Europa capituleert voor de corruptie in Bulgarije

Screenshot_3

De burgers van het Balkanland protesteren tegen vriendjespolitiek en hopen op hulp uit Brussel. Maar die komt niet, want de EU staat bijna volledig machteloos tegenover de netwerken in Sofia.

Ook dit weekend blijft de situatie in Bulgarije gespannen. Al meer dan een maand lang demonstreren iedere dag duizenden mensen tegen hun regering, tegen de algemene corruptie en oligarcheneconomie. Steeds opnieuw scanderen de betogers “Maffia!” en “Aftreden!”.

Ze blokkeerden deze week zelfs het parlement. De politie sloeg de betogingen met knuppels uit elkaar, er werd met stenen gegooid en er raakten meer dan twintig mensen gewond. Sergej Stanisjev, chef van de regerende socialisten en de sterke man in het land, becommentarieerde de burgerprotesten kort en krachtig: “De meeste mensen die gedemonstreerd hebben, weten toch nauwelijks waarover het gaat.”

De EU is bezorgd over de ontwikkelingen in de lidstaat Bulgarije – maar ze is machteloos. Al jarenlang moet Brussel de corruptiechaos in de eigen gelederen vanaf de tribune aanschouwen, hoewel Bulgarije zich verplicht heeft tot de wetten en waarden van de Europese Unie en de afgelopen zeven jaar meer dan 10 miljard euro uit de EU-kas heeft ontvangen.

Screenshot_5

Brussel appelleert tot terughouding

Oproepen uit Brussel zijn er genoeg. “De Europese commissie roept alle partijen op de nodige terughouding te betrachten”, zei een woordvoerder van José Manuel Barroso, de chef van de Europese commissie. “Mijn sympathieën gaan uit naar de Bulgaarse burgers, die op straat tegen corruptie demonstreren”, zei de Europese commissaris van justitie, Viviane Reding in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Partijchef Stanisjev, die ook voorzitter van de Europese sociaaldemocraten (SPE) is, viel daarna Reding heftig aan, zonder daarbij echter haar naam te noemen.

Bulgarije beleeft al de tweede golf van protest in dit jaar. In februari kwam de onvrede over de hoge stroomprijzen naar buiten. Duizenden mensen demonstreerden destijds tegen de sociale wantoestanden in het land. De regering van de conservatieve minister-president Bojko Borissov trad af.

Nu eisen de demonstranten het aftreden van de coalitieregering van socialisten en de Turkenpartij, die pas twee maanden geleden werd gevormd onder minister-president Plamen Orescharski. De oorzaak van de protesten was deze keer de geplande benoeming van een media-oligarch tot chef van de machtige binnenlandse geheime dienst. Anders dan in het begin van het jaar zijn nu echter leden van de middenklasse, vaak uitstekend opgeleid, de straat op gegaan: jonge ouders met kinderwagens, studenten, professoren, ook ondernemers.

Screenshot_4

Gecompliceerd netwerk van vriendjespolitiek

Vooral deze maatschappelijke groepen zijn niet langer bereid om de vriendjespolitiek bij justitie en in de economie te accepteren. Sinds het einde van het communisme in het jaar 1989 is er in Bulgarije een gecompliceerd netwerk van voormalige communistische partijfunctionarissen, mensen van de geheime dienst, uit de georganiseerde criminaliteit en politici ontstaan, die vaak onderling vijandig tegenover elkaar staan, maar een gemeenschappelijk doel hebben: in een parallelle wereld naast de officiële democratische orde in Bulgarije zoveel mogelijk geld te verdienen, zich niets aantrekkend van recht en orde en vaak met brute middelen.

Deze ontwikkeling werd alleen maar in de jaren vlak voor de EU-toetreding van Bulgarije in het jaar 2007 korte tijd onderbroken. De corruptie daalde licht, justitie werd hervormd. Nadat Brussel toen zeven jaar geleden groen licht had gegeven voor de toetreding, waren de oligarchen weer terug – en verdienden beter dan daarvoor.

Naast vooruitgang ernstige tekortkomingen

De Europese Commissie gaf de afgelopen jaren elf zogenaamde voortgangsrapporten uit, waarin zij de hervormingen in Bulgarije beoordeelde. De teneur was altijd dezelfde: naast vooruitgang zouden er ernstige tekortkomingen bestaan. “Er is sprake van serieuze nalatigheden, die Bulgarije moet corrigeren om de corruptie te bestrijden”, oordeelden de deskundigen een jaar geleden.

Volgens officiële EU-peilingen beschouwt 96% van de Bulgaren omkoping en georganiseerde misdaad als de belangrijkste problemen in zijn land. En meer dan 75% van de burgers verwacht dat Brussel hiertegen optreedt.

Screenshot_7

EU kan nauwelijks optreden tegen problemen

Maar wat kunnen de Europeanen doen? Bijvoorbeeld: procedures starten tegen de schending van verdragen of financiële hulp blokkeren. Dat gebeurde tot nu toe slechts één keer. In 2008 bevroor de Europese Commissie tijdelijk een bedrag van 800 miljoen euro voor Bulgarije, in 2009 werd de maatregel weer opgeheven. “Als een land eenmaal EU-lid is geworden, kunnen we niets meer doen”, zei een hoge EU-ambtenaar tegenover “Welt”.

De reden daarvan zou zijn dat landen zoals Bulgarije of Roemenië als reactie op zulke sancties de EU op ieder moment zouden kunnen chanteren: “Ze dreigen gewoon belangrijke EU-beslissingen, bijvoorbeeld in de financiële politiek, te blokkeren.” Achtergrond: zonder de toestemming van alle lidstaten kunnen veel beslissingen niet genomen worden.

Voor de EU is het heel moeilijk om tegen de problemen in het land op te treden. Op het eerste gezicht is Bulgarije een functionerende democratie, die zich aan de EU-verdragen houdt. De corruptie vindt stiekem plaats. “Brussel moet bewijzen dat er Europees recht wordt geschonden. Dat is moeilijk in Bulgarije”, zegt de chef van de socialisten in het Europees Parlement, Hannes Swoboda, tegen “Welt”.

Screenshot_6

Bron:

http://www.welt.de/politik/ausland/article118431279/Europa-kapituliert-vor-der-Korruption-in-Bulgarien.html

Auteur: Christoph B. Schiltz

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, Brussel, Bulgarije, Criminaliteit, EU, Europese Commissie. Bookmark de permalink .

9 reacties op Europa capituleert voor de corruptie in Bulgarije

 1. guusvelraeds zegt:

  “De meeste mensen die gedemonstreerd hebben, weten toch nauwelijks waarover het gaat.”

  Is deze uitspraak niet alles samenvattend voor het hele democratische proces in Europa. De politieke elite of die zich nu in Sofia of in Brussel bevindt zal geen stap terug doen op de ingeslagen weg. Nu alle rationele opties uitgesloten zijn blijven nog maar twee opties voor verandering over. 1) Ze worden gedwongen van hun Europese vernietigende politiek af te zien door het volledige instorten van het economisch systeem. 2) Gaat dat niet gebeuren kan alleen massale opstand in de straten van Europa hen nog dwingen de rampzalige politiek in Europa te verlaten. Iets in me zegt dat we in Europa afstevenen op een burgeroorlog.

  Like

  • LOUIS-PORTUGAL zegt:

   Helemaal eens met de opties.
   Ik denk dat allebei de opties gaan gebeuren.
   Het worden spannende tijden.
   Ik ben ook zeer benieuwd naar de periode na 22 sept (na de duitse bondsdagverkiezingen)wat Merkel gaat doen.
   Doorzetten van het verdelen van de problemen van de hele failliete banken over de minder failliete, en dus de burgers, of zal ze tegen deze fase van de bankenunie zijn.

   Like

 2. Joop Klepzeiker zegt:

  Franse bank: EU creëert illusie en negeert dat Portugal en Cyprus failliet zijn
  Xander 27-07-2013 14:36- in Economie, EU

  ‘Stabilisatiemechanisme eurozone faalt’

  De Europese Unie weigert het natuurlijk toe te geven, maar de statistieken laten zien dat Portugal en Cyprus feitelijk failliet zijn. Volgens de Franse Natixis-Bank zorgen de miljardenkredieten aan beide landen enkel voor een tijdelijke verzachting. In Brussel negeert men dit echter, waardoor de onvermijdelijke instorting van deze landen des te erger zal zijn.

  De besluitvormers van de eurozone proberen uit alle macht de illusie overeind te houden dat Portugal en Cyprus zich nog steeds zelf van hun schuldenlast kunnen bevrijden. Meer kredieten aan deze landen zal hun situatie juist verder doen verslechteren, stelt de Franse investeringsbank Natixis.

  Zelfde fouten

  Om de staatsschuld te verminderen is economische groei nodig. Natixis heeft berekend dat alleen al voor 2013 de schulden van Portugal en Cyprus met respectievelijk 9,5% en 17% moeten worden verminderd om hun staatsschulden houdbaar te maken. Zo niet, dan zal de hoge rente de landen verder in de schuldenafgrond doen storten.

  Kritiek is er op het IMF, dat veel te laat erkend heeft dat de schuldenlast van Griekenland oncontroleerbaar was geworden. De EU maakt nu met Portugal en Cyprus echter precies dezelfde fouten.

  Groot risico op nieuwe bankencrash

  De reden waarom men in Brussel, Den Haag en de andere Europese hoofdsteden aan de euro vasthoudt is omdat er een groot risico bestaat dat een nieuw staatsbankroet van één van de lidstaten een bankencrash zal veroorzaken die andere crisislanden zoals Italië en Ierland met zich mee zal sleuren.

  ‘EU creëert illusie’

  ‘Het is duidelijk dat het stabilisatiemechanisme van de eurozone, dat moet voorkomen dat het ene land het andere aansteekt, faalt,’ concludeert Natixis. De banken hebben massaal de staatsobligaties van de crisislanden opgekocht. Bij een staatsbankroet zal het domino-effect een nieuwe bankencrisis veroorzaken. ‘Wij begrijpen dan ook waarom Europa de illusie creëert dat de crisislanden nog solvent zijn.’

  ‘Schulden zullen verder stijgen’

  Natixis rekent erop dat de schulden van de crisislanden verder zullen stijgen, zoals ook duidelijk uit de statistieken blijkt (zie hieronder). De productiviteit in deze landen is niet voldoende om het onvermijdelijke staatsbankroet te voorkomen. Bovendien versterkt deze situatie zich door de uittocht van gekwalificeerd personeel naar andere landen. Hierdoor wordt de basis voor nieuwe economische groei uitgehold.

  Keer op keer willen onze politici ons doen geloven dat de crisis bijna voorbij is. De stijgende staatsschulden bewijzen echter dat het alleen maar erger wordt.

  De financiële markten erkennen het gevaar op een crash. De rente die Portugal over zijn 10-jarige staatsobligaties moet betalen is inmiddels tot boven de 7% gestegen – onhoudbaar hoog. Portugal kampt tevens met een regeringscrisis. De Trojka-zwartepakkenbrigade werd eerder deze maand niet voor niets naar het bankroete land gestuurd (1).

  Brussel gaat burgers totaal onteigenen

  Veel onafhankelijke analisten zijn van mening dat de EU de eurofaçade nog hooguit enkele jaren kan volhouden. Eerst zullen de eurozone en de Europese banken door almaar verdergaande inbeslagnames van ons spaar- en belastinggeld overeind worden gehouden. Als ook dit geld op is zijn de pensioenfondsen aan de beurt (2). In Brussel zal men pas tevreden zijn als alle burgers van al hun bezit zijn beroofd en in permanente schuldenslavernij zijn gestort. De EUSSR is dan een feit dat enkel nog met een revolutie is terug te draaien.

  Xander

  (1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
  (2) Beursbox

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/07/Franse-bank-EU-creert-illusie-en-negeert-dat-Portugal-en-Cyprus-failliet-zijn

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Joop Klepzeiker 16.18. uur. Je conclusie in de laatste zin Joop, is volkomen correct. We komen van de RODE EUSSR niet af, tenzij we INDERDAAD optrekken met PEK en VEREN naar IEDERE EUROPESE HOOFDSTAD, het gajes daar, wat zich “politici”, durven te noemen, naar “de duivel”, te jagen, en in BRUSSEL het hoofdkwartier van deze MARXISTEN met de grond gelijk te maken. Dat is MIJN ULTIEME DROOM!

   Like

 3. Joop Klepzeiker zegt:

  Like

 4. luckybee zegt:

  Staat Brussel alleen machteloos voor de netwerken in Sofia?Wat is met de netwerken in Athene en Room en Madrid en Lissabon en Dublin?en niet vergeten Parijs?

  Like

 5. Republikein zegt:

  Toen ik Gerrit Zalm als eerste euroflappen zag tappen, en daarna zei, jongens, het is gelukt, wist ik al dat dit een grote blamage ging worden, waarbij de rekening bij de burger terecht zou komen.Hij deed opgelucht kond van dat het gelukt was..Deze opluchting was niet gespeeld.

  Like

 6. Pieter Nokkio zegt:

  Hoe zit het met Malta?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s