Na ruzie: Hongarije betaalt schuld aan IMF eerder terug

Screenshot_28

Geen schulden meer bij het IMF: de Hongaarse minister-president Viktor Orbán is tevreden

Hongarije heeft zijn volledige IMF-kredieten van 20 miljard dollar compleet en een jaar eerder dan gepland terugbetaald. Minister-president Orbán wilde zo snel mogelijk een einde maken aan de als overdreven beschouwde invloed van het buitenland.

Eerder dan gepland heeft Hongarije al zijn schulden aan het IMF terugbetaald. In het jaar 2008 had het land en reddingsprogramma van het IMF en de EU ter waarde van in totaal 20 miljard euro ontvangen om het faillissement te vermijden.

De laatste kredieten moesten eigenlijk pas in het 3e en 4e kwartaal van 2013 en in het 1e en 3e kwartaal van 2014 worden betaald. Maar de Hongaren konden de laatste 2,15 miljard euro nu al volledig terugbetalen, citeert euractiv.com informatie van de Hongaarse regering. Daardoor besparen de Hongaren 11,7 miljoen euro aan rentekosten.

De laatste tijd was er voortdurend sprake van conflicten tussen het IMF en de Hongaarse regering van minister-president Viktor Orbán, die in 2010 aan de macht gekomen was. In juli zei de chef van de Hongaarse Centrale Bank en voormalige minister van Economische Zaken, György Matolcsy, dat hij het IMF-kantoor in Boedapest zou sluiten. Het zou niet langer nodig zijn. Het IMF zou het land moeten verlaten, schreef Matolcsy aan de cheffin van het IMF, Christine Lagarde (hier).

De invloed van het IMF op de Hongaarse politiek werd door de nieuwe regering als overdreven beschouwd. Daarom beëindigde zij in het jaar 2010 het reddingsprogramma van het IMF en van de EU en spande zich in om zelf de financiële problemen van het land op te lossen. Zo voerde Hongarije bijvoorbeeld de hoogste bankenbelasting in Europa in.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/08/13/nach-streit-ungarn-zahlt-iwf-kredite-fruehzeitig-zurueck/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Hongarije, IMF. Bookmark de permalink .

13 reacties op Na ruzie: Hongarije betaalt schuld aan IMF eerder terug

 1. Dr. Kwast zegt:

  Das rentmeesterschap. Daar kan Rutte in de leer. Magyar vrij van de EU. Nu wij. Uitstappen ons geld voor ons en vrij van de EU.

  Like

 2. Q zegt:

  Geef mij zulke leiders !
  Gewoon vet bezuinigen en van het begrotingsoverschot de staatsschuld aflossen. Zalmnorm, zegt die kreet nog iemand wat ? En die Zalm was al geen lieverdje …

  It is as simple as that.
  En dan gewoon de overheidsuitgaven naar beneden brengen zodat er jaar-in-jaar-uit een begrotingsoverschot is. Waardoor de staatsschuld weer daalt, enz.

  Hoe moeilijk kan het zijn ?

  Maar ja, we worden weer overspoeld met nieuwspraak vanuit het bastion de MSN en de overheid.
  Verstandige praat zoals in het artikel word hier aan de massa verkocht als nationalistisch, extreem rechts, en dergelijke.

  De eerste die een uiting in de kanalen van de Nederlandse politiek vind die de Hongaren als neo-liberaal classificeert die stuur ik 6 blikjes bier en een puut chips.

  Like

 3. Tiny zegt:

  Heb de reactie van de Duitsers op DWN gelezen. Die willen hem direct inhuren als kanselier. “)
  Kan ze geen ongelijk geven. Dit te doen zou Nederland ook niets misstaan, alleen hebben wij geen leningen uitstaan bij de IWF (???), maar wel de EU een verschrikkelijk dikke vinger geven.
  Overigens heeft Orbán ook de energiebedrijven weer verstatelijkt en de prijzen heel drastisch naar beneden bijgesteld. Super.

  Like

 4. Tom Hendrix. zegt:

  Leve Hongarije. Deze minister-president Orban, is een min.pres. voor het volk, dit i.t.t. tot de rest van de regeringsleiders in Europa, die marionetten zijn van de communisten Barosso, van Rompuy, en Schulz. En hoe langer wij verbonden zijn met het politbureau te Brussel, hoe groter de ellende voor ons burgers zal worden, maar dat boeit MARX RUTTE en DIDI-zijn rovershulpje- voor geen meter!

  Like

 5. bobzelf zegt:

  Rutte in de leer , die zet gewoon weer een hele slechte imitatie neer van Andre van Duyn
  en probeert zo snel mogelijk Nederland nog dieper in het moeras te trekken .
  Ben bang dat die apen grijns komt , omdat de jager en Zwamzwam hem anaal op zijn grieks genomen hebben , en daarna er een hele grote komkommer in geramd hebben en afgebroken ..
  De nieuwe leus voor de komende maanden : STERF VVD STERF !!

  Like

 6. Tom Hendrix. zegt:

  @Bobzelf 07.46. uur. “Omdat de jager en Zwamzwam hem anaal op zijn grieks genomen hebben”, whoehahaha, ik lach mij toch te barsten Bob. Leuke uitspraak!

  Like

 7. Tom Hendrix. zegt:

  On topic. Op http://www.geenstijl. nl staat het volgende: Economie: NEDERLAND kan er geen zak van.
  Auteur Johnny Quid. Hoewel ik geen Quid fan ben, kan ik meegaan in het betreffende artikel.

  Like

 8. Henk der Niederländer zegt:

  Het is duidelijk dat de Hongaarse regering meer dan genoeg heeft van de chantagepractijken van Brussel en het ziet er nu naar uit dat de Hongaren Brussel een zelfde laken een pak gaan geven en zullen dreigen om de contacten en cotracten met Brussel op te zeggen.
  Het zou mijn dag en zelfs jaar goed maken want dan is het einde ingeluidt.

  Like

 9. Had al eerder de indruk gekregen dat Hongarijë de goede mensen op de goede plaatsen had zitten, met de nadruk op Orbàn.
  Nou maar hopen dat andere nationale overheden binnen Europa een voorbeeld aan hem nemen.
  De EU inmiddels een klein beetje kennende zal hij eerder gestraft worden doordat ze stiekum gaan zitten snijden in subsidies waar Hongarijë aanspraak op maakt.
  En om dicht bij huis te blijven, heel misschien dat Rutte er in het geniep wel bewondering voor heeft maar gedwongen door de steun van de PvdA en D’66 zal hij dat nevernooit hardop kunnen zeggen. Vergeet niet, op het moment dat de coalitie breekt stort de VVD als een kaartenhuis in.
  Te vrezen valt dat dit Alexander P. geen windeieren zal leggen want veel van de huidige VVD’ers voelen zich natuurlijk te goed om PVV te stemmen en een partij die met alle winden meewaait valt natuurlijk in goede aarde bij de NOS/EenVandaag/Nieuwsuur.
  Nu al zie je dat D’66 politici te pas maar veelal te onpas uitgenodigd worden om hun “mening” te geven.

  Like

 10. Lucie zegt:

  Massaal dit artikel naar Rutte sturen,wie weet het adres?

  Like

 11. louis-portugal zegt:

  Geweldig die Orban, maar hij licht dan ook slecht in Brussel.

  Like

 12. Willie zegt:

  Zouden de fatsoenlijke mensen dan niet beter naar Hongarije uitwijken ?? Misschien zijn er ook wat minder kopvodden en haatbaarden te zien daar ?

  Like

 13. Pingback: EU draait de geldkraan naar Hongarije dicht | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s