Leugens en meer leugens

Screenshot_28

We leven in een tijdperk van leugens. Ik heb een uurtje de tijd genomen om zomaar een aantal van die leugens op een rijtje te zetten. Er zijn er nog veel meer, maar dan wordt het artikel te lang. Een dergelijke leugenstapeling geaccepteerd te doen krijgen lijkt me overigens slecht mogelijk als de maatschappij staatsonderwijs heeft genoten.

De klimaatleugen, klimaat is niet te voorspellen door de veelheid aan variabelen, noch man made global warming noch man made global cooling kan worden bewezen. We kennen niet alle variabelen, we kennen niet de onderlinge interacties van de variabelen die we wel kennen, we hebben niet altijd goede meetgegevens voor de variabelen die we wel kennen, laat staan dat we betrouwbare tijdreeksen hebben voor deze variabelen.

Geldverruiming schept welvaart, neen, het is een herverdelingsmechanisme. Degene die het extra geld krijgt kan extra dingen kopen en in die manier holt het de koopkracht van het andere geld uit. Aangezien er enige tijd gaat zitten in de aanpassing wordt een deel van de consumptie naar voren gehaald en lijkt het of er groei is. Daarnaast gaat de consumptie van degene die het extra geld in omloop brengt ten koste van degenen die gespaard hebben. Hier zit de herverdeling.

Centrale banken zorgen voor prijsstabiliteit. Fout, sinds de centrale banken is er voor het eerst stelselmatige inflatie. Een milde inflatie van 3 procent per jaar holt in 10 jaar het vermogen meer dan 30 procent uit.

Het minimumloon beschermt de werknemers, fout het maakt ze werkloos als hun bijdrage aan de winst onder het minimum loon valt.

We hebben in Nederland natuur. Fout, we hebben cultuurlandschap met natuurelementen.

De Veluwe is een natuurgebied, net als veel ander nationale parken. Fout. Het zijn vooral sparrenplantages voor de voormalige mijnbouw. Naaldbomen komen hier niet in deze vorm van nature voor.

Heide is natuur. Fout, heide is een oud cultuurlandschap.

Zandverstuivingen zijn natuur. Fout, zandverstuivingen zijn meestal een gevolg van ecologisch wanbeleid (overbegrazing van heidevelden).

De markt moet gereguleerd worden. Dit kan het beste gebeuren door bedrijven onderling. Fout, de markt moet niet gereguleerd worden en als het door convenanten gebeurt tussen bedrijven onderling weet je 1 ding zeker, er worden belemmeringen opgeworpen voor nieuwe toetreders. De belangen van de huidige bedrijven worden optimaal gediend.

De markt moet gereguleerd worden, dit kan het beste gebeuren door bedrijven in combinatie met de staat. Fout, de markt moet niet gereguleerd worden. En als dit door bedrijven en de staat samen gebeurt weet je 1 ding zeker, de consument betaalt de rekening. De staat zorgt ervoor dat ze extra controle instanties in het leven roept. De bedrijven zullen hun belangen veilig stellen.

We leven in een kapitalistische maatschappij. Fout, we leven in een corporatistische maatschappij.

Imperialisme is een vorm van kapitalisme. Fout. Imperialisme is het gedrag van staten die de grenzen van andere landen niet respecteren. Vaak om met dwang te beschikken over grondstoffen.

Nederland wordt kapot bezuinigd. Fout, in de eerste plaats betekent iedere euro die de overheid niet uitgeeft uiteindelijk een euro die het bedrijfsleven kan uitgeven. Of de particulieren. Want deze euro moet niet worden gestolen van de onderdanen. In de tweede plaats geeft de overheid ieder jaar meer uit.

De euro brengt welvaart. Een moeilijk zo niet onmogelijk te onderbouwen stelling. De economische groei is sinds de euro overigens significant lager dan in het pre euro tijdperk. Dus dit is zo goed als zeker fout.

De fossiele brandstoffen als olie en gas raken binnen 15 tot 20 jaar op. Een pertinente leugen die sinds de jaren 70 continue verkondigd wordt. Jaar op jaar, intussen ruim 40 jaar lang. Intussen ook al 40 jaar lang een reden om de burger heffingen op te leggen.

Windenergie is rendabel. Zelfs met de hoge subsidies en de hoge heffingen op gewone energie is het nauwelijks rendabel en voegt bovendien ook nauwelijks iets toe aan de CO2 reductie.

De ijsberen raken op. Fout, er zijn er nog nooit zoveel geweest sinds we ze zijn gaan tellen.

Nederland heeft een HSL. Fout, we hebben enkele tientallen kilometers waarop treinen snel kunnen rijden, echter maakt dat nauwelijks iets uit. Een trein die 150 rijdt over 60 km spoor doet daar 24 minuten over, een trein die 300 rijdt doet daar 12 minuten over. Dat is de winst die de HSL binnen Nederland kan halen boven traditionele treinen omdat op de meeste andere stukken de treinen maar enkele minuten boven de 150 zouden kunnen rijden. Voor dat kwartiertje en de illusie van de HSL hebben we vele miljarden uitgegeven, en zelfs dat kwartiertje is ons met de Fyra niet gegund.

Streekvervoer wordt kapot bezuinigd. Fout, er wordt juist meer aan uitgegeven. Amelisweerd is natuur en moet daarom beschermd worden. Fout. Het is een landschapspark. Als zodanig is het wellicht beschermingswaardig maar niet vanuit natuuroogpunt.

Amelisweerd is natuur en moet daarom beschermd worden. Fout. Het is de meest populaire attractie van de provincie Utrecht en de mens is massaal aanwezig, vaak massaler dan op het strand in Zandvoort. Het is net zo beschermingswaardig als publiekstrekkers als de Efteling of Madurodam.

De NS is geprivatiseerd. Fout, het is nog steeds 100 procent in handen van de staat.

De zorg is geprivatiseerd. Fout, er is nauwelijks marktwering. Alles is dicht geregeld.

Ontwikkelingshulp werkt. Fout. Om rijk te worden als land dien je toch echt zelf te gaan produceren.

Een paspoort maakt reizen mogelijk. Fout, in het verleden bestonden niet eens paspoorten. Het is een uitvinding van staten om het reizen juist te reguleren.

Discriminatie is fout. Onjuist, iedere burger heeft het recht om te gaan met wie hij wil en dus ook het recht mensen buiten te sluiten. Het is juist de overheid die niet mag discrimineren omdat dit de overheid nog abjecter maakt. Maar het is juist de overheid die discrimineert (special interest wetgeving, maatregelen gericht op arbeidsparticipatie vrouwen en minderheden, doelgroepen beleid voor bijvoorbeeld gehandicapten, etc.).

Bloed en organenhandel mag niet. Onzin. Iedere professional in de medische wereld verdient een boterham aan de medische handelingen maar een burger die bloed afstaat of een orgaan mag als enige in de zorgketen niets krijgen? Als geld en medisch handelen niet samen gaan omdat het tot verkeerde beslissingen kan zorgen en altruïsme de kern dient te zijn waarom verdient medisch personeel dan nog geld?

De mens is niet te vertrouwen dus er moet een staat en een regering zijn die de menselijke agressie intoomt. Fout, wie vormen de regering? Mensen. Die opeens heel veel macht hebben. We kunnen dus mensen niet vertrouwen dus we geven sommige mensen meer macht om dit probleem op te lossen……..

Consumenten vertrouwen is belangrijk voor de economie. Fout, als economische gezondheid van een land je zorg is, zorg dan voor lagere belastingen en meer economische vrijheid. Dat geeft statistisch bewezen positieve lange termijn effecten. Consumptie naar voren halen heeft geen duurzaam effect en verbloemt alleen maar de onderliggende zwakte in een economie. Het verhelpt de symptomen maar niet de ziekte.

Een gelijkmatige inkomensverdeling in een land is een goed iets. Fout. Prestaties dienen beloond te worden en als er een gelijkmatige inkomensverdeling is, dan krijgen de uitblinkers niet dat waar ze recht op hebben of zijn er geen uitblinkers meer. Het enige waarde oordeel dat met betrekking tot inkomensverdeling gegeven kan worden is dat iedereen dat krijgt waar hij in een vrije markt recht op heeft en hem niets wordt ontstolen of dat hij niets extra wordt toegestopt.

Bron:

http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/07/leugens-en-meer-leugens/#more-121615

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Leugens en meer leugens

 1. Theresa Geissler zegt:

  Dat van die paspoorten klopt in ieder geval. Ik wed dat bijvoorbeeld in de Middeleeuwen bedevaartgangers naar Jeruzalem of naar Santiago de Compostela in zekere zin vrijer konden reizen dan nu: Buitenlander of niet, dat was toen minder van belang.
  De gevaren en ontberingen onderweg is een ander verhaal.

  Like

  • KCMO zegt:

   Het paspoort is toch ouder dan je denkt, en stamt al vanuit de middeleeuwen en eerder.
   Meestal in de vorm van aanbevelingsbrieven of kredietbewijzen.
   In 1813 is met de invoering van de paspoortwet harmonisatie ingevoerd.

   Like

   • MVA zegt:

    Een paspoort heette in het Ancien Régime “passeerbrief”. Deze werd uitgereikt door de plaatselijke schepenbank, die zich vaak zelfs garant moest stellen voor eventuele schulden die de reiziger zou maken. Op dat vlak slaat u de bal dus helemaal mis. Verder helemaal eens.

    Like

 2. felix zegt:

  Schouderophalen als christenen worden afgeslacht in Egypte, Een onderzoek eisen als de Moslimbroeders in de verdrukking komen. Dat is dus de dubbele moraal van de VS.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  En de tolgelden Theresa.
  Wel een interessant stuk.

  Like

 4. Tistochwat zegt:

  Nog meer sprookjes:

  http://herstelderepubliek.wordpress.com/2013/07/28/waarom-de-eu-gered-moet-worden/
  http://logicfreezone.wordpress.com/2013/07/28/de-elektrische-auto-komt-eraan/

  Tot slot een mopje n.a.v. het plaatje bij dit artikel:

  Petrus staat aan de Hemelpoort te wachten op de zielen die naar boven komen en ziet Jezus wandelen. Hij roept hem bij zich en vraagt:
  “Kan jij even op de Poort passen, terwijl ik een kleine boodschap ga doen?”
  “Natuurlijk”, antwoordt Jezus, “wat moet ik eigenlijk doen?”
  “Gewoon wat vragen stellen aan de zieltjes die hier aankomen en informeren naar hun achtergrond, hun familie en naar wat ze gedaan hebben in hun leven.
  Daarna moet je beslissen of ze naar de hemel mogen.”
  “Klinkt vrij eenvoudig! OK, ik let er wel even op…”

  Dus Jezus staat te wachten aan de Poort terwijl Petrus zijn kleine boodschap gaat doen.
  Plotseling komt er een verschrompelde oude man aan.
  Jezus roept hem bij zich en ze gaan tegenover elkaar aan de tafel zitten.
  Jezus kijkt naar de oude man en vraagt:
  “Waarmee verdiende je je brood?”
  De oude man antwoordt:
  “Ik was timmerman.”
  Jezus herinnert zich zijn oude aardse bestaan en leunt een beetje naar voren.
  “Had je nog familie?” vraagt hij vervolgens.
  “Ja”, zegt de man, “ik had één zoon, maar ik ben hem verloren.”
  Jezus leunt nog een beetje meer naar voren.
  “Hoe bedoel je, je verloor je zoon? Kan je me iets meer vertellen over hem?”
  “Wel”, zegt de oude man, “hij had gaten in zijn handen en voeten en ik maakte hem zelf naar mijn evenbeeld. Er was geen seks aan te pas gekomen.”
  Jezus barst in tranen uit, leunt nog meer naar voren en fluistert:
  “Vader?”
  Ook de oude man leunt naar voren en roept:
  “PINOKKIO!!!”

  Like

 5. leto2thesandworm zegt:

  De grootste leugen is “fossiele brandstof”, zie deze link:
  http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=1811

  Like

 6. Jan zegt:

  OFA houdt bijeenkomst over klimaatverandering………. niet een belangstellende

  ZERO PEOPLE at the OFA rally at the Georgetown Waterfront this morning. OMG CLIMATE CHANGE IS SUPER IMPORTANT… unless it rains.
  http://moelane.com/2013/08/13/ofas-rather-embarrassing-climate-change-spluttering-in-three-tweets/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s