EU draait de geldkraan naar Hongarije dicht

Screenshot_35

Viktor Orbán en José Manuel Barroso

De EU wil haar macht demonstreren tegenover Hongarije. Als Orbán niet reageert op waarschuwingen, drukt de EU gewoon op de plek waar het pijn doet: geld. De Europese Commissie heeft subsidies uit het structuurfonds bevroren. Als reden worden onregelmatigheden bij het beheer van de EU-gelden aangevoerd.

De relatie tussen Brussel en Hongarije is alles behalve ontspannen. De EU veroordeelt de ingrepen van de Orbán-regering in de persvrijheid en de justitie van het land. Hongarije wil echter de soevereiniteit niet aan de EU-instellingen afstaan en wijst een inmenging in de nationale politiek af. Brussel wil Orbán nu echter precies daar pakken waar het hem het meest pijn doet: bij het geld. Men heeft besloten EU-subsidies voor Hongarije te bevriezen.

Deze stap is niet de eerste in zijn soort, maar wel een zeer effectieve: “Op dit moment financiert de EU 13 van de 15 programma´s in Hongarije, die door het Nationale Ontwikkelingsbureau beheerd worden, niet”, citeert Reuters Janos Lazar. Lazar is chef van het kantoor van de minister-president in Boedapest en sinds kort verantwoordelijk voor de inzet van EU-middelen. Hongarije zou dit jaar 600 miljard Hongaarse Forint (€ 2 miljard) dreigen te verliezen. En alles op grond van gebrekkige controle, aldus Lazar.

Volgens de Europese Commissie werden er tijdens onderzoek twee “aanzienlijke tekortkomingen” in het beheer- en controlesysteem van acht programma´s ontdekt. Daarom zou men de uitbetaling van de EU-gelden hebben bevroren, zei de woordvoerder van de Europese Commissie, Jonathan Todd. In tegenstelling tot Lazar spreekt hij echter van gestopte betalingen voor 8 programma´s en niet voor 13. En volgens Todd zou de daadwerkelijke straf voor Hongarije slechts een fractie zijn van datgene wat Lazar nog te wachten staat, aldus de Financial Times. Nauwkeurige informatie verschaffen zou echter pas mogelijk zijn na gesprekken tussen de Europese Commissie en de Hongaarse autoriteiten.

Hongarije is echter niet het enige land waarin EU-subsidies wegsijpelen. Integendeel. Er zijn regelmatig problemen bij de uitbetaalde subsidies uit het structuurfonds en gelijksoortige Eu-fondsen zoals de landbouwsubsidies. Behalve Hongarije bevonden Roemenië en Polen zich eind 2012 ook al in het vizier van de Europese Rekenkamer (hier). Maar ook Griekenland en Groot-Brittannië werden al berispt door de EU en tot terugbetaling van ontvangen EU-gelden opgeroepen (hier).

Maar anders dan in de ruzie met het IMF kan Hongarije de Europese commissie niet gewoon het land uit jagen. De terugbetalingen van de kredieten aan het IMF waren niet echt hoog meer, zodat deze snel plaats konden vinden (hier). Maar de EU-gelden zijn op dit moment heel belangrijk. Enerzijds stromen ze regelmatig en hoeven ze niet terugbetaald te worden. Anderzijds kan minister-president Orbán gezien de nieuwe verkiezingen het volgend jaar best enkele succesvolle projecten gebruiken.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/08/15/eu-dreht-ungarn-den-geldhahn-zu/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europese Commissie, EUSSR, Hongarije. Bookmark de permalink .

10 reacties op EU draait de geldkraan naar Hongarije dicht

 1. Tom Hendrix. zegt:

  Zo kennen we de EUSSR weer, de communisten. Dreigen en chantage, daar zijn ze heel goed in ik hoop dat , Hongarije niet gaat zwichten voor deze FAALHAZEN van Brussel.

  Like

 2. guusvelraeds zegt:

  Corruptie en niet transparante boekhoudingen, het een hoort bij het ander is een wijdverbreide plaag waar je ook komt. Zelfs Nederland ontkomt er niet aan. Weliswaar niet op het niveau van de oud communistische landen (communisme en corruptie zijn 2 zijden van dezelfde munt) maar toch.
  Feit is in elk geval dat Europa jaarlijks 120 miljard door het putje gooit door de corruptie in alle lidstaten en ook binnen haar eigen gelederen.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3404932/2013/03/06/Europa-verliest-jaarlijks-120-miljard-euro-door-corruptie.dhtml

  Like

 3. Tiny zegt:

  In Griekenland is dus alles in orde met de boekhouding en de rest, want die krijgen het geld met vliegtuigladingen tegelijk binnen.

  Sarcasme modus weer op off.

  De Hongaren zijn een bijzonder vrijheidslievend en nationalistisch ingesteld volk, dat hebben ze meerdere keren bewezen. De president heeft A gezegd, het mag te hopen zijn dat hij ook B zegt.

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Tiny 17.53. uur. Ook ik hoop dat president Orban, niet zwicht voor het Politbureau te Brussel. Voor mij mag het GEDROCHT EUSSR vanavond nog “ter helle “, varen!

   Like

  • DSV zegt:

   Ook Egypte en de Palestijnen [sic] houden een dermate voorbeeldige boekhouding bij dat ze mogen zwemmen in geld van EU belastingbetalers.

   Like

 4. Maja zegt:

  Laat je niet kisten door de EUSSR, Hongarije. Ik herinner mij jullie opstand tegen de Sowjets! Een zo dapper volk laat zich nu toch niet knechten door de EUSSR??? Stap er uit!

  Like

 5. Jean zegt:

  Wanneer draaien wij EU burgers de geldkraan richting dat EU wangedrocht dicht? Het zou althans veel problemen oplossen want nu wordt door die criminelen met ons geld “gesmeten” puur uit vriendjes oogpunt én eigen belangen, is het niet E.T.?

  Like

 6. lucky9 zegt:

  Jean, ik heb niet vaak de gelegenheid je te overtreffen. Maar hier voel ik mijn kans:

  Wanneer neutraliseren de Eu-burgers het machtsmisbruik van de ondemocratische en door niemand verkozen europese maffia? Morgen? Overmorgen? Binnen …-tig jaar? Nooit?

  Een zwart, necrofiel, fascistisch en zo goed als nazistisch gordijn, is verticaal neergedaald over heel Europa.

  De moordenaars hebben sluiks en in het geniep de macht gegrepen via de openlijk beleden en nauwelijks verhulde dreiging van de islamieten en hun gesubsidieerde plaatsvervangende jihad-barende islam-tieten gehuld in boerka nikab en jilbab.

  De islamitische invasie is niet alleen begonnen, ze is strategisch zo goed als voltooid, tenzij we met “z’ n allen” (cfr. Joop Riessen) simultaan wakker worden en het islamitisch gespuis democratisch maar ongenadig uit ons territorium verdrijven met de boodschap om nooit meer terug te keren!

  Het spreekt voor zich dat ik de weledelachtbare heer gewezen politie-commissaris van A’dam de allerfijnste ‘streng’ nylon-koordjes toewens aan de galg. Zo kennen we onze maffia: met ’n kanon schieten op een bewuste mug, maar telkens massaal in de broek doen (plassen en poepen) telkens als een islamitisch roofdier zijn bek open doet. Om te gapen, te plassen of tijdens zijn (of haar) islamitisch gevoeg te doen! Genoeg is genoeg. Te veel is teveel.

  Like

  • Jean zegt:

   Lucky9
   Ik begrijp u volkomen en deel uw mening.
   Wij burgers MOETEN die EU misdadigersorganisatie vernietigen willen we nog iets van leefbare veilige en welvarende toekomst zeker als het voor onze kinderen en kleinkinderen te doen is.
   Met die verradersbende onder leiding van die levensgevaarlijke schijnheilige drievuldigheid wordt het dag op dag dramatischer uitgezonderd voor het EU tuig in dat EU gedrocht, daar zijn geen grenzen gelegd op de roversmentaliteit, naar links of naar rechts kijken brengt daar al geld op, walgelijk, misdadig én degoutant.
   Wij zijn véél beter af zonder die misdaadorganisatie.

   Like

 7. Q zegt:

  Ik denk er net zo over als Jean. Als dit de reactie van Brussel is op wat niet meer is als Hongaarse eigengereidheid dan zou ik als ik Orban was ook de geldkraan naar Brussel dichtdraaien.

  Excuus :
  de EU begroting is al jarenlang op rij niet goedgekeurd door de accountants. Regel eerst met terugwerkende kracht maar even die goedkeuringen want we gaan niet betalen zolang er onduidelijk is wat er met ONS geld gebeurt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s