Ebru Umar en de Van Goghianen

Screenshot_9

(Door: Joost Niemöller)

Bij wie hoor je en bij wie niet, daar gaat het om. Vandaag (28 juli) schrijft Bas Paternotte op Geenstijl over ‘mijn lieve vriendin Ebru Umar.’ Die bedreigd is.

Hij refereert in zijn stuk aan Theo van Gogh, aan Pim Fortuyn, maar schrijft niet over Geert Wilders. Dat vind ik interessant. Er bestaat in de Amsterdamse grachtengordel een scene van personen die het vrije woord heilig stellen, maar die tegelijkertijd niets moeten hebben van de felle islamkritiek van personen als Wilders. En aanverwanten. ‘Gekkies’ noemt Ebru Umar die.

Uit dit soort gedrag blijkt dat het hen niet in de eerste plaats gaat om onderwerpen als de islam en immigratie. Het gaat hen erom dat ze hun leefstijl willen definiëren en afbakenen. Wie hoort erbij, wie hoort er niet bij. Hun helden zijn Theodor Holman, Bert Brussen, Hans Teeuwen, vanavond te gast in het VPRO programma Zomergasten. Ze hangen aan tegen diezelfde VPRO, ook tegen de PvdA, terwijl ze daar tegelijk in onmin mee verkeren. Ze leven half in de geest van Theo van Gogh, missen diens “Rücksichtslosigkeit” en individualisme, maar delen diens talent om altijd aan te voelen waar je bij moest horen en waar niet. Ze groepeerden zich enige tijd rondom Hirsi Ali. Maar er is nu een beetje tekort aan grote namen.

Waar hoor je bij, daar gaat het om.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Ebru Umar en de Van Goghianen

 1. Martien Pennings zegt:

  Ja, ze blijven de allersubtielste onderscheiden maken tussen “wij” en “zij”.
  Totdat wij én zij, zoals Gerrit Komrij voorspelde, op een morgen wakker worden en allemaal Ali blijken te heten.
  De lekke kano van Bas Paternotte had overigens laatst nog een aanvaring met mijn oceaanreus.
  Hij zocht me zelf op en ja, de uitkomst van die botsing was voorspelbaar, natuurlijk.
  Bas meende onder een discussie op The Post Online http://bit.ly/1efVm5i mij het volgende te moeten toevoegen:

  01-07-2013 – 01:55 uur
  Bas Paternotte:
  Of je sodemietert gewoon eens op, Pennings. Samen met je progressieve vriendje Terstall dansen om de meiboom totdat je wakker wordt:
  We don’t buy your shit anymore. We never bought it.
  Succes met je bloedpap en Femke Halsema onthoofden.
  Dag, oude man.

  01-07-2013 – 06:51 uur
  Martien Pennings:
  @ Bas Paternotte.
  Ja, ik heb wel eens een impuls richting bloedpap, vlammenwerpers, mitrailleurs, over het asfalt uitgesmeerde hersens, met blote handen operatief ingrijpen en wurgen.
  Dat komt doordat ik evolutionair nog niet zover gevorderd ben als jij, Betere Bas.
  Jij bent gewoon een edeler mens.
  Maar ik ben op een ander punt wél weer verder: ik laster en ik lieg niet, zoals jij.
  Iemand heeft me indertijd op je dom-deftige commentaar gewezen naar aanleiding van mijn stukkie contra vier linkse boerka-liefhebsters, onder wie Halsema: hierzo: http://bit.ly/12xTPoC
  Je had de strekking gewoon niet begrepen, sukkel.
  Voor de neutrale lezer: hier is mijn tekst die kleinburgertje Paternotte niet begreep http://bit.ly/wsNo8x en dat de titel droeg: “Ik hoop dat de executie van de nazislamitische hoeren Femke Halsema, Jolande Sap , Karin Dekker, Ineke van Gent en Claudia de Breij verloopt als die van . . . . . .”
  Het esseetje rond de vier boerkabevorderaarsters, die ik een lot toewenste dat vele boerkadraagsters in islamitische landen treft, namelijk als een vulliszak afgeschoten worden, bracht grote beroering in het kamp der progressieve alles-moet-kunnen-leipenisten.
  Er brak een twitter-orkaan onder hen los, waarover ik schreef in een vervolgopstelletje met de titel: “Twitter-kwetter-tsjilp: paniek in de volière”: http://bit.ly/19MzKAo.
  Ik vermoed dat mijn polemiekje daardoor ongeveer 30. 000 keer gelezen werd.
  Een voor mij all-time-high.
  Enfin, neutrale lezer, als u een van bovengelinkte pareltjes aanklikt, vindt u automatisch onderaan linkjes naar de andere diamantjes die ik in dit kader in de kontjes van vogeltjes als Paternotte heb gestopt.
  Wat is overigens je gezeik over meiboom en mijn leeftijd weer machteloos, Paternotte.
  Net zo lullig als je stukkie indertijd op de site van HP.
  __________________
  Waarna er niets meer werd gehoord van Basje.

  Like

 2. Theresa Geissler zegt:

  Tja, dat heb ík nou altijd zo karakteristiek gevonden van die zogeheten Grachtengordel- en verdere hippe, ruimdenkende kringen: Wilders verketteren omdat hij “Hele groepen mensen zou buitensluiten”, maar zelf héél subtiel iedereen buiten je ons-kent-ons kring houden, die er op de een of andere manier niet helemaal in past. Snobs!
  En de Grachtengordel is niet de enige omgeving met dat kenmerk.
  Het zal begin jaren-’80 zijn geweest, dat ik getroffen werd door een soort sketch op TV, uitgezonden door de Humanistische Omroep. De titel: Akelige mensen. Vier leden van een woongroep zitten in de keuken van die woongroep te overleggen, hoe ze een vijfde lid, Ada, op zo tactisch mogelijke wijze kunnen vertellen, dat ze de groep maar beter kan verlaten. Hoofdreden: te burgerlijke levensgewoonten en dergelijke. Moet natuurlijk zo tactisch mogelijk gebeuren, maar ze moet er dus ècht uit. Enfin, voorstellen over de manier van mededelen tot een rollenspel aan toe en daarmee zijn ze zó intensief bezig, dat ze niet in de gaten hebben dat Ada al geruime tijd in de deuropening staat mee te luisteren. Dat merken ze pas als ze de meegebrachte tas met een bons op tafel zet en uitroept: “Ik ga al! Wat zijn júllie een akelige mensen!”
  Ik heb dat altijd onthouden, omdat ikzelf in die tijd al dergelijke ervaringen achter de kiezen had: Uit elke kring van hippe, interessante mensen, waar ik toevallig mee in aanraking kwam, werd ik na verloop van tijd weer met zachte hand weggewerkt, omdat ik naar hun smaak niet hip en/of radicaal genoeg was. Opmerkelijk vond ik wel, dat de bewuste sketch gespeeld werd door de leden van cabaretgroep Don Quischocking, lui, die ik intussen bij uitstek in staat achtte tot dat soort uitsluiterij, terwijl de sketch toch bedoeld was als een aanklacht daartegen.
  Hoe dan ook, ik herkende het en ik herken het nóg.
  En dat de door Joost Niemöller beschreven ruimdenkende schrijvers- en kunstenaarskringen het doen. tja, dat hoeft geen verwondering te wekken. Maar wèl uit volle borst betogen, dat je open moet staan voor moslims. Waar ze zèlf vrijwel zeker nooit mee omgaan.
  Goedmensen=snobs.

  Like

  • BertG. zegt:

   Dat heb je mooi beschreven zoals het werkt binnen zo’n kringetje.
   Je moet wel hetzelfde blijven denken want anders lig je er uit.
   Een groepje “democratisch” denkende mensen die wel even de norm willen bepalen.
   En die kunnen dan ontaarden in hele akelige mensen. Bijna kleine dictatortjes die geen andere menig of commentaar wensen of dulden.
   En om er niet uit te liggen, hou de rest ze smoel dicht. Anders hoor je er niet meer bij.

   Ik maak niks anders mee. Overal waar ik mijn menig over geef.
   Maar het is we MIJN menig. Ik praat niemand naar de mond.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s