Zweden onderdrukt het debat over immigratie

Screenshot_32

Het was hét moment om een groot debat te houden. Maar weer was het stil. In ieder geval als we de twee auteurs Kark-Olov Arnstberg en Gunnar Sandelin mogen geloven, die het boek “invandring och mörkläggning” (immigratie en een duistere toekomst) schreven, een feitelijk rapport over een krankzinnige tijd. Arnstberg en Sandelin komen met een wetenschappelijk en zeer kritisch boek over immigratie en werden door vriend en vijand totaal genegeerd in de Zweedse debatcultuur.

Alleen Aftonbladet, één van de voornaamste Zweedse kranten, wilde het boek noemen. En met beschuldigingen van racisme – geïllustreerd met een foto van een demonstratie van neonazi’s in 2007. Het boek werd echter door verschillende Deense kranten genoemd.

Gezamenlijk onderdrukt

“Niets gebeurde er in de mainstream media. Het boek werd echter direct een groot succes op het internet. Avpixlat en talloze andere blogs reageerden snel. Ze hebben naar dit boek uitgezien”, zegt Karl-Olov Arnstberg tegen het Noorse Aftenposten. Hij zei verder dat ze niet helemaal onvoorbereid waren op de Zweedse stilte. “We namen het bijna met een zucht. De Zweedse media hebben alleen extremisme in het hoofd en roepen het (daarmee) op. Het is alsof ze een spook najagen – deze groepen extremisten bestaan aan beide kanten, maar ze zijn heel klein”, zegt Arnstberg.

De reden dat het boek werd onderdrukt, is de krachtige polarisatie in het Zweedse debatklimaat, zegt blogger en columnist van Aftenposten, Bjorn Staerk..

“Ik kon niet begrijpen dat het boek werd onderdrukt toen ik het las. Het zegt veel over de Zweden. Het gebruik door Aftonbladet van zulke sterke woorden en dat niemand er nadien nog over praat. Natuurlijk denken niet alle Zweden dat het boek racistisch is, maar ze realiseren zich dat ze in moeilijkheden komen als ze aan het debat gaan meedoen. Daarom wordt het erg moeilijk om er over te praten”, zegt Staerk.

Hij heeft zelf een e-boek over Elin Orjasaetter en NILS Gullak Horveis geschreven, die iets over troll-lyriek publiceerden, en bracht het Zweeds immigratiedebat vanuit een Noors perspectief.

De noodzaak van nuances

Bjorn Staerk: “Ik denk dat het debatklimaat in Noorwegen verbeterd is. Er zijn nog mensen die bezorgd zijn om zich in het debat te storten, maar we kennen verscheidene middenposities in Noorwegen. Er heerst niet dezelfde polarisatie als hier. Men kan een middenpositie innemen zonder dat het veel kost. Het maakt het mogelijk een vraag vanuit verschillende hoeken te bekijken, en dat is heel belangrijk”, zegt Staerk.

Een etiket opgeplakt krijgen

Hij wijst op het belang dat zowel Noorwegen als Zweden begrijpen dat beide landen zich middenin een grote verandering in termen van immigratie en het asielbeleid bevinden en dat dit moet worden bediscussieerd.

“Hoe zou een vergelijkbaar Noors boek in dit land worden ontvangen?”

Een zo-zo-boek, geschreven voor Noorse omstandigheden, zou met gejuich en kritiek ontvangen zijn met veel er tussenin, we moeten nuanceren.

Screenshot_34

“Troll Text”  publiceert ook “invandring och mörkläggning” als as e-boek in z’n geheel.  In Zweden wordt het afgeslacht en onderdrukt, maar het wordt goed verkocht. Auteur Arnstberg denkt dat (daarom) kritiek op de immigratie in Zweden nog steeds gezien wordt als puur racisme.

“Ik wil benadrukken dat wat we doen met kritiek op immigratie wordt bestempeld als racistisch”.

“Zweden onderscheidt zich van Noorwegen en Denemarken, misschien niet in de politiek, maar wel in het debat. Ik denk dat het bijna te moeilijk voor het Noorse debat is zich voor te kunnen stellen welk taboe hierop in Zweden rust”.

Arnstberg hoopt dat de Noorse uitgave de deur zal openen voor meer debat in Zweden.

“Lezers worden uitgenodigd ons van kritiek te voorzien, doe alleen de deur open”, zei hij.

Bange, elitaire denkwereld

Auteur en lector Elin Orjasaeter runt met haar echtgenoot Nils Gullak Horvei de uitgeverij “Troll Text”. Zij zijn degenen die ook het e-boek van Bjorn Staerk uitgeven, inclusief het hoofdstuk: “De mensen worden in de watten gelegd” vanuit het Zweedse “invandring och mörkläggning” door Karl-Olov Arnstberg en Gunnar Sandelin. Orjasaeter is verbaasd over het immigratiebeleid in het debat bij onze oosterburen.

“Demografie is de basis van alle economie en demografieën zijn zeer interessant. In onze tijd vinden er grote demografische veranderingen plaats. Wij denken dat er over deze veranderingen moet worden gepubliceerd, maar vreemd genoeg gebeurt dat niet”, zegt zij.

Horvei en Orjasaeter kwamen het boek tegen in Deense kranten en maakten er voor “Troll Text” een eigen e-boek van. Het kan ook verkregen worden in de eigen uitgave van de Zweedse auteurs. Daaraan is ook de tekst van Staerk toegevoegd en het al genoemde hoofdstuk.

Werkloos

Het hoofdstuk vertelt het verhaal van de impact die de immigratie heeft gehad op Zweden. Het laat zien hoezeer Noren en Zweden van elkaar verschillen. In Noorwegen heb je een kleine groep mensen die gelooft dat je niet alles kunt publiceren, maar in Zweden heerst maar één mening.

Wat betekent dat je daadwerkelijk je baan kunt verliezen. Sandelin, een ervaren journalist en onderzoeker, is al verscheidene jaren werkloos vanwege zijn standpunten.

Orjasaeter maakt speciaal melding van de briefwisseling met premier Fredrik Reinfeldt, om te laten zien dat hij daarmee de Zweden Demokraten niet bang lijkt te maken, meer dat toename van immigratie er is om hun eigen kiezers af te straffen.

“Een angstige, elitaire denkwijze. Het is voor de Zweden op dit moment beschamend”, zegt Orjasaeter.

Screenshot_33

Bron via Snaphanen:

http://www.aftenposten.no/kultur/–Svenskene-kveler-innvandringsdebatten-7279739.html#.UgzIqZJYNuX

Auteur: David Bach

Vertaald uit het Deens door:

Vederso

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Integratie", "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", "Verrijking", Appeasement, Censuur, Desinformatie, Dhimmitude, Hypocrisie, Immigratie, Islamisering, Islamofilie, Krankzinnigheid, lafheid, landverraad, Linkse Kerk, Moslims, Multiculti, Naïviteit, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, Zweden. Bookmark de permalink .

11 reacties op Zweden onderdrukt het debat over immigratie

 1. Wachteres zegt:

  Dit artikel sluit mooi aan bij het vorige artikel over machtsmisbruik. Dit is namelijk machtsmisbruik in de praktijk.

  Mensen worden eerst stelselmatig geïndoctrineerd en dan kunnen of durven ze niet meer anders te denken.

  Stel je voor dat je anders denkt … dan krijg je in elk opzicht de wind van voren….

  Het is trouwens ook veel gemakkelijker om ‘met de stroom mee te drijven’.

  Dat kost de minste inspanning en ‘het voelt ook nog goed’. Je bent deel van de heersende norm.

  Een mens wil toch geaccepteerd worden en links wist dat en heeft er op een SCHANDALIGE manier misbruik van gemaakt.

  Goed artikel, Vederso!

  Like

 2. M.A.L. Sion zegt:

  Hoe groot is het verschil met ons landje? Bij ons verdringt, verzwijgt de MSM toch ook alles wat niet in het islam-straatje past. Er dreigt bij ons toch ook een strafbaarstelling van islamofobie.
  Het boek had succes via het internet. Dat betekent dat daarlangs ook ons succes te bereiken valt. Het zal echter voor een deel uit de anonimiteit moeten gehaald worden. We moeten elkaar leren kennen en contacteren voor andere, verdergaande samenwerking
  Daarom moeten we de kans om daar op 21 september op de Koekamp wat aan te doen niet laten liggen. Ik heb al eerder voorgesteld om een badge te dragen met de identificatie zoals we die voeren op deze blog + vermelding van “fan van E.J.”.

  Like

 3. ‘Mörkläggning’ is niet zo goed vertaald. Mörk betekent donker, läggning het leggen. Dus letterlijk ‘donkerlegging’ of zo iets. Zou verduistering een toegepaste term zijn? Bedoeld is dat iets bewist geheim wordt gehouden. En in het engels zou je misschien blackout zeggen.

  Like

 4. Jean zegt:

  Denk er steeds aan:
  “De waarheid doet meestal pijn”, ook nu weer in het geval met die massa vreemdelingen naar Europa.
  De grenzen hadden NOOIT mogen opgesteld worden, maar ja een bende criminelen heeft goed gezorgd voor de vriendjes, als we de reportages zien van het geld verbrassen door die criminelen waar geen greintje respect voor bestaat dan zou een mens overgaan tot daden, gezien wij een opvoeding hebben genoten vallen wij niet zo laag als die EU criminelen.
  Een bom op dat gedrocht is nog te netjes voor dat gespuis.

  Like

 5. Tiny zegt:

  Goed artikel. Maar niet alleen in Zweden kun je je baan verliezen zo blijkt telkens weer.

  Like

 6. HenkV zegt:

  Terwijl in Zweden de politiek zwaar onderuit gaat, verblijdt een opverende Vederso ons weer met een nieuw vertaal project. Bravo,Vederso!
  Het beeld dat wij van Zweden krijgen is schrikbarend, want dat ooit zo vooruitstrevende land heeft elk gevoel voor de werkelijkheid waarin het zich nu bevindt verloren en rent, verblind door totaal geluksgevoel, als een horde lemmingen op de afgrond af.
  Een van de meest doorslaggevende factoren bij dat rampen scenario is het gegeven dat de socialistische partij van Zweden al lang aan de macht is (geweest).
  Soms kiezen de Zweden een andere coalitie die het land moet besturen, maar de socialisten keren gewoonlijk weer snel terug op het pluche en zetten hun politiek correcte zegenrijke werk voort. En dat is goed voor de kudde behoeftigen die aan de poorten van het land rammelt en Allahoe Akhbar loeit.

  Zij komen uit doorgaans islamitische landen en hun bescheiden eisen worden graag door de Zeeden ingewilligd: een goede uitkering, een flink huis voor een groot gezin en uit pure dankbaarheid vermenigvuldigen zijn zich bij het leven zodat de royale Scandinaviérs kunnen voortgaan met goeddoen.Het gevoel dat de vluchtelingen daardoor krijgen is dat ze eigenlijk al in het paradijs zijn aangekomen.Daarom krijg je ze zelfs met dynamiet niet meer weg..Het paradijs is immers voor hen bedacht?

  De ”vluchtelingen” kwamen eigenlijk om Zweden over te nemen en daar de lakens uit te delen, volgens het principe ” Wie goed doet goed ontmoet.”,Ze kregen veel en gaven er veel voor terug: de islamitische heilstaat. en de zegeningen daarvan deelden zich aan veel Zweden mee, aan veel meisjes en vrouwen bijvoorbeeld, die aan den lijve ondervonden wat de dankbaarheid van de geredde vluchtelingen inhoudt.

  Eigenlijk zit er helemaal geen lichtpuntje in dit bizarre verhaal, want de stem van de gerechtvaardigde onvrede en terechte kritiek MOET in Zweden zwijgen.

  En bij het overwegen van zoveel politieke waanzin zwijg ik verder ook maar.
  Vol van totaal ongeloof.

  Like

 7. Tom Hendrix. zegt:

  En bij ons is het de PvdA= Partij van de Allahtonen, de 5e colonne der HAATBAARDEN!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s