Hamas herstelt de banden met de Iraanse Hezbollah

Screenshot_19

Twee hooggeplaatste vertegenwoordigers van de terreurgroep uit Gaza hebben een bijeenkomst met de sjiietische organisatie in Beiroet. In een poging om terug te keren in de schoot van de Iraanse beschermer, heeft de terreurgroep Hamas, die in Gaza gevestigd is, vergaderingen belegd met vertegenwoordigers van de in Libanon gevestigde en door Teheran gesponsorde pendant Hezbollah.

Volgens een rapport van Asharq Al-Awsat, dat zondag door ‘Radio Israël’ werd aangehaald, hebben twee vertegenwoordigers van Hamas de vorige maand in de Iraanse ambassade in Beiroet een ontmoeting gehad met leden van Hezbollah. De bijeenkomst, die werd bijgewoond door de hoge ambtenaar Moussa Abu Marzouk van Hamas, richtte zich op het vergroten van de Iraanse steun voor Hamas.

Volgens een bron van Hamas in Gaza zijn er andere bijeenkomsten geweest, die allemaal benadrukten dat Hamas een strategische partner van Iran is.

De betrekkingen tussen Hamas en Iran werden slechter als gevolg van de burgeroorlog in Syrië. Terwijl Teheran en Hezbollah het regime van Assad steunden, riep in februari 2012 de leider van Hamas, Gaza Ismail Haniyeh, openlijk op tot steun aan de rebellen; hij sloot zich om die reden aan bij andere soennitische groepen die fel tekeer gegaan zijn tegen de Alawiet Assad en zijn sjiietische achterban.

Terwijl de burgeroorlog in Syrië is toegenomen, heeft het grootste deel van de half miljoen Palestijnen in het land gestreden voor de rebellen, terwijl sommige groeperingen – zoals het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina van het Generaal Commando – aan de zijde van de overheid hebben gevochten.

De chef van het politbureau van Hamas, Khaled Mashaal, heeft nooit openlijk partij gekozen, maar in het begin van 2012 glipte hij uit Syrië naar Qatar, waardoor hij een boze reactie van Damascus uitlokte.

In juni ging Hamas tekeer tegen Hezbollah omdat die met het Syrische leger tegen de rebellen streed en beval de organisatie om terug te gaan en tegen Israël te vechten.

“Wij eisen dat Hezbollah zijn troepen uit Syrië terugtrekt en we doen een beroep op hem om zijn wapens alleen te richten op de zionistische vijand”, aldus luidt een verklaring van Hamas, die op de Facebook pagina van zijn plaatsvervangende politieke leider Moussa Abu Marzouq is geplaatst. “De toetreding van [Hezbollah] troepen tot Syrië heeft bijgedragen aan de versplintering van de strijdgroepen in de regio”.

Bron:

http://www.timesofisrael.com/hamas-patches-up-ties-with-hezbollah-iran/

Auteurs: Stewart Winer en de staf van “Times of Israel”

Vertaald uit het Engels door:

Wachteres

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hamas, Hezbollah, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, Terrorisme. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hamas herstelt de banden met de Iraanse Hezbollah

 1. Theresa Geissler zegt:

  Ach ach en denken ze nou ook nog dat dit zo blijft?
  Binnen de kortste keren doet zich weer het één of andere flutgeschil voor, zodat ze elkaars bloed weer kunnen drinken!
  Zelfs als je ze nooit in levende lijve hebt ontmoet, leer je de Palestijnen hier tenslotte wel kennen!

  Like

 2. Tiny zegt:

  Zie het als een gelegenheids verbod, het doel heiligt de middelen. Kan zoals @ Theresa zegt binnen de kortste keren weer voorbij zijn.

  Like

 3. Marc Bouwman zegt:

  Deze hereniging tussen de Haatbollen en Hamas is van zuiver cosmetische aard, wanneer het overwicht van Assad op de rebellen mocht afnemen. In dat geval herneemt de tegenstelling soenniet tegenover sjiiet opnieuw de massale uitgebreidheid die het feitelijk nog steeds heeft, en slachten de moslims elkaar opnieuw af. Van belang in dit verband is de situatie tussen beide groepen in Irak.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s