Duitse zonne-energie branche in de crisis: 15 miljard euro vernietigd

Screenshot_48

Bijna alle Duitse zonne-energie ondernemingen zijn inmiddels failliet. Investeerders in energie uit zonlicht hebben in totaal 15 miljard euro verloren. De concurrentie in China is te groot. De “energie-ommekeer” is mislukt.

De luchtbel is uit elkaar gespat. De beurskoersen van zonne-energie ondernemingen zijn ingestort en hebben een investeringsvolume van 15 miljard euro vernietigd. China levert zonne-energie installaties aan Europa, die veel goedkoper geproduceerd en verkocht kunnen worden.

De subsidiëring van zonne-energie in het kader van de Duitse “energie-ommekeer” heeft de koersen van de beurs genoteerde aanbieder van zonne-energie installaties de hoogte in gedreven. Beleggers stortten zich op de nieuwe mogelijkheid en investeerden. Maar de hype is nu voorbij. De energie-ommekeer kan als grootste politieke wanprestatie van bondskanselier Angela Merkel worden beschouwd.

Tot de grootste verliezer van de zonne-energie hype behoort de firma Solarworld. Sinds de hoogste stand van het aandeel is de onderneming 5,29 miljard euro in waarde gedaald, bericht Format. In januari 2013 volgde toen de crash. Op de financiële markt is de onderneming op dit moment nog slechts 57,76 miljoen euro waard.

De onderneming Q-Cells heeft op dit moment een marktwaarde van 3,88 miljoen euro. Het prijsverval is echter nog veel groter dan bij Solarworld. Sinds de hoogste stand van het aandeel is de koers van Q-Cells met 11,1 miljard euro ingestort. Nergens anders is het uit elkaar spatten van de luchtbel van de beurs zo duidelijk zichtbaar als hier.

De lijst van de failliete ondernemingen is lang. De firma Conergy heeft het laatst faillissement aangevraagd. Ook de ondernemingen Solon En Solar millennium zijn failliet. De firma Centrotherm had weliswaar faillissement aangevraagd, werd echter eind 2012 weer gesaneerd.

Sinds de EU in de zonne-energie ruzie met China bakzeil heeft gehaald, is de branche in de EU ten dode opgeschreven. Strafheffingen tegen goedkope importen uit het Rijk van het Midden zouden de zonne-energie-industrie in Europa nog hebben kunnen redden. Echter alleen met nog meer subsidie van de EU en haar lidstaten.

Niet alleen de beleggers hebben verliezen geleden. De stroomklanten moeten op grond van de bijkomende kosten van de Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG = Hernieuwbare Energieën Wet) aanzienlijk meer betalen. Ook de middenstandsondernemingen worden getroffen door deze prijsstijging.

De energieconcerns gebruiken deze bijkomende kosten om de prijzen voor energie nog verder te verhogen. In Duitsland is dat goed gelukt. Duitsland heeft de hoogste energieprijzen in heel Europa.

Screenshot_15

Bron:

http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2013/08/53870/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", Duitsland, Graaien, klimaat, Milieu. Bookmark de permalink .

12 reacties op Duitse zonne-energie branche in de crisis: 15 miljard euro vernietigd

 1. Rick zegt:

  Gelukkig gaan ze hier in NL ziende blind en horende doof; Het wiel opnieuw uitvinden 😦

  Like

 2. Henk der Niederländer zegt:

  Zoals ze hier in NL het wiel keer op keer opnieuw uitvinden @ Rick.
  Ik sta nergens meer verbaasd van.

  Like

 3. Tom Hendrix. zegt:

  Wat een zegeningen toch door die EUSSR! Zum kotzen!

  Like

 4. henk schroemges zegt:

  Nu zijn de energiekosten voor gebruikers al met ruim 40% gestegen in Duitsland. Dat zal waarschijnlijk nog wel zeker een 10% stijgen nu.
  En dat allemaal door die simpele nuttige domme links idioten die de Duitsers kennelijk konden overtuigen dat die ramp met de kerncentrale in Japan ook in Duitsland kan plaatsvinden. Daar zijn ze minstens net zo dom en gewillig dan in ons landje.

  Like

 5. guusvelraeds zegt:

  Inmiddels zijn in Duitsland meer dan 800.000 gezinnen afgesloten van het energie net omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen dankzij het groene beleid. Van de andere kant zal de Duitse overheid een enorme kapitaal vernietiging provoceren in de bodemloze subsidie putten voor groene energie. De op opinie massage ingestelde Duitsland kwaliteit media worden langzaam wakkerder en wakkerder uit hun groene wensdroom. Dankzij het groene en zogenaamd duurzame beleid exploderen de energieprijzen, met dit jaar de grootste prijsstijging in een decade. Die Welt am Sontag meldt dat bij geen gewijzigd beleid de Duitse staat 300 miljard euro kwijt zal zijn aan groene energiesubsidies. Maar op de keper beschouwd is de Duitse staat dat geld niet kwijt maar de Duitse belasting betaler want die moet na dit debacle de zoveelste noodzakelijke belasting verhogingen opnieuw zien op te hoesten. Ben benieuwd wat de voormalig communistische partijen die zich nu rood groene partijen noemen straks gaan verzinnen om in het centrum van de macht te kunnen blijven als de groene bubbel eindelijk wereldwijd uit elkaar gaat spatten.

  http://climategate.nl/2012/10/16/dagblad-trouw-moet-desinformatie-groene-energie-rectificeren/

  Like

 6. Fred zegt:

  Dan doen wij het beter en slimmer.
  Wij plaatsen 3000 windmolens.
  Voordelen; -de energieprijzen zullen over tien jaar vervijf of zesvoudigd zijn.
  -de energielevering is niet meer de volle 100% gegarandeerd.
  -we hebben nog geen enkel idee waar we de energie bij te veel of te weinig wind,
  (als die windmolens stil staan), vandaan moeten halen. Voor veel geld, dat wel.
  Ja, wij hebben super genieën in ons kabinet zitten die Nederland opstuwen in de vaart der volkeren.
  (sarcasmemodus uit)

  Like

 7. Daiyu-ninja zegt:

  Prachtig he, die windmolens.Je zou er maar net langs rijden.
  http://www.zideo.nl/playzideo/6c6f475a6d31633d

  Like

 8. Jan zegt:

  Wie had dat gedacht? Ieder nuchter nadenkend mens (zoals wij) die weet dat een product dat nagenoeg volledig wordt betaald door de staat direct van de markt verdwijnt als het geld op is:

  Stimulus-Backed Green Energy Company ECOtality May Declare Bankruptcy
  ECOtality has received more than $100 million in federal funds…
  The company continued receiving federal funds even as it came under federal investigation for insider trading. Last week’s SEC filing revealed that it has also been under investigation by the Department of Labor for alleged violations of the Fair Labor Standards Act and the Davis-Bacon Act.

  “The company has agreed to pay certain employees and contractors identified by the company and the DOL back wages and liquidated damages in an aggregate total amount of approximately $855,000
  http://freebeacon.com/stimulus-backed-green-energy-company-ecotality-may-declare-bankruptcy/

  Het is toch niet jouw geld en dus spelen wij er mooi weer mee en lichten de boel bovendien op. En als het geld op is, nou ja, dan is het op.

  Like

 9. Jan zegt:

  Een succesverhaal uit Amerika: $3,7 miljard voor het opruimen van het gif van het failliete bedrijf Abound Solar in Colorado
  http://www.ncbr.com/article/20131004/EDITION/131009969?pagenumber=1

  Like

 10. Arnold zegt:

  Helemaal mee eens, dit was te verwachten. Ik ben erg benieuwd hoe de groene energie zich verder zal gaan ‘ontwikkelen’.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s