Sinds 2009 is het recht van inspraak van het Europees Parlement voortdurend toegenomen. Dat weerspiegelt zich ook in de politiek van de parlementariërs. In plaats van als democratische tegenhanger van de andere instituties te handelen, past het parlement zich aan de meningen van de staatschefs aan en is ook uitstekend geschikt voor het lobbywerk van de ondernemingen.
Het Europees Parlement pocht graag op zichzelf als enige democratisch gelegitimeerde EU-instelling. Rechtstreeks door de EU-burgers gekozen, gold men als het tegenovergestelde van de centralistische Europese Commissie en de staatschefs van de lidstaten. Maar uit een nieuwe studie blijkt, dat de machtsuitbreiding van het Europees Parlement samenging met de steeds groter wordende verwijdering van de oorspronkelijke functie.
Uit een actuele studie van het Instituut voor Europees Integratieonderzoek blijkt, dat de handelingen van het Europees Parlement steeds meer politieke belangen en lobbygroepen volgen. “Het Europees Parlement heeft zichzelf meer veranderd dan de politiek van de EU”, zei Florian Trauner tijdens de presentatie van het onderzoek. De politieke medeverantwoordelijkheid zou de bereidheid om bij aangelegenheden principes te verdedigen die de kiezers rechtstreeks raken, sterk hebben verminderd, citeert de Standard de politicoloog. Vroeger zou het parlement zijn opgekomen voor de fundamentele rechten en de burgerrechten en had een sterker tegenwicht gevormd tegen de nationale regeringen. Maar met het uitgebreide recht van inspraak zouden de parlementariërs steeds vaker bereid geweest zijn om de standpunten van hun regeringschefs mee te dragen.
Dat bleek het laatst bij de stemming over de EU-begroting voor 2014 tot 2020. In het begin had het Europees Parlement zich zeer kritisch uitgelaten over het begrotingsvoorstel van de Europese Raad en de Europese Commissie. Per slot van rekening was het de eerste keer, dat ook het Europees Parlement daarover mocht stemmen. Maar uiteindelijk ging het Europees Parlement met het voorstel akkoord en ging op zomerreces (hier).
Ook bij de geplande verandering van de databescherming in Europa bleek de intussen ontbrekende onafhankelijkheid van het Europees Parlement. Grote delen van de wetteksten werden stuk voor stuk door grote internationale ondernemingen zoals Google overgenomen (hier). Het Europees Parlement is een ideale speelplaats voor lobbygroepen geworden. Gezien het Amerikaanse spionageschandaal kwam de discussie rondom de hervorming van de databescherming achteraf dan ook belachelijk over.
Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/08/06/studie-eu-parlament-ist-lobby-verein-geworden/
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
Hier nog zo’n geweldige proeve van “onafhankelijk” bestuur 😉
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/08/unilever_boos_op_eu.html
Tóch fijn om wederom en voor de zoveelste maal te mogen constateren; dat de EUSSR absoluut niet voor haar burgers bedoeld is 🙂
LikeLike
@Rick 17.53. uur. Natuurlijk niet Rick. De hele EU is de voortzetting van het COMMUNISME in zijn zuiverste vorm! Daarom is de ex kelner en communist Barosso ook aangetrokken, deze stalinist weet wel hoe je het communisme nog beter erdoor kunt krijgen, bij de bevolking. Opdoeken dat hele teringzooitje!
LikeLike