Duitsers duiken weg

Screenshot_25

Protest in Athene: terwijl in andere eurolanden de burgers – ook tegen Berlijn – demonstreren, blijft het in Duitsland rustig

Ondanks het besef over de naderende catastrofe blijven de Duitse burgers stil. Hoewel de meerderheid van de Duitsers er van overtuigd is dat het ergste van de euro-crisis nog moet komen, blijven ze stoïcijns. Waarom?

Zelfs de Duitse staatstelevisie laat de Duitsers niet in het ongewisse over het feit, dat ze na de verkiezingen wel eens raar wakker zouden kunnen worden. Als je het goed bekijkt, doet zelfs bondskanselier Angela Merkel dat. Op de vraag of Duitsland de lasten moet dragen van nog meer schuldenkwijtschelding voor Griekenland, zei ze: “Dat zie ik niet.” Ze zei bewust niet: “In geen geval”, want dan zou ze op een leugen betrapt kunnen worden. Maar nauwelijks iemand zal haar ervoor willen bestraffen dat ze iets niet “gezien” zou hebben, hoewel ook dat de onwaarheid is. De cheffin van de CDU ziet de extra aderlating voor Duitsland heus nu al. En ze weet ook dat vooral deze keer de Duitse belastingbetalers de dupe zullen zijn, want de overige schuldeisers, zoals de banken, werd het mogelijk gemaakt hun Grieken-kredieten af te wentelen op de publieke middelen.

Volgens een peiling denkt slechts 17% van de Duitsers dat het ergste van de euro-crisis al voorbij zou zijn. Slechts één op de tien denkt bovendien dat de politieke hem de waarheid over de crisis zou vertellen. En een grote meerderheid is zich er van bewust dat hun spaartegoeden door de euro gerelateerde politiek van lage rentes worden bedreigd.

Kortom: de Duitsers weten eigenlijk dat het ergste voor hen nog moet komen. Ze weten ook dat ze door een mislukte politiek in de catastrofe geleid worden en dat de daarvoor verantwoordelijke politici hen brutaal om de tuin leiden. In principe zou dit de stof voor dramatische politieke omwentelingen zijn, voor openbare volkswoede en een afrekening in de stembureaus.

Maar er gebeurt – niets. Noch de slappe verkiezingscampagne noch de vermoeide reactie in de bevolking geven een aanwijzing op bezorgdheid. Integendeel. De peilingen duiden op een schijnbaar diepe tevredenheid. Hebben de Duitsers het gewoon opgegeven en zijn ze in het graf van de fatalisten afgedaald, waarop staat: “We kunnen er immers toch niets aan veranderen?” Misschien. Wellicht werkt hier echter ook door, dat de burgers van dit land tientallen jaren lang door de media werden opgezadeld met wereldcatastrofes die nooit waar werden: atoomdood, uitsterven van de bossen, Derde Wereldoorlog, klimaatcatastrofe, plotseling einde van de oliereserves enzovoort. Uiteindelijk was dan alles weer zoals het daarvoor was, “het” is nooit gebeurd.

Vanuit deze ervaring zouden de Duitsers, meer onbewust dab bewust, de conclusie getrokken kunnen hebben dat catastrofes meer een mediagebeurtenis dan realiteit zijn, huiveringwekkend, maar niet echt gevaarlijk. Mocht dit echter wel het geval zijn, dan zal het spoedige wakker worden des te schokkender zijn. Want deze catastrofe is geen media-uitvinding, hij is reëel, “het” zal intreden. En de gevolgen zullen het leven van ons allen ingrijpend veranderen.

Bron:

http://www.preussische-allgemeine.de/nachrichten/artikel/deutsche-ducken-sich-weg.html

Auteur: Hans Heckel

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Eurocrisis. Bookmark de permalink .

5 reacties op Duitsers duiken weg

 1. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  Simpele oplossing: maak Saoedi-Arabië en de Golfstaten schatplichtig. Qatar en Saoedi-Arabië vernietigen elkaar in Egypte. God zal hun rijkdommen in onze handen doen vallen. De hel is immers eeuwig.

  Like

 2. luckybee zegt:

  Ten tijde van de Weimarerrepubliek, moeten de Duitsers erg veel aan de overwinnaars betalen, als reparatie’s voor de ontstane schade. Dat moeten ze nu niet.Dus gaan ze ook niet Failliet.

  Like

 3. Tom Hendrix. zegt:

  En de Duitsers zullen net als bij ons “de sjaak”, zijn als ze weer- net als bij ons- op de christen-democraten, liberalen en socialisten stemmen, en op de Grünen. Ik heb niet veel hoop, veel kiezers zijn gewoon te dom, om in te zien hoe ze gepakt worden!

  Like

 4. Wachteres zegt:

  Wat hier beschreven wordt zien wij, waar wij wonen, in klein formaat ook gebeuren.

  En wij verbazen ons er ook over. Hier merkt men (nog) niets van de islam, dat is één.

  Maar hoewel de mensen echt wel (gedeeltelijk) op de hoogte zijn van wat er in hun land en in Europa allemaal aan de hand is, hoor je hen er niet over.

  We vermoeden dat de angst voor ‘het gezag’ er bij de Duitsers meer in zit dan dat dit bij de Nederlanders het geval is.

  Ze hebben echt angst om er over te praten en om hun mening te geven. Er is echter niemand die zich, openlijk althans, afvraagt of ze dan nog wel in een democratie leven,

  Waarom zou je angst hebben voor de overheid, als je niet zou aanvoelen dat diezelfde overheid de dictatoriale neigingen heeft om het volk te laten denken wat zij wil dat ze denken..

  Ik denk dat de situatie in de tijd vlak voor de Tweede Wereldoorlog dezelfde was.

  Je kunt beter je mond houden, anders zou het met jezelf, met je gezin en je baan wel eens niet zo goed kunnen aflopen.

  In feite zou deze toestand op zich natuurlijk al een waarschuwing en een bedreiging moeten zijn.

  “Het volk dat voor tirannen zwicht …..”

  Als de mentaliteit van het Duitse volk in het algemeen hierin niet verandert, dan zullen zij uiteindelijk gezamenlijk ervoor zorgen dat “het licht gedoofd wordt”.

  Like

 5. Joost Visser zegt:

  Hoeveel keren zul je nadat alles in elkaar gedonderd is de zinsnede ´wir haben es nicht gewust´ horen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s