, alles is mis aan dat mens, maar dan ook ALLES! Kan ze niet verbannen worden?

  Like

  • Wachteres zegt:

   Sorry, Avidia. Voorlopig kun je nog niet van je trauma bevrijd worden.

   Ik hoop van ganse harte dat dit in politiek opzicht zo spoedig mogelijk gebeurt..

   Like

   • Wachteres zegt:

    Moet ‘van ganseR harte’ zijn. Mijn computer laat vaak letters aan het eind van een woord weg; of ik druk niet hard genoeg, dat kan ook!

    Like

 15. Avidia zegt:

  Helena zegt: 25 juli 2013 om 23:04
  Ik heb dat ook gelezen Helena, nou ze moeten van goede huizen komen willen ze mij implanteren, nooit van ze leven. Ik heb daar al een tijd terug iets over gelezen, het moet toch niet erger worden.

  Like

 16. Martien Pennings zegt:

  Ik krijg wijven-neigingen van dat wijf: d’r vlees met mijn nagels van d’r rotsmoel krabben.

  Like

 17. DonnaDolce zegt:

  Wat hebben ze toch met dat boycotten van Israël?

  Like

 18. Jan zegt:

  Netanyahu tegen Ashton: “Take your guidelines and shove them in your lazy, fat ass”
  (nou ja, zoiets dan)
  Israel will not sign future agreements with EU along terms stipulated in settlement guidelines
  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-will-not-sign-future-agreements-with-EU-along-terms-stipulated-in-settlement-guidelines-322487

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Jan 18.34. uur. Hulde voor Bibi, prima gezegd Jan. Gaat die rooie fluit -Ashton- ook eens lekker op haar bek. En wat de EUSSR betreft, die kan voor mij ook helemaal DOODVALLEN!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s