Democratische legitimering

Screenshot_8

Mahmoud Abbas – volgens democratische maatstaven een dictator? 

Terwijl het Westen vaak en graag naar de “democratische legitimering” van regeringen vraagt, schijnt dat bij de Palestijnen geen grote rol te spelen. Want volgens alle regels van de democratie is de Palestijnse president Mahmoud Abbas tegenwoordig een dictator.

Het nieuwste toverwoord van het Westen luidt “democratische legitimering”. Bedoeld wordt het overnemen van de macht door vrije democratische verkiezingen, niet echter wat er daarna gebeurt en of de partijen grondwetsconform zijn. Hoe vrij en democratische de laatste verkiezingen in Syrië waren, hoeft niet gecontroleerd te worden als Assad in DDR-stijl met 99,9% heeft gewonnen. Misschien laat het Westen daarom de Syrische dictator zijn gang gaan en “heel democratisch” 100.000 mensen de dood in en 2 miljoen op de vlucht jagen.

Hoe democratische de verhoudingen in Irak, Jemen, Libië en landen zoals Qatar, Saoedi-Arabië of Bahrein zijn, behoeft geen commentaar. Met hen werkt het Westen samen, zonder vragen ye stellen. In de voorbeelddemocratie in het Midden-Oosten, in Libanon, heet een partij met een “militaire arm” in 2006 eigenmachtig oorlog tegen Israël gevoerd. Maar niemand twijfelde aan de “democratie” in Libanon.

In Egypte proberen de VS en de EU hun democratische ideaal te redden. Na tientallen jaren “dictatoriale willekeur” onder Nasser, Sadat en Moebarak, wat de media nooit tot onderwerp hebben gemaakt, zegevierde de radicale islamiet Mohammed Morsi bij vrije verkiezingen. Maar nauwelijks aan de macht, vernietigde hij systematisch democratische fundamentele principes zoals machtenscheiding, persvrijheid en de onafhankelijke justitie. Bovendien verwoestte hij de economie. Zo kwam het “heel democratisch” tot een volksopstand, die met behulp van het leger tot de afzetting van Morsi leidde. Daarom kan de inmenging van de EU-commissaris Catherine Ashton alleen maar verbazen door Morsi te bezoeken in de gevangenis en hem in naam van de EU als “democraat” te legitimeren.

Abbas is tegenwoordig een dictator

Te midden van deze chaos heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de Israëli´s en Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel gedwongen. Maar waarom kijkt er niemand naar de “democratische legitimering” van de Palestijnse onderhandelingspartner? De laatste vrije verkiezingen vonden in 2006 plaats. De radicaalislamitische Hamas won huizenhoog. Maar het Westen negeerde, dat Hamas de “grondwet”, namelijk de Akkoorden van Oslo met Israël, nooit erkend heeft. Volgens wetsers democratiebegrip zou Hamas helemaal niet aan de verkiezingen hebben mogen deelnemen. Daarna heeft de verliezer van de verkiezingen, de Fatah-partij, geweigerd de controle van de veiligheidsdiensten aan Hamas af te staan. De “putsch” van Hamas in de Gazastrook in 2007 was niet werkelijk een putsch. Hamas nam met geweld wat haar eigenlijk toekwam.

Het Palestijnse parlement bestaat al zeven jaar niet meer. President Abbas is al zeven jaar in functie. Volgens alle regels van de democratie is Abbas nu een dictator. Terwijl de Amerikanen en de EU uit ideologische redenen in Egypte nu inzetten op de “democratische legitimering” van de Moslimbroeders, hoewel pragmatisch gezien vermoedelijk eerder het leger het bevolkingsrijkste land van de Arabische wereld weer tot rust zou kunnen brengen, is het verbazingwekkend dat uitgerekend bij de Palestijnen “democratische legitimering” blijkbaar geen rol speelt. Hamas kan noch “in naam van haar volk” onderhandelen noch zal Hamas erkennen of zelfs in de praktijk omzetten wat het uiteindelijk misschien ondertekend.

Bron:

Israelnetz.com

Auteur: Ulrich W. Sahm

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Palestijnen", "Palestina", antisemitisme, Appeasement, Arabische wereld, Dhimmitude, dictatuur, EUSSR, Fatah, Gazastrook, Hamas, Hypocrisie, Islam, islamofascisme, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, Krankzinnigheid, lafheid, Linkse Kerk, Moslims, Naïviteit, nieuw fascisme, Rotzakken, Socialisten, Terrorisme, VS. Bookmark de permalink .

4 reacties op Democratische legitimering

 1. Henk der Niederländer zegt:

  Zoals Ik ook al vaak aangegeven heb welk Moslimland kent democratie, bij mijn weten geen enkel.

  Like

 2. Helena zegt:

  Waarheid als een koe.

  Like

 3. Helena zegt:

  Deze wilde ik jullie niet onthouden Ayelet Shaked, als ik het goed begrijp een vertegenwoordigster in de Knesset schreef een brief aan Kerry.
  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170953#.Ug65-W3XDSt

  Like

 4. Tom Hendrix. zegt:

  ook Adolf Hitler kwam democratisch aan de macht, en we hebben gezien waar dat toe leidde. Maar voor LINKS is dat allemaal geen probleem hoor. Denk aan de Partij van de Allahtonen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s