Vrouwelijke besnijdenis: binnenkort ook bij u in de buurt

Screenshot_1

Vrouwenbesnijdenis wordt door velen in de islamitische wereld beschouwd als een must. Ook bekend als Vrouwelijke Genitale Verminking(VGV), want dat is het; een gruwelijke daad van verminking van de vrouwelijke anatomie. Deze gewoonte is zo wijdverbreid, zelfs in de wereld van vandaag, dat islamitische immigranten aandringen op voortzetting van deze traditie wanneer zij in het Westen komen. Het is een van de kanten van het multiculturalisme die in stand wordt gehouden nu we dankzij de massa-immigratie te maken hebben met een groeiende moslimbevolking.  Uiteraard is VGV illegaal in veel landen, maar dat betekent niet dat het niet gebeurt. Veel immigranten realiseren zich niet eens dat het tegen de wet is, omdat het voor hen gewoon bij het leven hoort. In Duitsland bijvoorbeeld is het nu een groeiend probleem als gevolg van de toestroom van immigranten uit Afrika/islamitische landen.

Een Jewish Press-artikel werpt licht op de situatie. Naar schatting 30.000 vrouwen die in Duitsland leven zijn onderworpen aan VGV en nog eens 6.000 meisjes lopen het risico, aldus mensenrechtenorganisatie Terre des Femmes.

“Vooral schoonmoeders en grootmoeders telefoneren, schrijven brieven  en verzenden de hele tijd berichten”, zegt Cumar [een Somalische immigrante in Duitsland die een organisatie heeft opgericht om de slachtoffers van VGV te helpen]. Ze zeggen altijd hetzelfde: “ je moet je dochters besnijden! Of breng ze gewoon bij ons dan  zullen wij het wel doen…”

Cumar zegt dat veel van deze immigranten geen idee hebben dat het niet is toegestaan in Duitsland. Ze was vorig jaar in staat VGV te voorkomen bij 17 meisjes . Maar er is nog een heleboel werk te doen in Duitsland, zegt Cumar, verwijzend naar hoe lang het duurde voor ‘eermoorden’ door de politie werden gezien als een strafbaar feit en niet slechts als een gewoonte van immigranten.

Duitsland is helaas niet het enige westerse land dat geplaagd wordt door deze afschuwelijke praktijk. Het is een marteling voor vrouwen en het is van grote invloed op hen. Niet alleen fysiek, voor de rest van hun leven, maar emotioneel net zo goed. Het is echt een vernedering voor vrouwen en niet gewoon maar een “cultureel verschil” dat van tafel geveegd kan worden.

Screenshot_51

Tussen 130 en 150 miljoen vrouwen zijn wereldwijd het slachtoffer van VGV, waarvan velen  moslim. Er wordt beweerd dat het geen moslimgewoonte is, maar dat is betwistbaar, afhankelijk van hoe de godsdienst wordt geïnterpreteerd. Maar hoe dan ook zijn de landen waar het wordt beoefend in meerderheid moslimlanden. En de mensen die de praktijk in het Westen brengen zijn immigranten uit deze landen. Islamitische godsdienst of islamitische cultuur; de twee zijn met elkaar verweven en het een kan niet bestaan zonder het andere. Islamitische immigranten brengen hun cultuur en praktijken naar het Westen wanneer ze emigreren.

Deze onmenselijke behandeling van vrouwen vindt plaats in de gehele islamitische wereld. Bijvoorbeeld in de Palestijnse gebieden, wat toch een heel andere cultuur is dan die van Afrika. Volgens de Social Institutions and Gender Index (SIGI) wordt VGV beoefend in Gaza, “maar er zijn geen verslagen over het aantal betroffen vrouwen.” (Het is waarschijnlijk nogal moeilijk informatie te verkrijgen over de harde cijfers in dit soort samenlevingen.)

Screenshot_53

De United Nations Population Fund (UNFPA) benoemt de delen van de wereld waar VGV  wordt verricht als gebieden in Afrika, Azië en sommige Arabische landen, namelijk gemeenschappen in: Benin, Burkina Faso, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Ivoorkust, Democratische Republiek Kongo, Djibouti, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Soedan, Tanzania, Togo, Oeganda. Zie: http://www.unfpa.org/gender/practices2.htm

“VGV wordt verder beoefend binnen bepaalde etnische groepen in een aantal Aziatische landen (India, Indonesië, Maleisië, Pakistan); onder bepaalde groepen in het Arabische schiereiland (in Oman, Verenigde Arabische Emiraten, Jemen); Irak; de bezette Palestijnse gebieden en onder bepaalde immigrantengemeenschappen in Europa, Australië, Canada en de Verenigde Staten”, vermeldt de UNFPA website. “Immigrantengemeenschappen” – uiteraard grotendeels afkomstig uit de islamitische landen hierboven vermeld.

Screenshot_54

VGV in het Westen is geen nieuw verschijnsel. Al in 1995 schreef Linda Burstyn over VGV onder Afrikaanse immigranten in Amerika, met name over een jonge vrouw genaamd Genat die was geschokt bij de gedachte dat haar dochter zou worden besneden. Haar moeder had erop aangedrongen, en aangezien haar moeder degene was die voor het kind zorgde terwijl Genat op haar werk was, voelde zij zich hulpeloos. Haar moeder vertelde haar dat als het meisje niet ergens naartoe genomen werd om te worden besneden, zij het zelf wel met een scheermesje zou doen.

“Ze gelooft er zo sterk in,” zegt Genat. “Ze zei dat als ik deze dingen niet doe het meisje geil zal opgroeien. Ze zou als een Amerikaans meisje worden. “En hoe zal ik kunnen werken als mijn moeder hier niet is om voor mijn kind te zorgen?””

Dit is hoe islamitische immigranten niet alleen Amerikaanse meisjes maar ook Europese en Australische meisjes zien. Rondlopen in westerse kleding in plaats van in een boerka of hidjab is een indicatie, volgens hen, van westerse promiscuïteit bij meisjes. In de islamitische wereld mogen meisjes niet uitgaan en op sommige plaatsen mogen ze zelfs niet werken op plaatsen waar beide geslachten verkeren. Duizenden meisjes zijn gedood in zogenaamde “eermoorden” over de hele wereld, zelfs in het Westen, omdat ze zich niet “correct” genoeg gedroegen volgens de strenge wetten van de islam. VGV gaat perfect samen met deze cultuur, die toch al zo vernederend is voor vrouwen.

Screenshot_57

Burstyn schrijft in haar artikel over een Egyptische immigrante die al 15 jaar in Amerika woonde en die VGV voor haar dochter overwoog (vijftien jaar is blijkbaar niet genoeg tijd om te assimileren). Terwijl sommige meisjes worden teruggestuurd naar hun land van herkomst (het “land van herkomst”, zelfs als zij werden geboren in de VS) om deze barbaarse wreedheid aldaar te laten uitvoeren, laten anderen het in het Westen doen, door ‘professionals’ in te laten vliegen uit Afrika of het Midden-Oosten.

Volgens Burstyn zei een taxichauffeur die in Washington-DC woont het volgende over zijn dochters: “Ik stond over haar om ervoor te zorgen dat ze genoeg werd besneden. Mijn dochters zouden die dingen niet hebben!”

Dat is de mentaliteit: dat deze “dingen” slecht zijn en moeten worden verwijderd. Het zorgt ervoor dat seks extreem pijnlijk is voor die vrouwen en heel vaak lijden meisjes al meteen of later in hun leven aan medische complicaties, bijvoorbeeld als ze moeten bevallen. Dan veroorzaakt het problemen bij zowel moeder als kind. Soms bloeden meisjes ter plaatse dood.

Omdat steeds meer mensen er tegen zijn, lijkt deze praktijk op zijn retour maar volgens een nieuw rapport van UNICEF verkeren  maar liefst 30 miljoen meisjes in gevaar het komende decennium.

Screenshot_58

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld en hoewel vrouwenbesnijdenis er officieel verboden is, wordt het steeds populairder dankzij de Indonesische Oelema Raad, de hoogste moslimorganisatie in Indonesië. Dit is een perfect voorbeeld dat VGV wel degelijk een islamitische religieuze overtuiging is. Let op, we hebben het niet over de Taliban; de Oelema is een groep die de reusachtige Indonesische moslimgemeenschap adviseert over het dagelijks leven. Meer dan is 86% van de Indonesische bevolking is moslim. Op een bevolking van meer dan 251 miljoen betekent dit dat ongeveer 216 miljoen moslims in Indonesië leven en luisteren naar een groep die VGV aanbeveelt op basis van hun religieuze overtuiging.

Volgens de BBC lopen elk jaar 20.000 meisjes in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk risico. Meer en meer islamitische immigranten vestigen zich in Europa, veelal op zoek naar asiel. Landen zoals Noorwegen, Zweden en Denemarken zijn graag van dienst. Dientengevolge zien zij zich nu geconfronteerd met een vorm van kindermisbruik die volslagen vreemd zou moeten zijn aan het Scandinavische leven. Liberalisme en politieke correctheid nodigen deze cultuur uit om zo de onze aan te vallen.

Amerika zit in hetzelfde schuitje als Europa. In de jaren-90 kwamen Somalische vluchtelingen in de VS en brachten hun cultuur van vrouwelijke besnijdenis met zich mee. Vanwege de islamitische immigratie naar de VS, die de afgelopen tien jaar is verdubbeld, en de komst van grote groepen Irakese alsmede Afghaanse en nu eventueel Syrische vluchtelingen, kunt u ook meer en meer VGV verwachten in uw eigen stad. VGV is slechts één voorbeeld van hoe de islam en onze westerse joods-christelijke samenleving niet samen gaan.

Screenshot_56

Bron:

http://chersonandmolschky.com/2013/07/23/female-circumcision-coming-city/

Auteur: Rachel Molschky

Vertaald uit het Engels door:

Ekster

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Mensenrechten. Bookmark de permalink .

32 reacties op Vrouwelijke besnijdenis: binnenkort ook bij u in de buurt

 1. Ad de Koning zegt:

  Wat is het toch een walgelijk volk. Dat iemand zoiets zijn eigen kinderen kan aandoen is iets wat totaal niet met de westerse manier van leven samengaat Dan kan iemand niet van zijn kinderen houden ook al zegt hij dat. Zo snel mogelijk de daders uitzetten en liever nog de rest ook.

  Like

 2. Bob Fleumer zegt:

  Wordt het niet eens tijd dat de besnijdenis van babies in hetzelfde licht wordt gezien?
  Dat is toch ook een barbaarse gewoonte?

  Like

 3. Bob Fleumer zegt:

  Dan bedoel ik natuurlijk mannelijke babies!! sorry.

  Like

  • Helena zegt:

   Dat vind ik toch een heel ander verhaal hoor Bob.
   Mannelijke besnijdenis laat het lid verder gewoon in tact en volledig functionerend.
   Het gaat daarbij om een stukje vel. Lijkt me toch heel iets anders dan de clitoris en in het ergste geval de schaamlippen eraf en een zowat dichtgenaaide vagina.

   Like

  • R.A.F zegt:

   Mannelijke baby,s ??
   Zijn dat baby,s met borsthaar en snor een zware stem en die bier drinken ??

   Like

 4. Helena zegt:

  Monsters, geen wonder dat die kinderen vol haat zitten.

  Like

 5. Theresa Geissler zegt:

  Met alle wilskracht, voor zover aanwezig, dit artikel uitgelezen. Gewoonlijk sla ik zoiets, als ik het tegenkom, meteen over en krijg dan nóg last van buikkrampen en misselijkheid. (Zuiver psychisch, maar ja…..) Wat duidelijk moge zijn: Moslimmoeders en speciaal -grootmoeders zijn niet alleen krengen, het zijn mónsters. Ze forceren deze afschuwelijke ingreep om hun dochters/kleindochters hun seksualiteit af te nemen. zodat ze niet ‘die dingen’ gaan doen. Ze houden niet van hun kinderen, ze houden alleen van hun ‘eer.’ Bovendien is dit nu eens een gebruik, waar niet eens de mànnen op staan, verneem ik nu en dan ergens; Het zijn die loeders van (groot)moeders, die het er telkens weer doordrukken, waarschijnlijk “omdat ze het zelf als kind ook gemoeten hebben.” -Daar heb je het dan weer: Die eeuwige krabbenmand-mentaliteit. Kapot schamen moesten ze zich, dat ze dit hun eigen kinderen aandoen! Maar ja, dat geldt voor zoveel in de islamitische opvoeding.
  Het lijkt me heel, heel erg om in een moslimgezin te moeten opgroeien en zoveel puur sadisme over je uitgestort te krijgen.Eigenlijk moest je medelijden met ze hebben, zeker met de vrouwen.
  Maar ja, de menselijke onvolmaaktheid: Mij lukt dat hooguit zolang ze nog kind zijn. Onlogisch, ik weet het…….

  Like

 6. guusvelraeds zegt:

  Vaginale mutilatie wordt naast pre islamitisch cultureel bepaald ook islamitisch religieus ondersteund. Temeer een rede de islam in de Europese landen terug te dringen en met absolute zekerheid per direct niet meer te faciliteren. Allen die zeggen dat dit niet islamitisch is liegen dat ze barsten. Precies zoals geweld (ook al zijn veel moslims niet gewelddadig) bij de islam hoort zo hoort vrouwenbesnijdenis (ook al worden veel moslim meisjes niet besneden) ook bij de islam.

  Like

  • Helena zegt:

   Alleen die laatste verteld nog iets van wat op de waarheid lijkt. Die anderen liegen dat ze barsten met privékliniek en geen pijn en zo. Ook zo’n idiote veronderstelling dat seks en de zin daarin tussen je benen zit, dat is gewoon een leugen. Ze kunnen beter de hersenen (of een deel daarvan amputeren) dat zou nog humaner zijn.

   Like

 7. Cathja zegt:

  Wat een sadistisch volk! Wat een vreselijke primitieve gedachten zitten er achter deze verboden ingreep!
  Wij in het westen zullen nooit moeten toestaan dat dit gelegaliseerd wordt! We moeten nu eens laten zien WIE er hier de baas zijn. Bevalt dit jullie niet, blijf dan waar jullie thuis horen.
  Bah, misselijk makend, dit alles!

  Like

 8. Pingback: BOINNK!!! | Het SATANISCHE gebruik van vrouwenbesnijdenis

 9. Avidia zegt:

  Theresa Geissler zegt: 26 juli 2013 om 22:34
  Ik kan het ook niet goed lezen, maakt me misselijk en razend, en wat je zegt, die moeders en grootmoeders zijn krengen, ik heb nog nooit een vrouw teder en liefdevol naar haar kind zien kijken of reageren, het is een KOUDE bedoening. Totaal gevoelloos.

  Like

 10. Tom Hendrix. zegt:

  En dat met alle dank-kots- aan de partijen die schuldig zijn aan de massa-immigratie van dit MOSLIMTUIG! En trouwens de ISLAM is geen godsdienst, maar EEN PERFIDE NAZISTISCHE IDEOLOGIE, opgeschreven door de notoire KARAVANENBEROVER en PEDO PROFEET MO de achterlijke!

  Like

  • Peter Selie1 zegt:

   Hallo Tom je bent weer goed op gang zie ik (lol) ben het met je eens dat deze mensen en hun stinkende, walgelijke culturele uitbarstingen naar Nederland hebben gebracht, dat geheel gefaciliteerd door een perfide overheid van welke dan ook politieke samenstelling, alleen om het feit dat Nederland van een constante stroom olie wordt voorzien, te gek voor woorden eigenlijk.

   Like

 11. Tistochwat zegt:

  Dat achterlijk wrede islamitische tuig wordt geen strobreed in de weg gelegd!
  Binnenkort wordt vrouwenbesnijdelis in dit land waarschijnlijk gelegaliseerd en prettig gefaciliteerd in onze ziekenhuizen.
  Nog iets verder in de tijd moeten westerse blanke meisjes hier natuurlijk ook worden besneden om de islamieten die zich aan ons opdringen, vooral niet te ontstemmen, te beledigen en te ergeren.

  Ik hoorde gisteren op tv een toepasselijk mopje:

  “Waarmee wast een besneden vrouw haar haar?
  Met anti-klit shampoo!”

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Tistochwat 12.23. uur. Die houden we erin. Maar het is te triest voor woorden, dat de achterlijke haatbaarden, onder het mom van godsdienstvrijheid vlgs. artikel 23 van de grondwet- dacht ik, deze waanzin hier kunnen uitoefenen. ISLAM ROT OP !

   Like

 12. henk schroemges zegt:

  Niet gedeeltelijk dichtnaaien die vagina maar nagenoeg sluitend. Mogelijk een probaat middel om het werpen a la de konijnen ietwat te beteugelen.

  Like

 13. tjonge zegt:

  zoals bob fleumer ook al aangaf vind ik het besnijden van baby-jongentjes ook walgelijk !
  dat is niet alleen een islam aangelegenheid, dus laten we wel consequent blijven aub.

  en voor de genen die durven zeggen dat dit heel wat anders is ? kom op, het is net zo een onrechtmatige marteling, laat iemand op volwassen leeftijd beslissen maar niet een baby !

  Like

  • Helena zegt:

   Vast en zeker is dat ook pijnlijk. Ik zou ook liever zien dat dit niet meer voorkwam. En als het gebeurt dan zou het onder verdoving moeten gebeuren.
   Maar je kan de gevolgen voor het verdere leven en de seksuele beleving toch écht totaal niet met elkaar vergelijken.
   Nogmaals alles blijft verder in tact en functionerend, ik heb zelfs wel eens begrepen dat seks zonder voorhuid door de man als nog plezieriger wordt ervaren.
   Voor de vrouw, zeker als ze ook nog grotendeels wordt dichtgenaaid is het een levenslange marteling. Probeer je dat eens voor te stellen. Alleen het hygiënische
   aspect is al te walgelijk om over na te denken.
   Bovendien is een clitoris toch wel een fijn dingetje om te hebben.
   Het hele uitgangspunt is trouwens totaal onvergelijkbaar.
   Bij jongens heeft de besnijdenis niets met seks te maken.
   Bij meisjes duidelijk wel, het zou ze de lust tot seks moeten ontnemen.
   Een vrouw mag volgens die barbaren natuurlijk niet genieten van seks.

   Een lesje islam seks
   The Clarion Project tabled an excellent report revealing the intellectual stupidity of ‘Islamic Doctrine’ as tabled by inferior thinking Iranian Muslim Cleric Hojatolislam Hossein Dehnavi.

   Some of the key highlights of the report are as follows…

   Dehnavi on behalf of ‘Pedophile Muhammad’s teachings denounced those women who do not cater sexually to men.

   Hojatolislam Hossein Dehnavi tabled the duty of women under Islam…

   Dehnavi decreed that:

   Women commit a sin if they try to “satisfy” themselves after their husbands climax.

   It is not a sin for a man to think about another woman while having sex with his wife. “This is the kindness of Allah to us Muslims that thinking about sin is not a sin (and when) some men in having sex with their wives talk about other woman, this is not a sin either.”

   If thinking of another woman during sex results in pregnancy, “then the child will be a homosexual.” [A.I. comments… can you believe this ‘Islamic Dribble?’ -it gets worse ‘Gays’ are hanged in Iran and Saudi Arabia. What this means if this nonsense was true… is that every Muslim male that thinks of another woman whilst impregnating her is creating a ‘Gay’ person that must be hanged. Do we really want ‘Islamization’ in all ‘Western Nations’ to continue? 7th Century Islamic Belief System is beyond all doubt dangerous to the ‘Western Free World.’]

   “Women have to provide sex to their men anywhere and at anytime,” he said in one released video of his speeches. “Even in her mother’s house, the woman usually refuses and says it’s bad and that her mother could find out, but they should do it and so what if her mother finds out? It won’t be bad as they are not doing anything illegal.”

   “One of the calamities of our society is that some women do not give authority to their husbands and this is more evident in three groups,” Dehnavi said in explaining the duties of women toward their husbands. [A.I. comments… never mind that many wives are smarter than their husbands and have a better ability to manage economic affairs.]

   “The first group are those who are older than their husbands [A.I. comments…‘Toyboys’] and treat their spouses like a mother would, which harms the authority of men. The second group are those who have a higher education than their husbands [A.I. comments… ‘smarter women’] and because of their financial independence (they) have some attitude, which harms men’s authority.”

   In referring to the third group of women, the cleric said, “One of the other duties of women in regard to their men is to take care of their men’s instinctive needs (sexual drive). Do not break their pride and (you must) be more sensitive toward them.”

   [ comments… talk about bleeding heart mentality and the childish thinking of Muslim men afraid to get their feelings hurt by their wives.]

   A must read excellent report… The title of the report could have been aptly named…

   “The Loony Bin Sex Craved Mindless Thinking of Islamic Doctrine”

   Source: http://www.clarionproject.org/analysis/iranian-cleric-women-must-cater-mens-sexual-needs

   Muslim women have no rights under Islam and many Muslim Women in Middle East Countries want to be free of the dictates of ‘Totalitarian Islamic Doctrine.’ Women in the ‘Western World’ that convert to Islam are really naïve and intellectually backward; they would suffer absolute shock if they lived in Iran and Saudi Arabia.

   This dopey Iranian Muslim Cleric talks about the sensitivities of men in a truly childish self-centred way of thinking- never mind the sensitivities and needs of women.

   What about the sexual needs of women? Islam has that solution worked out… women have no rights, it’s a sin for a woman to enjoy a climax when her second-rate husband blows his load and does not give a damn about her needs. Is this selfish garbage for real- you bet it is, this is Islam.

   Women ask yourself these questions… “Do you really want to lose your freedom? Do you really want to become a sex object on demand that gives no concern for your needs, health and wellbeing? Do you really want ‘Islamization of the Western World?”
   If the answer is “No Way!” then unite with other women’s groups and send a message loud and clear… “No Islam!”

   Any Politician that accepts ‘Islamic Doctrine’ is not worth a damn!

   You will notice a reference to Ayatollah Ruhollah Khomeini tabled in this report, this is the man that placed a fatwa on ‘Salman Rushdie’ sentencing him to death in 1989. This is what this man also taught…

   “A man can have sexual pleasure from a child as young as a baby. However, he should not penetrate; sodomizing the child is OK. If a man penetrates and damages the child, then he should be responsible for her subsistence all her life. This girl, however, does not count as one of his four permanent wives. The man will not be eligible to marry the girl’s sister… It is better for a girl to marry in such time when she would begin menstruation at her husband’s house rather than her father’s house. Any father marrying his daughter so young will have a permanent place in heaven.”

   Ayatollah Ruholla Khomeini 1990

   Source: Tahrirolvasyleh, volume 4 (Gom, Iran: Darol Elm, 1990), page 186.

   “Being a devout man who practised what he preached the Ayatollah Khomeini had a ‘fling’ with a four to five year old girl, as related in ‘Hal Ataaka Hadeeth ur-Raafidah’ by the late Sheikh Abu Mus’abaz-Zarqaawi: “When it was time to sleep, the guests had all left, except for the inhabitants of the house. Al-Komeini laid his eyes on a young girl who, despite being only four or five years of age, was very beautiful. So, the Imam [of Iran) requested from her father, Sayyid Sahib, that he spend the night with her in order to enjoy her. Her father happily agreed, and Imam al-Komeini spent the night with the girl in his arms, and we could hear her crying and screaming.””

   Source: Baroness Wyszynski July 1, 2010 7:12 pm comment line… http://www.barenakedislam.com

   It should also be noted that Khomeini’s book, Tahrirolvasyleh, fourth volume, Darol Elm, Gom, Iran, 1990 also said… “A man can have sex with animals such as sheep, cows, camels and so on. However he should kill the animal after he has his orgasm. He should not sell the meat to the people in his own village; however selling the meat to the next door village should be fine.”

   Like

 14. dante zegt:

  Zo lang mensen achter een god aanrennen, hebben idioten een manier om de meest krankzinnige bedenksels in de praktijk te brengen. Een land vrij van geloof, dat zou mooi zijn.

  Like

 15. Pingback: Why Some Women Choose to Get Circumcised – oogenhand

 16. Pingback: visionbankfl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s