Nederland: de onroerend goed zeepbel spat uit elkaar

Screenshot_19

De vrije val van  het Nederlandse onroerend goed duurt voort. Sinds 2008 zijn de prijzen voor onroerend goed met bijna 18% gedaald. Potentiële kopers zijn onzeker. Het aantal gekochte onroerende goederen is binnen enkele jaren gehalveerd. De crisis zal nog tot volgend jaar duren.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn de prijzen voor onroerend goed in vergelijking met vorig jaar met 8,3% gedaald. Sinds het uitbreken van de financiële crisis heeft Nederlands onroerend goed bijna een vijfde deel van zijn waarde verloren (18%). Volgens een rapport van Standard & Poor´s (S&P) bestaan er weinig signalen voor verbetering.

Ook de prijzen van eigen woningen zijn in het eerste kwartaal met 2,5% gedaald, twaalf maal zoveel als in het laatste kwartaal van 2012 (0,2%). Op grond van het grote aantal wetswijzigingen bij de kredietverlening en belastingafschrijving blijven de deelnemers op de markt onzeker. De prijzen zullen daarom niet stabiliseren.

Ook het aantal gekochte onroerende goederen ging in vergelijking met vorig jaar terug  (-11,6%). Het volume op de onroerend goed markt is sinds de financiële crisis bijna gehalveerd. “Het aantal transacties bedraagt op dit moment de helft van de transacties tussen 2000 en 2006”, staat er in het rapport van S&P.

Op grond van de geringe vraag valt ook de kredietverlening voor onroerende goederen lager uit. De inkomens van de mensen dalen en hun oproepbare kredietvolume gaat zodoende ook achteruit. Daar helpen ook de lage rentes op hypotheken niets.

De prijsdaling zou volgend jaar weliswaar iets teruggaan, maar nog niet tot stilstand komen. Ook voor de economie van Nederland heeft S&P geen goed nieuws: “We verwachten dat het reële BNP met 0,8% zal dalen.

Screenshot_21

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/07/31/niederlande-die-immobilien-blase-platzt/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, Graaien, Nederland, Wereldcrisis. Bookmark de permalink .

7 reacties op Nederland: de onroerend goed zeepbel spat uit elkaar

 1. Jan zegt:

  Obama zal er voor zorgen dat de geschiedenis zich herhaalt (de opzet is immers de VS te ruïneren)

  Obama administration pushes banks to make home loans to people with weaker credit
  President Obama’s economic advisers and outside experts say the nation’s much-celebrated housing rebound is leaving too many people behind, including young people looking to buy their first homes and individuals with credit records weakened by the recession.
  http://articles.washingtonpost.com/2013-04-02/business/38220144_1_housing-recovery-housing-market-housing-officials

  Like

 2. Joost Visser zegt:

  Ik geloof niet in complottheorieen, mar de laatste jaren gebeuren er wel heel onlogische dingen.

  Like

 3. JiepMK zegt:

  Dalende woningprijzen, dalende lonen, dalende koopkracht, dalende werkgelegenheid. De deflatoire crash waarvan je weet dat hij zal komen. Overigens hier de grafiekjes van het CBS die gebruikt worden in het artikel:
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-07-22-m11.htm

  Like

 4. Jan zegt:

  Over complottheorie gesproken. Obama wil persé 10 miljoen illegalen legaliseren, want dat brengt geld in het laatje en niet het aanleggen van de Keysone pijpleiding (voor de olie uit de teerzanden in Canada). Dit is bewust de zuidelijke staten vernielen en Canada voor de voeten lopen.
  Het Congressional Budget Office (CBO) komt met het volgende krankzinnige voorstel: de komende 10 jaar zullen babies geaborteerd moeten worden om zo $225 miljard te besparen:
  “CBO recently reported that, if passed by Congress, the Pain-Capable Unborn Child Protection Act would cost the government $225 million over the next 10 years by allowing children to be born instead of aborted.
  The CBO says killing children will save the government money in healthcare costs and expenditures in welfare and other social programs. …”
  Feds: Refraining From Killing Babies Costs Money
  http://moonbattery.com/?p=33855

  Geen toeval maar bewust de maatschappij vernielen zoals Alinsky dit voorschrijft, om op de puinhopen Utopia te bouwen.

  Like

 5. KCMO zegt:

  De crisis zal nog tot volgend jaar duren.
  Moet dat niet zijn: De crisis zal nog jaren voortduren.

  Like

 6. Tistochwat zegt:

  De crisis in dit land zou alleen kunnen stoppen als Geert Wilders zijn verstandige plannen kan gaan uitvoeren. Ik weet niet hoeveel tijd hij nodig heeft om de gigantische puinhopen van Rutte en de andere rooie graaiers op te ruimen, maar het kan in elk geval alleen maar beter worden.
  Nu stevenen we af op een regelrechte ramp.
  Wonderlijk dat er nog zoveel blinden zijn die dit niet beseffen…
  Hopelijk zijn er op 21 september a.s. vele ‘zienden’ in Den Haag aanwezig!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s